ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Σε ετοιμότητα για την υπεράσπιση του μεροκάματου

Σε χτεσινή συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ξεκαθάρισαν ότι δε θα επιτρέψουν καμιά αλλαγή χρήσης σε τμήματα της Ζώνης

Αποφασισμένοι να αποτρέψουν τα σχέδια συρρίκνωσης της Ζώνης είναι οι εργατοτεχνίτες στο Πέραμα
Αποφασισμένοι να αποτρέψουν τα σχέδια συρρίκνωσης της Ζώνης είναι οι εργατοτεχνίτες στο Πέραμα
Σε αγωνιστική επαγρύπνηση βρίσκονται οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, έτοιμοι να αποτρέψουν μία ακόμα επίθεση που προετοιμάζεται σε βάρος του δικαιώματός τους στη δουλιά. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το διαλυτικό έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζει μαζί με τη διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ αλλαγή χρήσης τμημάτων της Ζώνης για λογαριασμό των εφοπλιστών και των πολυεθνικών εταιρειών μεταφορών που επιδιώκουν να μετατρέψουν τη Ζώνη σε αλάνα εναπόθεσης κοντέινερ.

Στα πλαίσια αυτά κινδυνεύει με απαξίωση και η πλωτή δεξαμενή στο Πέραμα, που αποτελεί το κύριο εργαλείο για τις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες. Χτες το μεσημέρι, κάτω από την απαίτηση των διοικήσεων όλων των σωματείων της Ζώνης, έγινε συνάντηση των συνδικαλιστών με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ Ν. Αναστασόπουλο.

Στη διάρκεια της συνάντησης καταγγέλθηκε η προσπάθεια που γίνεται εν κρυπτώ να αλλάξει χρήση ο μόλος της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και από ναυπηγοεπισκευαστικός να μετατραπεί σε σταθμό φορτοεκφόρτωσης οχηματαγωγών πλοίων (RO/RO) από την Κύπρο. Από τους εργαζόμενους ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό δε θα περάσει, ενώ ο Αναστασόπουλος, προφανώς για να «καθησυχάσει τα πνεύματα» λόγω της προεκλογικής περιόδου, «δεσμεύτηκε» ότι ο ΟΛΠ θα προσπαθήσει να βρει άλλο χώρο για τον κατάπλου των κυπριακών οχηματαγωγών.

Σε ό,τι αφορά την πλωτή δεξαμενή, υπενθυμίζεται ότι με τον αγώνα των εργατοτεχνιτών αποτράπηκε η ιδιωτικοποίησή της, με πρόσχημα τότε την επισκευή της και ο ΟΛΠ αναγκάστηκε να της κάνει μερική επισκευή και να δοθεί παράταση στη λειτουργία της. Η παράταση αυτή λήγει στο τέλος του Αυγούστου, που σημαίνει ότι αν δε δοθεί νέα από τον αρμόδιο νηογνώμονα, η δεξαμενή θα παροπλιστεί.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να γίνουν κανονικά οι επισκευαστικές εργασίες της δεξαμενής από τον ΟΛΠ, ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα και μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες αυτές να μη μείνει ούτε μέρα κλειστή. Σύμφωνα με τον Ν. Αναστασόπουλο, το θέμα αυτό θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου στο ΔΣ του Οργανισμού. Από τους εργαζόμενους έγινε σαφές ότι θα προστατεύσουν με πολύμορφους αγώνες τη Ζώνη και θα επιβάλουν την παραγωγική της ανασυγκρότηση.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση

Την εγκληματική και τραμπούκικη ενέργεια του εφοπλιστή Πέτρου Βουτυράκου, ο οποίος επιτέθηκε εναντίον του ναυτεργάτη Νίκου Πυλαρινού και τον έριξε στη θάλασσα, στο λιμάνι της Ζακύνθου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή του, κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, Τάκης Στρούζας. Η επίθεση έγινε τη στιγμή που ο ναυτεργάτης εκτελούσε εργασίες βαφής και αρνήθηκε να δουλέψει και σε εργασίες επισκευής που εκτελούνταν στο μηχανοστάσιο.

«Αυτά κάνει το εφοπλιστικό και τουριστικό κεφάλαιο με τις πλάτες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν τεράστια ευθύνη και τους αφήνουν να καταπατούν τα δικαιώματα των ναυτεργατών, να μη μετράνε τη ζωή τόσο των ίδιων των εργαζομένων όσο και του επιβατικού κοινού», υπογράμμισε ο Τ. Στρούζας και πρόσθεσε: «Είναι γνωστό ότι στο όνομα του κέρδους οι πλοιοκτήτες βάζουν σε κίνδυνο τόσο τη ζωή των ναυτεργατών όσο και των επιβατών όταν εκτελούν δρομολόγια με σαπιοκάραβα. Η ασυδοσία και οι αυθαιρεσίες της εργοδοσίας είναι τέτοια που φτάνει σε σημείο να βιαιοπραγεί σε βάρος εργαζόμενου».

Καταλήγοντας, κάλεσε τους ναυτεργάτες, όλους τους εργαζόμενους του νησιού να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο συνάδελφο Νίκο Πυλαρινό, να καταγγέλλουν κάθε περίπτωση τρομοκράτησης ή αυθαιρεσίας σε βάρος εργαζομένων και τόνισε: «Η εργατική τάξη πρέπει να βγάλει και πολιτικά συμπεράσματα, να γυρίσει την πλάτη στο δικομματισμό που επιτρέπει με την πολιτική του στο εφοπλιστικό κεφάλαιο να μεταχειρίζεται τους ναυτεργάτες με απαράδεκτο τρόπο».

Ξεψύχησε εργαζόμενος στο αεροδρόμιο

Την τελευταία του πνοή άφησε προχτές το βράδυ στο χώρο της δουλιάς του ο Ηλίας Μιχαηλίδης, 57 ετών, επιμελητής τροφοδοσίας στην επιχείρηση «Ολύμπικ Κέτερινγκ». Ο άτυχος εργαζόμενος, όπως δήλωσαν συνάδελφοί του, είχε μόλις ετοιμάσει ένα δρομολόγιο και επέστρεψε στο γραφείο του όπου και ξεψύχησε ξαφνικά. Η αιτία για τον αιφνίδιο θάνατό του παραμένει ακόμα άγνωστη. Πάντως, εργαζόμενοι στην επιχείρηση κατήγγειλαν ότι οι συνθήκες δουλιάς είναι άθλιες, οι ώρες δουλιάς είναι πολλές και οι εργαζόμενοι λίγοι για τις ανάγκες που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να επιφορτίζονται με πολύ άγχος. Γεγονός που μπορεί να επέδρασε επιβαρυντικά στα όποια παθολογικά αίτια θανάτου του 57χρονου εργαζόμενου.

«Επενδύσεις» και «έλλειψη εξωστρέφειας»...

«Η αντιμετώπιση της ανεργίας άρχισε να γίνεται μόνο μέσα από τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Αλλαγές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Μεταρρυθμίσεις που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και φέρνουν νέες επενδύσεις».

Οι παραπάνω διθύραμβοι ανήκουν στον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, και αποτελούν απόσπασμα από τη χτεσινή του ομιλία κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης στο Ιλιον. Ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλείται την «ανάπτυξη» των τελευταίων ετών ως τον καθοριστικό παράγοντα στη μείωση της ανεργίας. Και χωρίς περιστροφές, ταυτίζει αυτήν ακριβώς την «ανάπτυξη» με την τόνωση της «επιχειρηματικότητας», της «ανταγωνιστικότητας» και των «επενδύσεων». Βέβαια, το πώς ...τονώθηκαν όλα τα παραπάνω μεγέθη το ξέρουν καλά οι εργαζόμενοι, που είδαν τα μεροκάματα να κατρακυλούν, τις συντάξεις να μειώνονται, τα δικαιώματα να πετσοκόβονται και κυρίως, τεράστια ποσά από τα δικά τους χρήματα να καταλήγουν με τη μορφή των επιδοτήσεων στους επιχειρηματίες.

Και ενώ η κυβέρνηση θριαμβολογεί, το ΠΑΣΟΚ διακρίνει ...«έλλειψη εξωστρέφειας» στους Ελληνες επιχειρηματίες και γι' αυτό προτείνει μια σειρά από μέτρα! Στην ουσία, δε λέει τίποτε άλλο από όσα εφάρμοσε σαν κυβέρνηση και συνεχίζει σήμερα η ΝΔ. Δηλαδή, αύξηση των προνομίων και των επιδοτήσεων από το κράτος προς τους εργοδότες, παράλληλα με τη διασφάλιση φθηνού εργατικού δυναμικού. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω αποσπάσματα από τη μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ (το επίσημο Ινστιτούτο Μελετών του ΠΑΣΟΚ) για τη στρατηγική της Λισαβόνας, που παρουσίασε πρόσφατα ο «Ρ»:

  • «Ριζική απλοποίηση των διαδικασιών για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας, έτσι ώστε να δίνει "δεύτερη ευκαιρία", άρση γραφειοκρατικών εμποδίων στη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων».

Σημειώνεται ότι το δεύτερο σκέλος, το οποίο επί της ουσίας προβλέπει μειωμένες οικονομικές υποχρεώσεις (αποζημιώσεις κ.τλ.) απέναντι στους εργαζόμενους όταν μια εταιρεία κλείσει, έχει ήδη προβλεφτεί με πρόσφατο νόμο της ΝΔ.

  • «Χρήση νέων εργαλείων για πρόσβαση σε χρηματοοικονομικούς πόρους, είτε προερχόμενων από προγράμματα επιδοτήσεων, είτε από άλλες πηγές. Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά η δημιουργία μεικτών ιδιωτικών - δημοσίων σχημάτων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε κάθε περιφέρεια, με στόχο τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και προώθηση της καινοτομίας».

Ξεκάθαρο το αίτημα για διατήρηση και επέκταση των επιδοτήσεων, με χρήματα που πληρώνουν οι Ελληνες εργαζόμενοι για να διευρύνουν τις μπίζνες και τα κέρδη τους οι επιχειρηματίες. Από κοντά και διάφορες παραλλαγές των ΣΔΙΤ, οι οποίες αποτελούν το «σύγχρονο» τρόπο χρηματοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου και τις οποίες κατά κόρον εφαρμόζει ήδη η ΝΔ.

  • «Ουσιαστική ενθάρρυνση των νέων με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης να αναλάβουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας τις γνώσεις τους».

Και εδώ η ταύτιση με τη ΝΔ είναι καταφανέστατη. Μόλις πριν λίγους μήνες νομοθέτησε την παροχή επιδόματος - κοροϊδίας ύψους 12.000 ευρώ σε πτυχιούχους πανεπιστημίων για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, στέλνοντάς τους κατευθείαν στην υπερχρέωση μέσω των τραπεζών και από εκεί στην ανεργία. Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ