ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Αυγούστου 2007
Σελ. /28
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θέλουμε ανθρώπινους μισθούς και σύνταξη στα 60

Παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό κατά την περιοδεία της στη Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας

Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ενώ παρακολουθούν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ενώ παρακολουθούν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στο μεγάλο θέμα του Ασφαλιστικού αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής της περιοδείας στη Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στα Καμίνια. Υπογράμμισε πως το ΚΚΕ ζητάει το δικαίωμα σε μισθούς ανθρώπινους, συντάξεις ανθρώπινες, που καθορίζονται απ' τους μισθούς. Επίσης, σημείωσε ότι δε θέλουμε το «δικαίωμα» της σύνταξης στα 70, θέλουμε να δουλεύουμε έως τα 60. Κατήγγειλε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τα σχέδιά τους για το Ασφαλιστικό επισημαίνοντας πως δεσμεύονται απ' την ΕΕ για την ανατροπή του Ασφαλιστικού.

Η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στους εργαζόμενους ξεκίνησε με την εξής επισήμανση: «Αν και τα δύο κόμματα δεν έχουν απώλειες πολύ καλά θα κάνουν να πούνε: "Εμείς έχουμε πλειοψηφία, ως σύνολο έχουμε 85% - 90%, άρα ο λαός είναι ευχαριστημένος". Ενα είναι αυτό: Υστερα από τέτοια εμπειρία πρέπει να έχουν απώλειες μεγάλες, ορατές και όχι μετακίνηση από τον ένα στον άλλο. Εμείς λέμε ότι υπάρχει πολύς κόσμος που αισθάνεται σήμερα προδομένος και από τα δύο κόμματα. Να το εκδηλώσει στην κάλπη. Δεύτερο: Τα γράφουν στα προγράμματά τους και το κυριότερο είναι ότι είναι δεσμευμένοι απέναντι στην ΕΕ, στον ΟΟΣΑ, στη Συνθήκη της Λισαβόνας, στη συμφωνία της Βασιλείας ΙΙ που μιλάει για τον εργάσιμο χρόνο, στο Αμστερνταμ, στη "Λευκή Βίβλο", στην "Πράσινη Βίβλο".


Ενα παράδειγμα: Βγαίνει χτες ο πρόεδρος της ΝΔ και λέει δε θα αυξήσω τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στη συνέχεια λέει θα κάνω διάλογο. Δηλαδή, δε θα τα αυξήσει την επομένη των εκλογών, αλλά θα ανοίξει διάλογο και θα οδηγήσει προς τα εκεί. Αλλά το είπε κι αλλιώς. Λέει: Δίνω τη δυνατότητα να δουλεύει κάποιος πέρα από τα 65 - 67 χρόνια. Η λέξη "δικαίωμα" - και στο ΠΑΣΟΚ έτσι λέγεται, το δικαίωμα της παράτασης του εργάσιμου βίου - χρησιμοποιείται μόνο σε αυτό. Δηλαδή, μας δίνουν το "δικαίωμα" να δουλεύουμε μέχρι τα 70, χωρίς να το κάνουν υποχρεωτικά».

Δε θέλουμε να έχουμε «δικαίωμα» να δουλεύουμε μέχρι τα 70!

Τόνισε ότι «και τα δύο κόμματα έχουν βρει τον κρίκο και θα το κάνουν με άλλον τρόπο αυτό: Χάνοντας την αξία τους οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις. Δε θα πέσουν ονομαστικά, δεν μπορεί να τα κάνουν 600 ευρώ, 500 ευρώ και 400 ευρώ, αλλά θα χάσουν την πραγματική αξία μέσα από άλλους δρόμους, με αυξήσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, γενικότερα στο κόστος ζωής, με τη μερική απασχόληση και την ανεργία. Θα οδηγήσουν πολλούς ανθρώπους να συμβιβαστούν για να δουλεύουν μέχρι τα 70 και τα 71.

Επομένως, εμείς δε θέλουμε το "δικαίωμα" να έχουμε ΕΚΑΣ. Ζητάμε το δικαίωμα να έχουμε κανονικούς μισθούς, ανθρώπινους, για να έχουμε και ανθρώπινες συντάξεις που καθορίζονται από το μισθό. Δε θέλουμε να έχουμε "δικαίωμα" να δουλεύουμε μέχρι τα 70 και τα 71, δεν είμαστε μαζοχιστές. Θέλουμε να έχουμε το δικαίωμα να δουλεύουμε μέχρι τα 60 και να έχουμε μια κανονική σύνταξη».

Ενεργός γήρανση σημαίνει ενεργός δουλεία

Υπογράμμισε ακόμη: «Απορρίπτουμε τον όρο που έχει στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ, που μιλάει για την "ενεργό γήρανση". Το τι θα κάνει κανείς στο χρόνο του είναι δικό του θέμα. Αλλά να έχεις το "δικαίωμα" να δουλεύεις μέχρι τα 71 γιατί δε σου φτάνουν τα χρήματα για να ζήσεις ή γιατί πρέπει να καλύψεις τις ανάγκες του παιδιού σου, της οικογένειάς του και του εγγονού σου, αυτό δεν είναι "ενεργός γήρανση", είναι "ενεργός δουλεία"! Σε υποχρεώνει! Βρίσκουν, λοιπόν, πάρα πολλούς κρίκους, και εκεί μπορεί να υπάρχουν διαφορές στα κόμματα, ο ένας τα παίρνει με τον έναν τρόπο, ο άλλος με τον άλλον. Και αυτά τα λένε μέσα στα προγράμματά τους».

Τόνισε, επίσης, πως το ΚΚΕ «απορρίπτει την άποψη ότι η οικονομία δεν αντέχει. Η οικονομία αντέχει! Πώς αντέχει τα κέρδη των λίγων και δεν αντέχει τα δικαιώματα των πολλών, που δε μιλάνε ούτε για πολυτελή διαβίωση, ούτε για κότερα, ούτε για βίλες. Είναι σχετικό το θέμα της αντοχής. Εμείς, ως Κόμμα, δεν έχουμε βάλει ένα μοντέλο ζωής που να μπορεί να πει κανείς ότι δεν αντέχει η οικονομία. Οταν λέμε 1.300 ευρώ τα αντέχει η οικονομία. Αλλά αν η οικονομία είναι προσανατολισμένη στο να συγκεντρώνεται ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι στα χέρια των λίγων, αυτή η οικονομία δεν αντέχει. Εχουν κάνει αυτή την επιλογή».

Να υποστούν πλήγμα

«Θα ρωτήσετε», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «η εκλογική μάχη θα τα λύσει όλα αυτά τα ζητήματα, την αναγνώριση ότι τον πλούτο τον παράγουν οι εργαζόμενοι και πρέπει να τον διεκδικήσουν; Βεβαίως δε θα τα λύσει. Εμείς δε θα πούμε αυτά που λένε άλλα μικρότερα κόμματα, ότι δηλαδή ο δικομματισμός "πνέει τα λοίσθια", κλπ. Το αστικό πολιτικό σύστημα και η αστική τάξη στην Ελλάδα είναι ισχυροί. Μπορεί όμως να υποστεί πλήγμα το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής, να ανατραπεί δε γίνεται σήμερα».

Πρόσθεσε πως «ακόμα κι αν δεν μπορέσουν να λύσουν με αυτοδύναμες κυβερνήσεις την εναλλαγή, έχουν στα συρτάρια τις κυβερνήσεις συνεργασίας, το διπολισμό, που η πείρα έχει δείξει σε όλη την Ευρώπη ότι είναι ίδια γεύση. Βρίσκονται αναχώματα, μικρότερα κόμματα, κολλάνε εκεί και προχωράει η κατάσταση. Ηδη τα ζεύγη, ας πούμε, τα ετοιμάζουν». «Επομένως», τόνισε, «πρέπει να υποστούν ένα πλήγμα, να έχουν απώλειες. Και αυτό που θα τους τρομάξει περισσότερο είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ».

«Μεταρρυθμίσεις» και «εκσυγχρονισμός» σημαίνει εργασιακός μεσαίωνας

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους: «Μη σας τρομοκρατήσουν με αυτά που θα παίζουν τις τελευταίες μέρες, ότι θα έχουμε ακυβερνησία, κτλ. Το αστικό πολιτικό σύστημα δε μένει ακυβέρνητο. Μακάρι να φτάναμε σε ένα σημείο όπου να υπήρχε μια οξυμένη αντιπαράθεση και αναμέτρηση για το ποιος θα κερδίσει την εξουσία. Το αστικό πολιτικό σύστημα θα βρει τον τρόπο του, αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αισθάνονται φόβο, ότι ο λαός τους πήρε χαμπάρι.

Αυτή είναι η θέση μας. Η πολιτική μας είναι αναλυτική σε μια σειρά από ζητήματα, εξειδικευμένη κατά θέμα. Το κυριότερο, όμως, είναι το εξής: Να μην υποκύψουμε ότι δεν αντέχει η οικονομία, να μην υποκύψουμε στη λογική των "μεταρρυθμίσεων" και "εκσυγχρονισμών", που ως λέξεις είναι πάρα πολύ ωραίες, αλλά το περιεχόμενό τους είναι εργασιακός μεσαίωνας».

Πριν την ομιλία της στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΥΕ η Αλέκα Παπαρήγα περιόδευσε, για περίπου μία ώρα, στις Διευθύνσεις Απογραφών, Εθνικού Λογαριασμού, Δεικτών και Μεθοδολογίας της υπηρεσίας και συζήτησε με τους εργαζόμενους. Την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδευαν και ο Γιώργος Φραγκογιάννης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Αθήνας, και η Αθηνά Τσάμη, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ Αθήνας. Νωρίτερα η Αλέκα Παπαρήγα είχε συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ, Μανώλη Κοντοπυράκη.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αντιασφαλιστική επίθεση να απαντηθεί και στην κάλπη

Ανακοίνωση - κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου, μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την Κοινωνική Ασφάλιση

Τα κόμματα του κεφαλαίου πρέπει να πληρώσουν για τη διαχρονική επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, σημειώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων
Τα κόμματα του κεφαλαίου πρέπει να πληρώσουν για τη διαχρονική επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, σημειώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων
Να σταθμίσουν οι οικοδόμοι το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης σαν βασικό κριτήριο ψήφου στις 16 Σεπτέμβρη και να αποδυναμώσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που σχεδιάζουν νέα επέλαση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καλεί τους χιλιάδες εργάτες στον κλάδο των κατασκευών η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, με ανακοίνωσή της για τις προχτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμιά ανοχή στους «διαλόγους», με τους οποίους όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί θα επιχειρήσει να τους εγκλωβίσει στα σχέδιά της.

Τα ψέματα δεν πιάνουν τόπο

«Τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν καλά ότι η θέση του κάθε κόμματος για το Ασφαλιστικό θα αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ. Γι' αυτό προσπαθούν με ταχυδακτυλουργίες να υπνωτίσουν τους εργαζόμενους, να κλέψουν την ψήφο τους και την επομένη των εκλογών όποιος και να είναι κυβέρνηση να τη χρησιμοποιήσει για να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει», σημειώνει η Ομοσπονδία και συνεχίζει:

«Χτες (σ.σ. προχτές) ο κ. Καραμανλής προσπάθησε ανεπιτυχώς να θολώσει τα νερά, να ξεγελάσει τους εργαζόμενους ότι τάχα δε θα θιχτούν τα όρια συνταξιοδότησης, η κατώτερη σύνταξη κλπ.

Ο αρχηγός της ΝΔ συνειδητά δε λέει την αλήθεια και αυτό γιατί:

α) Η ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι μέρος της γενικότερης επίθεσης του κεφαλαίου και των κομμάτων της πλουτοκρατίας στα δικαιώματα των εργαζομένων για την αύξηση της κερδοφορίας του. Αρα, η προσπάθεια διαχωρισμού της Κοινωνικής Ασφάλισης από το στόχο της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, του σταθερού χρόνου εργασίας, την ανασφάλιστη εργασία είναι τουλάχιστον αποπροσανατολιστική.

β) Ο κ. Καραμανλής επικαλείται ότι θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος με πόρους που θα εξασφαλίσει από τη σταθερή άνοδο της οικονομίας.

Η εμπειρία των εργατών, όμως, λέει ότι η σταθερή άνοδος της οικονομίας συνοδεύεται με αύξηση 0,77 λεπτών που υπέγραψαν οι άνθρωποί τους στη ΓΣΕΕ, με εξαντλητικά ωράρια, με απλήρωτες υπερωρίες, με το χτύπημα των ΣΣΕ, με συντάξεις πείνας, με εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας κλπ.

Αρα, άνθρακες ο θησαυρός.

γ) Ο κ. Καραμανλής δεν τόλμησε να πει ευθέως ότι θα αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, δεν έκρυψε, όμως, ότι θα αξιοποιήσει το Νόμο Ρέππα για την επανάκριση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και τη θεσμοθέτηση κινήτρων για παραμονή στην εργασία πέραν των 65 ετών. Δηλαδή με την κατάργηση των ΒΑΕ τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν από 5-15 χρόνια και αφού θα εξασφαλίσει σύνταξη πείνας στους συνταξιούχους θα τους οδηγήσει οικειοθελώς να πάρουν σύνταξη στον άλλο κόσμο.

δ) Ο κ. Καραμανλής ανακάλυψε ότι για την έλλειψη χιλιάδων γιατρών από τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα Ιατρεία του ΙΚΑ, την υποβάθμιση της Ιατρικής, Νοσοκομειακής και Φαρμακευτικής περίθαλψης δε φταίει η συγκεκριμένη πολιτική που ασκεί η κυβέρνησή του και προηγούμενα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά το πληροφοριακό σύστημα».

Μαύρη πείρα από τους «διαλόγους»

«Τέλος - συνεχίζει η ανακοίνωση - ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε να συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που έχει βεβαρημένο παρελθόν από ανάλογους "διαλόγους" και τον ΣΕΒ, που έχει μόνιμα στο στόχαστρό του την ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ δε διαφωνεί με την ουσία των μέτρων, τάζει όμως διά στόματος κ. Παπανδρέου ότι θα προχωρήσει με κοινωνική συναίνεση, μία από τα ίδια δηλαδή.

Η εργατική τάξη έχει μαύρη πείρα από τους κοινωνικούς διαλόγους ότι όλοι έγιναν και γίνονται για την αφαίρεση των δικαιωμάτων μας».

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας προειδοποιεί τον κλάδο και τον καλεί να σκεφτεί καλά ότι:

  • Στο βαθμό που τα κόμματα της πλουτοκρατίας βγουν ενισχυμένα από τις εκλογές, η επίθεση τόσο στον κλάδο όσο και γενικότερα στην εργατική τάξη θα ενταθεί.
  • Οποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, είτε ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ, θα χρησιμοποιήσει τη λαϊκή ψήφο για να πάρει τα πιο αντιδραστικά μέτρα στα ασφαλιστικά εργασιακά Δημοκρατικά Συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργατών».
Κριτήριο ψήφου οι σύγχρονες ανάγκες μας

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων καταλήγει: «Καλούμε τους οικοδόμους να ψηφίσουν με κριτήριο τις ομόφωνες αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας το Γενάρη του 2007.

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 1992 έως σήμερα.
  • Θεμελίωση σύνταξης με 4.050 ένσημα.
  • Σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες για τα ΒΑΕ και 55 - 60 γενικά.
  • Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.
  • Κατώτερο μεροκάματο 65 ευρώ.
  • Κατώτερος μισθός 1.300 ευρώ.
  • Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και Υγεία.

Καλούμε τους οικοδόμους να κρίνουν με αυστηρό κριτήριο τα κόμματα, με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις μας και να ψηφίσουν».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξωραΐζει τις αντιασφαλιστικές προθέσεις

Αντικείμενο του δικομματικού καυγά επιδιώκει να μετατρέψει το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση, αποπροσανατολίζοντας από την ουσία του θέματος και των δρομολογημένων αντεργατικών ανατροπών.

Βασικό μέλημα του κυβερνητικού επιτελείου είναι να καθησυχάσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ότι με τη λύση για το Ασφαλιστικό που παρουσίασε προχτές ο Κ. Καραμανλής, «δε θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», ώστε να αποφύγει το πολιτικό κόστος στις κάλπες. Επιπλέον, τα κυβερνητικά στελέχη στις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ διαβεβαιώνουν ότι δε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας ή δε θα υπάρξει μείωση των συντάξεων, παρ' όλο που αυτό δεν προκύπτει από την προχτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού. Το ακριβώς αντίθετο «βγαίνει» από τη δέσμη των 11 προτάσεων του κυβερνώντος κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας σε χτεσινές δηλώσεις του (στον «Αλφα 9,89») φρόντισε να αναδείξει ως το πιο «σημαντικό» από αυτές τις προτάσεις ότι «θα δώσουμε με κίνητρα τη δυνατότητα περαιτέρω παραμονής στην εργασία μετά το 65ο έτος, προαιρετικά βέβαια και για όποιον το θέλει»...

Παράλληλα, επιχειρεί να αποκοιμίσει τους εργαζόμενους διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει «εθνικός διάλογος» και θα αποφασιστούν «οι καλύτερες λύσεις».

Πάντως, όπως φάνηκε από τη χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου της, προσπαθεί να μετατοπίσει το πεδίο στη βολική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, ώστε το όλο ζήτημα να περιοριστεί στο ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος διαχειριστής του προβλήματος. «Τι ακριβώς ανακάλυψε το ΠΑΣΟΚ και μέσα στον προφανή πανικό του υβρίζει;», αναρωτήθηκε δήθεν οργισμένα ο Κ. Αρβανιτόπουλος, για να δώσει μόνος του την απάντηση ότι « βλέπουν απλώς ότι εμείς έχουμε επεξεργασμένες και συγκεκριμένες προτάσεις για την κοινωνική ασφάλιση. Εκείνοι απλώς φωνάζουν ή στην καλύτερη περίπτωση προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με πυροτεχνήματα».

Νωρίτερα, ωστόσο, ο ίδιος έβαζε το ζήτημα στις πραγματικές διαστάσεις του: «Το μεγάλο διακύβευμα είναι αν θα μας δώσει ο λαός την εντολή να προχωρήσει σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ