Σάββατο 25 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θέλουμε ανθρώπινους μισθούς και σύνταξη στα 60

Παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό κατά την περιοδεία της στη Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας

Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ενώ παρακολουθούν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ενώ παρακολουθούν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στο μεγάλο θέμα του Ασφαλιστικού αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής της περιοδείας στη Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στα Καμίνια. Υπογράμμισε πως το ΚΚΕ ζητάει το δικαίωμα σε μισθούς ανθρώπινους, συντάξεις ανθρώπινες, που καθορίζονται απ' τους μισθούς. Επίσης, σημείωσε ότι δε θέλουμε το «δικαίωμα» της σύνταξης στα 70, θέλουμε να δουλεύουμε έως τα 60. Κατήγγειλε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τα σχέδιά τους για το Ασφαλιστικό επισημαίνοντας πως δεσμεύονται απ' την ΕΕ για την ανατροπή του Ασφαλιστικού.

Η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στους εργαζόμενους ξεκίνησε με την εξής επισήμανση: «Αν και τα δύο κόμματα δεν έχουν απώλειες πολύ καλά θα κάνουν να πούνε: "Εμείς έχουμε πλειοψηφία, ως σύνολο έχουμε 85% - 90%, άρα ο λαός είναι ευχαριστημένος". Ενα είναι αυτό: Υστερα από τέτοια εμπειρία πρέπει να έχουν απώλειες μεγάλες, ορατές και όχι μετακίνηση από τον ένα στον άλλο. Εμείς λέμε ότι υπάρχει πολύς κόσμος που αισθάνεται σήμερα προδομένος και από τα δύο κόμματα. Να το εκδηλώσει στην κάλπη. Δεύτερο: Τα γράφουν στα προγράμματά τους και το κυριότερο είναι ότι είναι δεσμευμένοι απέναντι στην ΕΕ, στον ΟΟΣΑ, στη Συνθήκη της Λισαβόνας, στη συμφωνία της Βασιλείας ΙΙ που μιλάει για τον εργάσιμο χρόνο, στο Αμστερνταμ, στη "Λευκή Βίβλο", στην "Πράσινη Βίβλο".


Ενα παράδειγμα: Βγαίνει χτες ο πρόεδρος της ΝΔ και λέει δε θα αυξήσω τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στη συνέχεια λέει θα κάνω διάλογο. Δηλαδή, δε θα τα αυξήσει την επομένη των εκλογών, αλλά θα ανοίξει διάλογο και θα οδηγήσει προς τα εκεί. Αλλά το είπε κι αλλιώς. Λέει: Δίνω τη δυνατότητα να δουλεύει κάποιος πέρα από τα 65 - 67 χρόνια. Η λέξη "δικαίωμα" - και στο ΠΑΣΟΚ έτσι λέγεται, το δικαίωμα της παράτασης του εργάσιμου βίου - χρησιμοποιείται μόνο σε αυτό. Δηλαδή, μας δίνουν το "δικαίωμα" να δουλεύουμε μέχρι τα 70, χωρίς να το κάνουν υποχρεωτικά».

Δε θέλουμε να έχουμε «δικαίωμα» να δουλεύουμε μέχρι τα 70!

Τόνισε ότι «και τα δύο κόμματα έχουν βρει τον κρίκο και θα το κάνουν με άλλον τρόπο αυτό: Χάνοντας την αξία τους οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις. Δε θα πέσουν ονομαστικά, δεν μπορεί να τα κάνουν 600 ευρώ, 500 ευρώ και 400 ευρώ, αλλά θα χάσουν την πραγματική αξία μέσα από άλλους δρόμους, με αυξήσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, γενικότερα στο κόστος ζωής, με τη μερική απασχόληση και την ανεργία. Θα οδηγήσουν πολλούς ανθρώπους να συμβιβαστούν για να δουλεύουν μέχρι τα 70 και τα 71.

Επομένως, εμείς δε θέλουμε το "δικαίωμα" να έχουμε ΕΚΑΣ. Ζητάμε το δικαίωμα να έχουμε κανονικούς μισθούς, ανθρώπινους, για να έχουμε και ανθρώπινες συντάξεις που καθορίζονται από το μισθό. Δε θέλουμε να έχουμε "δικαίωμα" να δουλεύουμε μέχρι τα 70 και τα 71, δεν είμαστε μαζοχιστές. Θέλουμε να έχουμε το δικαίωμα να δουλεύουμε μέχρι τα 60 και να έχουμε μια κανονική σύνταξη».

Ενεργός γήρανση σημαίνει ενεργός δουλεία

Υπογράμμισε ακόμη: «Απορρίπτουμε τον όρο που έχει στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ, που μιλάει για την "ενεργό γήρανση". Το τι θα κάνει κανείς στο χρόνο του είναι δικό του θέμα. Αλλά να έχεις το "δικαίωμα" να δουλεύεις μέχρι τα 71 γιατί δε σου φτάνουν τα χρήματα για να ζήσεις ή γιατί πρέπει να καλύψεις τις ανάγκες του παιδιού σου, της οικογένειάς του και του εγγονού σου, αυτό δεν είναι "ενεργός γήρανση", είναι "ενεργός δουλεία"! Σε υποχρεώνει! Βρίσκουν, λοιπόν, πάρα πολλούς κρίκους, και εκεί μπορεί να υπάρχουν διαφορές στα κόμματα, ο ένας τα παίρνει με τον έναν τρόπο, ο άλλος με τον άλλον. Και αυτά τα λένε μέσα στα προγράμματά τους».

Τόνισε, επίσης, πως το ΚΚΕ «απορρίπτει την άποψη ότι η οικονομία δεν αντέχει. Η οικονομία αντέχει! Πώς αντέχει τα κέρδη των λίγων και δεν αντέχει τα δικαιώματα των πολλών, που δε μιλάνε ούτε για πολυτελή διαβίωση, ούτε για κότερα, ούτε για βίλες. Είναι σχετικό το θέμα της αντοχής. Εμείς, ως Κόμμα, δεν έχουμε βάλει ένα μοντέλο ζωής που να μπορεί να πει κανείς ότι δεν αντέχει η οικονομία. Οταν λέμε 1.300 ευρώ τα αντέχει η οικονομία. Αλλά αν η οικονομία είναι προσανατολισμένη στο να συγκεντρώνεται ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι στα χέρια των λίγων, αυτή η οικονομία δεν αντέχει. Εχουν κάνει αυτή την επιλογή».

Να υποστούν πλήγμα

«Θα ρωτήσετε», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «η εκλογική μάχη θα τα λύσει όλα αυτά τα ζητήματα, την αναγνώριση ότι τον πλούτο τον παράγουν οι εργαζόμενοι και πρέπει να τον διεκδικήσουν; Βεβαίως δε θα τα λύσει. Εμείς δε θα πούμε αυτά που λένε άλλα μικρότερα κόμματα, ότι δηλαδή ο δικομματισμός "πνέει τα λοίσθια", κλπ. Το αστικό πολιτικό σύστημα και η αστική τάξη στην Ελλάδα είναι ισχυροί. Μπορεί όμως να υποστεί πλήγμα το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής, να ανατραπεί δε γίνεται σήμερα».

Πρόσθεσε πως «ακόμα κι αν δεν μπορέσουν να λύσουν με αυτοδύναμες κυβερνήσεις την εναλλαγή, έχουν στα συρτάρια τις κυβερνήσεις συνεργασίας, το διπολισμό, που η πείρα έχει δείξει σε όλη την Ευρώπη ότι είναι ίδια γεύση. Βρίσκονται αναχώματα, μικρότερα κόμματα, κολλάνε εκεί και προχωράει η κατάσταση. Ηδη τα ζεύγη, ας πούμε, τα ετοιμάζουν». «Επομένως», τόνισε, «πρέπει να υποστούν ένα πλήγμα, να έχουν απώλειες. Και αυτό που θα τους τρομάξει περισσότερο είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ».

«Μεταρρυθμίσεις» και «εκσυγχρονισμός» σημαίνει εργασιακός μεσαίωνας

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους: «Μη σας τρομοκρατήσουν με αυτά που θα παίζουν τις τελευταίες μέρες, ότι θα έχουμε ακυβερνησία, κτλ. Το αστικό πολιτικό σύστημα δε μένει ακυβέρνητο. Μακάρι να φτάναμε σε ένα σημείο όπου να υπήρχε μια οξυμένη αντιπαράθεση και αναμέτρηση για το ποιος θα κερδίσει την εξουσία. Το αστικό πολιτικό σύστημα θα βρει τον τρόπο του, αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αισθάνονται φόβο, ότι ο λαός τους πήρε χαμπάρι.

Αυτή είναι η θέση μας. Η πολιτική μας είναι αναλυτική σε μια σειρά από ζητήματα, εξειδικευμένη κατά θέμα. Το κυριότερο, όμως, είναι το εξής: Να μην υποκύψουμε ότι δεν αντέχει η οικονομία, να μην υποκύψουμε στη λογική των "μεταρρυθμίσεων" και "εκσυγχρονισμών", που ως λέξεις είναι πάρα πολύ ωραίες, αλλά το περιεχόμενό τους είναι εργασιακός μεσαίωνας».

Πριν την ομιλία της στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΥΕ η Αλέκα Παπαρήγα περιόδευσε, για περίπου μία ώρα, στις Διευθύνσεις Απογραφών, Εθνικού Λογαριασμού, Δεικτών και Μεθοδολογίας της υπηρεσίας και συζήτησε με τους εργαζόμενους. Την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδευαν και ο Γιώργος Φραγκογιάννης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Αθήνας, και η Αθηνά Τσάμη, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ Αθήνας. Νωρίτερα η Αλέκα Παπαρήγα είχε συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ, Μανώλη Κοντοπυράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ