Σάββατο 25 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ
Αμεσα μέτρα σήμερα!

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τη δημοτική αρχή Οινοφύτων και τους μαζικούς φορείς, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής

Από τη σύσκεψη με το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Οινοφύτων
Από τη σύσκεψη με το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Οινοφύτων
«Το θέμα είναι για ποια ανάπτυξη μιλάμε. Υπάρχει φιλολαϊκή και αντιλαϊκή ανάπτυξη. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο ότι δεν ήταν αναπότρεπτο αυτό που συμβαίνει σήμερα στα Οινόφυτα και στην ευρύτερη περιοχή. Να μην υπάρχουν αυταπάτες για την πολιτική βούληση».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνάντηση που πραγματοποίησε χτες το απόγευμα με τη Δημοτική Αρχή Οινοφύτων και έπειτα με μαζικούς φορείς της περιοχής. Στην περιοδεία συμμετείχαν ακόμα και οι υποψήφιοι βουλευτές Βοιωτίας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και Βαγγέλης Ξένος. Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε σε συγκέντρωση στην πλατεία Οινοφύτων.

Να παρθούν άμεσα μέτρα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε στη συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή ότι, πέρα από τη γενική πολιτική τοποθέτηση, το ΚΚΕ προτείνει και απαιτεί άμεσα μέτρα που επιβάλλεται να παρθούν σήμερα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πολυπλοκότητα και τις πολλές διαστάσεις του προβλήματος της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, από τον Ασωπό ποταμό.

Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι η νέα κυβέρνηση οφείλει με νομοθετική ρύθμιση να εισπράττει από τις βιομηχανίες που ευθύνονται για την καταστροφή των υδροφορέων της περιοχής, τα ποσά για τη δημιουργία και τη λειτουργία των απαιτούμενων έργων υδροδότησης της ευρύτερης περιοχής και να τα αποδίδει στην ΕΥΔΑΠ. Απαίτησε ακόμη να καταργηθεί το Προεδρικό Διάταγμα της χούντας το οποίο χαρακτηρίζει τον Ασωπό αγωγό των λυμάτων των βιομηχανιών της περιοχής. Σε κάθε βιομηχανία να εγκατασταθούν και να λειτουργούν σε 24ωρη βάση με ευθύνη και παρακολούθηση του κράτους, μηχανισμοί συγκράτησης όλων των ρύπων. Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανάταξης και επαναχρησιμοποίησης των υδροφορέων των Οινοφύτων και αν προκύψουν προβλήματα στις δραστηριότητες των κατοίκων της Βοιωτίας και Φωκίδας, να καταβληθούν αποζημιώσεις. Μάλιστα το κόστος να το επιβαρυνθούν οι ρυπαίνουσες βιομηχανίες, έτσι ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη «ο ρυπαίνων πληρώνει» που λέει και η Κοινοτική Οδηγία για το νερό. Τέλος, να εξεταστεί η υγεία όλων όσοι εργάζονται και ζουν στην ευρύτερη περιοχή.

«Θα υπάρξει αντίδραση και πίεση από τους βιομηχάνους»

Η συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να συγκαλυφτεί η πραγματική διάσταση της μόλυνσης του Ασωπού ποταμού, με αποτέλεσμα οι αρρώστιες και οι θάνατοι να «θερίζουν» στην περιοχή, αναδείχτηκε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των μαζικών φορέων. «Δε θέλει κανείς να λύσει το πρόβλημα», «Φέρονται με θράσος και απρέπεια σε ανθρώπους που είναι θύματα», «Από τις αρχές Αυγούστου μας έχουν χωρίς πόσιμο νερό», «Αν ο κόσμος δεν πιέσει δε θα γίνει ποτέ τίποτα». Αυτά ακούστηκαν μεταξύ άλλων από τους εκπροσώπους των φορέων.

Η Αλέκα Παπαρήγα προειδοποίησε παίρνοντας το λόγο, ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και πιέσεις από τους βιομηχάνους, ιδιαίτερα αν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής ξεσηκωθούν μαζικά και αποφασιστικά. «Θα εμφανίσουν δικές τους επιστημονικές μελέτες, θα απειλούν τους εργαζόμενους μέσα στα εργοστάσια, θα πουν ότι θα φύγουν οι βιομηχανίες και θα μείνετε άνεργοι», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα δεσμεύτηκε από πλευράς του ΚΚΕ πέρα από τους αγώνες μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, «για πιο συγκεκριμένο σχέδιο του Κόμματος με βάση και τις δικές σας εμπειρίες, ενισχυμένο όμως και στην πολιτική του κατεύθυνση».

Εργα που «δε φαίνονται», έργα φιλολαϊκά

Μιλώντας στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των φορέων, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ακόμα ότι ο λαός έχει ανάγκη έργα που «δε φαίνονται», αναφέροντας ενδεικτικά έργα υποδομής όπως η αποχέτευση, ο σχεδιασμός ΧΥΤΑ, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα. «Τα πραγματικά έργα της υποδομής που δε φαίνονται αλλά έχουν άμεσες συνέπειες στη σωματική και την ψυχική υγεία των εργαζομένων, αυτά είναι για το λαό. Τα "λαμπερά" έργα που έχουν γίνει από τις τελευταίες κυβερνήσεις δεν είναι για το λαό, είναι για άλλους. Τα έργα που γίνονται είναι αυτά που έχουν διόδια, που λειτουργούν ανταποδοτικά, που μεταφέρουν εμπορεύματα και τα λοιπά. Ούτε τα άμεσα, ούτε τα μακροπρόθεσμα που έχει ανάγκη ο λαός δεν έχουν γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέδειξε κατά τη συνάντηση ότι το ζήτημα που έχει προκύψει στα Οινόφυτα με την ανεξέλεγκτη κι αυθαίρετη μεταφορά εκατοντάδων βιομηχανιών στην περιοχή, σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα της ιδιοκτησίας και τη χρήση γης. «Εμείς λέμε ότι η γη πρέπει να είναι ιδιοκτησία του συνόλου. Να έχει ο καθένας το δικό του σπίτι - και δεύτερο, δεν είναι πολυτέλεια σήμερα - αλλά εμείς υπηρετούμε την πολιτική που λέει κι η γη να ανήκει στο λαό και όλοι να έχουν σπίτι».

Αργότερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Οινοφύτων. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο υποψήφιος βουλευτής Βοιωτίας, Βαγγέλης Ξένος και, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της περιοχής, Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Σοφοκλής Τόγιας και Βάσω Γκιόκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ