Σάββατο 25 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Νεκροί, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι...

Εγκλημα! 17 νεκροί, στις χτεσινές καταστροφικές πυρκαγιές. Τουλάχιστον δύο αγνοούμενοι. Δεκάδες οι τραυματίες και οι εγκλωβισμένοι. Ολα αυτά, μέχρι αργά χτες το βράδυ, και ενώ τα πύρινα μέτωπα ήταν ακόμη ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα. Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει τον τραγικό απολογισμό των νεκρών. Ούτε και των αγνοουμένων ή των τραυματιών. Οι 17 ή όσοι ακόμα, προστίθενται στους μέχρι χτες 10 νεκρούς...

Πάνω από 170 πυρκαγιές έκαιγαν χτες όλη τη χώρα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Νομοί Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας. Οι φλόγες τύλιξαν τη Ζαχάρω Ηλείας και την Αρεόπολη Λακωνίας, παρασέρνοντας σε φρικτό θάνατο 17 ανθρώπους, χωρίς μέχρι αργά το βράδυ να έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία τους. Δύο ακόμη αγνοούμενοι στη Ζαχάρω. Εξι τουλάχιστον τραυματίες στα Μεσοχώρια Ευβοίας. Την ίδια στιγμή, στον Ταΰγετο χιλιάδες στρέμματα δάσους παραδόθηκαν στις φλόγες. Εκεί κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν χωριά. Η χώρα, χτες, βρέθηκε σε πύρινο κλοιό...

Αυτό που έγινε δεν είχε προηγούμενο. Πυρκαγιές σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο (Λακωνία, Ηλεία, Μεσσηνία), σε Ελευσίνα, Λαγονήσι, Εύβοια, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Γιάννενα, Αρτα, Θεσπρωτία, Καστοριά, Βοιωτία και Σαλαμίνα. Ανθρωποι προσπαθούσαν να ξεφύγουν και κυκλώνονταν απ' τη φωτιά σαν ποντίκια. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν μπορούσαν να πετάξουν, λόγω των ισχυρών ανέμων. Την ίδια στιγμή, οι τραγικές ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και σε υλικοτεχνικά μέσα αποδείχτηκαν δραματικές. Καμιά πρόβλεψη για πρόληψη πυρκαγιών. Στον Ταΰγετο δεν υπήρχαν καν αντιπυρικές ζώνες! Κι όλα αυτά συνδυασμένα με την ηρωική - μέχρι αυτοθυσίας - υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών. Τρεις από τους νεκρούς της Ζαχάρως ήταν πυροσβέστες.

Δεκάδες σπίτια κάηκαν. Περιουσίες καταστράφηκαν. Χωριά ολόκληρα εκκενώθηκαν. Στην Καλαμάτα, οι καπνοί είχαν τυλίξει τα πρώτα προάστια της πόλης. «Δεν περισσεύουν πια δάκρυα, ούτε οργή, ούτε αγανάκτηση για την ανθρώπινη, φυσική και οικονομική τραγωδία, που σήμερα έχουμε στη Μεσσηνία, τη Λακωνία και την Ηλεία», τόνισε χαρακτηριστικά η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην Πελοπόννησο και την Εύβοια βρέθηκαν κλιμάκια του Κόμματος από την πρώτη στιγμή μέχρι αργά το βράδυ.

Την ίδια ώρα, και ενώ αυτή η πρωτοφανής τραγωδία βρισκόταν σε εξέλιξη, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχυναν κροκοδείλια δάκρυα. Οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι, που με την πολιτική τους άναψαν το εμπρηστικό δαδί που καίει όλη τη χώρα, χτες αναζητούσαν ευθύνες. Ομως, σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση... Ενοχη είναι η εμπρηστική πολιτική τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρός κάτοικος της Ιπποκρατείου Πολιτείας (2021-08-07 00:00:00.0)
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα (2019-08-23 00:00:00.0)
Παραμένει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης (2007-08-30 00:00:00.0)
Τουλάχιστον 44 οι νεκροί (2007-08-26 00:00:00.0)
Εικόνες φρίκης παντού (2007-08-26 00:00:00.0)
Πυρκαγιά - φονιάς (2000-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ