ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007
Σελ. /28
Αυτός το χαβά του

Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο δήμαρχος το... χαβά του. Ο λόγος για το δήμαρχο (ΠΑΣΟΚ) Αγίου Παύλου, Ν. Βαρσάμη, που, αντί ν' ασχοληθεί με τις πυρκαγιές, έδωσε εντολή στο προσωπικό να καθαρίσει την πόλη από τις προεκλογικές αφίσες των κομμάτων! Αυτό συνέβη το περασμένο Σάββατο, όταν στελέχη της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ ενημέρωσαν το δήμαρχο ότι στο πλαίσιο της ανάγκης ενίσχυσης της πυροπροστασίας του δάσους Σέιχ Σου, μια ομάδα 30 ατόμων είναι έτοιμη να ενταχθεί στο σχεδιασμό του Δήμου. Δυστυχώς, όμως, αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός. Κάτι που επιβεβαιώθηκε την επόμενη ημέρα στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε μετά από αίτημα της ΔΕΑΚ. Αυτοί είναι οι αιρετοί του δικομματισμού. Ακόμα και την ώρα της καταστροφής, αντί ν' ασχολούνται πώς θα την αποτρέψουν, επιδίδονται στο κυνήγι των πολιτικών αφισών! Αξιοι.

Σαν δυο σταγόνες...

Σαν δυο «σταγόνες νερού» - ακόμα και σε επίπεδο φρασεολογίας - μοιάζουν σε πολλά ζητήματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

«Η οδική ασφάλεια αποτελεί εθνική προτεραιότητα», μας ενημερώνει το ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό του πρόγραμμα.

«Η οδική ασφάλεια είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για τη νέα διακυβέρνηση», είχε διακηρύξει ο Κων. Καραμανλής λίγες μέρες μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων.

Στο «κυβερνητικό πρόγραμμα» του ΠΑΣΟΚ, το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα εξαντλείται σε επτά όλες κι όλες αοριστολόγους αράδες. Στην πρώτη αναφέρεται ότι θα δημιουργηθεί Συντονιστική Αρχή, αρμόδια για την καθιέρωση προτύπων και τον έλεγχο υλοποίησής τους. Στη δεύτερη, πληροφορούμαστε ότι θα υπάρχουν «δείκτες μέτρησης των τελικών αποτελεσμάτων. Και στην τρίτη αράδα, μαθαίνουμε ότι «η κυκλοφοριακή αγωγή εισάγεται στο παιδαγωγικό πρόγραμμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Το τελευταίο, μάλλον, θα το είχε κατά νου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, όταν ήταν υπουργός Παιδείας, αλλά δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει!

Για τη «νέα διακυβέρνηση» τι να πούμε; Το «θέμα πρώτης προτεραιότητας» ξεχάστηκε και έγινε «έσχατο». Αν εξαιρέσουμε τις 390 κάμερες κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου (μέτρο κάθε άλλο παρά για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας), στον τομέα της οδικής ασφάλειας διεκδικεί το... απόλυτο μηδέν.

«Ανασυγκρότηση» από ποιον για ποιον...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Βασικά, είναι κίνητρα για τις επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις». Ιδού, διά στόματος υφυπουργού Οικονομίας Π. Δούκα, το μοντέλο για την «ανασυγκρότηση» της παραγωγικής βάσης των πυρόπληκτων περιοχών. Απόλυτα συνεπές με τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση και ενταγμένο στην κυρίαρχη πολιτική, το χρεοκοπημένο αυτό μοντέλο είναι καταδικασμένο να αναπαράγει τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και να οδηγήσει στα σημερινά ολέθρια αποτελέσματα. Αναθέτοντας η κυβέρνηση της ΝΔ (το ίδιο θα έκανε και μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) στις δυνάμεις της αγοράς το ρόλο της κινητήριας δύναμης, είναι απολύτως βέβαιο ότι ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι το κεφάλαιο, που θα μεταφέρει τα κρατικά κονδύλια για την «ανασυγκρότηση» κατευθείαν στα ταμεία των επιχειρήσεων. Είναι ευνόητο ότι οι επιχειρήσεις θα εκμεταλλευτούν άγρια το εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό και τους φτωχούς αγρότες των περιοχών αυτών, θα εξαγοράσουν φτηνά τη γη, θα «χτίσουν» πάνω στα καμένα δάση και το τελευταίο που θα σκεφτούν είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα, η πρωτοφανής καταστροφή βάζει ξανά στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας, που καθορίζει και τον τύπο του τρόπου παραγωγής. Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να υπάρξει μια αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων που θα ενισχύσει το ρόλο του λαϊκού παράγοντα, ώστε σε πρώτη φάση να πιέσει για ουσιαστικά μέτρα και να ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στην ανασυγκρότηση, ενώ ταυτόχρονα θα κρατεί ανοιχτό το δρόμο προς τη λαϊκή εξουσία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τιμωρήστε τους ενόχους

Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών φέρνουν στην επιφάνεια, με τον πλέον τραγικό αλλά και εντυπωσιακό τρόπο, την εμπρηστική πολιτική που εφαρμόζουν τα κόμματα εξουσίας των τελευταίων δεκαετιών. Μια πολιτική που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, βάζει φωτιά στα δικαιώματα των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, κάνει στάχτες την ίδια τη ζωή τους. Είναι η ίδια πολιτική, τόσο σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου, όσο και σε επίπεδο μηχανισμών πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών, που ενθαρρύνει, οπλίζει και προσφέρει το κατάλληλο έδαφος για να δράσουν οι κάθε είδους εμπρηστές.

Τα κροκοδείλια δάκρυα που τώρα χύνουν οι πρωταγωνιστές και οι απολογητές αυτής της ένοχης πολιτικής ούτε πρέπει ούτε μπορεί να συσκοτίσουν τις πολιτικές ευθύνες των κομμάτων της άρχουσας τάξης για όλων των ειδών τους εμπρησμούς που προκαλούν. Είναι επιτακτική ανάγκη να εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα που αφορούν στο σήμερα και στο αύριο αυτού του τόπου. Οσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, είτε με κυβέρνηση της ΝΔ είτε με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίζονται οι εμπρησμοί τόσο των δασών και της γης, όσο και των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, στη δουλιά, στην Παιδεία, στην Υγεία, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Το ότι πρόκειται για μια συνολικότερη εκκαθαριστική επιχείρηση της ακόρεστης βουλιμίας του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας του, που στο πέρασμά της τσαλαπατά, καίει, δεν αφήνει όρθια δικαιώματα και κατακτήσεις, γίνεται όλο και πιο φανερό.

Αυτή η εμπρηστική πολιτική είναι κοινός παρονομαστής στην εμπορευματοποίηση και στην ιδιωτικοποίηση των δασών και των παραλιών, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και κάθε είδους δραστηριότητας και ανάγκης των εργαζομένων και της νεολαίας. Είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ετσι όπως καίγονται τα δάση, και πάνω στα αποκαΐδια στήνεται ένας υποκριτικός δικομματικός καυγάς, με τον ίδιο τρόπο γίνονται στάχτη τα εργασιακά δικαιώματα, εξανεμίζεται το λαϊκό εισόδημα, η Παιδεία και η Υγεία γίνονται ακριβό εμπόρευμα, η ζωή και το μέλλον της νέας γενιάς προβάλλουν σαν καμένη γη στα μάτια των νέων που αναζητούν δρόμους για να πορευτούν. Είναι η καμένη, για τα λαϊκά στρώματα, αλλά παράδεισος για την πλουτοκρατία και τα μονοπώλια γη που αφήνει πίσω της η κοινή αγροτική και γενικότερα η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στην οποία προσκυνάνε και τα δύο κόμματα.

Αν λοιπόν πρέπει, και υποτίθεται πως είναι αυτονόητο αυτό, να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι εμπρηστές, το ίδιο αυτονόητο και πολύ περισσότερο επιτακτική ανάγκη είναι να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της εμπρηστικής πολιτικής. Ο ελληνικός λαός στις 16 του Σεπτέμβρη με την ψήφο του και στη συνέχεια με τους αγώνες του, για διεύρυνση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών του, πρέπει να τιμωρήσει και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να τους κοντύνει ο λαός, δίνοντας δύναμη στο ΚΚΕ, ανοίγοντας έτσι παράθυρο στο μέλλον.

Ιδού οι ένοχοι...

Ο Αλ. Αλαβάνος εντόπισε τους υπεύθυνους της τραγωδίας που πλήττει τη χώρα μας. Αυτοί είναι, όπως τους απαρίθμησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες: «Ζέστη, δυνατός αέρας, έλλειψη βροχών», καθώς «τότε έχουμε μία ανάπτυξη των φαινομένων και των κινδύνων πυρκαγιών» και συνέχισε λέγοντας: «Και φυσικά, αυτές οι συνθήκες δίνουν δυνατότητες και στους εμπρηστές να δράσουν». Επιπροσθέτως, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΝ για τις πυρκαγιές ευθύνονται: «Οι πυλώνες της ΔΕΗ, η αμέλεια, οι βοσκοί». Αυτά ήρθαν να εμπλουτίσουν τον κατάλογο με τους ενόχους, που είχε παρουσιάσει προχτές, όπου, μεταξύ άλλων, τέτοιοι ήταν «τα ξερόχορτα στα κράσπεδα των δρόμων, οι εκατοντάδες χωματερές, η ηλικιωμένη γυναίκα που έβαζε το φούρνο έξω και προκάλεσε πυρκαγιά στην Ηλεία»...

Νομίζουμε ότι κάθε σχόλιο περιττεύει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ