ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Επιθεώρηση» Μπους ενόψει... της έκθεσης Πετρέους

Ολα τα «γεράκια» του πολέμου στον τόπο του εγκλήματος

Associated Press

Ολα τα «γεράκια» του πολέμου στον τόπο του εγκλήματος
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Πολεμικό συμβούλιο» χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τη συνάντηση του Προέδρου Μπους με την ιρακινή ηγεσία, χτες, στην αμερικανική στρατιωτική βάση «Ασαντ» της σουνιτικής επαρχίας Ανμπάρ. Ο Μπους μετέβη στο Ιράκ, για τρίτη φορά, συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Ράις, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, Στίβεν Χέντλεϊ, και εκεί συνάντησε τον υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και τη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ.

Σε μια άκρως συμβολική κίνηση με στόχο να ενισχύσει το προφίλ του πρωθυπουργού Μάλικι ως ικανού να συγκεράσει τις διαφορές σιιτών - σουνιτών - κούρδων, ο Μπους συνάντησε τον σιίτη πρωθυπουργό και τον κούρδο πρόεδρο στη σουνιτική Ανμπάρ. Οπως συνάντησε, επίσης, και τοπικούς σουνίτες φυλάρχους.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Μπους επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ δε θα εγκαταλείψουν τον ιρακινό λαό» και ότι «η επιτυχία είναι δυνατή». Υποστήριξε ότι του παρουσιάστηκαν «στοιχεία προόδου στον τομέα ασφάλειας» και «αν συνεχιστεί έτσι, μπορεί να υπάρξει κάποια αποχώρηση δυνάμεων», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η επίσκεψη Μπους έγινε μία βδομάδα πριν την έκθεση του επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγού Πετρέους, και του πρέσβη στη Βαγδάτη, Κρόκερ, προς το Κογκρέσο, ενώ κλιμακώνονται οι πιέσεις για αλλαγή τακτικής. Επίσης, συνέπεσε με την αποχώρηση 5.500 Βρετανών στρατιωτών από την τελευταία τους βάση, εντός Βασόρας, την οποία παρέδωσαν στους Ιρακινούς.

Τέλος, δύο Βρετανοί στρατιωτικοί, ο επικεφαλής των βρετανικών δυνάμεων κατά την εισβολή του 2003, απόστρατος στρατηγός Μάικ Τζάκσον, και ο πρώην υπεύθυνος σχεδιασμού της μεταπολεμικής περιόδου, στρατηγός Τιμ Κρος, μιλώντας σε διαφορετικές εφημερίδες χαρακτήρισαν «εντελώς λανθασμένα» και «χρεοκοπημένα διανοητικώς», τα αμερικανικά σχέδια για το μεταπολεμικό Ιράκ. Υποστήριξαν, δε, ότι επισήμαναν εγκαίρως την ανεπάρκειά τους.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζει ο Σολάνα για τη διεθνή σύνοδο των ΗΠΑ

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Συναντήσεις με την παλαιστινιακή και ισραηλινή ηγεσία είχε ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική. Στόχος των επαφών, όπως είπε ο Σολάνα, η «προώθηση» της προοπτικής επίτευξης ενός προσχεδίου συμφωνίας, που θα αποτελέσει βάση για συζήτηση στη διεθνή σύνοδο που πιεστικά προγραμματίζει η Ουάσιγκτον για τον Νοέμβρη. Δύσκολη εκτίμησε την επίτευξη συμφωνίας, πάντως, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος Αμπάς προανήγγειλε αλλαγές στον εκλογικό νόμο, περιορίζοντας στο ελάχιστο την ψηφοφορία ανά συνοικία και διευρύνοντας την ψηφοφορία στη βάση κομματικών ψηφοδελτίων σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Εκτιμάται ότι η ψηφοφορία ανά συνοικία ευνόησε τη «Χαμάς», που χτες αντέδρασε έντονα απορρίπτοντας τις αλλαγές. Αρνητική ήταν και στην πληροφορία ότι με Προεδρικό Διάταγμα αναγνωρίζεται η ΟΑΠ ως «μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού».

Τέλος, βροχή ρουκετών έπληξε χτες την ισραηλινή πόλη Σντερότ, όπου επλήγησαν χώροι γύρω από σχολεία, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν μετά από διήμερες συνομιλίες με Αμερικανούς ομολόγους τους πως οι ΗΠΑ συμφώνησαν να απαλείψουν τη ΛΔ Κορέας απ' τη λίστα των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία στο πλαίσιο λήψης πολιτικών και οικονομικών αντισταθμιστικών μέτρων... Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε την είδηση.

ΣΟΒΕΤΟ.-- Τουλάχιστον ένας Νοτιοαφρικανός διαδηλωτής σκοτώθηκε χτες στο Σοβέτο ενώ δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από σφαίρες καουτσούκ στη διάρκεια συγκρούσεων με αστυνομικούς. Εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση κυβερνητικών προγραμμάτων στέγασης, ύδρευσης και αποχέτευσης...

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Πιέσεις στη σουδανική ηγεσία για την ταχύτερη ανάπτυξη υβριδικής δύναμης κυανόκρανων του ΟΗΕ στο Νταρφούρ άσκησε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στο Σουδάν.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Εξακολουθεί η σεναριολογία σχετικά με τη συμφωνία της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο και του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, για αλληλοϋποστήριξη και συνύπαρξη στην εξουσία, καθώς οι επαφές θα επαναληφθούν σύντομα, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας. Η Μπ. Μπούτο από την πλευρά της δήλωσε ότι θα ανακοινώσει στις 14 Σεπτέμβρη την ημερομηνία επιστροφής της στο Πακιστάν.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Το κείμενο του νέου Συντάγματος ανακοίνωσε χτες ότι θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του 2007, η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποσχόμενη διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και σεβασμό στη δημοκρατία και την κοσμικότητα του κράτους...

ΛΙΒΑΝΟΣ
Εληξε η πολιορκία του Ναχρ αλ Μπάρεντ

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Μέτρο μέτρο ελέγχει ο λιβανικός στρατός τον παλαιστινιακό καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ, μετά την κατάληψή του, ενώ ακούγονται ακόμη εκρήξεις και σποραδικά πυρά. Η τελική επίθεση σημειώθηκε την Κυριακή το πρωί, μετά την απώθηση προσπάθειας των εγκλωβισμένων μαχητών να εξέλθουν. Ακολούθησε πολύωρη μάχη κατά την οποία σκοτώθηκαν 39 μαχητές και συνελήφθησαν 24. Μεταξύ των νεκρών φέρεται να είναι και ο ηγέτης της «Φάταχ αλ Ισλάμ», Σάκερ αλ Αμπζι.

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν τους δρόμους πανηγυρίζοντας το τέλος της πολιορκίας μετά από τρεισήμισι μήνες. Επισήμως, 163 στρατιώτες και 20 πολίτες σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 500 στρατιώτες τραυματίστηκαν (αρκετοί με μόνιμες αναπηρίες). Αγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των νεκρών και τραυματισμένων μαχητών.

Χτες σημειώθηκε σύντομη ανταλλαγή πυρών με εναπομείναντες μαχητές, όπου σκοτώθηκαν άλλοι τέσσερις και συνελήφθησαν δύο. Ολη η περιοχή παραμένει αυστηρά αποκλεισμένη και από ξηρά και από θάλασσα.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες ρωσικές «προειδοποιήσεις»

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Κόκκινες γραμμές» που για τη Μόσχα είναι αδιαπραγμάτευτες αποτελούν η αμερικανική «αντιπυραυλική» ασπίδα στην Ευρώπη και το Κοσσυφοπέδιο, υποστήριξε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας την αντίθεση της Ρωσίας σε «μονομερείς» λύσεις για την επίλυση ζητημάτων ασφαλείας.

Παράλληλα, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε την ελπίδα πως «κανείς δε θέλει να κάνει το Κοσσυφοπέδιο όργανο σύγχυσης και αποσταθεροποίησης, όχι μόνον στα Βαλκάνια αλλά και σ' όλη την Ευρώπη». Υποστήριξε έτσι τη συνέχιση των συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας με σκοπό την επίτευξη «ουσιαστικής προόδου», αφήνοντας ανοιχτή την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και μετά την 10η Δεκέμβρη, οπότε θα του υποβάλλει σχετική έκθεση η τρόικα της Ομάδας Επαφής.

Τέλος, χτες στο Βελιγράδι ο ευρωενωσιακός απεσταλμένος στην Ομάδα Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο Βόλφανγκ Ισινγκερ, πραγματοποίησε απανωτές συναντήσεις με τη σερβική ηγεσία, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει προθέσεις και αντιδράσεις μετά τις πρόσφατες συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας στη Βιένη.

Νέα καμπάνια για τους πέντε Κουβανούς

ΠΑΝΑΜΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στις 12 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 9 χρόνια από τη σύλληψη των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα εγκληματικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων της μαφίας του Μαϊάμι. Με αυτή την ευκαιρία θα πραγματοποιηθεί μια νέα διεθνής καμπάνια ώστε να «σπάσει η σιωπή» και να γίνει γνωστή η υπόθεσή τους και με τη δύναμη των λαών να αφεθούν ελεύθεροι και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στον Παναμά η 8η Εθνική Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα όπου πήραν μέρος πάνω από 200 εκπρόσωποι πολιτικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και προσωπικότητες της χώρας και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών. Κάλεσαν μάλιστα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να ανακηρύξει μη συνταγματική τη χάρη που δόθηκε στο γνωστό εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες και στους συνεργάτες του, καθώς και την υποδειγματική καταδίκη αυτών των αξιωματούχων που επέτρεψαν την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.

Παράλληλα, στις 18 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες Διάσκεψη με θέμα: Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κούβα - «προς μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού», με τη συμμετοχή πολλών ευρωβουλευτών, Κουβανών βουλευτών και αξιωματούχων, νομικών και άλλων. Η συγκεκριμένη Διάσκεψη αποτελεί πρωτοβουλία της Ομάδας Φιλίας και Αλληλεγγύης με το Λαό της Κούβας που λειτουργεί στο Ευρωκοινοβούλιο και της Grupo SUR (αποτελεί ευρωπαϊκό δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ