ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ «ΕΡ. ΣΤΑΥΡΟΥ» - «ΕΡ. ΝΤΥΝΑΝ»
Νέοι ιμάντες υποταγής στην εμπορευματοποίηση

Αλυσίδα ενοικιάσεων κλινικών του «Ερρίκος Ντυνάν» απ' τον «Ερυθρό Σταυρό», που θα πληρώνει με ζεστό χρήμα και στη συνέχεια θα αναζητά τα νοσήλια απ' τα ασφαλιστικά ταμεία

Με απανωτές αποφάσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ προσδένει τα δημόσια νοσοκομεία στην επιχειρηματική δραστηριότητα, προαγγέλλοντας έτσι τη μετεκλογική ένταση της υποταγής του εναπομείναντος δημόσιου τομέα Υγείας στη δράση του κεφαλαίου.

Με δυο αποφάσεις, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος διεύρυνε τη συνεργασία του μεταξύ του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» με το «Ερρίκος Ντυνάν», σε εφαρμογή των νόμων 3527/2007 (ΦΕΚ 25Α) και 3370/2007 (άρθρο 33) που προβλέπουν τη δυνατότητα «συνεργασίας νοσοκομείων του ΕΣΥ με ΝΠΙΔ κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα, καθώς και στον τομέα παροχής υπηρεσιών.

Ο υπουργός Υγείας υπέγραψε την απόφαση Υ4ε/100990 (ΦΕΚ Β' 1677/23.8.2007) - με την οποία το «Ερρίκος Ντυνάν» εκχωρεί τρεις κλίνες του καρδιολογικού τμήματος στον «Ερυθρό Σταυρό» για το Εργαστήριο της Επεμβατικής Ηλεκτροφυσιολογίας. Επίσης, προβλέπει τη συνεργασία των Μονάδων Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής των δύο νοσοκομείων. Τη μέρα (23.8.2007) που δημοσιεύτηκε η παραπάνω απόφαση, ο υπουργός Υγείας υπέγραψε και νέα, για νέα επέκταση των παραπάνω νοσοκομείων και στο Τμήμα Απεικόνισης και Νευροακτινολογίας (ΦΕΚ Β' 1734/30.8.2007).

Τα έτοιμα κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά αχρησιμοποίητα λόγω έλλειψης προσωπικού, είναι μόνιμα πάνω από 125 την τελευταία δεκαετία
Τα έτοιμα κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά αχρησιμοποίητα λόγω έλλειψης προσωπικού, είναι μόνιμα πάνω από 125 την τελευταία δεκαετία
Υπογράφτηκαν συνολικά τέσσερις αποφάσεις. Την πρώτη υπέγραψε ο υπουργός Υγείας και νυν δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης (Υ4α/85958/2005 ΦΕΚ 1202 Β), με την οποία εγκρίθηκε η συνεργασία μεταξύ του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» και του «Ερρίκος Ντυνάν» «για νοσηλεία ασθενών του πρώτου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του δεύτερου», κάνοντας χρήση 30 κρεβατιών.

Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ στην επιλογή αυτή είχε και την πλήρη συγκατάθεση του ΠΑΣΟΚ όταν - βλέπε και πρακτικά της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής (16.6.2005) - ο τότε υπεύθυνος του τομέα Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ε. Βενιζέλος, τάχτηκε υπέρ της συμφωνίας, με το αιτιολογικό της έλλειψης κρεβατιών ΜΕΘ.

Κι ενώ το «Ερρίκος Ντυνάν» σταμάτησε την εισαγωγή ασθενών στη ΜΕΘ - επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία του χρωστούσαν χρήματα - ήρθε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και επέκτεινε τη συνεργασία με την ενοικίαση 40 κρεβατιών και 3 χειρουργικών κρεβατιών του «Ερρίκος Ντυνάν» απ' τον «Ερυθρό Σταυρό» (Απόφαση Υ4α/17157 ΦΕΚ Β' 593/24.4.2007).

Μάλιστα, επειδή υπήρχε δυσκολία στην απευθείας πληρωμή του «Ερρίκος Ντυνάν» απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση διευκόλυνε τη ροή ζεστού χρήματος στο «Ερρίκος Ντυνάν», με την πρόβλεψη ότι θα πληρώνει το νοσοκομείο του «Ερυθρού Σταυρού», το οποίο στη συνέχεια θα αναζητήσει τα χρήματα απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί αυτά τα επικίνδυνα «μπάι-πας», μένουν κλειστά πάνω από 145 κρεβάτια ΜΕΘ - όπως έμειναν κλειστά τουλάχιστον 125 κρεβάτια ΜΕΘ την τελευταία δεκαπενταετία - λόγω της άρνησης των κυβερνήσεων να κάνουν μαζικές προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα και οι λειτουργούσες ΜΕΘ να λειτουργούν με επικινδυνότητα λόγω πλημμελούς κάλυψης.

Επιπλέον, για τους ίδιους λόγους, υπολειτουργούν και έμπειρες κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία, όπως η Γναθοχειρουργική κλινική στον «Ευαγγελισμό», η οποία χειρουργεί μόνο μια φορά τη βδομάδα.


Γ. Μ.

ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ ΙΙ» ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Χωρίς ανάσα δουλεύουν ναυτεργάτες και καράβια

Τις συνέπειες της εφοπλιστόδουλης πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει και το νέο ναυτικό ατύχημα, καταγγέλλουν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Πάνω στον ντόκο του λιμανιού της Τήνου προσέκρουσε χτες το μεσημέρι το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ ΙΙ» της εταιρείας «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ». Το ναυτικό ατύχημα έγινε κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης του πλοίου. Επεσε στην προβλήτα με την πλώρη, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η «μπάλα» του. Από τους 199 επιβάτες που μετέφερε, μία γυναίκα χτύπησε ελαφρά στη μέση και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Το «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ ΙΙ» καθημερινά στις 8 το πρωί αποπλέει από το λιμάνι της Ραφήνας για Ανδρο, Τήνο, Μύκονο και επιστροφή, χωρίς πλήρωμα και πλοίο να παίρνουν ανάσα. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με δελτίο Τύπου, επισημαίνουν ότι αναδεικνύονται ξανά οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για επιβάτες, ναυτεργάτες και πλοία η εντατικοποίηση της εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια και οι επικίνδυνες λιμενικές εγκαταστάσεις.

Οπως τονίζουν, «ο καθορισμός των δρομολογίων και ο χρόνος λειτουργίας των πλοίων είναι στις ορέξεις των εφοπλιστών». Ειδικά τη θερινή περίοδο, οι εφοπλιστές, παραβιάζοντας τη Διεθνή Σύμβαση 180, έχουν τους ναυτεργάτες στο πόδι έως και 18 ώρες τη μέρα. «Επιβεβαιώνεται - επισημαίνουν - ότι η πολιτική που εφαρμόζουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και στηρίζει τους εφοπλιστές και τα κέρδη τους, είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, των πλοίων και του περιβάλλοντος».

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες και του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΑΠΟΛΛΩΝ», του εφοπλιστή Δ. Αρκουμάνη. Το πλοίο εκτελούσε τη γραμμή Ιταλία - Ηγουμενίτσα και προχτές Δευτέρα αποδρομολογήθηκε. Οπως καταγγέλλουν ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ο εφοπλιστής, όταν δρομολόγησε το πλοίο τον Ιούνη, πατώντας στη φιλοεφοπλιστική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που εξασφαλίζει στους εφοπλιστές «γην και ύδωρ», προσπάθησε να το ξεκινήσει με τους Ελληνες ναυτεργάτες του πληρώματος ανασφάλιστους.

Τώρα, επανήλθε. Με εκβιασμούς και απειλές περί μαύρης λίστας (μπλακ λιστ) και μάλιστα μπροστά στους λιμενικούς της Ηγουμενίτσας αξίωνε από τους ναυτεργάτες να δηλώσουν παραίτηση, ώστε να μη δικαιούνται αποζημίωση! Τα σωματεία απαιτούν από το ΥΕΝ να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πάρουν οι ναυτεργάτες όλα όσα δικαιούνται.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
Απεργούν για το δικαίωμα στη δουλιά

Σε απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (EBZ), διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλιά, που απειλείται άμεσα, ύστερα και από το κλείσιμο των δύο εργοστασίων σε Λάρισα και Ξάνθη και το λουκέτο που αναμένεται να μπει στα άλλα τρία. Η απεργία τους ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο Πέμπτη.

Οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι ζητούν να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία των μετατάξεων ώστε να μην πεταχτούν στο δρόμο της ανεργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στα κλειστά, πλέον, εργοστάσια της Λάρισας και της Ξάνθης, απασχολούνται αυτό το διάστημα στις εργασίες αποξήλωσης των μηχανημάτων, ενώ πολλοί απ' αυτούς αναγκάστηκαν σε «εθελούσια» έξοδο.

Οι αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους της ΕΒΖ, έρχονται ως άμεση συνέπεια της εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ για τα τεύτλα, από την κυβέρνηση της ΝΔ, που οδήγησε στη μείωση της καλλιέργειας κατά 50%.

Ομως, εκτός από το μόνιμο προσωπικό, μετέωροι μένουν και οι χιλιάδες εποχικοί εργάτες που απασχολούνται στα εργοστάσια ζάχαρης και επιβάλλεται ο κοινός συντονισμός της δράσης τους.

Βεβαίως, ο αγώνας θα έχει ουσιαστική προοπτική, αν είναι κοινός με τους μικρομεσαίους αγρότες και όλους όσοι πλήττονται από τον κανονισμό της ΕΕ για τα τεύτλα, βάζοντας στο στόχαστρο την αιτία του προβλήματος, η οποία βρίσκεται στην ΚΑΠ, που πιστά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτήν την πολιτική και τα κόμματα που την υπηρετούν πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι και στις 16 του μήνα.

Κινητοποίηση στην ΕΥΑΘ

Σε απεργία πείνας διαρκείας προχωρούν από το μεσημέρι της Παρασκευής τα μέλη των ΔΣ των δύο σωματείων της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και συνάδελφοί τους εργαζόμενοι που διώκονται δικαστικά από την εταιρεία. Οι απεργοί θα κατασκηνώσουν στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αγγελάκη, κοντά στην κάτω πύλη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες κατήγγειλαν την πολιτική διώξεων που έχει υιοθετήσει η διοίκηση της ΕΥΑΘ προκειμένου, όπως λένε, να τους τρομοκρατήσει και να κάμψει την αντίστασή τους απέναντι στην πολιτική κακοδιαχείρισης και σκανδάλων, απέναντι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και τη δημιουργία θυγατρικών εταιριών με τη «συνεργασία» πολυεθνικών κολοσσών όπως η ΣΟΥΕΖ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ