Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ ΙΙ» ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Χωρίς ανάσα δουλεύουν ναυτεργάτες και καράβια

Τις συνέπειες της εφοπλιστόδουλης πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει και το νέο ναυτικό ατύχημα, καταγγέλλουν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Πάνω στον ντόκο του λιμανιού της Τήνου προσέκρουσε χτες το μεσημέρι το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ ΙΙ» της εταιρείας «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ». Το ναυτικό ατύχημα έγινε κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης του πλοίου. Επεσε στην προβλήτα με την πλώρη, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η «μπάλα» του. Από τους 199 επιβάτες που μετέφερε, μία γυναίκα χτύπησε ελαφρά στη μέση και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Το «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ ΙΙ» καθημερινά στις 8 το πρωί αποπλέει από το λιμάνι της Ραφήνας για Ανδρο, Τήνο, Μύκονο και επιστροφή, χωρίς πλήρωμα και πλοίο να παίρνουν ανάσα. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με δελτίο Τύπου, επισημαίνουν ότι αναδεικνύονται ξανά οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για επιβάτες, ναυτεργάτες και πλοία η εντατικοποίηση της εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια και οι επικίνδυνες λιμενικές εγκαταστάσεις.

Οπως τονίζουν, «ο καθορισμός των δρομολογίων και ο χρόνος λειτουργίας των πλοίων είναι στις ορέξεις των εφοπλιστών». Ειδικά τη θερινή περίοδο, οι εφοπλιστές, παραβιάζοντας τη Διεθνή Σύμβαση 180, έχουν τους ναυτεργάτες στο πόδι έως και 18 ώρες τη μέρα. «Επιβεβαιώνεται - επισημαίνουν - ότι η πολιτική που εφαρμόζουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και στηρίζει τους εφοπλιστές και τα κέρδη τους, είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, των πλοίων και του περιβάλλοντος».

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες και του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΑΠΟΛΛΩΝ», του εφοπλιστή Δ. Αρκουμάνη. Το πλοίο εκτελούσε τη γραμμή Ιταλία - Ηγουμενίτσα και προχτές Δευτέρα αποδρομολογήθηκε. Οπως καταγγέλλουν ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ο εφοπλιστής, όταν δρομολόγησε το πλοίο τον Ιούνη, πατώντας στη φιλοεφοπλιστική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που εξασφαλίζει στους εφοπλιστές «γην και ύδωρ», προσπάθησε να το ξεκινήσει με τους Ελληνες ναυτεργάτες του πληρώματος ανασφάλιστους.

Τώρα, επανήλθε. Με εκβιασμούς και απειλές περί μαύρης λίστας (μπλακ λιστ) και μάλιστα μπροστά στους λιμενικούς της Ηγουμενίτσας αξίωνε από τους ναυτεργάτες να δηλώσουν παραίτηση, ώστε να μη δικαιούνται αποζημίωση! Τα σωματεία απαιτούν από το ΥΕΝ να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πάρουν οι ναυτεργάτες όλα όσα δικαιούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ