Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ «ΕΡ. ΣΤΑΥΡΟΥ» - «ΕΡ. ΝΤΥΝΑΝ»
Νέοι ιμάντες υποταγής στην εμπορευματοποίηση

Αλυσίδα ενοικιάσεων κλινικών του «Ερρίκος Ντυνάν» απ' τον «Ερυθρό Σταυρό», που θα πληρώνει με ζεστό χρήμα και στη συνέχεια θα αναζητά τα νοσήλια απ' τα ασφαλιστικά ταμεία

Με απανωτές αποφάσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ προσδένει τα δημόσια νοσοκομεία στην επιχειρηματική δραστηριότητα, προαγγέλλοντας έτσι τη μετεκλογική ένταση της υποταγής του εναπομείναντος δημόσιου τομέα Υγείας στη δράση του κεφαλαίου.

Με δυο αποφάσεις, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος διεύρυνε τη συνεργασία του μεταξύ του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» με το «Ερρίκος Ντυνάν», σε εφαρμογή των νόμων 3527/2007 (ΦΕΚ 25Α) και 3370/2007 (άρθρο 33) που προβλέπουν τη δυνατότητα «συνεργασίας νοσοκομείων του ΕΣΥ με ΝΠΙΔ κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα, καθώς και στον τομέα παροχής υπηρεσιών.

Ο υπουργός Υγείας υπέγραψε την απόφαση Υ4ε/100990 (ΦΕΚ Β' 1677/23.8.2007) - με την οποία το «Ερρίκος Ντυνάν» εκχωρεί τρεις κλίνες του καρδιολογικού τμήματος στον «Ερυθρό Σταυρό» για το Εργαστήριο της Επεμβατικής Ηλεκτροφυσιολογίας. Επίσης, προβλέπει τη συνεργασία των Μονάδων Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής των δύο νοσοκομείων. Τη μέρα (23.8.2007) που δημοσιεύτηκε η παραπάνω απόφαση, ο υπουργός Υγείας υπέγραψε και νέα, για νέα επέκταση των παραπάνω νοσοκομείων και στο Τμήμα Απεικόνισης και Νευροακτινολογίας (ΦΕΚ Β' 1734/30.8.2007).

Τα έτοιμα κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά αχρησιμοποίητα λόγω έλλειψης προσωπικού, είναι μόνιμα πάνω από 125 την τελευταία δεκαετία
Τα έτοιμα κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά αχρησιμοποίητα λόγω έλλειψης προσωπικού, είναι μόνιμα πάνω από 125 την τελευταία δεκαετία
Υπογράφτηκαν συνολικά τέσσερις αποφάσεις. Την πρώτη υπέγραψε ο υπουργός Υγείας και νυν δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης (Υ4α/85958/2005 ΦΕΚ 1202 Β), με την οποία εγκρίθηκε η συνεργασία μεταξύ του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» και του «Ερρίκος Ντυνάν» «για νοσηλεία ασθενών του πρώτου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του δεύτερου», κάνοντας χρήση 30 κρεβατιών.

Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ στην επιλογή αυτή είχε και την πλήρη συγκατάθεση του ΠΑΣΟΚ όταν - βλέπε και πρακτικά της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής (16.6.2005) - ο τότε υπεύθυνος του τομέα Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ε. Βενιζέλος, τάχτηκε υπέρ της συμφωνίας, με το αιτιολογικό της έλλειψης κρεβατιών ΜΕΘ.

Κι ενώ το «Ερρίκος Ντυνάν» σταμάτησε την εισαγωγή ασθενών στη ΜΕΘ - επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία του χρωστούσαν χρήματα - ήρθε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και επέκτεινε τη συνεργασία με την ενοικίαση 40 κρεβατιών και 3 χειρουργικών κρεβατιών του «Ερρίκος Ντυνάν» απ' τον «Ερυθρό Σταυρό» (Απόφαση Υ4α/17157 ΦΕΚ Β' 593/24.4.2007).

Μάλιστα, επειδή υπήρχε δυσκολία στην απευθείας πληρωμή του «Ερρίκος Ντυνάν» απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση διευκόλυνε τη ροή ζεστού χρήματος στο «Ερρίκος Ντυνάν», με την πρόβλεψη ότι θα πληρώνει το νοσοκομείο του «Ερυθρού Σταυρού», το οποίο στη συνέχεια θα αναζητήσει τα χρήματα απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί αυτά τα επικίνδυνα «μπάι-πας», μένουν κλειστά πάνω από 145 κρεβάτια ΜΕΘ - όπως έμειναν κλειστά τουλάχιστον 125 κρεβάτια ΜΕΘ την τελευταία δεκαπενταετία - λόγω της άρνησης των κυβερνήσεων να κάνουν μαζικές προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα και οι λειτουργούσες ΜΕΘ να λειτουργούν με επικινδυνότητα λόγω πλημμελούς κάλυψης.

Επιπλέον, για τους ίδιους λόγους, υπολειτουργούν και έμπειρες κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία, όπως η Γναθοχειρουργική κλινική στον «Ευαγγελισμό», η οποία χειρουργεί μόνο μια φορά τη βδομάδα.


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ