ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε μια γιορτή λαϊκής αντεπίθεσης μετατράπηκε η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, το βράδυ της Κυριακής. Μια γιορτή με πρωταγωνιστή τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης, που δήλωσε ξεκάθαρα την απόφαση να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, παίρνοντας τη θέση του πλάι στο ΚΚΕ. Στην κάλπη στις 16 του Σεπτέμβρη, στους αγώνες από την επομένη των εκλογών. Στη συγκέντρωση μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Κάλεσε το λαό να μην υποκύψει στα εκβιαστικά διλήμματα που στόχο έχουν να εγκλωβίσουν την ψήφο του. Να εμπιστευτεί το ΚΚΕ και να συστρατευτεί μαζί του. Για να ανοίξει το παράθυρο στην ελπίδα, για ισχυρό λαϊκό κίνημα, ικανό να αναχαιτίσει την αντιλαϊκή λαίλαπα, αποτελεσματικό.

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση αποτέλεσε αδιάψευστο μάρτυρα πως το κάλεσμα του ΚΚΕ βρίσκει απήχηση. Πολλοί πήραν τη θέση τους στο πλάι των κομμουνιστών, των φίλων και οπαδών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που ήρθαν συγκροτημένα με δυναμικές προσυγκεντρώσεις που ξεκίνησαν από τη ΧΑΝΘ, το Αγαλμα Βενιζέλου και το Βαρδάρη. «Δυνατά, πολλή δουλιά και η νεολαία όπως πάντα μπροστά», είπε η Αλέκα Παπαρήγα, ολοκληρώνοντας την ομιλία της. Εδωσε το μήνυμα για ένταση των προσπαθειών ώστε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ να φτάσει παντού, σε κάθε σπίτι εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Δίπλα της, στην εξέδρα, υπό τους ήχους της «Διεθνούς», ανέβηκαν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης. Οι αγωνιστές που συγκροτούν τα ψηφοδέλτια μάχης, τα ενωτικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χτύπημα στη δικομματική εναλλαγή και συναλλαγή

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε μεγάλη συγκέντρωση, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη

«Σας καλούμε να ψηφίσετε το ΚΚΕ όλοι όσοι συμφωνείτε μαζί μας, ότι και επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ το βιοτικό επίπεδο έπεσε, τα δικαιώματα συρρικνώθηκαν, το αίσθημα ανασφάλειας έγινε ακόμα πιο έντονο. Ολους εσάς που συμφωνείτε ότι ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν απλώς κάποιες συγκλίσεις, κάποιες ομοιότητες, αλλά έχουν την ίδια στρατηγική στην οικονομία, στην κοινωνική πολιτική, στις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, στην εξωτερική πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας, στο πώς βλέπουν τη χώρα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Ολους εσάς που αισθάνεστε προδομένοι και εξαπατημένοι, αισθάνεστε αγανάκτηση γιατί οι προσδοκίες και οι ελπίδες που νιώθατε γι' αυτά τα κόμματα δε δικαιώθηκαν».

Σε όλους αυτούς απευθύνθηκε, απ' τη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, η Αλέκα Παπαρήγα. Τους κάλεσε να αποφύγουν τα «εκβιαστικά διλήμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο καθένας με τον τρόπο του σας λέει, ή Καραμανλής ή ακυβερνησία, ή Παπανδρέου ή αλλιώς δεξιά τραγωδία. Τέτοια εκβιαστικά διλήμματα σας απευθύνουν εδώ και πολλά χρόνια. Θα τα νιώσετε ακόμα πιο πολύ την άλλη μέρα των εκλογών αν δεν τους γυρίσετε την πλάτη».

Τα εκβιαστικά διλήμματα

Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για τους εκβιασμούς των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: «Χρόνια τώρα λένε ή παντελώς άνεργος ή μερική απασχόληση για 4 μήνες, 8 μήνες, άντε και 1 χρόνο. `Η θα χρεοκοπήσει το ασφαλιστικό σύστημα ή θα δεχτείτε να δίνετε περισσότερες εισφορές, να δουλεύετε έως τα 67 και αύριο έως τα 70 και 71. Μήπως εκβιαστικό δεν είναι το δίλημμα, ή θα μείνει το παιδί σου έξω από το πανεπιστήμιο ή θα αδειάσεις την τσέπη σου πληρώνοντας φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα; Μήπως δεν είναι εκβιαστικό το δίλημμα ή θα εγκαταλείψεις το χωράφι και την καλλιέργειά σου ή θα βρεθείς ως και στη φυλακή από τα χρέη σου; `Η θα δουλέψεις μαύρη εργασία ή θα μείνεις στο εργασιακό ράφι;

`Η θα έχεις μια κρατική καπιταλιστική επιχείρηση που θα την πληρώνεις ή θα δεχτείς να γίνει ιδιωτικοποίηση και πάλι να πληρώνεις διπλά και τριπλά το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο. `Η θα δεχτείς τα φοιτητοδάνεια ή δε θα μπορέσεις να σπουδάσεις. Και το χειρότερο είναι ο εργοδοτικός εκβιασμός: `Η θα δεχτείς να παίρνεις μισθό πείνας ή θα απολυθείς αν απεργήσεις. Αν θέλεις να σου δώσει δουλιά ή να μείνεις στη δουλιά, ξέχνα το, δεν μπορεί να κάνεις παιδί, θα σε απολύσω μόλις λήξει η άδεια μητρότητας. Αν και τώρα απολύουν και μωρομάνες δίνοντας ως αντάλλαγμα μια ψευτοαποζημίωση και ένα επίδομα ανεργίας πτωχοκομείου».

Υπάρχει διέξοδος

Με βάση αυτά υπογράμμισε, απευθυνόμενη σε όλους τους εργαζόμενους: «Με καθαρό μυαλό χωρίς το βάρος των εκβιαστικών διλημμάτων μπορεί να σκεφθείτε τι καλό μπορεί να προκύψει από τη μείωση του δικομματισμού και την ενίσχυση του ΚΚΕ αύριο. Μακριά από τα εκβιαστικά διλήμματα μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε ότι υπάρχει διέξοδος, υπάρχει πρόταση για λαϊκή εξουσία, για την οποία η πάλη έχει μεν δυσκολίες και εμπόδια αλλά δεν είναι ανυπέρβλητα όταν ο λαός το αποφασίσει».

Οπως είπε, «δε θα επικαλεστούμε κυρίως ή τόσο τη συμβολή μας, μαζί με τους συνεργαζόμενους και συμμάχους στην προετοιμασία, οργάνωση και ανάπτυξη των εργατικών, αγροτικών και νεολαιίστικων λαϊκών αγώνων, σε κάθε σκίρτημα και κίνημα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης. Με την ευκαιρία, στα ψηφοδέλτιά μας συμμετέχουν αγωνιστές της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών και άλλοι συνεργαζόμενοι. Ο,τι κάναμε 90 χρόνια τώρα, ό,τι κάναμε τα τελευταία χρόνια ήταν αυτονόητα για μας και πριν απ' όλα υποχρέωσή μας. Το κίνητρο ήταν οι ευθύνες και υποχρεώσεις μας απέναντι στο λαό και όχι η αναζήτηση μεταλλίων και επαίνων.

Δε θα μείνουμε στα αριθμητικά δεδομένα ότι, δηλαδή, η υπερψήφιση του ΚΚΕ δίνει έμπρακτα χτύπημα στο σύστημα της δικομματικής εναλλαγής - συναλλαγής. Είναι χτύπημα και αριθμητικό και πολιτικό - ποιοτικό. Είμαστε στην άλλη όχθη, όχι μόνο γιατί είμαστε κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά επειδή έχουμε ριζικά αντίθετη πολιτική και από τους δύο, πολιτική διαφορετικής κατεύθυνσης».

Ανάσα για το αντιλαϊκό σύστημα η εναλλαγή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Με ρητορικά ερωτήματα αποκάλυψε τις επιφανειακές διαφορές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: «Υπάρχει τάχα διαφορά ανάμεσα στη γαλάζια και πράσινη ιδιωτικοποίηση, ανάμεσα στη γαλάζια και πράσινη ανεργία, ανάμεσα στη γαλάζια και πράσινη εκτόπιση της φτωχής αγροτιάς από τη γη; Ανάμεσα στα γαλάζια και πράσινα εργατικά ατυχήματα, στα γαλάζια και πράσινα καμένα δάση και αποχαρακτηρισμούς; Υπάρχει διαφορά άραγε ανάμεσα στα γαλάζια και πράσινα μη κρατικά πανεπιστήμια, ανάμεσα στη γαλάζια και πράσινη συμμόρφωση στις επιλογές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ;».

Σημείωσε ακόμη: «Η εναλλαγή από θητεία σε θητεία είναι ανάσα για το αντιλαϊκό σύστημα. Από την εναλλαγή στην εξουσία δε ζημιώνονται οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι. Δε φοβούνται την εναλλαγή η Κομισιόν, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Το μόνο που φοβούνται είναι μήπως το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής αρχίζει να έχει διαρροές. Το μόνο που συγκεντρώνει την προσοχή τους είναι να μαγειρέψουν στα παρασκήνια εναλλακτικά σχέδια κυβερνήσεων συνεργασίας, ώστε πάλι τίποτε να μην αλλάξει. Γι' αυτό και δε βλέπει η ολιγαρχία του πλούτου με κακό μάτι ορισμένα κόμματα - αναχώματα, ας είναι στην εφεδρεία μήπως και χρειαστεί να δώσουν ανάσα στη δικομματική εναλλαγή».

Ερχεται καταιγίδα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Υπάρχει, όμως, και ένας άλλος, πολύ επίκαιρος λόγος που επιβάλλει να μη χαθεί μια ακόμα εκλογική μάχη. Ερχεται νέα μπόρα και καταιγίδα. Την περιγράφουν στα προγράμματά τους και οι δύο. Θα ιδιωτικοποιήσουν ό,τι απέμεινε, λιμάνια, αεροδρόμια, το νερό, ορεινούς όγκους, παραλίες και ακτές. Θα επέλθει ακόμα μεγαλύτερη ερημοποίηση της υπαίθρου με την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Κλαίνε για τα καμένα δάση και χωριά, στο βάθος όμως ξέρουν ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ευκαιρία για να βγουν από τη μέση μικροϊδιοκτήτες αγρότες. Για να καθίσουν στο σβέρκο των εργαζομένων στις καμένες περιοχές τα επιχειρηματικά μονοπώλια που ήδη έχουν αποκτήσει δικαιώματα για τουριστικά μεγαθήρια. Ερχονται πολλά. Κάτι ξέρει και ο κ. Καραμανλής που λέει "είμαστε στο μέσο των μεταρρυθμίσεων", κάτι ξέρει και ο κ. Παπανδρέου που λέει ότι "δεν μπορεί να μιλάμε για κοινωνική πολιτική κοιτώντας στο παρελθόν"».

Ρεαλιστικό αίτημα η μόνιμη και σταθερή δουλιά

«Το αίτημά μας για νέες μόνιμες, κανονικές θέσεις εργασίας στηρίζεται σε πραγματικές δυνατότητες και όχι σε αφηρημένα σχήματα. Πολύ περισσότερο, είναι έξω από τη λογική περί "γαλάζιων και πράσινων" παιδιών. Νέες θέσεις εργασίας μπορεί να δημιουργηθούν και σήμερα σχεδόν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, του πολιτισμού και του αθλητισμού, της Παιδείας, της πολιτικής προστασίας, της προστασίας των δασών, της Πυροσβεστικής, στον κοινωνικό τουρισμό, στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, με την προϋπόθεση βέβαια ότι διεκδικείται και ελεύθερος χρόνος».

Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε: «Νέες θέσεις εργασίας μπορεί να δημιουργηθούν σε μια σειρά κλάδων της βιομηχανίας, στην αγροτική οικονομία, αλλά δε θέλουν και οι δύο γιατί εφαρμόζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Νέες θέσεις εργασίας μπορεί να υπάρξουν με τη μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Δε μιλάμε για εποχιακές δουλιές, για εργασιακή περιπλάνηση, αλλά για σταθερές δουλιές με εισόδημα που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες».

Μπορούμε να τους αποτρέψουμε

Στις 16 του Σεπτέμβρη κρίνεται η αντιπολιτευτική ικανότητα και δυναμική του λαού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα. Και εξήγησε: «Η ψήφιση του ΚΚΕ δε συνιστά μια απλή διαμαρτυρία και αντιπολίτευση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι ο δρόμος της οργάνωσης μιας αποτελεσματικής πάλης. Είναι ο δρόμος της σταθερής, ανυποχώρητης, χωρίς ταλαντεύσεις πάλης. Είναι η πάλη που επιδεικνύει αντοχή, που δεν υπερενθουσιάζεται εύκολα, αλλά ούτε και απογοητεύεται εύκολα. Είναι ο δρόμος που βοηθάει σε ανακατατάξεις. Είναι ο δρόμος για να συγκροτήσουμε τη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία που έχει ανάγκη ο τόπος».

Οπως εξήγησε, «βασικό γνώρισμα αυτής της συμμαχίας που την κάνει αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική, που τη βοηθάει να μην ενσωματώνεται, είναι: Συμμαχία εργατών, μικρομεσαίων της πόλης, αγροτών. Αυτή είναι η γραμμή της συμμαχίας και με κοινωνική δυναμική και με πολιτική έκφραση». Τόνισε ότι «στις 16 Σεπτέμβρη, δεν κρίνεται αν ο λαός θα είναι στην εξουσία. Κρίνεται η αντιπολιτευτική ικανότητα και δυναμική του λαού. Χτύπημα, λοιπόν, στο δικομματικό σύστημα, της εναλλαγής. Οχι με άσφαιρα πυρά. Με πραγματικά πολιτικά πυρά, με πραγματικά κοινωνικά πυρά, με πραγματικά αγωνιστικά πυρά».

Πολιτική ανοιχτών θυρών

Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανάμεσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα: «Εχουμε πολιτική ανοιχτών θυρών, κρατώντας το πρόγραμμά μας σταθερό και αταλάντευτο. Και σταθερό πρόγραμμα και πολιτική ανοιχτών θυρών στους πάντες. Με έναν όρο: Γραμμή κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Γραμμή κατά της πλουτοκρατίας. Γραμμή κατά των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Ελάτε μαζί μας κι εμείς θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί κι εσείς θα γίνετε πιο δυνατοί. Κι εμείς θα αξιοποιήσουμε τη σκέψη και τις ιδέες πολύ περισσότερο και εσείς θα αξιοποιήσετε τη δική μας πείρα. ΚΚΕ ισχυρό, δυνατό πλήγμα στο σύστημα της δικομματικής εναλλαγής. Μακριά από τα εκβιαστικά διλήμματα. Ενα πράγμα πρέπει να φοβόμαστε, τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Και δε φοβόμαστε γιατί μπορούμε να το αποτρέψουμε».

'Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες

Στις αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΝ, όταν ενώ παραμένει προσηλωμένος στο μονόδρομο της ΕΕ του κεφαλαίου προσπαθεί να πείσει ότι οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν δικαιώματα με μια καλύτερη διαχείριση, αναφέρθηκε η Αλέκα Παπαρήγα από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη.

Και εξήγησε ότι το θέμα δεν είναι στενά ιδεολογικό. «Επηρεάζει τον προσανατολισμό και τους στόχους δράσης τού σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι διαφωνούμε μεταξύ μας και ως προς το ύψος του μισθού και του μεροκάματου, ως προς τη μερική απασχόληση. Λέμε 1.400 ευρώ κατώτερος μισθός. Είναι πολύ; Είναι επαναστατικό μέτρο για σήμερα; Είναι σοσιαλισμός; Οχι! Είναι το λιγότερο που μπορούμε να ζητήσουμε, αν σκεφτούμε πόσα δίνουν οι εργαζόμενοι και πόσα χάνουν».

Και το δίλημμα που τελικά πρέπει να απαντηθεί, τέθηκε ξεκάθαρα από τον ίδιο τον εργαζόμενο λαό: «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ