ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΕΕ
Αρνηση βίζας σε Λευκορώσο κομμουνιστή

Φοβούνται το συντονισμό των ΚΚ, δηλώνει ο Ι. Καρπένκο, Β' Γραμματέας του ΚΚ Λευκορωσίας

Στις 6 Σεπτέμβρη η πρεσβεία της Γαλλίας στο Μινσκ (που έχει την αρμοδιότητα έκδοσης βίζας και για την Πορτογαλία) αρνήθηκε να παραχωρήσει βίζα στον Ιγκορ Καρπένκο, Β` Γραμματέα του ΚΚ Λευκορωσίας και βουλευτή, που θα εκπροσωπούσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας στο φεστιβάλ της «Αβάντε».

Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ της Λευκορωσίας, ο Ι. Καρπένκο σημειώνει πως κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ της εφημερίδας του Πορτογαλικού ΚΚ σχεδιαζόταν η συζήτηση με εκπροσώπους άλλων ΚΚ των ζητημάτων προετοιμασίας της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων, που θα διεξαχθεί φέτος στις 3 - 5 Νοέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας και είναι αφιερωμένη στα 90χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως τον περασμένο Νοέμβρη οι αρχές της Τσεχίας αρνήθηκαν να χορηγήσουν βίζα στην Τατιάνα Γκόλουμπεβα, Α` Γραμματέα του ΚΚΛ και βουλευτή, για τη συμμετοχή της σε διεθνή συνάντηση που διοργάνωσε στην Πράγα το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας για τα ζητήματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και πρόσθεσε:

«Εάν μας έλεγαν νωρίτερα πως οι χώρες, που παρουσιάζονται ως "πρότυπα δημοκρατίας", δε θα μας χορηγούσαν βίζα, τότε το κόμμα μας θα έστελνε άλλους εκπροσώπους σ' αυτές τις διεθνείς δραστηριότητες. Μοιάζει, όμως, πως οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών φοβούνται το συντονισμό του κομμουνιστικού κινήματος και με κάθε τρόπο προσπαθούν να εμποδίσουν τη συμμετοχή μας στις διεθνείς συναντήσεις. Πρόκειται για χαρακτηριστική αντίδραση των αστικών καθεστώτων στην ενεργό διεθνή δραστηριότητα του ΚΚΛ στις παραμονές της Διεθνούς Συνάντησης των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων που θα γίνει στο Μινσκ. Κι αυτό συμβαίνει την ώρα που οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ με κάθε τρόπο ενισχύουν διάφορους εκπροσώπους της λεγόμενης λευκορώσικης αντιπολίτευσης και καταγγέλλουν τη χώρα μας ως δήθεν "μη δημοκρατική", εμποδίζοντας την ίδια ώρα τους βουλευτές του Κοινοβουλίου μας, τους εκπροσώπους του λαού μας, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό».

Ο Ι. Καρπένκο σημείωσε ακόμη πως για να υποβάλει τη σχετική αίτηση χορήγησης βίζας, χρειάστηκε προσωπικά ο ίδιος να περάσει από τη διαδικασία της «προσωπικής συνέντευξης» στη γαλλική πρεσβεία, όπως και να δώσει εκεί τα δακτυλικά του αποτυπώματα (!), κι αναρωτιέται: «Αλήθεια, πώς θα αντιδρούσαν οι βουλευτές των Κοινοβουλίων των χωρών της Ευρώπης, εάν τους ζητιούνταν κάτι ανάλογο για να πάρουν βίζες από τις πρεσβείες της Λευκορωσίας;».

Οι αρνήσεις έγιναν γνωστές λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση των αεροπορικών πτήσεων, παρά την έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων (και την ύπαρξη διπλωματικών διαβατηρίων) και χωρίς την παραμικρή επίσημη εξήγηση.


Ι. Π.

ΣΕΡΒΙΑ - ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΚΟΣΣΟΒΟ
«Αμεση απειλή» η στάση των ΗΠΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την άμεση ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη λήψη μέτρων προστασίας υπέρ των αυτοκυριαρχικών δικαιωμάτων της Σερβίας απαίτησε ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα μετά τη δήλωση του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Κουρτ Βόλκερ, πως η Ουάσιγκτον θα αναγνωρίσει μονομερώς το Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση που κηρύξει την ανεξαρτησία του...Οπως δήλωσε ο Κοστούνιτσα, η στάση των ΗΠΑ αφ' ενός τορπιλίζει τις συνομιλίες της Βιέννης, αφ' ετέρου συνιστά «άμεση απειλή» κατά της σερβικής εδαφικής ακεραιότητας...

Παράλληλα, ο αρχηγός του Αλβανικού «Σοσιαλιστικού Κόμματος», Εντι Ράμα, δήλωσε χτες στην Πρίστινα ότι τα Τίρανα «θα στηρίξουν το Κοσσυφοπέδιο ανεξάρτητα απ' τις περιστάσεις», ενώ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την υιοθέτηση ψηφίσματος απ' το Ευρωκοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία της «Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Ομάδας», με στόχο την παροχή «πλήρους στήριξης» στην ανεξαρτησία του προτεκτοράτου...

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσκο Γκεόργκεφσκι προέβλεψε διάλυση της χώρας του σε τουλάχιστον πέντε χρόνια εφ' όσον κηρυχτεί ανεξάρτητο το Κοσσυφοπέδιο. Νωρίτερα χτες, στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο αλβανόφωνο χωριό της ΠΓΔΜ, Βάσιντσε (κοντά στο Κουμάνοβο) μεταξύ Αλβανών «πρώην» αυτονομιστών και αστυνομικών, σκοτώθηκαν τρεις αστυνομικοί (ανάμεσά τους ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος της περιοχής) και τραυματίστηκαν άλλοι δύο, εκ των οποίων ο ένας ένοπλος δράστης που διέφυγε στο Κοσσυφοπέδιο. Η βουλή της ΠΓΔΜ συνεδρίασε εκτάκτως, με θέμα την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα...

ΗΠΑ - 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Η «τρομοκρατία» στο επίκεντρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τιμήσουν την επέτειο «των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου» σε... χαμηλότερους τόνους συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, λόγω της διαμάχης γύρω από τον «πόλεμο κατά του τρομοκρατίας» και του «φιάσκου» των Aμερικανών στο Ιράκ...

Εναν «πόλεμο» προώθησης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των ΗΠΑ που εξαπολύθηκε εξ αφορμής των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους, το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη, μια ενέργεια που ακόμα καλύπτεται από τεράστια κενά, ενώ είναι φανερό ότι αξιοποιήθηκε ως το κατάλληλο πρόσχημα για τον λεγόμενο αντιτρομοκρατικό πόλεμο. Τις παραμονές της έκτης επετείου πάντως ο «φαντομάς» Οσάμα μπιν Λάντεν είναι πάντα παρών. Επανεμφανίστηκε σε βίντεο όπου χαρακτηρίζει «αδύναμη» την Αμερική και απειλεί με κλιμάκωση του πολέμου στο Ιράκ ενώ απευθύνει και... προτροπή στους Αμερικανούς να ασπαστούν τον Ισλαμισμό αν θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος στο Ιράκ». Το βίντεο «έδωσε πάσα» στον Πρόεδρο Μπους για να δηλώσει ότι ο πόλεμος συνεχίζεται αφού «μας υπενθυμίζει τον επικίνδυνο κόσμο στον οποίο ζούμε».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Αλλη μια συνάντηση είχαν χτες οι Ολμέρτ - Αμπάς ενόψει της άφιξης της Κοντολίζα Ράις και των αμερικανικών πιέσεων για «πρόοδο» πριν την αμερικανόπνευστη διεθνή σύνοδο του Νοέμβρη. Ούτε και τώρα συζητήθηκαν μείζονα ζητήματα, ενώ ο Ολμέρτ δε δεσμεύτηκε ούτε για μέτρα διευκολύνσεων των μετακινήσεων.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Σοκ έχει προκαλέσει στο Ισραήλ η σύλληψη οκτώ μελών νεοναζιστικής ομάδας, όλων Εβραίων ή εβραϊκής καταγωγής, ηλικίας 16-21 χρόνων, γόνων μεταναστών από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Οι οκτώ είναι υπεύθυνοι για αιματηρότατες επιθέσεις κατά ξένων εργατών, ομοφυλόφιλων και ναρκομανών, αλλά και πυρπολήσεις συναγωγών.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Διέφυγε τελικά από το λιβανικό στρατό ο ηγέτης της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ», Σεΐκ Σάκερ αλ Αμπζι, πιθανότατα εγκαταλείποντας μυστικά τον πολιορκημένο, επί 105 ημέρες, καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την τελική εισβολή. Αυτό αποδείχτηκε από εξέταση DNA, καθώς η σύζυγός του είχε διαβεβαιώσει για το αντίθετο.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γενικής Ενωσης Εργατών Αλγερίας και διαδήλωσαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων, καταδικάζοντας τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις (σκοτώθηκαν από βομβιστές 70 άνθρωποι) στις πόλεις Μπάτνα και Ντέλις, για τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση «αλ Κάιντα για το Ισλαμικό Μάγρεμπ».

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.-- Ο Αλβαρο Κολόμ, που απέσπασε 28,35% κατά τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Γουατεμάλα, θα αντιμετωπίσει τον στρατηγό εν αποστρατεία Οτο Πέρες Μολίνα (23,88%) στο δεύτερο γύρο της 4ης Νοέμβρη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 94,61% των εκλογικών τμημάτων.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Στις 21 Οκτώβρη θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία, σύμφωνα με απόφαση των Πολωνών βουλευτών την περασμένη Παρασκευή να διαλυθεί το κοινοβούλιο δύο χρόνια νωρίτερα και να προκηρυχτούν εκλογές.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Απελάθηκε άμα τη αφίξει του στο Πακιστάν ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ναουάζ Σαρίφ. Ο Ν. Σαρίφ, που δήλωνε ότι επιστρέφει στο Πακιστάν για να διεκδικήσει την εξουσία από τον στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, αρνήθηκε να δείξει το διαβατήριό του σε αστυνομικούς που έφεραν ένταλμα σύλληψής του και αφού κρατήθηκε για λίγες ώρες, απελάθηκε ξανά, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία.

ΙΡΑΚ - «ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΤΡΕΟΥΣ»
Επιμονή στην κατοχή

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Να μην υπάρξει καμία συζήτηση για απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ μέχρι την άνοιξη, καθώς υπάρχει ...πρόοδος στην ασφάλεια, αναμένεται να προτείνουν, στην έκθεση και τις καταθέσεις τους, ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου, ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός Πετρέους και ο πρέσβης στη Βαγδάτη, Ράιαν Κρόκερ. Θα μιλήσουν, μάλλον, για πολιτική στασιμότητα, ρίχνοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Μάλικι.

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός Μάλικι, λίγο μετά την επάνοδο στην κυβέρνηση και των σουνιτών εταίρων του, που ήραν το μποϊκοτάζ, μίλησε για «επιτυχία κατά του εμφυλίου» και αναγκαιότητα «χρόνου και προσπαθειών» για να αναλάβουν ευθύνες οι ιρακινές δυνάμεις. Με βάση δημοσκόπηση, δε, οι Ιρακινοί κατά 61% πιστεύουν ότι η ασφάλεια επιδεινώθηκε το τελευταίο 6μηνο, οπότε άρχισε η αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων. Χαρακτηρίζουν, επίσης, «δικαιολογημένες» τις επιθέσεις κατά κατοχικών.

Τις τελευταίες ημέρες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε Μοσούλη και Βαγδάτη, κυρίως, περισσότεροι από 32 άνθρωποι (οι 12 αντάρτες σε κατοχική επιδρομή στη Σαμάρα) και 2 Αμερικανοί στρατιώτες, και τραυματίστηκαν δεκάδες.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - APEC
Νέα ευχολόγια...

ΣΙΔΝΕΪ.--

Σε μια ανέξοδη, μη δεσμευτική, κοινή δήλωση για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών διά της «βελτίωσης της καθαρής ενέργειας» και της αύξησης της ...προστασίας των δασών κατέληξαν οι ηγέτες των 21 χωρών Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) το Σαββατοκύριακο στο Σίδνεϊ. Πρότειναν, επίσης, την αντικατάσταση του πρωτοκόλλου του Κιότο για το περιβάλλον που λήγει το 2012.

Επιπλέον, διαβεβαίωσαν πως θα «συνεχίσουν να εξετάζουν» πρόταση για τη δημιουργία μιας «πλατιάς ζώνης ελευθέρου εμπορίου» που θα εκτείνεται απ' τη Χιλή ως την Κίνα. Εξέφρασαν δε ελπίδα για ευόδωση των συνομιλιών του Παγκόσμιου Εμπορίου ως το τέλος του χρόνου.

Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε αντιπολεμική διαδήλωση από χιλιάδες ανθρώπους που κατήγγειλαν τους πολέμους στο Ιράκ, το άνοιγμα της ψαλίδας φτωχών - πλούσιων, υπό ασφυκτικά μέτρα αστυνομο-τρομοκρατίας (π.χ. ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας, αστυνομικοί με πολιτικά ανάμεσα στα πλήθη διαδηλωτών).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ