Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΕΕ
Αρνηση βίζας σε Λευκορώσο κομμουνιστή

Φοβούνται το συντονισμό των ΚΚ, δηλώνει ο Ι. Καρπένκο, Β' Γραμματέας του ΚΚ Λευκορωσίας

Στις 6 Σεπτέμβρη η πρεσβεία της Γαλλίας στο Μινσκ (που έχει την αρμοδιότητα έκδοσης βίζας και για την Πορτογαλία) αρνήθηκε να παραχωρήσει βίζα στον Ιγκορ Καρπένκο, Β` Γραμματέα του ΚΚ Λευκορωσίας και βουλευτή, που θα εκπροσωπούσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας στο φεστιβάλ της «Αβάντε».

Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ της Λευκορωσίας, ο Ι. Καρπένκο σημειώνει πως κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ της εφημερίδας του Πορτογαλικού ΚΚ σχεδιαζόταν η συζήτηση με εκπροσώπους άλλων ΚΚ των ζητημάτων προετοιμασίας της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων, που θα διεξαχθεί φέτος στις 3 - 5 Νοέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας και είναι αφιερωμένη στα 90χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως τον περασμένο Νοέμβρη οι αρχές της Τσεχίας αρνήθηκαν να χορηγήσουν βίζα στην Τατιάνα Γκόλουμπεβα, Α` Γραμματέα του ΚΚΛ και βουλευτή, για τη συμμετοχή της σε διεθνή συνάντηση που διοργάνωσε στην Πράγα το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας για τα ζητήματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και πρόσθεσε:

«Εάν μας έλεγαν νωρίτερα πως οι χώρες, που παρουσιάζονται ως "πρότυπα δημοκρατίας", δε θα μας χορηγούσαν βίζα, τότε το κόμμα μας θα έστελνε άλλους εκπροσώπους σ' αυτές τις διεθνείς δραστηριότητες. Μοιάζει, όμως, πως οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών φοβούνται το συντονισμό του κομμουνιστικού κινήματος και με κάθε τρόπο προσπαθούν να εμποδίσουν τη συμμετοχή μας στις διεθνείς συναντήσεις. Πρόκειται για χαρακτηριστική αντίδραση των αστικών καθεστώτων στην ενεργό διεθνή δραστηριότητα του ΚΚΛ στις παραμονές της Διεθνούς Συνάντησης των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων που θα γίνει στο Μινσκ. Κι αυτό συμβαίνει την ώρα που οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ με κάθε τρόπο ενισχύουν διάφορους εκπροσώπους της λεγόμενης λευκορώσικης αντιπολίτευσης και καταγγέλλουν τη χώρα μας ως δήθεν "μη δημοκρατική", εμποδίζοντας την ίδια ώρα τους βουλευτές του Κοινοβουλίου μας, τους εκπροσώπους του λαού μας, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό».

Ο Ι. Καρπένκο σημείωσε ακόμη πως για να υποβάλει τη σχετική αίτηση χορήγησης βίζας, χρειάστηκε προσωπικά ο ίδιος να περάσει από τη διαδικασία της «προσωπικής συνέντευξης» στη γαλλική πρεσβεία, όπως και να δώσει εκεί τα δακτυλικά του αποτυπώματα (!), κι αναρωτιέται: «Αλήθεια, πώς θα αντιδρούσαν οι βουλευτές των Κοινοβουλίων των χωρών της Ευρώπης, εάν τους ζητιούνταν κάτι ανάλογο για να πάρουν βίζες από τις πρεσβείες της Λευκορωσίας;».

Οι αρνήσεις έγιναν γνωστές λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση των αεροπορικών πτήσεων, παρά την έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων (και την ύπαρξη διπλωματικών διαβατηρίων) και χωρίς την παραμικρή επίσημη εξήγηση.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ