ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ
Εναρξη νέας διεθνούς καμπάνιας

Από παλιότερη διαδήλωση στις ΗΠΑ για την απελευθέρωση των «Πέντε»
Από παλιότερη διαδήλωση στις ΗΠΑ για την απελευθέρωση των «Πέντε»
ΑΒΑΝΑ.--

Εννιά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη σύλληψη των πέντε Κουβανών πατριωτών στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια αντικουβανικών οργανώσεων στο Μαϊάμι, που στόχο είχαν να πλήξουν την Κούβα και το λαό της. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, πάνω από 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 2.000 τραυματιστεί από επιθέσεις ενάντια στην Κούβα, ενώ υπήρξαν σημαντικές ζημιές στην οικονομία της χώρας.

Μετά από μια στημένη και άδικη δίκη, οι «πέντε» καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές μέχρι και δις ισόβια και με τις γελοίες κατηγορίες για... συνωμοσία για διάπραξη φόνου. Ολα αυτά τα χρόνια, έντονη ήταν η κινητοποίηση των λαών και των φίλων της Κούβας που με πολύμορφες ενέργειες και τη δημιουργία Επιτροπών απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Σ' αυτά τα πλαίσια, η Διεθνής Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε έχει κηρύξει για σήμερα την έναρξη μιας νέας καμπάνιας αλληλεγγύης που θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Οκτώβρη και αναμένεται να ξεδιπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ηδη έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο σημαντικές διαδηλώσεις και πορείες, συζητήσεις και συνεντεύξεις Τύπου, καθώς και προβολή ταινιών.

Επιπλέον, χτες, οι δήμαρχοι 13 πόλεων της Καλιφόρνιας απέστειλαν γράμμα προς το γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκονζάλες, ζητώντας την έκδοση άδειας εισόδου για την Αντριάνα Πέρες και την Ολγα Σαλανουέβα που επανειλημμένα οι αμερικανικές αρχές τους έχουν αρνηθεί να επισκεφθούν τους συζύγους τους, Χεράρδο και Ρενέ, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας όπου κρατούνται.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Στάχτη στα μάτια» ρίχνει η πρεσβεία των ΗΠΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τις έντονες αντιδράσεις στο Βελιγράδι επιχείρησε να κατευνάσει η αμερικανική πρεσβεία στη Σερβία μετά την τελευταία «φωτιά» που άναψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τις ΗΠΑ σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

«Αυτή την περίοδο» οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αποδεχτούν οποιαδήποτε λύση διαπραγματευτούν και συμφωνήσουν για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου οι ενδιαφερόμενες πλευρές, αναφέρει «σιβυλλικά» η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας που θυμίζει με νόημα πως οι συνομιλίες «δε θα είναι ατελεύτητες»...

Πάντως, χτες, στα διοικητικά όρια της νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο (όρος Κοπαόνικ) δυνάμεις της ΝΑΤΟικής KFOR πραγματοποίησαν για πρώτη φορά στρατιωτικά γυμνάσια με το σερβικό στρατό με στόχο τη μεταφορά τραυματιών σε περίπτωση κρίσης.

Το ίδιο 24ωρο, βερολινέζικη εφημερίδα αναφέρει ότι στην τελευταία συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ διαπιστώθηκε ότι είναι «λιγότερες από 10%» οι πιθανότητες επιτυχούς διαπραγμάτευσης στο Κοσσυφοπέδιο και ότι θα ήταν... «καταστροφή» για την ευρωενωσιακή εξωτερική πολιτική η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας από την Πρίστινα. ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία καταγράφονται ως «έτοιμες» να αναγνωρίσουν μονομερώς ένα «ανεξάρτητο» προτεκτοράτο, ότι η Γερμανία κρατά «κλειστά χαρτιά» και ότι αντιτίθενται μεταξύ άλλων Ισπανία, Ελλάδα, Σλοβενία και Μάλτα...

Στην «μπαρουταποθήκη» των Βαλκανίων

Τι να πρωτοθυμηθούμε απ' τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της τελευταίας 15ετίας στα Βαλκάνια; Τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του '90; Τις ΝΑΤΟικές επιδρομές του '99 για ...τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων»; Αυτά δεν μπορούν να ξεχαστούν και μπροστά στην κάλπη της Κυριακής.

Και φυσικά, η πλήρης ταύτιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών:

  • Ανοιξη του 1999. Ξεκινούν οι ΝΑΤΟικές επιδρομές στην πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Το ΠΑΣΟΚ κυβερνά, παραχωρώντας λιμάνια και αεροδρόμια, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Ο τότε υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, δήλωνε: «Οι επιχειρήσεις εξελίσσονται με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στα όργανα του ΝΑΤΟ, στα οποία συμμετέχει και η Ελλάδα... Ανταποκρινόμαστε στις συμβατικές υποχρεώσεις»... Το ίδιο διάστημα, η ΝΔ αναμασά την καραμέλα των «συμβατικών υποχρεώσεων», συναινώντας στην επικίνδυνη πολιτική του ΠΑΣΟΚ.
  • Τον Ιούλη του '99, σε συνέδριο της Θεσσαλονίκης με θέμα «Ανάληψη πρωτοβουλίας για εκδημοκρατισμό στα δυτικά Βαλκάνια», ο Κ. Καραμανλής επαυξάνει στα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ για τη «δημιουργία» σερβικής «δημοκρατικής αντιπολίτευσης». Ομολογεί ότι πέρα απ' την οικονομική «ανασυγκρότηση» στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να υπάρξει επέμβαση και στην «πολιτική ζωή των υπό εκδημοκρατισμό χωρών» ώστε να επιβληθούν «πολιτικά συστήματα που θα υπηρετούν τις αξίες και τα συμφέροντα της Δύσης»... Ο ελληνικός στρατός στέλνεται στο Κοσσυφοπέδιο ως «ειρηνευτική δύναμη, στην πραγματικότητα είναι στρατός κατοχής. Την εποχή αυτή που ο Γ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη, ο γνωστός σύμβουλός του Αλεξ Ρόντος, σουλάτσερνε στα Βαλκάνια και συνέβαλλε στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.
  • Ανοιξη του 2004. Η ΝΔ κυβερνά, συνεχίζοντας την εξωτερική πολιτική του ΠΑΣΟΚ στα Βαλκάνια... Τον Ιούνη του '06 ο τότε υπουργός Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης από το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο μιλά για «εθνική υποχρέωση», αναφερόμενος σ' όλες «τις διεθνείς προσπάθειες που γίνονται στα Βαλκάνια, γιατί αναβαθμίζουν το ρόλο της Ελλάδας» που με τη συμμετοχή της συμβάλλει «στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας». Ετσι, «η Ελλάδα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι απομονωμένη απ' τις εξελίξεις...».
  • Ιδια γλώσσα χρησιμοποιεί στη Βουλή τον Οκτώβρη του 2005 ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που κωδικοποιώντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική, σημείωνε πως η Ελλάδα «δεν έγινε μέρος του βαλκανικού προβλήματος αλλά αξιόπιστος μεσολαβητής που διαχειρίστηκε (...) υπεύθυνα την κρίση του Κοσσόβου».

Τον περασμένο Ιούνη, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη ευλογούσε την εξωτερική πολιτική του Γ. Παπανδρέου και το σχέδιο Αχτισαάρι για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Τον ίδιο μήνα, η πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη σε προσυνεδριακή συνάντηση της ΝΔ στο Ναύπλιο καμάρωνε, επειδή «η Ελλάδα είναι ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια... και διεισδύει για το καλό τους σε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων»! Αυτή είναι η συμβολή των εταίρων του δικομματισμού στο πέρασμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, αφού άλλωστε από τον Ιούνη του 1999, εν μέσω βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, προσκυνάνε ευλαβικά το νέο δήθεν ...αμυντικό «δόγμα» του ΝΑΤΟ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Τουλάχιστον 12 Αφρικανοί λαθρομετανάστες πέθαναν υπό φρικτές συνθήκες την περασμένη βδομάδα ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τον κόλπο του Αντεν από τη Σομαλία στην Υεμένη πάνω σε δουλεμπορικό πριν μία βδομάδα ανακοίνωσε χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Πολεμικά πλοία από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Κίνα ξεκινούν για πρώτη φορά κοινές ναυτικές ασκήσεις ανοιχτά της θάλασσας του Σίδνεϊ, ανακοίνωσε χτες Αυστραλός υποστράτηγος.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τουλάχιστον πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του αιμορραγικού ιού Εμπολα κατέγραψαν γιατροί της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στο δυτικό Κανσάι της ΛΔ Κονγκό, όπου τις τελευταίες βδομάδες έχει αναφερθεί ο θάνατος δεκάδων.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Σουδάν και πρόεδρος της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης, Σάλβα Κιίρ, προέβλεψε πως η χώρα του θα ξανακυλήσει σε αιματηρό εμφύλιο πόλεμο κατηγορώντας το κυβερνών «Κόμμα Εθνικού Κογκρέσου» του Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ πως παραβιάζει κατάφωρα την ειρηνευτική συμφωνία βορρά - νότου (2005).

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ο Λαϊκός Επαναστατικός Στρατός (EPR) ανέλαβε με ανακοίνωσή του την ευθύνη για τις επιθέσεις σε έξι αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη δεύτερη του είδους μέσα σε δύο μήνες στο Μεξικό, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Universal».

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Επιθεωρήσεις σε πυρηνικούς σταθμούς

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Πενθήμερη επίσκεψη με στόχο την επιθεώρηση βορειοκορεατικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και την εξέταση τρόπων αναστολής της λειτουργίας τους ξεκίνησε χτες ομάδα εμπειρογνωμόνων από τις ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.

Το ίδιο 24ωρο, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο Μου-Χγιουν ανακοίνωσε χτες ότι στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσει με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ιλ (2-4 Οκτώβρη στην Πιονγιάνγκ) θα επικεντρωθούν περισσότερο στην εξεύρεση τρόπων «για διαρκή ειρήνη στη διαιρεμένη Κορεατική Χερσόνησο» παρά σε εξελίξεις που αφορούν τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος.

ΧΙΛΗ
34 χρόνια από την ανατροπή Αλιέντε

Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε ήταν ο πρωταγωνιστής μιας άλλης «11ης Σεπτέμβρη» που συγκλόνισε τον κόσμο. Ηταν η 11η Σεπτέμβρη του 1973, όταν ο συνταγματάρχης Αουγκούστο Πινοτσέτ, υπηρετώντας τα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, εγκαθίδρυσε τη στυγερή του δικτατορία στη Χιλή, δολοφονώντας τον Πρόεδρο Αλιέντε και ξεκινώντας ένα ανελέητο πογκρόμ κατά της δημοκρατικής Χιλής, κατά του κομμουνιστικού κινήματος.

Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατελέτ τίμησε τη μνήμη του Αλιέντε με μία «παραδοσιακά πολιτική τελετή» στο προεδρικό κτίριο Λα Μονέδα, όπου έχασε και τη ζωή του ο Αλιέντε, αλλά ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα ασφαλείας για «επεισόδια που ενδεχομένως λάβουν χώρα κατά τις διαδηλώσεις» ...τιμής και μνήμης, που έχουν προγραμματιστεί, στους χιλιάδες νεκρούς και εξαφανισμένους και κυρίως μνήμης ενάντια στο πραξικόπημα και όσα αντιπροσώπευε η κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ