ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Χτυπά» αντιδραστικό «καμπανάκι»
  • Προς το χειρότερο θα επιχειρήσει να «κλείσει» τα μεγάλα και μικρά «μέτωπα» στον Πολιτισμό η κυβέρνηση
  • Οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ, οι διανοούμενοι και οι καλλιτέχνες πρέπει να προετοιμάζονται για νέους αγώνες!

Σε αυξημένη επαγρύπνηση και θέση μάχης οφείλουν να είναι οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, παρά την αμφισβήτηση του δικομματισμού και την ισχνή αυτοδυναμία της ΝΔ, αφού ο Κ. Καραμανλής έσπευσε να διαβεβαιώσει το κεφάλαιο ότι θα συνεχίσει γρήγορα τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που «χτυπά» «καμπανάκι» και στον τομέα του πολιτισμού.

Τα ανοιχτά «μέτωπα» στην πολιτιστική πολιτική αναμένεται να «κλείσουν» με τους χειρότερους όρους για την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία, αν δε βρουν απέναντί τους ένα λαϊκό κίνημα που, μαζί με τη διανόηση και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, δε σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Η κυβέρνηση, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ το 2004, με την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο έδειξε ότι θα επιχειρήσει να «ενσωματώσει» όσα πρόσωπα και φορείς θεωρεί «πρόθυμους» να λειτουργήσουν ως «άλλοθι» της πολιτικής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο χώρος του κινηματογράφου αντέδρασε έντονα στην υπαγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο νόμο για τις ΔΕΚΟ, αμέσως μετά το ΥΠΠΟ προχώρησε στο ψευδεπίγραφο κινηματογραφικό «συνέδριο», παρασέρνοντας ελάχιστους φορείς, ευτυχώς. Τώρα αναμένεται, όπως είχε προαναγγελθεί, η νομοθετική κωδικοποίηση των αντιδραστικών «συμπερασμάτων» του «συνεδρίου».

Στο προσκήνιο θα έρθει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας του ΥΠΠΟ, κυρίως των ακινήτων - «φιλέτων» στην Πλάκα, που προ μηνών ο Γ. Βουλγαράκης χαρακτήρισε «βαρίδια». Θα επιταχυνθεί η διαδικασία μεταφοράς του ΥΠΠΟ στο ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο των πρώην καπναποθηκών Κεράνη (Ρέντης), παρά την αντίθεση των εργαζομένων στο υπουργείο.

Η μεγάλη «μπίζνα» των πολυεθνικών στην Αρχαία Ολυμπία είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες του ΥΠΠΟ, αφού η αφή της φλόγας για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου θα γίνει τον προσεχή Μάρτη.

Δεδομένου ότι η ΝΔ θεωρεί ότι «ξεμπέρδεψε» με τους συμβασιούχους μέσω του ΠΔ - «Παυλόπουλου» θα γιγαντωθεί η εργασιακή ομηρία στο ΥΠΠΟ, όπως θα γιγαντωθεί και η παραχώρηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο κεφάλαιο. Μην ξεχνάμε ότι ακόμη και παραμονές των εκλογών, το ΥΠΠΟ παραχωρούσε το Φρούριο της Κέρκυρας στη «MOTOROLA» και την ξενάγηση στο αρχαιολογικό κέντρο της Αθήνας μέσω κινητής τηλεφωνίας στην «WIND».

Η εμπορευματοποίηση της καλλιτεχνικής Παιδείας μέσω της «Ακαδημίας Τεχνών» πάγωσε προεκλογικά, αλλά δεν εγκαταλείφθηκε, όπως δεν εγκαταλείφθηκε και η υπονόμευση του συνταξιοδοτικού των ανασφάλιστων καλλιτεχνών που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας. Φυσικά, αναμένονται εξελίξεις σε μια σειρά ζητήματα όπως στο θέμα των διατηρητέων στη Δ. Αεροπαγίτου, που το ΥΠΠΟ έσπευσε να αποχαρακτηρίσει, στην «τύχη» του θεάτρου «Βαφείο» κ.λπ.

ΟΧΙ στην κατεδάφιση

Η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων για τα κτίρια της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

«Η απόφαση της κατεδάφισης εμφανίζει τον υπουργό να ακολουθεί τη λογική του κοινού αυθαιρετούχου, που επωφελείται των ανωμάλων περιστάσεων για να παρανομεί», εκτιμά σε ανακοίνωσή της (στις 14/9) η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων για την απόφαση του Γ. Βουλγαράκη να αποχαρακτηρίσει τα διατηρητέα κτίρια της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 και 19.

«Με πρωτοφανή προκλητικότητα επέλεξε την 30ή Αυγούστου, όταν η Αρχαία Ολυμπία γινότανε κρανίου τόπος και επωφελούμενος από τη γενική σύγχυση που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, πήρε την απόφαση αυτή», προσθέτουν οι αρχιτέκτονες, χαρακτηρίζοντας τα... επιχειρήματα «περί δήθεν αποκάλυψης νέων αρχαιοτήτων με την κατεδάφιση των κτιρίων ή της οπτικής επαφής με τον Παρθενώνα του Νέου Μουσείου Ακρόπολης» ως «παραπλανητικά» και «σοφίσματα».

Το ΥΠΠΟ γνώριζε «την πυκνότητα των γύρω οικοδομικών τετραγώνων και την "επάρκεια" του περιβάλλοντος χώρου» όταν χωροθέτησε το Νέο Μουσείο στου Μακρυγιάννη. Θυμίζουν ότι η μελέτη για το μουσείο λάμβανε υπόψη την ύπαρξη των δύο κτιρίων, καθώς και ότι η υπουργική απόφαση στηρίχτηκε σε οριακές πλειοψηφίες (με τη χρήση της «διπλής» προεδρικής ψήφου) στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων.

Τέλος, επικαλούμενη κάθε νόμιμο μέσο που παρέχει η νομοθεσία, η Ενωση δηλώνει ότι «θα αντιταχθεί και θα επιζητήσει την ανάκληση της απόφασης αυτής».

Εικαστικό ημερολόγιο

Λεπτομέρεια έργου του Ν. Κληρονόμου
Λεπτομέρεια έργου του Ν. Κληρονόμου
Εγκαινιάζεται στις 25/9 στην γκαλερί «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α), έκθεση του Νικόλα Κληρονόμου. Ο δημιουργός σ' αυτή τη δουλιά με τίτλο «Τα παιδικά του χρόνια... ένα ταξίδι», προσεγγίζει τα πρώτα 18 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη και «δημιουργεί ένα εικαστικό ημερολόγιο με έργα μεγάλων διαστάσεων, που περιέχουν κείμενα και εικόνες με πλούσια εικαστικά μέσα...», όπως αναφέρει η ιστορικός Τέχνης Βίκυ Χρυσοβιτσάνου (επιμελήθηκε την έκθεση).

Συνεργασίες του Νικόλα Κληρονόμου με τους Γιώργο Μονεμβασίτη, Κώστα Θωμαΐδη, τον μαέστρο Δημήτρη Τυπάλδο και τη χορωδία του, υπόσχονται ένα ενδιαφέρον αισθητικό σύνολο, με αφορμή τα ποικίλα σε ερεθίσματα παιδικά χρόνια του συνθέτη. Στα εγκαίνια, παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, η χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου, θα παρουσιάσει παιδικά τραγούδια που έγραψε ο μεγάλος συνθέτης από 12 - 18 ετών. Οι Γιώργος Μονεμβασίτης και Κώστας Θωμαΐδης έκαναν τις μουσικές επιλογές, ενώ στις 2/10 (8μ.μ.) οι Κώστας Θωμαΐδης και Δημήτρης Παπαγγελίδης θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια του.

Μουσική Ρόδος

«Ημέρες Μουσικής», για 8η χρονιά, στη Ρόδο (19/9 - 2/10). Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, με κεντρικό του άξονα την κλασική και σύγχρονη μουσική - ιδιαίτερη μνεία δίνεται στη μουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης - θα παρουσιαστούν καταξιωμένα ευρωπαϊκά συγκροτήματα. Το Φεστιβάλ θα ανοίξει με το διάσημο τσελίστα Wen - Sinn Yang και συνοδό την Ελβετίδα πιανίστα Ferline Studi. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με τον πιανίστα Wolfgang Glemser να συμπράττει με το «Berlin Soloists Quartet». Ακολουθούν το αυστριακό σύνολο παλαιάς μουσικής «Ensemble Accentus», με σεφαραδίτικη μουσική από τη Μεσόγειο, το σύνολο μουσικής δωματίου «Transcription Ensemble», με μεταγραφές δημοφιλών κλασικών έργων για μικρό σύνολο και η Ορχήστρα Δωματίου του Γκρατς, με διευθυντή τον Dejan Decic.

Τα πρόσωπα του έρωτα

Τον έρωτα, όπως μέσα στο χρόνο μετουσιώθηκε σε μουσική, λέξεις, εικόνες, τραγουδούν ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Πέμη Ζούνη, (21/9, 9μμ), στο Κηποθέατρο Παπάγου. Ξεδιπλώνουν τα διαφορετικά του «πρόσωπα», σε μια μουσική περιπλάνηση με θεατρική συνέπεια... Σε μια πλοκή με μικρά στοιχεία πρόζας, που άλλοτε συμπληρώνουν και άλλοτε προκαλούν την εξέλιξη της ιστορίας... Οι δύο καλλιτέχνες τραγουδούν τον έρωτα έτσι όπως τον ένιωσαν, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν ψυχές διαφορετικές, για να γίνει όπερα, ροκ μπαλάντα, ζεϊμπέκικο ή καντάδα. Kurt Weil, Nino Rota, Leonard Cohen, Λοΐζος, Κραουνάκης... Αυτήν ακριβώς τη διαδρομή ζωντανεύει ο Μίλτος Πασχαλίδης με την κιθάρα του, με τολμηρά περάσματα από τους «Pink Floyd» και τον Eric Clapton στον Τσιτσάνη και τον Καλδάρα και με την Πέμη Ζούνη να ερμηνεύει τη γυναικεία φύση...

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος δίνει συναυλία αύριο (19/9, 9μμ), στο Αλσος Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο των «Ιωνικών Γιορτών», με ερμηνευτές τους Δώρο Δημοσθένους και Ιωάννα Φόρτη. Θ' ακουστούν τραγούδια των κύκλων «Γράμματα στον Μακρυγιάννη», «Λαϊκά Προάστια», «Ξένες Πόρτες», «Προσανατολισμοί» κ.ά. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης, Βαλεντίνο Μπέικοφ, Μανώλης Γεωργοστάθης.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή οργανώνει δύο ακροάσεις (19, 20/9) στο θέατρο «Ακροπόλ», για μονωδούς και χορωδούς, για τις ανάγκες οπερέτας, που θα ανεβάσει την καλλιτεχνική περίοδο 2007 - 2008. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη γραμματεία της ΕΛΣ (Χαρ. Τρικούπη 18α, τηλ. 210-3614.433) έως τις 17/9.

Συναυλία στην Κηφισιά («Αίθριο» Δημαρχείου) δίνει αύριο (19/9, 8.30μμ) η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με ερμηνευτές τους Τεό Λαζάρου, Γιάννη Ματσούκα, Ξενοφώντα Συμβουλίδη, Υακίνθη Λάγιου και Μαρία Ζώη και κινηματογραφική και θεατρική μουσική του συνθέτη. Θα προβληθούν σε οθόνη σκηνές από ταινίες, φωτογραφικά ντοκουμέντα και βίντεο από τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και αγώνες διαφόρων λαών.

Αφιερωμένη στους Κοκκινιώτες μουσικούς Βαγγέλη και Αγγέλα Παπάζογλου είναι η σημερινή (9μμ, είσοδος ελεύθερη) συναυλία στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 85 χρόνια από τη Μικρασιατική Τραγωδία, που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας. Συμμετέχουν το συγκρότημα μπουζουκιών «Δρόμος» και η Σοφία Εμφιετζή. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί ο δίσκος του συγκροτήματος «Ενα τραγούδι για την Κοκκινιά» - αποτέλεσμα της συναυλίας που έδωσε τον περσινό Σεπτέμβρη ο «Δρόμος» προς τιμήν της πολυτραγουδισμένης πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ