Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Χτυπά» αντιδραστικό «καμπανάκι»
  • Προς το χειρότερο θα επιχειρήσει να «κλείσει» τα μεγάλα και μικρά «μέτωπα» στον Πολιτισμό η κυβέρνηση
  • Οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ, οι διανοούμενοι και οι καλλιτέχνες πρέπει να προετοιμάζονται για νέους αγώνες!

Σε αυξημένη επαγρύπνηση και θέση μάχης οφείλουν να είναι οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, παρά την αμφισβήτηση του δικομματισμού και την ισχνή αυτοδυναμία της ΝΔ, αφού ο Κ. Καραμανλής έσπευσε να διαβεβαιώσει το κεφάλαιο ότι θα συνεχίσει γρήγορα τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που «χτυπά» «καμπανάκι» και στον τομέα του πολιτισμού.

Τα ανοιχτά «μέτωπα» στην πολιτιστική πολιτική αναμένεται να «κλείσουν» με τους χειρότερους όρους για την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία, αν δε βρουν απέναντί τους ένα λαϊκό κίνημα που, μαζί με τη διανόηση και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, δε σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Η κυβέρνηση, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ το 2004, με την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο έδειξε ότι θα επιχειρήσει να «ενσωματώσει» όσα πρόσωπα και φορείς θεωρεί «πρόθυμους» να λειτουργήσουν ως «άλλοθι» της πολιτικής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο χώρος του κινηματογράφου αντέδρασε έντονα στην υπαγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο νόμο για τις ΔΕΚΟ, αμέσως μετά το ΥΠΠΟ προχώρησε στο ψευδεπίγραφο κινηματογραφικό «συνέδριο», παρασέρνοντας ελάχιστους φορείς, ευτυχώς. Τώρα αναμένεται, όπως είχε προαναγγελθεί, η νομοθετική κωδικοποίηση των αντιδραστικών «συμπερασμάτων» του «συνεδρίου».

Στο προσκήνιο θα έρθει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας του ΥΠΠΟ, κυρίως των ακινήτων - «φιλέτων» στην Πλάκα, που προ μηνών ο Γ. Βουλγαράκης χαρακτήρισε «βαρίδια». Θα επιταχυνθεί η διαδικασία μεταφοράς του ΥΠΠΟ στο ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο των πρώην καπναποθηκών Κεράνη (Ρέντης), παρά την αντίθεση των εργαζομένων στο υπουργείο.

Η μεγάλη «μπίζνα» των πολυεθνικών στην Αρχαία Ολυμπία είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες του ΥΠΠΟ, αφού η αφή της φλόγας για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου θα γίνει τον προσεχή Μάρτη.

Δεδομένου ότι η ΝΔ θεωρεί ότι «ξεμπέρδεψε» με τους συμβασιούχους μέσω του ΠΔ - «Παυλόπουλου» θα γιγαντωθεί η εργασιακή ομηρία στο ΥΠΠΟ, όπως θα γιγαντωθεί και η παραχώρηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο κεφάλαιο. Μην ξεχνάμε ότι ακόμη και παραμονές των εκλογών, το ΥΠΠΟ παραχωρούσε το Φρούριο της Κέρκυρας στη «MOTOROLA» και την ξενάγηση στο αρχαιολογικό κέντρο της Αθήνας μέσω κινητής τηλεφωνίας στην «WIND».

Η εμπορευματοποίηση της καλλιτεχνικής Παιδείας μέσω της «Ακαδημίας Τεχνών» πάγωσε προεκλογικά, αλλά δεν εγκαταλείφθηκε, όπως δεν εγκαταλείφθηκε και η υπονόμευση του συνταξιοδοτικού των ανασφάλιστων καλλιτεχνών που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας. Φυσικά, αναμένονται εξελίξεις σε μια σειρά ζητήματα όπως στο θέμα των διατηρητέων στη Δ. Αεροπαγίτου, που το ΥΠΠΟ έσπευσε να αποχαρακτηρίσει, στην «τύχη» του θεάτρου «Βαφείο» κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ