Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΧΙ στην κατεδάφιση

Η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων για τα κτίρια της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

«Η απόφαση της κατεδάφισης εμφανίζει τον υπουργό να ακολουθεί τη λογική του κοινού αυθαιρετούχου, που επωφελείται των ανωμάλων περιστάσεων για να παρανομεί», εκτιμά σε ανακοίνωσή της (στις 14/9) η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων για την απόφαση του Γ. Βουλγαράκη να αποχαρακτηρίσει τα διατηρητέα κτίρια της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 και 19.

«Με πρωτοφανή προκλητικότητα επέλεξε την 30ή Αυγούστου, όταν η Αρχαία Ολυμπία γινότανε κρανίου τόπος και επωφελούμενος από τη γενική σύγχυση που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, πήρε την απόφαση αυτή», προσθέτουν οι αρχιτέκτονες, χαρακτηρίζοντας τα... επιχειρήματα «περί δήθεν αποκάλυψης νέων αρχαιοτήτων με την κατεδάφιση των κτιρίων ή της οπτικής επαφής με τον Παρθενώνα του Νέου Μουσείου Ακρόπολης» ως «παραπλανητικά» και «σοφίσματα».

Το ΥΠΠΟ γνώριζε «την πυκνότητα των γύρω οικοδομικών τετραγώνων και την "επάρκεια" του περιβάλλοντος χώρου» όταν χωροθέτησε το Νέο Μουσείο στου Μακρυγιάννη. Θυμίζουν ότι η μελέτη για το μουσείο λάμβανε υπόψη την ύπαρξη των δύο κτιρίων, καθώς και ότι η υπουργική απόφαση στηρίχτηκε σε οριακές πλειοψηφίες (με τη χρήση της «διπλής» προεδρικής ψήφου) στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων.

Τέλος, επικαλούμενη κάθε νόμιμο μέσο που παρέχει η νομοθεσία, η Ενωση δηλώνει ότι «θα αντιταχθεί και θα επιζητήσει την ανάκληση της απόφασης αυτής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ