ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Υψηλοί τόνοι» για τα προσχήματα

«Επανεξέταση του καθεστώτος λειτουργίας όλων των μισθοφορικών εταιρειών» προαναγγέλλει η ιρακινή κυβέρνηση αλλά ...«όχι επ' αόριστον»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πίσω από μια γενικόλογη ανακοίνωση ότι «θα επανεξεταστούν οι άδειες λειτουργίας όλων των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας που δραστηριοποιούνται στη χώρα» η ιρακινή κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει «υψηλούς τους τόνους», την ώρα, όμως, που ήδη «μάζευε» τα λεγόμενά της μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Ράις - Μάλικι. Εκπρόσωποι του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών πίσω από τις κάμερες έλεγαν ότι «η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της "Blackwater" δεν είναι επ' αόριστον». Προσπαθώντας, όμως, να ισορροπήσουν τη λαϊκή οργή, διαβεβαίωναν ότι η ιρακινή Δικαιοσύνη έχει δικαιοδοσία να κρίνει τους υπαλλήλους της «Blackwater» που ενεπλάκησαν στο αιματηρό επεισόδιο της Κυριακής, στη Βαγδάτη.

Η Κοντολίζα Ράις φέρεται να εξέφρασε την προσωπική της συγνώμη αλλά και του Λευκού Οίκου στον πρωθυπουργό Μάλικι, διαβεβαιώνοντας πως «και διεξάγεται σχετική έρευνα και θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μην επαναληφθεί». Εντούτοις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν μπορούν οι εμπλεκόμενοι να δικαστούν στο Ιράκ, ούτε φυσικά έκανε την οποιαδήποτε νύξη για το ενδεχόμενο αποχώρησης των μισθοφόρων της «Blackwater» από το Ιράκ.

Στο θέμα αναφέρθηκε, χτες, και ο νεαρός σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ ζητώντας να απαγορευτεί η δράση όλων των μισθοφορικών εταιρειών στο Ιράκ, επιρρίπτοντας στην κατοχή την ευθύνη των πράξεών τους.

Κατά τ' άλλα, χτες, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν στη Βαγδάτη, σε τέσσερις διαφορετικές επιθέσεις με όλμους και με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Επίσης, σαμποτάζ έγινε σε πετρελαιαγωγό που συνδέει τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ με το διυλιστήριο στο Μπαϊτζί, με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία του δεύτερου αλλά και να μολυνθεί ο ποταμός Τίγρης και να διακοπεί η λειτουργία και πολλών υδραγωγείων. Ακόμα, κατά τη χτεσινή μέρα σκοτώθηκαν έξω από τη Βαγδάτη, όπου περιπολούσαν, 3 Αμερικανοί στρατιώτες.

Διαφωνίες για επίθεση στο Ιράν

ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την κάθετη διαφωνία του Κρεμλίνου στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στον Γάλλο ομόλογό του, Μπερνάρ Κουσνέρ, κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για κανένα σύγχρονο πρόβλημα» συμπληρώνοντας ότι, ήδη, η ευρύτερη περιοχή είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήριζε «καταστροφικές» τις συνέπειες ενός στρατιωτικού πλήγματος στο Ιράν. Δήλωνε, όμως, ότι η Μόσχα έχει απεργαστεί σχέδια απομάκρυνσης των υπηκόων της, παρατήρηση που συνάδει με το κλίμα ανησυχίας που επικρατούσε, χτες, στο ρωσικό Τύπο όπου η γενική εκτίμηση ήταν ότι «έχει αρχίσει μια αντίστροφη μέτρηση».

Ο Κουσνέρ, από την άλλη, τόσο με δηλώσεις όσο και με συνεντεύξεις και ανακοινώσεις του υπουργείου του, διαβεβαίωνε ότι «δεν απείλησε κανέναν με πόλεμο» απλώς επισήμανε τον κίνδυνο, γιατί στόχος είναι «να αποφευχθεί πάση θυσία μια στρατιωτική σύρραξη, με αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις». Την αντίθεσή τους σε μια στρατιωτική επιλογή εξέφρασαν ξεκάθαρα Κίνα και Ιταλία, ενώ εξαιρετικά συγκρατημένος εμφανίστηκε και αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εκτιμούσε ότι «στην παρούσα φάση είναι ανοησία η όποια τέτοια συζήτηση». Στο θέμα επανήλθε και ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ζητώντας να «ληφθούν μαθήματα από το τι έγινε στο Ιράκ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα διαφώνησε και με την προοπτική επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, εξέλιξη για την οποία πιέζουν Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ, στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Νέα συνάντηση της Κολομβιανής γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρδοβα και του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, για την προώθηση της συμφωνίας «ανθρωπιστικής ανταλλαγής» μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε και των FARC μετά το βιντεοσκοπημένο βίντεο του Ραούλ Ράγιες -έχοντας στο πλευρό του την Κόρδοβα- που προτείνει «συνάντηση» στις 8 Οκτώβρη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τα δύο τρίτα των Αμερικανών (67%) δεν εγκρίνουν τη δράση του προέδρου Τζορτζ Μπους, αλλά ακόμα περισσότερο δεν εγκρίνουν τη δράση του ελεγχόμενου από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσου, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της «Harris Interactive» που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τρίτο κρούσμα αφθώδους πυρετού επιβεβαιώθηκε χτες σε κτηνοτροφική μονάδα στο Σάρεϊ, στη Νοτιοανατολική Αγγλία, γειτονική των δύο πρώτων εστιών που έχουν εντοπιστεί από την περασμένη Τετάρτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA).

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ανατόλι Σερντιούκοφ παραιτήθηκε, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του νέου Ρώσου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ζούμπκοφ, ο οποίος υποστήριξε ότι αιτία της παραίτησης είναι η στενή συγγένεια ανάμεσά τους, αφού έχει παντρευτεί την κόρη του Ρώσου πρωθυπουργού.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Εννέα ανώτατα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, μεταξύ των οποίων και ο υφυπουργός Νικολίν Γιάκα, συνελήφθησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, κατηγορούμενοι για διαφθορά σε σχέση με υποθέσεις που σχετίζονται με τους διαγωνισμούς κατασκευής δρόμων.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Εκατοντάδες νεαροί διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της δυτικοαφρικανικής Γουινέας συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και έστησαν οδοφράγματα, διαμαρτυρόμενοι για τις νέες αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ενοπλη επίθεση στο ραδιοσταθμό «Σαμπέλ» του Μογκαντίσου πραγματοποίησαν χτες κυβερνητικές σομαλικές δυνάμεις προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον ενός εργαζομένου. Στη συνέχεια συνέλαβαν 18 δημοσιογράφους και λοιπό προσωπικό του σταθμού δίχως να δώσουν καμία εξήγηση...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Αξιωματούχοι της ΕΕ υπέγραψαν χτες συμφωνίες με ομολόγους τους από Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία για την απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης βίζας στις χώρες της ΕΕ.

ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Στις βλέψεις και το Αζερμπαϊτζάν

ΓΚΑΜΠΑΛΑ.--

Καθώς συνεχίζεται η έντονη αντίδραση της Ρωσίας - για δικούς της λόγους - στην εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη, χτες πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων στο σταθμό ραντάρ της βάσης Γκαμπάλα του Αζερμπαϊτζάν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προτείνει στον Αμερικανό ομόλογό του Τζ. Μπους να αντικατασταθεί η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στην Πολωνία και στην Τσεχία και να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη βάση στην Γκαμπάλα από κοινού. Η συγκεκριμένη ρωσική πρόταση είχε θετική ανταπόκριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο αρνήθηκε να αντικατασταθεί και να ακυρωθούν τα σχέδιά της στην Πολωνία και την Τσεχία.

Χτες εξάλλου, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιτάρ - Τας» μετέδωσε ότι μετά την επίσκεψη των Αμερικανών αξιωματούχων στη βάση Γκαμπάλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, ο υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Πυραυλικής Αμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Ο' Ράιλι δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στη Μόσχα στις 10 Οκτώβρη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα ισραηλινή εισβολή αναμένοντας τη Ράις

ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέα εισβολή πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός, χτες, στη Δυτική Οχθη. Στόχος έγινε ο προσφυγικός καταυλισμός Αϊν Μπετ Ιλμεχ, έξω από τη Νάμπλους, όπου, τα ξημερώματα, συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 20 τεθωρακισμένα οχήματα και εκσκαφείς. Με την κάλυψη ελικοπτέρων, Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στην παραγκούπολη και άρχισαν να κάνουν έλεγχο από σπίτι σε σπίτι, γκρεμίζοντας εσωτερικούς τοίχους.

Κατά τη διάρκεια, σφοδρής ανταλλαγής πυρών που σημειώθηκε σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης και ένας Παλαιστίνιος, μέλος του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», ενώ τραυματίστηκε και δεύτερος στρατιώτης. Στον καταυλισμό των 5.000 κατοίκων επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ δεν επιτράπηκε στα παλαιστινιακά ασθενοφόρα να εισέλθουν.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεκάδες νεκροί

ΓΚΑΖΝΙ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πάνω από 40 νεκροί είναι ο απολογισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων των κατοχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, κατά τη χτεσινή ημέρα, οι οποίες αυτοπροσδιορίζονται, κατά τα άλλα, ως εγγύηση «σταθερότητας και ειρήνης»... Σε σειρά μαχών, που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες επαρχίες της χώρας, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ισχυρίζονται ότι σκοτώθηκαν μόνο ένοπλοι μαχητές των Ταλιμπάν και κανένας άμαχος πολίτης.

Συγκεκριμένα, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο επιχειρήσεις στην επαρχία Χελμάντ, επτά στην Γκραμσίρ, εννέα στην Κατζάκι και 10 σε επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας στην επαρχία Γκάζνι.

Ωστόσο, την απουσία αμάχων μεταξύ των θυμάτων, δεν επιβεβαιώνουν άλλες πηγές, πλην των κατοχικών στρατευμάτων, γεγονός που καθιστά την πληροφορία ιδιαίτερα επισφαλή, αφού οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις, όταν γίνεται λόγος για αμάχους νεκρούς και κυρίως παιδιά, ισχυρίζονται ότι είναι Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν ξεχωρίζουν από τους απλούς πολίτες, γιατί δεν είναι ένστολοι όπως οι στρατιώτες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ