ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοτικοί αστυνομικοί χτύπησαν μετανάστη

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε ένας μετανάστης από υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθήνας, το Σάββατο το απόγευμα, στην Ερμού, σύμφωνα με καταγγελίες από περαστικούς που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο σημείο. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς ενεπλάκησαν στο επεισόδιο προσπαθώντας να βοηθήσουν τον μετανάστη και να τον γλιτώσουν από τον ξυλοδαρμό. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθούν ο μετανάστης και ένας φοιτητής που τον βοήθησε και να οδηγηθούν στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης, όπου και έμειναν όλο το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο μικροπωλητής μετανάστης, μαυριτανικής καταγωγής, δέχτηκε βίαιους προπηλακισμούς, διότι αρνήθηκε να παραδώσει τα προς πώληση αντικείμενα που είχε μαζί του, ενώ προς ...ενίσχυση μετέβησαν και αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. Από την πρώτη στιγμή, στο Αστυνομικό Τμήμα βρέθηκαν η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά και ο δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» Στέλιος Λάμπρου, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους αυτόπτες μάρτυρες. Το θέμα συζητήθηκε και στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, μετά από πρόταση της «Συμπαράταξης».

Ο μετανάστης πουλούσε τσάντες στην Ερμού και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κάνει αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου, της οποίας αναμένει απάντηση. Σύμφωνα με τους δημοτικούς αστυνομικούς, ένας συνάδελφός τους, κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, τραυματίστηκε στον ώμο. Στο Α.Τ. Ακρόπολης, στο οποίο είχαν οδηγηθεί ο μετανάστης και ο φοιτητής που είχαν συλληφθεί, λίγη ώρα αργότερα έφτασε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Θ. Πλεύρης! Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. ειδοποίησαν αστυνομικοί, άγνωστο για ποιο λόγο...

«Αντί να καλέσουν το νομικό σύμβουλο του δήμου, αντί να καλέσουν το δικηγόρο του Σωματείου, κάλεσαν τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ.!», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Στ. Λάμπρου, μιλώντας χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο, «γεγονός που δείχνει, συνέχισε, την αντίληψη που καλλιεργείται για τους μετανάστες μέσα στη Δημοτική Αστυνομία».

Ο μετανάστης και ο φοιτητής αφέθηκαν ελεύθεροι από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης, η οποία διέταξε, παράλληλα, σχετική προανάκριση.

Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό

Πρέπει να σημειωθεί ότι το παραπάνω δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Στις 5/7/2006, σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία, που έγινε στον «Ρ» (σ.σ. τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας), δημοτικοί αστυνομικοί είχαν προπηλακίσει μετανάστη στην Ομόνοια. Τότε, το θέμα είχε φέρει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση.

Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο θέλουν να λειτουργεί η Δημοτική Αστυνομία, ως ένα ακόμα γρανάζι του κατασταλτικού μηχανισμού του κράτους, είναι και το εξής: Παραμονές των δημοτικών εκλογών ο δήμαρχος Αθήνας, Νικ. Κακλαμάνης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ασ. Γκόλφη, τότε γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής, είχε ζητήσει τη στενότερη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τη Δημοτική Αστυνομία... Φαίνεται λοιπόν πως επιχειρούν να ξεπεράσουν τα όποια ...νομικά κωλύματα υπάρχουν από το ΠΔ του 2002 σχετικά με την ίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, στο οποίο δεν προβλέπεται ανάμεσα στις αρμοδιότητες η σύλληψη και προσαγωγή.

Ετσι, είναι απολύτως κατανοητό το γιατί η διοίκηση του δήμου υπερασπίστηκε την απαράδεκτη ενέργεια των δημοτικών αστυνομικών. Συγκεκριμένα, ο Νικ. Κακλαμάνης, για να δικαιολογήσει το βίαιο ξυλοδαρμό, είπε ότι οι αστυνομικοί «καθημερινά υφίστανται προπηλακισμούς στην άσκηση των καθηκόντων τους», ενώ ο Αντρ. Παπαδάκης, υπεύθυνος αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Αστυνομία, δήλωσε την ανάγκη «να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους της υπηρεσίας», λέγοντας ότι «τα παιδιά δεν έχουν ευθύνη». Και βέβαια γεννάται το ερώτημα, ποιος έχει την ευθύνη για το περιστατικό; Ο μετανάστης που ξυλοκοπήθηκε ή ο φοιτητής που συνελήφθη; Ενα ακόμα ερώτημα είναι, ποιος έδωσε εντολή στους αστυνομικούς να δράσουν με αυτό τον τρόπο;

«Εφυγε» ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Πατρίκιος

Σήμερα Τρίτη η κηδεία του από το Νεκροταφείο Ζωγράφου

«Εφυγε» προχτές, πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 ετών, ο βετεράνος δημοσιογράφος και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Παναγιώτης Πατρίκιος, που ήταν ο δημιουργός και διευθυντής της Ιστορικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΑ. Η κηδεία του γίνεται σήμερα Τρίτη 25.9.2007, ώρα 5 μμ, από τον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Γεννημένος το 1911 στα Μαρκαντωνάτα Φισκάρδου Κεφαλονιάς, ο Παναγιώτης Πατρίκιος ήρθε στον Πειραιά σε μικρή ηλικία και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 1940 από την εφημερίδα «Κοινωνία» και από το 1944 εργάστηκε στον «Ριζοσπάστη», την «Ελεύθερη Ελλάδα», την «Προοδευτική Αλλαγή» και, για πολλά χρόνια, στην «Ελευθερία», ως συντάκτης ύλης, μέχρι που έκλεισε, στις 21 Απρίλη 1967.

Ακολούθως, αφιερώθηκε στη δημιουργία και την οργάνωση της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΑ, που αποτέλεσε έργο ζωής για τον ίδιο. Οπως λένε ιστορικοί, ανέδειξε τη Βιβλιοθήκη ως «Βιβλιοθήκη τεσσάρων αιώνων», κατορθώνοντας να συγκεντρώσει δωρεές επιφανών συναδέλφων δημοσιογράφων, οι οποίοι πρόσφεραν πολύτιμα σπάνια βιβλία και έγγραφα του αγώνα του Εικοσιένα και του παράνομου Τύπου της Εθνικής Αντίστασης στη Βιβλιοθήκη. Επιμελήθηκε την έκδοση τριών βιβλίων της ΕΣΗΕΑ και οργάνωσε τρεις μεγάλες εκθέσεις σε όλη τη χώρα παρουσιάζοντας πτυχές της Ιστορίας του Εθνους.

Υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και για την αντιστασιακή του δράση στη διάρκεια της κατοχής πλήρωσε με εξορία - εκτοπίστηκε στη Μακρόνησο και στον Αϊ Στράτη.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τα συλλυπητήρια του κλάδου στους οικείους του και αποχαιρετά τον πολύτιμο συνάδελφο που, εκτός των άλλων, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με ήθος, ευθύνη και αρετή.

Σύλληψη για χρηματισμό

Με την κατηγορία του χρηματισμού συνελήφθη από άνδρες της Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, ο προϊστάμενος του Δασονομείου Μαρκοπούλου. Ο κατηγορούμενος συνελήφθη όταν παρέλαβε 5.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα από γυναίκα, κάτοικο της περιοχής του Πόρτο Ράφτη. Αυτό το ποσό είχε ζητήσει από τη γυναίκα για να συντάξει έκθεση αυτοψίας που θα ήταν ευνοϊκή, καθώς ο σύζυγός της κατηγορούνταν για καταπάτηση δασικής έκτασης σε προδικαστική εισαγγελική έρευνα που ενεργούσε ο συλληφθείς.

Τροχαίο με επτά νεκρούς

Επτά νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένα 11χρονο κοριτσάκι, ήταν ο τραγικός απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο 74ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 48χρονος από το Μενίδι και στο οποίο επέβαιναν η σύζυγός του με το ανήλικο παιδί, είχε κατεύθυνση προς Λαμία. Ξαφνικά, ο οδηγός του, λόγω υπερβολικής ταχύτητας - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τροχαίας - έχασε τον έλεγχο του οχήματος, προσέκρουσε στο στηθαίο και αφού το πέρασε σταμάτησε στο ρεύμα προς Αθήνα. Με αυτό το αυτοκίνητο συγκρούστηκε άλλο, στο οποίο επέβαιναν τρεις γυναίκες (43, 46 και 48 ετών) καθώς και ένας 28χρονος που το οδηγούσε.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Διορίστηκαν γενικοί γραμματείς

Ο απόστρατος αντιπτέραρχος Μαργαρίτης Μουζάς κατέλαβε χτες τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, διαδεχόμενος τον Παναγιώτη Φούρλα που παραιτήθηκε. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων το 1974 ως ιπτάμενος ανθυποσμηναγός. Από το 2005 έως το Φλεβάρη του 2007 ήταν Β΄ υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ φοίτησε και στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Ανδρεουλάκος ανέλαβε από χτες καθήκοντα ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών, μετά την παραίτηση του Κωστή Αιλιανού.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Τετραήμερες εκδηλώσεις τιμής, για ένατη χρονιά, διοργανώνουν οι αντιστασιακοί στην Αιδηψό Εύβοιας για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ στις 27/9/1941. Θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 27/9 με έκθεση αντιστασιακού βιβλίου κλπ., στη βουλή της Αιδηψού και θα συνεχίσουν μέχρι την Κυριακή 30/9/2007, ενώ το Σάββατο 29/9, το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με ομιλίες κλπ.

Τίμησαν τον Λεων. Αυδή

Σαν χτες, εφτά χρόνια πριν, ο Λεων. Αυδής έφυγε από δίπλα μας. Χτες, σύντροφοι, φίλοι, συνάδελφοι και συναγωνιστές, βρέθηκαν στο Α΄ Νεκροταφείο για να τον τιμήσουν. «Πέρασαν εφτά χρόνια. Είναι πολλά, μα είναι σαν χτες που έφυγε ο κομμουνιστής, ο αγωνιστής, ο εξαίρετος επιστήμονας, ο άνθρωπος που πάλευε για τους ανθρώπους». Με τα λόγια αυτά μίλησε ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», για το Λεων. Αυδή, ο οποίος ήταν ο πρώτος επικεφαλής της «Συμπαράταξης». Ο Σπ. Χαλβατζής, σημείωσε πως «βαδίζουμε στα χνάρια του συντρόφου μας, είναι περιττό να το επιβεβαιώσουμε, μα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και τα αυτονόητα θα πρέπει να επιβεβαιώνονται».

ΚΗΔΕΙΑ

Εφυγε στα 97 του ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ, λάτρης των ελληνικών βουνών.

Τον συνοδεύουμε στην τελευταία του κατοικία την ΤΡΙΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, και ώρα 5.00 το απόγευμα. Η ακολουθία θα γίνει στο ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Τα παιδιά του: Αννα και Δημήτρης Κουτσογιάννης, Θεοδώρα Πατρικίου. Τα εγγόνια του: Κατερίνα και Κετζάλ Μαρκιόρι-Πατρίκιος, Στάθης-Φίλιππας. Ο δισέγγονος Δημητράκης. Οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συνάδελφοι, οι συναγωνιστές.

Αποχαιρετισμός στην Ελένη Καρτασίδου - Τζιώκα

Κηδεύτηκε χτες το απόγευμα, με πολιτική κηδεία που έγινε στο Γ' Νεκροταφείο Νίκαιας, η κομμουνίστρια Ελένη Τζιώκα - Καρτασίδου που πέθανε σε ηλικία 85 ετών. Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της αγωνίστηκε μέσα από την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ και τις γραμμές του ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστή μέχρι την τελευταία στιγμή.

Γεννήθηκε στο Σοχούμι της Σοβιετικής Ενωσης το 1922. Στα δεκαεφτά της, όντας ορφανή από πατέρα, ήρθε στη χώρα μας μαζί με την οικογένειά της και εγκαταστάθηκε στη Λιβαδειά. Αργότερα, βρέθηκε στη Σφενδάμι Πιερίας, όπου εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και μαζί με τον αδελφό της Γιάγκο - Βελισάριο εφοδίαζαν τους αντάρτες με τρόφιμα. Αργότερα, κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ και παράλληλα στο ΚΚΕ.

Ελαβε μέρος σε αρκετές μάχες, ενώ πολλές φορές τραυματίστηκε. Με την ήττα του ΔΣΕ, μαζί με τον αδελφό της, πέρασαν στην Αλβανία και από εκεί βρέθηκε στην Πολωνία. Εκεί παντρεύτηκε τον συναγωνιστή και σύντροφό της Βασίλη Τζιώκα με τον οποίο απέκτησε την Αθανασία και την Ιωάννα. Το Δεκέμβρη του 1978 επαναπατρίστηκε και αμέσως συνδέθηκε με τις Κομματικές Οργανώσεις συνεχίζοντας έτσι τον αγώνα της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ