Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Πατρίκιος

Σήμερα Τρίτη η κηδεία του από το Νεκροταφείο Ζωγράφου

«Εφυγε» προχτές, πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 ετών, ο βετεράνος δημοσιογράφος και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Παναγιώτης Πατρίκιος, που ήταν ο δημιουργός και διευθυντής της Ιστορικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΑ. Η κηδεία του γίνεται σήμερα Τρίτη 25.9.2007, ώρα 5 μμ, από τον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Γεννημένος το 1911 στα Μαρκαντωνάτα Φισκάρδου Κεφαλονιάς, ο Παναγιώτης Πατρίκιος ήρθε στον Πειραιά σε μικρή ηλικία και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 1940 από την εφημερίδα «Κοινωνία» και από το 1944 εργάστηκε στον «Ριζοσπάστη», την «Ελεύθερη Ελλάδα», την «Προοδευτική Αλλαγή» και, για πολλά χρόνια, στην «Ελευθερία», ως συντάκτης ύλης, μέχρι που έκλεισε, στις 21 Απρίλη 1967.

Ακολούθως, αφιερώθηκε στη δημιουργία και την οργάνωση της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΑ, που αποτέλεσε έργο ζωής για τον ίδιο. Οπως λένε ιστορικοί, ανέδειξε τη Βιβλιοθήκη ως «Βιβλιοθήκη τεσσάρων αιώνων», κατορθώνοντας να συγκεντρώσει δωρεές επιφανών συναδέλφων δημοσιογράφων, οι οποίοι πρόσφεραν πολύτιμα σπάνια βιβλία και έγγραφα του αγώνα του Εικοσιένα και του παράνομου Τύπου της Εθνικής Αντίστασης στη Βιβλιοθήκη. Επιμελήθηκε την έκδοση τριών βιβλίων της ΕΣΗΕΑ και οργάνωσε τρεις μεγάλες εκθέσεις σε όλη τη χώρα παρουσιάζοντας πτυχές της Ιστορίας του Εθνους.

Υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και για την αντιστασιακή του δράση στη διάρκεια της κατοχής πλήρωσε με εξορία - εκτοπίστηκε στη Μακρόνησο και στον Αϊ Στράτη.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τα συλλυπητήρια του κλάδου στους οικείους του και αποχαιρετά τον πολύτιμο συνάδελφο που, εκτός των άλλων, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με ήθος, ευθύνη και αρετή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ