Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποχαιρετισμός στην Ελένη Καρτασίδου - Τζιώκα

Κηδεύτηκε χτες το απόγευμα, με πολιτική κηδεία που έγινε στο Γ' Νεκροταφείο Νίκαιας, η κομμουνίστρια Ελένη Τζιώκα - Καρτασίδου που πέθανε σε ηλικία 85 ετών. Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της αγωνίστηκε μέσα από την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ και τις γραμμές του ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστή μέχρι την τελευταία στιγμή.

Γεννήθηκε στο Σοχούμι της Σοβιετικής Ενωσης το 1922. Στα δεκαεφτά της, όντας ορφανή από πατέρα, ήρθε στη χώρα μας μαζί με την οικογένειά της και εγκαταστάθηκε στη Λιβαδειά. Αργότερα, βρέθηκε στη Σφενδάμι Πιερίας, όπου εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και μαζί με τον αδελφό της Γιάγκο - Βελισάριο εφοδίαζαν τους αντάρτες με τρόφιμα. Αργότερα, κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ και παράλληλα στο ΚΚΕ.

Ελαβε μέρος σε αρκετές μάχες, ενώ πολλές φορές τραυματίστηκε. Με την ήττα του ΔΣΕ, μαζί με τον αδελφό της, πέρασαν στην Αλβανία και από εκεί βρέθηκε στην Πολωνία. Εκεί παντρεύτηκε τον συναγωνιστή και σύντροφό της Βασίλη Τζιώκα με τον οποίο απέκτησε την Αθανασία και την Ιωάννα. Το Δεκέμβρη του 1978 επαναπατρίστηκε και αμέσως συνδέθηκε με τις Κομματικές Οργανώσεις συνεχίζοντας έτσι τον αγώνα της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ