ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
Πιο κοντά ο κόμπος στο χτένι

Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Τα σημάδια δεν είναι καθόλου καλά: Στο σχολείο, ανεξάρτητα από τη θέση που παίρνει κάποιος στο ειδικό θέμα, η Ιστορία δε διδάσκεται ούτε με σημειώσεις. Στην Υγεία, όποιος έχει πληρώνει και το πάνε σε ακόμα μεγαλύτερη εξίσωση προς τα κάτω. Στην Κοινωνική Ασφάλιση, μιλούν ξανά για διάλογο, τον ασφαλέστερο, δηλαδή, δρόμο για περικοπές δικαιωμάτων με τη συναίνεση των θυμάτων.

Κοινή συνισταμένη, οι επιδιώξεις των καπιταλιστών: Στην Παιδεία, η μισή μόρφωση πάει μαζί με τη στρεβλή γνώση, ώστε να είναι και ιδεολογικά δεμένος χειροπόδαρα ο απασχολήσιμος. Στην Υγεία, η ανάγκη τους να αυξηθεί κι άλλο η πελατεία στον ιδιωτικό τομέα οδηγεί σε νέες περικοπές σ' αυτό που αποκαλείται δημόσιο σύστημα. Στην Κοινωνική Ασφάλιση, η ανάγκη είναι διπλή: Και το χρήμα των Ταμείων να περάσει ακόμα περισσότερο στα χέρια του κεφαλαίου και η εργατική δύναμη να αγοράζεται φτηνά και να είναι διαθέσιμη περισσότερο χρόνο.

Ο καπιταλισμός και, κατά συνέπεια, οι πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν δεν μπορούν να δώσουν λύση, που να συνταιριάζει τα κέρδη και το λαϊκό συμφέρον, γιατί, πολύ απλά, τέτοια λύση δεν υπάρχει. Κι αυτό σημαίνει πως όσο η ενδογενής στο σύστημα πίεση για αύξηση των κερδών θα αυξάνεται, τόσο θα χάνουν οι εργαζόμενοι.

Προοπτική, που για την αποτροπή της χρειάζεται αναγκαστικά τη ριζική αλλαγή των συσχετισμών, τη συγκέντρωση δυνάμεων για μιαν άλλη εξουσία, τη λαϊκή, ικανή να εφαρμόσει μια λαϊκή οικονομία, όπου τα καπιταλιστικά κέρδη δεν έχουν θέση.

Τα δύσκολα είναι μπροστά, πολύ περισσότερο που στο πολιτικό πεδίο όλα δείχνουν πως ψήνεται νέα επιχείρηση επανεγκλωβισμού λαϊκών μαζών υπέρ μιας διαχειριστικής πολιτικής που θα αυτοαποκαλείται αριστερή. Οταν προσδιορίζουν την «αριστερά», δεν κρύβουν λόγια.

Γνωρίζουν πως δεν αλλάζει ο Μανολιός. Ενα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μπορεί να ρετουσάρει την εικόνα του, δεν μπορεί να ανατρέψει την ιδεολογία του, γιατί θα πάψει να είναι σοσιαλδημοκρατικό. Και πυρήνας της ιδεολογίας του ΠΑΣΟΚ είναι η διαχείριση του καπιταλισμού. Κατά συνέπεια, η συζήτηση δε γίνεται για ανατροπές, αλλά αφορά στη νομή της εξουσίας επί του κόμματος, για να γίνει δυνατή και η επανακατάληψη της εξουσίας επί των λαϊκών στρωμάτων. Ακόμα χειρότερα, η συζήτηση για το περιεχόμενο της «αριστεράς» οδηγεί σε ακόμα πιο δεξιά στροφή, προσπαθεί να κατοχυρώσει ότι είναι αριστερό η καπιταλιστική διαχείριση. Ακριβώς τώρα, που υπάρχουν σημάδια πως αυτή η θέση δέχεται σοβαρή αμφισβήτηση.

Ασχετο: Σωστές οι διαπιστώσεις για τα αποτελέσματα της ταξικής ανισότητας και στο χώρο της Υγείας. Μόνο που αφήνουν στο απυρόβλητο την πηγή της ανισότητας. Και οι σχετικές έρευνες δε γίνονται από τη σκοπιά άρσης της ανισότητας, αλλά την κάλυψή της με εξίσωση προς τα κάτω. Ηδη, ως λύση προβάλλεται, κατά κύριο λόγο, η διαμόρφωση «ενός βασικού πακέτου παροχών για κάθε ασφαλισμένο». Αυτό που ακούγεται σαν θετικό, παραπέμπει στη λογική του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» και της «ελάχιστης σύνταξης». Αποκρύπτεται το γεγονός της ήδη εμπορευματοποιημένης Υγείας, κατάσταση που αν δεν ανατραπεί δεν μπορεί να υπάρχει ισοτιμία στην παροχή υπηρεσιών, πολύ περισσότερο με όρους δημόσιας υγείας.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΜΑΝΟΛΙΟΣ: «Δεν είναι σύνθημα κενό περιεχομένου το "κλίνατε επ' αριστερά". Είναι ζήτημα προς συζήτηση και μάλιστα σοβαρή (...) αφού αναλυθούν τα αίτια της ήττας και προσδιοριστεί ο ιδεολογικός προσανατολισμός του Κινήματος» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΜΟΝΟ «ΨΑΧΝΟ» Η ΕΞΟΥΣΙΑ: «Η αντίδραση που βλέπουμε να κυριαρχεί στα στελέχη και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ είναι "στροφή στ' αριστερά". Είναι η συνηθισμένη ενστικτώδης αντίδραση παγκοσμίως σε όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, όταν ηττώνται. Δεν είναι ...άσχημο αντανακλαστικό, αλλά θέλει "ψάξιμο", γιατί μπορεί να το οδηγήσει σε άλλα μεγαλύτερα αδιέξοδα. Εξάλλου, όλα τα σοσιαλδημοκρατικά και σοσιαλιστικά κόμματα εξουσίας δυσκολεύονται να βρουν νέα μείγματα προοδευτικών πολιτικών, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών. Ας μπει λοιπόν η δημόσια συζήτηση στο "ψαχνό". Και ας μην το "ζαλίζουν" γύρω - γύρω» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΛΥΣΗ: «Από τη στιγμή που δεν αμφισβητείται από κανέναν το κυρίαρχο μοντέλο της αγοράς, ούτε μπορείς να ενισχύσεις τον παρεμβατικό ρόλο του κράτους, ούτε να αυξήσεις υπέρμετρα τη φορολογία για να βρεις τους αναγκαίους πόρους για κοινωνική πολιτική (...) το πώς μια σύγχρονη Αριστερά θα καταφέρει να αξιοποιήσει τη θετική δυναμική της οικονομίας της αγοράς και να δημιουργήσει τα οικονομικά αποτελέσματα που θα της επιτρέψουν να ασκήσει μια πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης είναι ένα πολιτικό στοίχημα που ακόμα δεν έχει βρει τη λύση του» (ο Σήφης Πολυμίλης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΑΗΜΕΝΕ ΜΑΡΞ... «Ξέρω πολύ καλά τι είναι Δεξιά και τι είναι Αριστερά για ένα μόνο θέμα: την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος. Δεξιά είναι να πληρώνεις έμμεσους φόρους κι όχι άμεσους. Αριστερά είναι να υπάρχει σύστημα που να αναδιανέμει τα κέρδη της παραγωγικότητας και αύξησης του εθνικού εισοδήματος σ' αυτούς που πάσχουν και επίσης σε αυτούς που αδικούνται από το σύστημα αμοιβών και την αγορά εργασίας. Αυτό είναι αριστερός» (ο Θ. Πάγκαλος στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πλατιά ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ για την αποτροπή της νέας αντιλαϊκής καταιγίδας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παρατράβηξε η ...Ιστορία

ΤΑ ΝΕΑ: Προθερμαίνονται και άλλοι υποψήφιοι

ΕΘΝΟΣ: 5 ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ για τους δημοσίους υπαλλήλους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανατομία και πρόσωπα της κρίσης του ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΥΠΕΡΒΑΣΗ για καθαρή λύση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΛΙΝΑΤΕ επ' αριστερά

ΑΥΡΙΑΝΗ: ...ΕΙΧΕ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ για το σκάνδαλο Κοσκωτά

Η ΑΥΓΗ: Τεστ αντιπολίτευσης

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το νέο πολιτικό σκηνικό

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Γιατί γυαλίζει το μάτι του

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γιατί κερδίσαμε τις εκλογές και τις έχασε το ΠΑΣΟΚ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Η ΧΩΡΑ: Σαρωτικές οι αλλαγές στην κρατική μηχανή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ακριβαίνουν τα στεγαστικά

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Λείπει βιβλίο κόβει μάθημα

«Νωρίτερα από τα μέσα Οκτωβρίου δε θα έχουν στη διάθεσή τους οι περίπου 140.000 μαθητές της Στ' Δημοτικού βιβλίο Ιστορίας, παλιό ή καινούργιο. Η Ιστορία είναι δίωρο μάθημα. Στα περισσότερα σχολεία ελλείψει βιβλίου αλλά και κάθε σχετικής οδηγίας προς τους δασκάλους η λύση που ακολουθείται είναι η μείωση του εβδομαδιαίου προγράμματος κατά δύο ώρες» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Στοιχείο του συστήματος η ανισότητα

«Εισόδημα και υγεία πάνε μαζί. Οι "έχοντες και κατέχοντες" όχι μόνο απολαμβάνουν καλύτερη υγεία, αλλά και εμφανίζουν μικρότερη έκθεση σε κινδύνους, καθώς και ευκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας (...) ανάλογες διαφορές παρατηρούνται και μεταξύ ασφαλισμένων βασικών ταμείων, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα προληπτικών εξετάσεων μεταξύ ασφαλισμένων στο δημόσιο σε σχέση με το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ (...) οι ανισότητες στην υγεία περιλαμβάνουν το επίπεδο υγείας, την έκθεση σε κινδύνους και τη χρήση των υπηρεσιών υγείας (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Ροδοπέταλα στο δρόμο προς την κόλαση

«Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει διάλογος (...) ο διάλογος θα ξεκινήσει μόλις η επιτροπή είναι έτοιμη να υποβάλει έστω και ένα προσχέδιο της έκθεσής της. Θα γίνει διάλογος στη βουλή, στους κοινωνικούς φορείς, θα ενεργοποιηθεί η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Θα δοθεί χρόνος ώστε κανείς να μην έχει παράπονο ότι δεν είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του» (για το Ασφαλιστικό ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης / ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ