ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
Περιβαλλοντολογικές υποκρισίες

Ενα εκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να πληρώσει η ΔΕΗ για την παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μια επιχείρηση που ελέγχεται κατά 51% από το κράτος, τιμωρείται επειδή παραβίασε τους νόμους του κράτους. Ποιος ελέγχει τι και ποιος ευθύνεται για τι;

Σαφώς η ΔΕΗ, όπως και κάθε επιχείρηση, οφείλει να μην παραβιάζει τους νόμους, πολύ περισσότερο αυτούς που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά, ποιος ευθύνεται για την παραβίαση αυτή, αν όχι η κυβέρνηση; Ποιος ευθύνεται, αν όχι η κυβέρνηση, για το ότι η ΔΕΗ δε φρόντισε να έχει ολοκληρώσει τις επενδύσεις σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες εγκαίρως; Ποιος ευθύνεται, αν όχι η κυβέρνηση, που η ΔΕΗ λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και έτσι θεώρησε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να δαπανήσει χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση; Αυτή είναι η μία πλευρά του ζητήματος.

Η άλλη συνδέεται με το ποιος πληρώνει τη νύφη. Σε κάθε περίπτωση την πληρώνει ο λαός. Αυτός θα πληρώσει το πρόστιμο, όπως και αυτός «πλήρωσε» την υπέρβαση των ρύπων από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Ας αφήσουν τις υποκρισίες. Σίγουρα υπάρχουν πολιτικοί λόγοι πίσω από το πρόστιμο. Είτε για να αναδειχτεί η περιβαλλοντική «ευαισθησία» της κυβέρνησης, είτε για να εμφανιστεί ο φτηνός λιγνίτης ως «ακριβός» λόγω των προστίμων, είτε για να προχωρήσει η επιχείρηση στις απαραίτητες αναβαθμίσεις των μονάδων της για να πουληθούν σε ιδιώτες «καθαρές».

Εδώ είμαστε και θα δούμε...

Η ευρω-αντίληψη της ιστορίας

Παραδέχτηκε η επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας ότι το βιβλίο ιστορίας της Στ' Δημοτικού που αποσύρθηκε είχε γραφεί «κατ' εντολήν» της ΕΕ και στο πλαίσιο της νέας «ευρωπαϊκής αντίληψης». «Γίνεται προσπάθεια να αμβλυνθούν στερεότυπες εκφράσεις που αφορούν τους εθνικούς άλλους και εμποδίζουν τη συνεννόηση. Να μην επαναλαμβάνουμε τα μοτίβα ότι οι άλλοι είναι βάρβαροι και απολίτιστοι, χαρακτηρισμοί που εμποδίζουν τη σημερινή συνεννόηση των λαών», δήλωσε χτες (στον «Αλφα 9,89»). Δηλαδή, τι μας λέει η επιστήμων; Οτι η ιστορική αλήθεια εμποδίζει τη συνεννόηση των λαών ή μήπως η απόκρυψή της; Ποιος αποκάλεσε βάρβαρους τους άλλους λαούς; Η βαρβαρότητα είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των εκμεταλλευτικών συστημάτων που γνώρισε η ανθρωπότητα στη μέχρι τώρα προϊστορία της με αποκορύφωμα τον ιμπεριαλισμό. Αλλά για αυτή τη βαρβαρότητα δε λέει τίποτα η ευρωπαϊκή αντίληψη της ιστορίας, όπως επίσης για τους απελευθερωτικούς και ταξικούς αγώνες των λαών.

«Πράσινες» αυταπάτες...

Να δημιουργηθεί ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Αειφορίας. Αυτό ήταν το κορυφαίο αίτημα πικετοφορίας που πραγματοποίησαν χτες μέλη και στελέχη του κόμματος των «Οικολόγων Πράσινων», στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Δεν είναι, βέβαια, οι μόνοι που προβάλλουν το αίτημα αυτό αναγορεύοντάς το περίπου ως πανάκεια για να λυθούν ως διά μαγείας τα προβλήματα του περιβάλλοντος και να ακολουθηθεί μια «πράσινη» πολιτική. Πόσο, όμως, ισχύει αυτό; Τους υπενθυμίζουμε ότι ξεχωριστό ήταν το υπουργείο Περιβάλλοντος και πριν το 1985, ωστόσο, το γεγονός αυτό: Δεν απέτρεψε το νόμο 998/79 που αποχαρακτήριζε 25 εκατ. στρέμματα δασικών εκτάσεων βαφτίζοντάς τα ως ...χορτολίβαδα, ούτε την ανάπτυξη της «πρώτης γενιάς» των αυθαιρέτων, ούτε την υποβάθμιση του Θριάσιου Πεδίου από την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών.

Η ουσία, λοιπόν, δε βρίσκεται στην «ανεξαρτησία» του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο στο κάτω - κάτω της γραφής δεν καθορίζει τη δική του πολιτική, αλλά υλοποιεί τη γενικότερη πολιτική μιας κυβέρνησης. Και τίποτα δε θα αλλάξει, αν πολιτική της κυβέρνησης - όπως, για παράδειγμα της ΝΔ τώρα, του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν - προωθεί την εμπορευματοποίηση των δασών, των ακτών και κάθε οικοσυστήματος, πριμοδοτεί την ασυδοσία του κεφαλαίου για να ρυπαίνει ασύστολα.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η πάλη για να αλλάξει αυτή η πολιτική. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με την πρόταξη ήσσονος σημασίας διλημμάτων και αιτημάτων, που μόνο αποτέλεσμα έχουν να αποπροσανατολίζουν και να ταΐζουν με «πράσινες» αυταπάτες το λαό...

Η αστική ... «φιλανθρωπία»

«Φιλανθρωπικό δείπνο με στόχο την εξασφάλιση πόρων, οι οποίοι θα διατεθούν για την αγορά κατάλληλου εξοπλισμού που θα παραχωρηθεί σε παιδιά τα οποία υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, καθώς και για τη δημιουργία χώρου στέγασης εγκαταλελειμμένων παιδιών σε νοσοκομείο του Βουκουρεστίου» οργανώνεται σήμερα στο κοινοβούλιο της ρουμανικής πρωτεύουσας. Η «εκδήλωση» συνδιοργανώνεται από την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία «SOFMEDICA» και την αντιπροσωπεία της UNICEF στο Βουκουρέστι. Μάλιστα, «θα πραγματοποιηθεί και δημοπρασία κοσμημάτων, προσφορά του Μουσείου Λαλαούνη»!

Το κενό που άφησε η διάλυση της τεράστιας κοινωνικής υποδομής των πρώην σοσιαλιστικών χωρών καλύπτεται από την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, των πάντων. Και όποιοι τομείς παραμένουν αδιάφοροι προς το παρόν για το κεφάλαιο από κερδοσκοπικής πλευράς, χρησιμοποιούνται για χυδαία προπαγάνδα στις πλάτες των θυμάτων του μέσω της αστικής ...«φιλανθρωπίας». Ο «θαυμαστός» καπιταλιστικός κόσμος...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χρέος στην ιστορική αλήθεια

Η απόφαση για την απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού και η αντικατάστασή του από το προηγούμενο βιβλίο Ιστορίας συνοδεύτηκε από μία φωνακλάδικη, αλλά και ανούσια αντιπαράθεση ανάμεσα σε δυο ομάδες του ίδιου στρατοπέδου: Τους εθνικιστές από τη μια μεριά και τους κοσμοπολίτες από την άλλη. Η αντιπαράθεση, όπως εξελίσσεται και παρουσιάζεται από τα αστικά ΜΜΕ, παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε επιμέρους πλευρές του εγχειριδίου, πολύ συγκεκριμένες και όχι τυχαία επιλεγμένες. Η όλη αντιπαράθεση λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και αποφεύγει εντέχνως να αγγίξει την ουσία: Οτι το συγκεκριμένο εγχειρίδιο, όπως και άλλα εγχειρίδια για άλλα μαθήματα, είναι γραμμένο αποσπασματικά, είναι βαθιά αντιεπιστημονικό. Γιατί παραποιεί και αποκρύπτει γεγονότα, παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα αποσπασμένα από τις συνθήκες της εποχής που συντελέστηκαν, χωρίς συνέχεια και χωρίς αλληλουχία. Με αποτέλεσμα, ο μαθητής να μην μπορεί να καταλάβει γιατί συντελέστηκε το ένα ή το άλλο γεγονός, σε ποιες συνθήκες, να μην μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και διδάγματα.

Την ίδια στιγμή η συζήτηση στρέφεται και στο ποιος έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει την ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία. Ισχυρίζεται η μία ομάδα πως μόνο οι ειδικοί είναι εκείνοι που μπορούν να έχουν λόγο για τα εγχειρίδια. Δεν είναι όμως τα πονήματα θέσφατα, επειδή γράφτηκαν από χέρια ειδικού. Τα εγχειρίδια κρίνονται. Και εκείνοι που έχουν πολλούς λόγους να τα κρίνουν, γιατί ενδιαφέρονται για το τι μαθαίνουν τα παιδιά τους, είναι οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Από την πρώτη στιγμή κυκλοφορίας των νέων βιβλίων, από την επίσημη εμφάνιση των νέων «παιδαγωγικών» μεθόδων, το ΚΚΕ έκανε κριτική τόσο στο συγκεκριμένο, όσο και σε άλλα σχολικά εγχειρίδια. Κριτική, που βασίζεται σε επιστημονικές αναλύσεις, σε παιδαγωγικές μεθόδους και πατάει γερά στη θέση αρχής του ΚΚΕ για ολόπλευρη μόρφωση για όλους. Η προσωρινή αντικατάσταση του βιβλίου της Ιστορίας από το προηγούμενο εγχειρίδιο - που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζεται από ιδεολογική μονομέρεια - και η προκήρυξη διαγωνισμού για τη συγγραφή νέου βιβλίου δεν ανατρέπουν τις προσπάθειες για αναπροσαρμογή του περιεχομένου των σχολικών εγχειριδίων σε κατεύθυνση αντιεπιστημονική, αντιπαιδαγωγική, με βάση τις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού. Αλλωστε, το αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας παραμένει το ίδιο και απαράλλακτο. Δηλαδή, τόσο η ιστορία φέτος όσο και το επόμενο βιβλίο θα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Είναι καθήκον τόσο των κομμουνιστών, όσο και των δασκάλων, που σέβονται την επιστήμη και ενδιαφέρονται για τη γνώση που μεταδίδεται στους μαθητές, να διδάσκουν την ιστορική αλήθεια. Να αντιπαλέψουν την απόπειρα ξαναγραψίματος της ιστορίας κατ' επιταγήν του ιμπεριαλισμού και να μην κάνουν σκόντο από τη μόρφωση των παιδιών χάριν του ενός ή του άλλου αστικού ιδεολογήματος. Και το καθήκον αυτό εντάσσεται στην πάλη για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών, στην πάλη για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ