ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φτάνει πια!

Βαδίζουμε πάνοπλοι, μικροί μεγάλοι στην πρώτη γραμμή, στα χαρακώματα, στη φωτιά της εκλογικής μάχης. Προχωρούμε ακάθεκτοι, με ζήλο, μ' όπλα μας την πίστη στα ιδανικά και στη φλόγα της Αντίστασης ενάντια στη νέα βαρβαρότητα, τη νεοταξική τούτη τη φορά. Ξέρουμε να νικάμε. Πρωτάρηδες δεν είμαστε. Επιδίωξή μας πρωταρχική είναι να αγκαλιάσουμε όλους όσοι έχουν παραπλανηθεί. Γιατί όταν αυτό το μέγα πλήθος του μόχθου, η μυρμηγκιά των καταφρονεμένων πειστεί, τότε στα χέρια του θα 'χει την τύχη του.

Φτάνει πια ο προλετάριος να ρίχνει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του εκμεταλλευτή του. Του πολιτικάντη βουλευτή της περιοχής του ο άνεργος, για να μη χάσει το ξεροκόμματο που του δίνουν και την αιώνια υπόσχεση πως θα του βρουν δουλιά (βλέπε 300.000 ευκαιρίες!). Και ο καταχρεωμένος ξωμάχος να ψηφίζει τ' αφεντικό, για να βάλει το παιδί του στην αστυνομία.

Ολον αυτό τον παραπλανημένο λαό έχουμε υποχρέωση να τον φέρουμε εκεί που ανήκει και ας μην το γνωρίζει ο ίδιος, κοντά μας, στο ΚΚΕ. Δύσκολη δουλιά βέβαια, όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. «Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλιά πολλή...».

ΜΠ. ΛΕΩΝΙΔΑΚΗΣ
Παλαίμαχος Αντιστασιακός

Να πληρώσουν το λογαριασμό!

Ορισμένοι, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι ή όμηροι, ακόμη και αγκιστρωμένοι στο ΠΑΣΟΚ, κυκλοφόρησαν «έκκληση», ανάμεσα στους αντιστασιακούς και πρώην μαχητές του ΔΣΕ, για υπερψήφιση του ΠΑΣΟΚ, ξεχνώντας τη σύνταξη του νομοσχεδίου της οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ξ. Ζολώτα, για τα εκκρεμή προβλήματα των αντιστασιακών, που «μουχλιάζει» στα κυβερνητικά συρτάρια, ενώ, ταυτόχρονα, αδιάντροπα και αναίσχυντα, συνεχίζεται η συνταξιοδότηση των ταγματασφαλιτών με τον παπαδοπούλειο χουντικό νόμο.

Αυτοί, λοιπόν, οι πρώην συναγωνιστές, ξεχνώντας και καταπατώντας τον όρκο που έδωσαν ως ΕΛΑΣίτες, ΕΠΟΝίτες ή αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού, έγιναν αρνητές στα ωραία πανανθρώπινα όνειρα και οράματα, για τα οποία αγωνίστηκαν χιλιάδες συναγωνιστές τους και θυσιάστηκαν.

Ερχονται τώρα να βοηθήσουν, όταν πια η φούσκα «ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά» έχει ξεφουσκώσει, γιατί τα δυο αυτά κόμματα, που θεατρινίστικα μονομαχούν, έχουν υποδουλωθεί και εκτελούν ένα και μοναδικό πρόγραμμα βαρβαρότητας, που έχει υπαγορευτεί από τις πολυεθνικές το 1991. Εχουν επικυρώσει το Μάαστριχτ και το Αμστερνταμ, την, κατ' ευφημισμό, «Λευκή Βίβλο».

Αυτή η χάρτα πισωγυρίζει στο Μεσαίωνα όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, όλες τις λαϊκές κατακτήσεις, σε εργασία, παιδεία, υγεία, κοινωνικές ασφαλίσεις, πολιτισμό κτλ., σαν πρόγραμμα σύγκλισης. Ηδη, πολλές από αυτές τις ρυθμίσεις τέθηκαν σ' εφαρμογή στις εργασιακές σχέσεις, στους αγρότες(«αγροτοδικεία»), στην παιδεία («μαθητοδικεία»), στην ελεύθερη σκέψη («ελευθεροτυποδικεία»), στις ιδιωτικοποιήσεις, στην υγεία. Αυτές, λοιπόν, τις καταχθόνιες αντιλαϊκές ρυθμίσεις το κυβερνών ΠΑΣΟΚ, συμφώνησε, με την είσοδο στην ΟΝΕ και το σφιχταγκάλιασμα με την ΕΕ, να τις εφαρμόζει πιστά.

Ετσι, στον προεκλογικό τους αγώνα, οι ΠΑΣΟΚικοί κίνησαν «γην και ουρανό», για να κρατήσουν τη ...σεισμόπληκτη κυβερνητική τους καρέκλα, που ως και τους αντιστασιακούς ακόμα θυμήθηκαν!

Σήμερα όμως, που ψηφίζουμε και ήρθε ο λογαριασμός για να πληρώσουν, τρέχουν και δε φθάνουν. Ο λαός, ο πάντα αδικημένος, προδομένος και εξαπατημένος, θα τους φορέσει το κόκκινο, επάνω από όλα τα άλλα χρώματα, με μπροστάρη το 80χρονο, μα καθόλου γερασμένο, ΚΚΕ, υπερψηφίζοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτιά του.


ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ
ΑντιστασιακόςΣυνταξιούχος δικηγόροςΠαλαίμαχος δημοσιογράφος


Την τελευταία στιγμή

Το ποινικό μητρώο των «εκσυγχρονιστών» του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ βεβαρημένο και εντελώς αντίθετο από ό,τι ψευδέστατα το παρουσίασαν όλη την προεκλογική περίοδο. Αρα, κάθε δίκαιος και σωστός άνθρωπος δεν μπορεί να τους προβιβάσει στη νέα τετραετία της εξουσίας.

Πολλές οι ενοχές του εκσυγχρονισμού: «Κοινωνικό» πρόσωπο που μεταφράζεται σε αντικοινωνικό Μεσαιωνικό. Μονόπλευρη λιτότητα χωρίς λήξη. 2% αύξηση στους εργαζόμενους, 400% στα κέρδη των βιομηχάνων και τραπεζιτών. Οι φτωχοί φτωχότεροι, οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Πρωτεία εσχατιάς, σε ανεργία, παιδεία, υγεία, μισθούς. Μερική απασχόληση και μοίρασμα του μεροκάματου. Αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, λειψή νοσοκομειακή περίθαλψη, ιδιωτικοποιήσεις Νοσοκομείων. Ακόμα, αποκλεισμός 50 χιλιάδων μαθητών από τα Λύκεια, ιδιώνυμα μαθητών, μαθητοδικεία και αγροτοδικεία. Διάλυση του Ασφαλιστικού και ενίσχυση του ΧΑΑ. Το ΕΚΑΣ δίνεται σε έναν στους δέκα ασφαλισμένους και αυτό με χρήματα δικά τους και όχι του κράτους.

Μα μήπως και στα εθνικά μας θέματα πάμε καλύτερα; Να ξαναθυμηθούμε τις επαίσχυντες υπογραφές της κυβέρνησης για την υπόθεση Οτσαλάν, για τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών (μισθοφόρων), σ' αυτόν.

Σήμερα που βρισκόμαστε πια μπροστά στις κάλπες, έστω και την τελευταία στιγμή, ας αναλογιστούμε όλα όσα σε βάρος του λαού, δηλαδή σε βάρος μας, έγιναν και χωρίς κανένα δισταγμό να ψηφίσουμε το κόμμα που μας αντιπροσωπεύει και παλεύει για μας, το ΚΚΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΩΝΑΣ
Αντιστασιακός

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Πριν ψηφίσετε, σκεφτείτε

Αντώνης Σωτηρίου Πάσχος, Μελβούρνη Αυστραλία. Κατάγομαι από το χωριό Γεράνεια της Επαρχίας Ελασσόνας και θέλω να καλέσω τους συγχωριανούς μου να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Να μην ξεγελαστούν απ' το ψευτοδίλημμα «Ψήφισε ΠΑΣΟΚ για να μην έρθει η Δεξιά». Δεξιά είναι το ΠΑΣΟΚ, που συμφωνεί μαζί της σ' όλα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτα για το χωριό μας, όπως και για άλλα χωριά της πατρίδας μας. Τα μετέτρεψε σε γηροκομεία. Κυνήγησε με την πολιτική του τους συγχωριανούς μας και τους έστειλε στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες χώρες ως μετανάστες.

Αγαπητοί συγχωριανοί, όποια και να είναι η απόφασή σας, εγώ πάντα θα σας αγαπώ, όπως αγαπάει κάθε μετανάστης τον τόπο του. Θέλω όμως σήμερα, πριν πάτε να ψηφίσετε, να σκεφτείτε το ΚΚΕ, το κόμμα που στέκεται πάντα σταθερά στο πλευρό του λαού.

Στηρίξτε το ΚΚΕ, το κόμμα που το διακρίνει η συνέπεια, η ειλικρίνεια και η αγωνιστικότητα.

Μπορούμε, φτάνει να το θελήσουμε

Γιώργος Πόθος, Βύρωνας Αθήνα. Οι διοικούντες την Ελλάδα μετά το 1821, με οδηγούς τους τους τσιφλικάδες, μας παρέδωσαν στους ξένους «προστάτες» μας. Ιδρυσαν τρία κόμματα, φιλοαγγλικό, φιλορωσικό και φιλογαλλικό, τα οποία υπηρετούσαν τους ξένους. Αυτοί μας διόριζαν βασιλιάδες, μας χρέωναν δάνεια και μας οδηγούσαν σε τυχοδιωκτικούς πολέμους, με τραγικές συνέπειες για το νέο ελληνικό κράτος, με αποκορύφωμα τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή στη συνέχεια.

Σήμερα που έχουμε πατήσει τον 21ο αιώνα, τα πράγματα θέλουν οι κυβερνώντες μας να τα παρουσιάζουν διαφορετικά, ενώ στη βάση είναι ίδια. Εχουμε τη «νέα τάξη πραγμάτων», τους εκσυγχρονιστές σοσιαλιστές και την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, με πλανητάρχη (μπαμπούλα) τον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ. Οποιοι λαοί δεν πειθαρχούν, τους βομβαρδίζουν με βόμβες εμπλουτισμένου ουρανίου! Και η δική μας κυβέρνηση - του κ. Σημίτη - να τους λέει για όλα αυτά «ευχαριστώ», με συνένοχο τη ΝΔ και άλλους.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι το έδαφος που πατάνε οι κυβερνώντες μας, είμαστε εμείς, ο λαός που τους στηρίζουμε με την ψήφο μας. Μπορούμε λοιπόν, φτάνει να το θελήσουμε, να τους αφαιρέσουμε αυτό το έδαφος και αυτό θα γίνει μόνο όταν ψηφίσουμε ΚΚΕ. Τότε θα μείνουν μετέωροι και θα πέσουν!!!

Δυνάμωσε το δικό σου κόμμα

Κώστας Σπυρόπουλος, αγωνιστής Εθνικής Αντίστασης Νέα Ιωνία Αττικής. Αποφάσισε και ρίξτο ΚΚΕ. Ρίξτο για την ειρήνη, για την υγεία, για τη δουλιά, για την παιδεία, για τον πολιτισμό. Κάνε δυνατό το δικό σου κόμμα, το ΚΚΕ. Ρίξε μια ματιά γύρω σου, δες τι ζωή κάνουμε οι πολλοί και τι ζωή κάνουν οι λίγοι, οι πλούσιοι.

Ρίξτο και μη φοβάσαι, ρίξτο στο ΚΚΕ. Ο,τι κι αν είσαι, άνδρας ή γυναίκα, ό,τι δουλιά κι αν κάνεις. Εργάτης, βιοπαλαιστής, συνταξιούχος, διανοούμενος, ή άνθρωπος της τέχνης και, προπαντός, αν είσαι νέος ή νέα, που έχεις τη ζωή μπροστά σου.

Με κόκκινο ψηφοδέλτιο

Θεόδωρος Λιλιακίδης, Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ζητώντας την ψήφο μας έρχονται, για ακόμα μια φορά, να ξεγελάσουν τις ελπίδες και τα όνειρά μας. Η αρχή γίνεται με το κλέφτικο εκλογικό σύστημα.

Οι σημερινές εκλογές είναι κρίσιμες και δεν επιτρέπονται λάθη. Ούτε οι βολεμένοι, ούτε οι εγκλωβισμένοι θα έχουν άλλοθι για το μέλλον των παιδιών τους. Οι «εθνοσωτήρες» πια δεν αφήνουν άλλα περιθώρια επιλογής. Ετσι για να επανακτήσεις ό,τι έχασες και να περισώσεις ό,τι θα χάσεις στο μέλλον, μόνο ένας δρόμος σού απομένει, αυτός που δεν είναι άλλος από το δρόμο του αγώνα. Ξεκίνησέ τον σήμερα, μπορείς. Ξεκίνησέ τον μ' ένα κόκκινο ψηφοδέλτιο, το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Οι πολλές υποσχέσεις...

Αλέξανδρος Σωτιριανός, Νύμφες Κέρκυρα. Το τι θα ψηφίσουμε σήμερα, είναι επιλογή ζωής για μας και για τα παιδιά μας, γι' αυτό δεν έχουμε το δικαίωμα να τα καταδικάσουμε. Εμείς, ο λαός, μόνο μια μέρα κάθε τετραετία είμαστε(;) ελεύθεροι να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Γι' αυτό έχουμε χρέος να υπερψηφίσουμε αυτούς που αγωνίζονται για την επιβίωση και οικονομική ανακούφιση της δικής μας τάξης, της τάξης των εργαζομένων.

Οχι σ' αυτούς που υπόσχονται/ πολλά στου ψήφου το παζάρι/ και ο καθένας προσπαθεί/ φίλε να σε τουμπάρει. Γιατί όταν τελειώσουν οι εκλογές/ και το κουτί ανοίξει/ όποιος και να 'ναι ο νικητής/ σφαλιάρα θα σου ρίξει/.


Χρήστος Τσάγκας - Τζένη Ρουσσέα στο έργο «Εγώ ο Ντοστογιέφσκι» στο θέατρο «Εναστρον»
Χρήστος Τσάγκας - Τζένη Ρουσσέα στο έργο «Εγώ ο Ντοστογιέφσκι» στο θέατρο «Εναστρον»
ΘΕΑΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ