ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΥΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΡΕΝΤΗ
Παρανάλωμα έγιναν δυο μετανάστες εργάτες

Προσπάθεια συγκάλυψης δείχνουν τα στοιχεία του «Ρ». Αποκαλυπτικές μαρτυρίες από εργαζόμενους της περιοχής

Από παλιότερη πυρκαγιά σε βιομηχανία χημικών στο Ρέντη. Η ζωή των εργαζομένων βρίσκεται καθημερινά σε κίνδυνο

Eurokinissi

Από παλιότερη πυρκαγιά σε βιομηχανία χημικών στο Ρέντη. Η ζωή των εργαζομένων βρίσκεται καθημερινά σε κίνδυνο
Μάχη για να κρατηθούν στη ζωή δίνουν από χτες το μεσημέρι δύο εργάτες από το Πακιστάν οι οποίοι μεταφέρθηκαν με καθολικά εγκαύματα, αρχικά στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και στη συνέχεια στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Ο τρόπος που έγιναν παρανάλωμα δεν έχει γίνει γνωστός. Αυτό όμως που ξεκαθαρίστηκε ήταν ότι οι δύο εργάτες δούλευαν σε χυτήριο της επιχείρησης Μαλεβίτη στην οδό 28ης Οκτωβρίου, αρ. 10, στο Ρέντη και ήταν ανασφάλιστοι, όπως και οι υπόλοιποι 6 συνάδελφοί τους. Ο εργοδότης προσπάθησε να αποκρύψει το εργατικό ατύχημα, ενώ συνενόχους στο «έγκλημα» είχε και τις αστυνομικές αρχές.

Είναι βέβαιο ότι το Αστυνομικό Τμήμα Ρέντη γνώριζε για το εργατικό ατύχημα. Καταρχήν στις 2.30 το μεσημέρι, μετά από τηλεφώνημα αγνώστου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, έξω από την επιχείρηση έφτασαν πυροσβεστικά οχήματα. Ομως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εργαζόμενοι ανέφεραν ότι δεν υπήρξε περιστατικό. Στις 2.50 το μεσημέρι το Αστυνομικό Τμήμα δέχτηκε τηλεφώνημα και από συντάκτη του «Ρ» που ανέφερε το εργατικό «ατύχημα». Ωστόσο, περιπολικό εμφανίστηκε έξω από την επιχείρηση στις 5 το απόγευμα. Ο έλεγχος που διενήργησε ήταν μερικών λεπτών, ενώ μέχρι και τις 7 το βράδυ δεν είχε γίνει καμία άλλη ενέργεια, όπως είναι η έκδοση εντάλματος για τη σύλληψη του εργοδότη.

Επιχειρήσεις - κολαστήρια

Οι συνθήκες δουλιάς στην επιχείρηση του Μαλεβίτη από την πρώτη ματιά φαίνονται άθλιες. Η λήψη ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, όπως προκύπτει και από μαρτυρία εργαζομένου, αποτελεί τουλάχιστον πολυτέλεια. Την ίδια απαράδεκτη εικόνα εμφανίζουν όλες οι μεταλλουργικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτή την οδό. Παράγκες κολλημένες η μία δίπλα στην άλλη, με απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και αλλοδαπούς εργαζόμενους που αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμο υλικό.

Οσον αφορά στη στάση των αρμοδίων γι' αυτή την κατάσταση, είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Πρόληψης Εργατικού Κινδύνου, κάτω από τις έντονες πιέσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, έχει ξεκινήσει ελέγχους στις επιχειρήσεις της 28ης Οκτωβρίου, όμως από τις αρχές του Ιούλη μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, τέλη δηλαδή Σεπτέμβρη, λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, της έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, έχουν καταφέρει να ελέγξουν μόλις 3!

Ο Βασίλης Ρυφουνάς, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου, αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις σε αυτή την περιοχή είναι ανεξέλεγκτες. Ουδείς γνωρίζει αν πληρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να λειτουργούν (π.χ., περιβαλλοντική μελέτη, κατάλληλες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, άδεια από υπουργείο Ανάπτυξης και νομαρχία). Ομως και σε περίπτωση ελέγχου αν διαπιστωθεί παράβαση είναι τέτοιο το νομικό πλαίσιο που έχουν θεσπίσει τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ υπέρ των εργοδοτών που ουσιαστικά μένουν ατιμώρητοι.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ «ΚΛΑΜΠ ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕ» - ΚΩΣ
Με το σπαθί τους απέσπασαν εγγυήσεις

Στην υπογραφή συμφωνητικού για τις θέσεις εργασίας υποχρεώθηκε η επιχείρηση μετά τον πολυήμερο αγώνα

Με επιτυχία έληξε το περασμένο Σάββατο η πολυήμερη απεργία των 250 περίπου εργαζομένων στο ξενοδοχείο «CLUB MEDITERANNE» («ΚΛΑΜΠ ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕ»), στην Κω, γαλλικών συμφερόντων, καθώς οι εργαζόμενοι, με την καθολική συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανάγκασαν σε υποχώρηση την εργοδοσία και σε γραπτή δέσμευση για τη συνέχιση της εργασίας τους. Φήμες, που είχαν διαρρεύσει εδώ και καιρό, έλεγαν ότι η εργοδοσία πρόκειται να προβεί σε ανακαίνιση του ξενοδοχείου, χωρίς να έχει δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το μέλλον των θέσεων εργασίας. Στις κινητοποιήσεις πρωτοστάτησαν το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων Κω και το Εργατικό Κέντρο.

Με το συμφωνητικό που υπέγραψε το περασμένο Σάββατο με το σωματείο, η εταιρεία «δεσμεύεται να επαναπροσλάβει μετά την περάτωση της (πιθανής) ανακαίνισης όλους τους εργαζομένους του παραπάνω ξενοδοχείου, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα επαναπρόσληψης την καλοκαιρινή περίοδο πριν την ανακαίνιση, σύμφωνα πάντα με την ελληνική νομοθεσία. Σημειώνεται ότι προς τούτο δε χρειάζεται να υποβάλουν οι εργαζόμενοι την κατά νόμο απαιτούμενη αίτηση επαναπρόσληψης».

Επίσης, αν υπάρξει ανακαίνιση και εάν τελικά η ανακαίνιση αυτή δεν επιτρέψει την εκμετάλλευση της ξενοδοχειακής μονάδας για μια καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, η εταιρεία δεσμεύεται να διαπραγματευτεί στις 30/11/2007 για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί τους εργαζομένους καθ' όλη τη διάρκεια της ανακαίνισης, δεσμευόμενη ταυτόχρονα να προσφέρει το ελάχιστο που προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο Ν. Παπαγεωργίου, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου, ενώ τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων εξέφρασαν μια σειρά από Εργατικά Κέντρα, σωματεία και φορείς. Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων.

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ
Τρομοκρατία ... πανεπιστημιακού επιπέδου

Παράσταση διαμαρτυρίας των ταξικών δυνάμεων για την απόλυση νοσηλεύτριας

Σε εργαστήριο τρομοκρατίας των εργαζομένων - αντί για εργαστήριο ανάπτυξης της επιστημονικής έρευνας - έχει μετατραπεί το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, καθώς απολύει εργαζόμενους με το προκλητικό επιχείρημα πως ο «ιδιωτικός τομέας κάνει ό,τι θέλει».

Το Ευγενίδειο ανακοίνωσε - χωρίς καμιά αιτιολογία - την απόλυση μιας νοσηλεύτριας την περασμένη Παρασκευή. Αμεση ήταν η παρέμβαση του Κλαδικού Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών, που την Παρασκευή κατάγγειλε την απόλυση και ζήτησε την άμεση ανάκλησή της. Επίσης χτες το κλαδικό σωματείο μαζί με αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του Θεραπευτηρίου, ζητώντας την επαναπρόσληψη της απολυμένης.

Στελέχη του Θεραπευτηρίου υποστήριξαν ότι το Ευγενίδειο είναι ιδιωτική κλινική και δεν υποχρεούται να εξηγήσει τους λόγους απόλυσης των εργαζομένων. Αυτή η εργοδοτική θρασύτητα αναπτύχθηκε στο περιβάλλον ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας που καλλιέργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το Ευγενίδειο είναι Ανώνυμη Εταιρεία, αλλά το 99,43% των μετοχών ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο διορίζει και τη διοίκησή του.

Σήμερα γίνεται στο υπουργείο Απασχόλησης τριμερής συνάντηση για τις απολύσεις δύο καθαριστριών που έκανε ο «Ομιλος EUROMEDICA» στις αρχές του Αυγούστου. Κι ενώ ο Ομιλος καταπατά βάρβαρα τα εργατικά δικαιώματα, την ίδια ώρα συγχωνεύτηκε με τρεις ακόμα εταιρείες του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε 31 κέντρα, παίρνοντας έτσι επίκαιρη θέση ενόψει των ρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην ΠΦΥ.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΗΣ - ΝΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Κίνδυνος από τη μειωμένη τευτλοκαλλιέργεια

Η μικρότερη παραγωγική περίοδος των 30 περίπου ετών λειτουργίας του εργοστασίου της ΕΒΖ στη Νέα Ορεστιάδα θα είναι η φετινή, καθώς ήταν σημαντικά μειωμένη η τευτλοκαλλιέργεια. Αντί των 60 χιλιάδων στρεμμάτων που απαιτούνταν για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του εργοστασίου σε πρώτη ύλη, φέτος η παραγωγή ήταν μόνο στα 25 χιλιάδες στρέμματα. Μάλιστα, δεν είναι μακριά ο καιρός που καλλιεργούνταν 90.000 στρέμματα. Οπως εκτιμά η γεωπονική υπηρεσία του εργοστασίου της Νέας Ορεστιάδας, θα παραδοθούν φέτος από τους τευτλοπαραγωγούς 155 με 160 χιλιάδες τόνοι τεύτλων.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στο κλιμάκιο της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κρεωνά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που επισκέφθηκε το ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας ενόψει της νέας παραγωγικής περιόδου που άρχισε χτες και είχε συναντήσεις με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους. Εγινε αναφορά στις δραματικές εξελίξεις τις οποίες προκάλεσε στην τευτλοκαλλιέργεια και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Οπως τονίστηκε, λόγω της μεγάλης μείωσης της τιμής, κατά 45% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι παραγωγοί εγκαταλείπουν μαζικά την καλλιέργεια των τεύτλων.

Μιλώντας στους εργαζόμενους του ζαχαρουργείου τα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ σημείωσαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει εδώ και τώρα να εξαγγείλει γενναία μέτρα ενίσχυσης της τευτλοκαλλιέργειας, προκειμένου να γίνει ελκυστική η παραγωγή αυτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ