ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μαζική δράση για τη σωτηρία της Κορώνειας

Σε ημερίδα που θα πραγματοποιήσει στις 14 Οκτώβρη, θα παρουσιάσει τις θέσεις της για τη σωτηρία της λίμνης

Motion Team

Να κάνουν υπόθεση της πάλης τους τη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας και την προστασία του περιβάλλοντος, να καταδικάσουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της Νομαρχίας, που έχουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, καλεί το λαό και τους φορείς του νομού η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟΘ του ΚΚΕ χαρακτηρίζει πρόκληση τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν για την Κορώνεια οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης και ο πρώην έπαρχος Λαγκαδά, αφού, όπως αναφέρει, «όλοι αυτοί είναι συνυπεύθυνοι και συνένοχοι στην καταστροφή. Είναι αυτοί και οι κυβερνήσεις τους που ανέχτηκαν και ανέχονται την ανεξέλεγκτη υπεράντληση νερού από τις υδροβόρες βιομηχανίες και τη ρύπανση της λίμνης από τις ίδιες βιομηχανίες και τις αποχετεύσεις που εκβάλλουν στη λίμνη».

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί το λαό και τους φορείς του νομού να διεκδικήσουν αγωνιστικά:

«Αμεση αξιοποίηση των κονδυλίων που έχουν διατεθεί, για την πραγματοποίηση ολοκληρωμένων έργων για τη σωτηρία της λίμνης. Να τεθεί τέρμα στην ασυλία και ασυδοσία των βιομηχανιών. Να γίνει αυστηρός έλεγχος και να περιοριστεί η άντληση νερού. Να γίνουν ολοκληρωμένα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα. Να παρθούν μέτρα για τη ρύπανση από βιομηχανίες, βιοτεχνίες, δήμους κ.ά. της λίμνης. Να παρθούν άμεσα μέτρα για εκτροπή χειμάρρων, ώστε να καταλήγουν στην Κορώνεια. Να γίνουν εργασίες εκβάθυνσης, καθαρισμού της λίμνης κ.ά. Να ολοκληρωθούν οι εργασίες για το βιολογικό καθαρισμό των δήμων της περιοχής. Καμία αλλαγή στη χρήση γης».

Η ημερίδα

Παράλληλα, η ΚΟΘ του ΚΚΕ ανακοινώνει ότι με πρωτοβουλία της θα οργανωθεί εκδήλωση - ημερίδα, όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίου Βασιλείου.

Εισηγητές θα είναι οι: Γιάννης Ζιώγας, πανεπιστημιακός, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Ζαχαρίας Σκούρας, καθηγητής Βιολογίας ΑΠΘ και Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ.

Περιφρούρηση με βάρδιες

Με βάρδιες σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της μέρας περιφρουρούν εθελοντές της Ομάδας Δασοπροστασίας Καισαριανής, εργαζόμενοι και νεολαίοι της πόλης το τμήμα του Υμηττού (φωτ.) μπροστά από τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που δεντροφύτευσαν το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη, κόντρα στα σχέδια της Μητρόπολης Καισαριανής για ανέγερση κτιρίων, κόντρα στην προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Αθηνών για απαγόρευση της δεντροφύτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι κάτοικοι και φορείς της περιοχής είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου, αιφνιδιάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις και έκαναν σαφές ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο τα αντιδασικά σχέδια, που - σημειωτέον - χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκδήλωση στο Λαζαρέτο

Τα Παραρτήματα Κέρκυρας της ΠΕΑΕΑ και του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης, διοργανώνουν την Κυριακή 7 Οκτώβρη στο Λαζαρέτο εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσμένους αγωνιστές του ελληνικού λαού. Η αναχώρηση θα γίνει από το νέο λιμάνι στις 10 π.μ. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου (Αριστοτέλους 2 στην Πάνω Πλατεία).

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- H ΠΕΑΕΑ Λάρισας πραγματοποιεί, την Τρίτη 9.10.07 και ώρα 10.30 το πρωί, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εκλογοαπολογιστική συνέλευση και εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο.

-- Η ΠΕΑΕΑ Τρίπολης διοργανώνει, την Κυριακή 14.10.07 και ώρα 11 π.μ., εκδήλωση τιμής για τους 350 δολοφονημένους πατριώτες από τα στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους, στο Ρέμα του Αϊ - Νικόλα Τρίπολης (δίπλα στους στρατώνες).

-- Η ΠΕΑΕΑ Λέσβου θα τιμήσει και φέτος στον Αϊ - Στράτη, την Κυριακή 14.10.07, τους αγωνιστές και τα θύματα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Η αναχώρηση θα γίνει στις 13.10.07 από τη Μυτιλήνη για Λήμνο με το πλοίο «ΠΗΝΕΛΟΠΗ» και η μετάβαση από ΛΗΜΝΟ προς Αϊ - Στράτη την επομένη, ώρα 9 π.μ. Η επιστροφή για Μυτιλήνη θα γίνει στις 4 μ.μ.

Πληροφορίες - συμμετοχή: Τηλέφωνο (παραρτήματος) 22510-28132 τις πρωινές ώρες (10-12) και τα απογεύματα στα τηλέφωνα: 2251042128 ή (στο κινητό) 6932728411.

Ανακοίνωση ΠΕΣΑΘΕΑ

Το ΔΣ της ΠΕΣΑΘΕΑ αποφάσισε, από Δευτέρα 8.10.07, τα γραφεία της Ενωσης να λειτουργούν τις μέρες Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή και τις ώρες 9 π.μ.-1.30 μ.μ.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του ΧΥΤΑ

Συνεχίζουν τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ οι κάτοικοι στην περιοχή του Τεμπλονίου της Κέρκυρας, διεκδικώντας να σταματήσει η απόθεση των απορριμμάτων στον υπερκορεσμένο πλέον χώρο που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους, αλλά και για το περιβάλλον.

Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα. Κι όλα αυτά, κόντρα στις ανεπιτυχείς προσπάθειες τρομοκράτησης που σημειώθηκαν χθες το πρωί με την παρουσία αστυνομίας στο χώρο και την κλήση να παραστεί στο αστυνομικό τμήμα για μηνυτήρια αναφορά - χωρίς να υπάρχει εισαγγελική δίωξη - εκπρόσωπος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Τεμπλονίου, που πρωτοστατεί στην κινητοποίηση.

ΠΕΚΑΜ - ΠΕΑΕΑ
Τιμή στη θυσία των Μακρονησιωτών

Μπορεί να μην κατάφεραν να αποβιβαστούν στη Μακρόνησο λόγω του καιρού, όμως οι εκατοντάδες νεολαίοι της ΚΝΕ που έδιναν τον τόνο στην όλη εκδήλωση, μαζί με τους «μπαρουτοκαπνισμένους» αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και πολλούς Μακρονησιώτες που ήρθαν από πολλές περιοχές της χώρας, τίμησαν «εν πλω» τους αγωνιστές της Μακρονήσου που μαρτύρησαν, βασανίστηκαν και πολλοί απ' αυτούς άφησαν την ίδια τη ζωή τους στο νησί, αγωνιζόμενοι για υψηλά ιδανικά και οράματα.

Ετσι, καθώς το πλοίο δεν μπορούσε να προσαράξει, οι εκατοντάδες προσκυνητές στην επίσκεψη που οργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου - ΠΕΚΑΜ, πραγματοποίησαν τιμητική ...«περιπολία», από το βόρειο μέχρι το νότιο άκρο του νησιού, στη διάρκεια της οποίας οι Μακρονησιώτες Νίκος Μανδράκος και ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ Γιάννης Επιτρόπου τους ...«ξενάγησαν» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των δεκάδων χιλιάδων πολιτικών εξορίστων, έφεδρων αξιωματικών και άλλων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που έστησε το μοναρχοφασιστικό καθεστώς εκεί.

Στη σεμνή τελετή που έγινε πάνω στο πλοίο, με τις κόκκινες σημαίες των νεολαίων και τις σημαίες των αντιστασιακών να κυματίζουν και τα αγωνιστικά συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων, έριξαν τα στεφάνια στη θάλασσα μπροστά στο Μακρονήσι. Ενώ, επιστρέφοντας στο Λαύριο πραγματοποίησαν σεμνή εκδήλωση τιμής στο Μνημείο της Μάνας που έχει στηθεί στο Λιμάνι, απέναντι από τη Μακρόνησο.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν, εκτός των άλλων, οι: Γ. Επιτρόπου και Γρηγ. Ριζόπουλος που φιλοτέχνησε και το Μνημείο κ.ά.

Στην επίσκεψη - προσκύνημα συμμετείχε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ