Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΚΑΜ - ΠΕΑΕΑ
Τιμή στη θυσία των Μακρονησιωτών

Μπορεί να μην κατάφεραν να αποβιβαστούν στη Μακρόνησο λόγω του καιρού, όμως οι εκατοντάδες νεολαίοι της ΚΝΕ που έδιναν τον τόνο στην όλη εκδήλωση, μαζί με τους «μπαρουτοκαπνισμένους» αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και πολλούς Μακρονησιώτες που ήρθαν από πολλές περιοχές της χώρας, τίμησαν «εν πλω» τους αγωνιστές της Μακρονήσου που μαρτύρησαν, βασανίστηκαν και πολλοί απ' αυτούς άφησαν την ίδια τη ζωή τους στο νησί, αγωνιζόμενοι για υψηλά ιδανικά και οράματα.

Ετσι, καθώς το πλοίο δεν μπορούσε να προσαράξει, οι εκατοντάδες προσκυνητές στην επίσκεψη που οργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου - ΠΕΚΑΜ, πραγματοποίησαν τιμητική ...«περιπολία», από το βόρειο μέχρι το νότιο άκρο του νησιού, στη διάρκεια της οποίας οι Μακρονησιώτες Νίκος Μανδράκος και ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ Γιάννης Επιτρόπου τους ...«ξενάγησαν» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των δεκάδων χιλιάδων πολιτικών εξορίστων, έφεδρων αξιωματικών και άλλων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που έστησε το μοναρχοφασιστικό καθεστώς εκεί.

Στη σεμνή τελετή που έγινε πάνω στο πλοίο, με τις κόκκινες σημαίες των νεολαίων και τις σημαίες των αντιστασιακών να κυματίζουν και τα αγωνιστικά συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων, έριξαν τα στεφάνια στη θάλασσα μπροστά στο Μακρονήσι. Ενώ, επιστρέφοντας στο Λαύριο πραγματοποίησαν σεμνή εκδήλωση τιμής στο Μνημείο της Μάνας που έχει στηθεί στο Λιμάνι, απέναντι από τη Μακρόνησο.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν, εκτός των άλλων, οι: Γ. Επιτρόπου και Γρηγ. Ριζόπουλος που φιλοτέχνησε και το Μνημείο κ.ά.

Στην επίσκεψη - προσκύνημα συμμετείχε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ