ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες στις περιοχές που «χτυπήθηκαν» από τις πυρκαγιές

Κάλεσμα προς τους πληγέντες φτωχούς αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες και εργαζόμενους να συγκροτήσουν σε κάθε χωριό και κάθε δήμο Επιτροπές Αγώνα

Πλαίσιο διεκδίκησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος του λαού της περιοχής, καταθέτει η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ

Eurokinissi

Πλαίσιο διεκδίκησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος του λαού της περιοχής, καταθέτει η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ
Περιοδείες στις πληγείσες περιοχές της Αρκαδίας θα πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, κλιμάκια της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτή και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

«Το ΚΚΕ, συνεπές με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, προτείνει συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και ανασυγκρότησης της περιοχής», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΝΕ Αρκαδίας και τονίζεται: «Θα σταθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα μέσα και έξω από τη Βουλή».

Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους των χωριών «που επλήγησαν, να συγκροτήσουν τώρα σε κάθε χωριό και κάθε δήμο Επιτροπές Αγώνα για να διεκδικήσουν:

  • Παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής μόνο από κρατικό κατασκευαστικό φορέα και όχι με "οργανισμούς ανασυγκρότησης ΑΕ", με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και διάφορους μεγαλοεργολάβους.
  • Αμεση ανέγερση των καμένων σπιτιών με ευθύνη του κράτους εντελώς δωρεάν.
  • Πραγματικές αποζημιώσεις στο 100% της αξίας του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.
  • Αναπλήρωση του εισοδήματος στο 100% των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων για φέτος και για τις υπόλοιπες χρονιές ανάλογα με τις καλλιέργειές τους.
  • Να διαγραφούν τα χρέη των αγροτών και κτηνοτρόφων και να χορηγηθούν νέα δάνεια με 5ετή περίοδο χάριτος.
  • Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τουλάχιστον για όσα χρόνια ισχύει η απώλεια εισοδήματος.
  • Επιδότηση στο 30% της αξίας των ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους για μια 5ετία».

«Οι μέχρι τώρα ενέργειες και τα μέτρα δεν είναι μόνο ανεπαρκή, είναι και παραπλανητικά. Αν συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, είναι βέβαιη μία δεύτερη καταστροφή από τις πλημμύρες, που μοιραία θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη και στην παραπέρα ερήμωση των χωριών», αναφέρεται στη συνέχεια.

Και, σε άλλο σημείο, η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ επισημαίνει: «Οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υποβαθμίζουν την πρόληψη και δημιουργούν τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και υποδομές των μηχανισμών κατάσβεσης, δασοπροστασίας και προστασίας από πλημμύρες, μαζί με την πολιτική που εμπορευματοποιεί τη γη, τα δάση, τις παραλίες, τους ορεινούς όγκους, βρίσκονται πάλι απειλητικές μπροστά μας»...

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα

Πλατύ κάλεσμα στη σύσκεψη που διοργανώνεται τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Κάτοικοι της Μεσσηνίας βλέπουν την πύρινη λαίλαπα να πλησιάζει (Αύγουστος 2007)
Κάτοικοι της Μεσσηνίας βλέπουν την πύρινη λαίλαπα να πλησιάζει (Αύγουστος 2007)
Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές και την αγωνιστική διεκδίκηση της αποκατάστασης του παραγωγικού ιστού και του φυσικού περιβάλλοντος των πυρόπληκτων περιοχών του Νομού Μεσσηνίας, αναλαμβάνει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Με ανακοίνωσή της, απευθύνει πλατύ κάλεσμα στα εργατικά σωματεία, στους συλλόγους και συνεταιρισμούς της αγροτιάς, στα επαγγελματικά σωματεία, στους επιστημονικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς του νομού, σε όλους τους εργαζόμενους, να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που διοργανώνει για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα, τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

«Οι μεγάλες καταστροφές από τις πρόσφατες πυρκαγιές αποδεικνύουν, με τον πιο τραγικό τρόπο, τη βαρβαρότητα της ταξικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και γενικότερα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που υποτάσσουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους, στη συγκέντρωση του πλούτου σ' όλο και λιγότερα χέρια», σημειώνει το ΠΑΜΕ, προσθέτοντας τις τεράστιες ευθύνες «των νομαρχών και δημάρχων που στηρίζουν και εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές».

«Η θλίψη, η οργή και η αγανάκτηση για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, για το βιος των ανθρώπων του μόχθου και της δουλιάς και τα χιλιάδες στρέμματα δασών που έγιναν στάχτη σε λίγες μέρες, πρέπει να μετατραπεί σε πάλη, ώστε να μη χρησιμοποιηθούν οι μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές, σαν αφορμή για την επιτάχυνση του ξεκληρίσματός, τον περιορισμό των δικαιωμάτων, το διώξιμο από τα χωράφια», προσθέτει ανάμεσα σε άλλα το ΠΑΜΕ και καλεί σε κοινή πάλη για μέτρα υπέρ των πληγέντων, όπως:

  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, να μην επιτραπεί καμία αλλαγή στη χρήση γης.
  • Πλήρεις αποζημιώσεις και επαρκείς χρηματοδοτήσεις στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες.
  • Λεπτομερής, δεσμευτικός σχεδιασμός αναδάσωσης.
  • Το πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών και ανοικοδόμησης να γίνει με ευθύνη του κράτους, από κρατικούς φορείς.

Θα αντισταθούμε στην ΚΑΠ και την αναθεώρησή της, επισημαίνει το ΠΑΜΕ, ενώ προσθέτει ότι η χρηματοδότηση των μέτρων πρέπει να προκύψει: Από φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου. Από τη διακοπή της χρηματοδότησης των ιδιωτικών ομίλων με βάση τον αναπτυξιακό νόμο, οι οποίοι ενέχονται στην τσιμεντοποίηση και την αλλαγή του χαρακτήρα της χρήσης γης κ.ά.

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση των εμπρησμών, καθώς και επείγοντα πολιτικά μέτρα για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος.

«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΛΕΣΒΟΥ
Χαριστική βολή με τον «Καποδίστρια 2»

Ως τη «χαριστική βολή» σε Δήμους, Νομαρχίες και Περιφέρειες χαρακτηρίζει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Λέσβου το δεύτερο Καποδίστρια, που στόχο έχει, η Τοπική Αυτοδιοίκηση «σαν μηχανισμός του κράτους να γίνει πιο αποτελεσματικός μοχλός για τη δράση του κεφαλαίου σε διάφορους τομείς της οικονομίας».

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΝΑΣ δηλώνει κατηγορηματικά ότι «μόνο πολιτική τύφλωση και υποταγή σε κομματικά συμφέροντα μπορεί να αμφισβητήσει τις βαρύτατες επιπτώσεις σε βάρος των συντοπιτών μας, ιδιαίτερα στο νησιωτικό χώρο του Βορείου Αιγαίου, από τα αντιλαϊκά πλήγματα που προωθούνται άμεσα, καμουφλαρισμένα με μία μικρή "εθελοντική" περίοδο συνένωσης δήμων, με κάποια "κίνητρα" ως λύτρα συγκάλυψης τεράστιων πολιτικών ευθυνών».

Εκτιμώντας τις συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών για τη νέα διοικητική δομή της χώρας, στην περιοχή, η παράταξη σχολιάζει: Στη Λέσβο προβλέπονται τρεις ή τέσσερις επαρχιακοί υπερδήμοι και ένας στη Λήμνο! Οι νομοί Λέσβου - Χίου - Σάμου καταργούνται και προωθούν μια υπερνομαρχία Βορείου Αιγίου. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καταργούμενη τσουβαλιάζεται μαζί με τους παραπεταμένους κατοίκους των νησιών μας, σε μια υπερπεριφέρεια Κρήτης - Νοτίου και Βορείου Αιγαίου. Τα αντίστοιχα δημοτικά, νομαρχιακά και περιφερειακά προγράμματα έργων χάνουν οποιοδήποτε αποκεντρωτικό χαρακτήρα και διά των υπουργείων και των πέντε πλέον υπερπεριφερειών, περνούν στα χέρια των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων.

«Δε χωρά πλέον καμία παραπλάνηση και καμία αναβολή για τις επιβαλλόμενες άμεσες κινητοποιήσεις απόκρουσης των μέτρων αυτών στο νομό μας και στο Βόρειο Αιγαίο. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ΤΕΔΚ, Δημοτικές Αρχές, Ομοσπονδίες, Επιμελητήρια και όλοι οι φορείς του Νομού μας και του Βορείου Αιγαίου, έχουν σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες να μη γίνουν συνένοχοι σ' αυτό το συγκεντρωτικό, αυταρχικό "έγκλημα" που θα πολλαπλασιάσει την υποβάθμιση της περιοχής μας υπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου», σημειώνει η ΝΑΣ στην ανακοίνωσή της.

Και καταλήγει: «Η ΝΑΣ θα πάρει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για διεκδίκηση μέτρων αποκέντρωσης και έργων ανάπτυξης, που βέβαια προϋποθέτουν απόκρουση του πνιγηρού Καποδίστρια 2».

Το πρόγραμμα των περιοδειών είναι το εξής:

  • Την Πέμπτη 4 Οκτώβρη: Στις 6.30 μμ, περιοδεία στο χωριό Τουρκολέκα Μεγαλόπολης. Στις 8 μμ, στο χωριό Χοιράδες Μεγαλόπολης.
  • Την Παρασκευή 5 Οκτώβρη: Στις 7.00 πμ, περιοδεία στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και ειδικότερα στο ορυχείο Μαραθούσα. Στις 11.00 πμ, συγκέντρωση και περιοδεία στο εργοστάσιο Ρόκα στην Τρίπολη. Στη 1.30 μμ, συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής. Στις 6.00 μμ, περιοδεία στο χωριό Σκορτσινού και στις 8.00 μμ, συγκέντρωση στο χωριό Λεοντάρι του Δήμου Φαλαισίας.

Δικογραφία σε βάρος δυο κτηνοτρόφων σχηματίστηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μίστρο Ευβοίας. Την ίδια οδό ακολουθούν οι δικαστικές αρχές εναντίον κτηνοτρόφου και για την πυρκαγιά στον Ταΰγετο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ