ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συλλαλητήρια - απάντηση στις 7 Νοέμβρη από το ΠΑΜΕ

Με αιχμή το Ασφαλιστικό, η Εκτελεστική Γραμματεία καθόρισε το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. Πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη στις 10 Οκτώβρη στην Αθήνα

Στην απάτη του «διαλόγου» αντιστεκόμαστε με αγώνες, είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουν οι ταξικές δυνάμεις
Στην απάτη του «διαλόγου» αντιστεκόμαστε με αγώνες, είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουν οι ταξικές δυνάμεις
Με αιχμή το Ασφαλιστικό, αλλά και ζητήματα, όπως η ακρίβεια, οι συμβάσεις, ο προϋπολογισμός, η Παιδεία και η Υγεία, οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειές του για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων, της ταξικής απάντησης ενάντια στην ολομέτωπη αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.

Σε χτεσινή της συνεδρίαση, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ αποφάσισε την οργάνωση συλλαλητηρίων σε όλη την Ελλάδα, στις 7 Νοέμβρη, με αιχμή τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση. Για την καλύτερη προετοιμασία τους, διοργανώνεται σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών της Αθήνας, την Τετάρτη 10 Οκτώβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Ανάλογες συσκέψεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή θα προγραμματιστούν τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα.

Στην ίδια κατεύθυνση, οι ταξικές δυνάμεις καλούν τα σωματεία να προχωρήσουν στην έκδοση ανακοινώσεων, στην πραγματοποίηση συνεδριάσεων και γενικών συνελεύσεων. Να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε το κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και ένταση του αγώνα να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων. Να παλέψουν για να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικοί σχεδιασμοί. Να απαιτήσουν κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να υιοθετήσουν και να διεκδικήσουν το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους.

Στη χτεσινή συνεδρίαση τόσο εισηγητικά από τον Γιώργο Μαυρίκο, όσο και στις τοποθετήσεις των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας, τονίστηκε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ, το προσχέδιο του προϋπολογισμού και οι αντιασφαλιστικοί σχεδιασμοί σηματοδοτούν την ένταση της αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ. Στο Ασφαλιστικό επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική της «σαλαμοποίησης» και σ' αυτήν οι ταξικές δυνάμεις πρέπει να απαντήσουν αναδεικνύοντας ενιαία τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Ακόμα τονίστηκε ότι μετά τις εκλογές οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με μεγαλύτερη ευθύνη και αποφασιστικότητα πρέπει να εντείνουν την πάλη για να μπουν εμπόδια στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές και στους σχεδιασμούς, να διεκδικηθούν αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Κανένας «διάλογος»

Σε δελτίο Τύπου του ΠΑΜΕ, μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, τονίζεται ειδικά για το Ασφαλιστικό ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση θα χτυπήσει το σύνολο της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες. Στην προσπάθειά της αυτή, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει «για μια ακόμα φορά ως "δούρειο Ιππο" τον "κοινωνικό διάλογο", στον οποίο και στο παρελθόν συμμετείχαν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Γνωρίζουν καλά οι εργαζόμενοι τα αποτελέσματα αυτών των διαλόγων». Καταλήγοντας, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απορρίπτει τον "κοινωνικό διάλογο"» και καλεί τα σωματεία να οργώσουν τους χώρους δουλιάς για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων.


ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Καμιά συμμετοχή στον προσχηματικό «διάλογο»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την πρόσκληση που απέστειλε χτες ο υπουργός Απασχόλησης προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις θα δράσει μέσα στο λαό, ώστε να οργανωθεί και να εκφραστεί έγκαιρα μια μαζική απάντηση στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα
Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις θα δράσει μέσα στο λαό, ώστε να οργανωθεί και να εκφραστεί έγκαιρα μια μαζική απάντηση στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα
«Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν πρόκειται να έχει κανενός είδους συμμετοχή στον προσχηματικό "διάλογο", που στήνει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, αλλά με όλες του τις δυνάμεις θα δράσει μέσα στο λαό, ώστε να οργανωθεί και να εκφραστεί έγκαιρα μια μαζική, ενωτική λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση στα νέα προαποφασισμένα, αντιασφαλιστικά μέτρα, που η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να επιβάλει, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που είναι και απαιτήσεις της πλουτοκρατίας».

Την παραπάνω ξεκάθαρη απάντηση δίνει δημόσια το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την πρόσκληση συμμετοχής στον «κοινωνικό διάλογο» σχετικά με το Ασφαλιστικό. Τη σχετική πρόσκληση απέστειλε χτες ο υπουργός Απασχόλησης προς όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, σημαίνοντας και επίσημα την έναρξη του προσχηματικού «διαλόγου» για τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα οφείλουν και πρέπει να αξιοποιήσουν την πείρα τους από τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» τονίζει το ΚΚΕ. Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Οι "κοινωνικοί διάλογοι" και η ταξική συναίνεση αποδείχτηκαν οδυνηρές παγίδες για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου είναι ασυμβίβαστες και εχθρικές ακόμα και με τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Το κεφάλαιο δεν είναι κοινωνικός εταίρος, είναι ταξικός αντίπαλος. Δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου, αλλά μόνο όξυνση της ταξικής πάλης.


Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, χωρίς καθυστέρηση, να συσπειρωθούν στη γραμμή της πάλης: Καμιά συμμετοχή στο διάλογο, κανένας διαχωρισμός των εργαζομένων, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Να διεκδικήσουν μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, από το 1992 και μετά. Λαϊκή συμμαχία και ανυπακοή στον "ευρωμονόδρομο" του κεφαλαίου, για να γίνει νόμος το δίκιο του εργάτη».

Η επιστολή Μαγγίνα

Στην επιστολή του προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - είναι πανομοιότυπη με αυτή που απέστειλε και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. - ο υπουργός Απασχόλησης επαναλαμβάνει την προκλητική κυβερνητική επιχειρηματολογία για «στρεβλώσεις, αδικίες και υπερβολές» που χαρακτηρίζουν το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην ατζέντα του «διαλόγου» ο αρμόδιος υπουργός επί της ουσίας επαναλαμβάνει τις κυβερνητικές εξαγγελίες ορίζοντας σαν θέματα προς συζήτηση «τη χρηματοδότηση του συστήματος, την ενοποίηση των Ταμείων, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, την εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων, τη θωράκιση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων». Σπεύδει, ωστόσο, να προσφέρει στους πρόθυμους και το καρότο της ανοιχτής συζήτησης σχετικά με «κάθε άλλο σχετικό θέμα, που θα προτείνατε και θα συνέβαλε στην καλύτερη αντιμετώπιση του όλου ζητήματος», διαβεβαιώνοντας ότι «η Κυβέρνηση προσέρχεται στο διάλογο αυτό με ειλικρίνεια και ευθύνη. Προσέρχεται με τις καλύτερες των προθέσεων».

Σε μια προσπάθεια, εξάλλου, να θολώσει τα νερά, ο Β. Μαγγίνας επαναλαμβάνει «τη διαβεβαίωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με τα όρια ηλικίας, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις συντάξεις». Τέλος, προτείνεται «ο διάλογος να διεξαχθεί στα πλαίσια λειτουργίας των αρμοδίων Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, σε κοινές ή μη συνεδριάσεις που σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πραγματοποιούνται προς το σκοπό αυτό».

Σήμερα στους «κοινωνικούς εταίρους»

Ο υπουργός Απασχόλησης αναμένεται σήμερα να αποστείλει τις προσκλήσεις για το «διάλογο» και στους «κοινωνικούς εταίρους». Η παράδοση της σχετικής επιστολής στη διοίκηση της ΓΣΕΕ θα γίνει αυτοπροσώπως από τον Β. Μαγγίνα, σε συνάντηση που έχει καθοριστεί για σήμερα το πρωί.


Καπάρωσε την καρέκλα του το ΠΑΣΟΚ

Τη θέση του στον αντιασφαλιστικό «κοινωνικό διάλογο» με το «καλημέρα», έσπευσε να καπαρώσει το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας χτες στο σχετικό αίτημα της κυβέρνησης. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει τις απόψεις του για το Ασφαλιστικό Σύστημα από το καλοκαίρι του 2005 και στη συνέχεια με το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Είναι αυτονόητο ότι, με αυτές τις θέσεις και τις προτάσεις θα προσέλθει και στις συνεδριάσεις των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών του υποχρεώσεων, όπως εξάλλου πράττει παγίως. Ωστόσο, είναι επίσης αυτονόητο ότι, ένας αξιόπιστος διάλογος προϋποθέτει καθαρές θέσεις εκ μέρους όλων των συντελεστών του».

Βέβαια το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να καταθέσει μόνο τις προτάσεις του, που ταυτίζονται ακόμα και φραστικά με αυτές της ΝΔ, αλλά και τα πεπραγμένα του για την Κοινωνική Ασφάλιση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον 3029/02, που σήμερα εφαρμόζει η ΝΔ. Γι' αυτό και ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να κρύψει την ουσιαστική συμφωνία με τη ΝΔ κάτω από δήθεν καταγγελίες για «τετραπλασιασμό του χρέους του Δημοσίου προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία». Ισχυρίζεται μάλιστα ότι «η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει αποφύγει να τοποθετηθεί επισήμως και εγκύρως επί του θέματος» και την καλεί δημαγωγικά «να εγκαταλείψει τις επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις».

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι δε θα συμμετάσχει στο διάλογο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρειάστηκε να προηγηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις για να καταλάβει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και να καθορίσει τη στάση του (!) «Με τις τοποθετήσεις τους ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, αποσαφήνισαν ότι πρόθεσή τους είναι η περικοπή δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και κυρίως των σημερινών τριαντάρηδων και σαραντάρηδων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο ΛΑ.Ο.Σ. μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε απαντήσει στην πρόσκληση Μαγγίνα και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα.


Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Επιβεβαιώνει τις προειλημμένες αποφάσεις

«Ο διάλογος για το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να είναι ατέρμων. Πρέπει να έχει συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια». Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση βιάζεται να τελειώνει με το Ασφαλιστικό, πριν ακόμα ο κόσμος και οι εργαζόμενοι συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει. Στην ίδια συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός υποστήριξε ότι ο «διάλογος» έχει ξεκινήσει από το 2005 και ότι λίγο - πολύ έχουν τοποθετηθεί και οι κοινωνικοί εταίροι αλλά και τα κόμματα. Οι τοποθετήσεις αυτές δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της και ότι σε κάθε περίπτωση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει.

Ο Γ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα που πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση στα Ταμεία το 2008 είναι αυτά που προβλέπονται στον προϋπολογισμό. Για τα Ταμεία που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ο υπουργός είπε ότι αυτά που έχουν περιουσιακά στοιχεία πρέπει να τα ρευστοποιήσουν. «Δεν μπορείς να έχεις αποθεματικά την ώρα που δεν έχεις να πληρώσεις. Θα μειώσεις και τα αποθεματικά...». Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των ασφαλισμένων τα βάρη που αναλογούν στην κυβέρνηση. Ενώ μειώνει τη χρηματοδότηση απαιτεί να ξεπουληθεί η όποια περιουσία διαθέτουν σήμερα τα Ταμεία.


Το παράδειγμα των τραπεζοϋπαλλήλων

«Θα σας δώσω εγώ ένα παράδειγμα (...) το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Εκεί δεν άλλαξαν τα όρια ηλικίας. Δεν άλλαξαν οι εισφορές. Αυτό όμως που έγινε είναι ότι ενοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις με τις προϋποθέσεις του ΙΚΑ για τους νέους ασφαλισμένους. Οι νέοι θα ασφαλίζονται με τις προϋποθέσεις του ΙΚΑ. Το ΙΚΑ είναι ένα καλό μοντέλο για τους μισθωτούς (...). Οταν μιλάμε λοιπόν για ενοποίηση Ταμείων σημαίνει ότι οι νέοι ασφαλισμένοι θα πρέπει να έχουν προϋποθέσεις ΙΚΑ που είναι ικανοποιητικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις».

Αυτά έλεγε τις προάλλες ο Γ. Αλογοσκούφης, αναλύοντας σε ραδιοφωνική εκπομπή τη στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης σε σχέση με την ενοποίηση των Ταμείων. Οι συνέπειες όμως από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων είναι αποκαλυπτικές για το τι περιμένει τους εργαζόμενους αν περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ο νόμος 3371/05 για το Ασφαλιστικό των τραπεζών προέβλεπε:

  • Την ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων και των σημερινών συνταξιούχων στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ για την κύρια σύνταξη και στο ΕΤΕΑΜ για την επικουρική
  • Την ίδρυση ενός Ταμείου -«μαϊμού», του ΕΤΑΤ, που ουσιαστικά αποσκοπούσε στην κατάργηση των μέχρι τότε επικουρικών ταμείων και των προσυνταξιοδοτικών καθεστώτων των εργαζομένων στις τράπεζες

«Μήτρα» και αυτού του νόμου ήταν ο 3029/02 (νόμος Ρέππα) του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος προέβλεπε:

  • Την ένταξη των ειδικών Ταμείων στο ΙΚΑ μέχρι την 31-12-2007
  • Τον υπολογισμό της σύνταξης των τραπεζοϋπαλλήλων (μαζί και των εργαζομένων στο δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ) όχι με τον τελευταίο μισθό, αλλά με την τελευταία 5ετία
  • Τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης της σύνταξης στο 70% του μισθού από το 80%

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω νόμων επέφερε για δεκάδες χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους:

  • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που σε ορισμένα Ταμεία φτάνει μέχρι τα 7 χρόνια στους άντρες και ακόμα περισσότερα στις γυναίκες, οι οποίες πριν το νόμο μπορούσαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος για πρόωρη συνταξιοδότηση
  • Δραστική μείωση του ύψους των συντάξεων, μέχρι και 20 ποσοστιαίες μονάδες
  • Συρρίκνωση των συντάξεων που ήδη λάμβαναν οι συνταξιούχοι, αφού πλέον οι συντάξεις τους θα καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις
  • Απαλλαγή των τραπεζιτών από την καταβολή θεσμοθετημένων υποχρεώσεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Κατακόρυφη μείωση μέχρι και 50% των ασφαλιστικών εισφορών τους, μετά την υποχρεωτική ένταξη των εργαζομένων στο ΙΚΑ
  • Επιβάρυνση του ΙΚΑ με νέα βάρη και υποχρεώσεις που κανονικά ανήκουν στις τράπεζες
  • Διατήρηση του διαχωρισμού των εργαζομένων, ανάλογα με το χρόνο ένταξης στα Ταμεία

Συσκέψεις για την οργάνωση της πάλης

Πρωτοστατώντας στην οργάνωση της πάλης ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σχεδιάζουν σήμερα και τις επόμενες μέρες τις παρακάτω συνδικαλιστικές συσκέψεις:

Σήμερα, Τετάρτη 3 του Οκτώβρη:

  • Στην Καβάλα, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας»
  • Στον Εβρο, στις 7.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Αθηνά» της Αλεξανδρούπολης
  • Στις Σέρρες, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ

Επίσης:

  • Στην Πιερία, αύριο, Πέμπτη 4 του Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Επιτροπής Ειρήνης Κατερίνης
  • Στην Ξάνθη, την Παρασκευή 5 του Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο
  • Στην Κοζάνη, την Παρασκευή 5 του Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο
  • Στην Κομοτηνή, την Παρασκευή 5 του Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ανατόλια»
  • Στη Δράμα, τη Δευτέρα 8 του Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στο καφέ «Μάι Τάι»

Στη Θεσσαλονίκη, η σύσκεψη της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ θα γίνει τη Δευτέρα 8 του Οκτώβρη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Η ΟΒΣΑ

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας δηλώνει ότι θα απαντήσει αποφασιστικά στη νέα πρόκληση της κυβέρνησης και καλεί σε σύσκεψη για το θέμα, σήμερα, Τετάρτη 3 του Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της στην πλ. Κάνιγγος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ