ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Εκδηλώσεις για το συντονισμό της δράσης

Η πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων απαιτεί συντονισμένο αγώνα

ICON

Η πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων απαιτεί συντονισμένο αγώνα
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας και η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Ηλείας καλούν σε συζήτηση - συγκέντρωση τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους και συνεταιρισμούς της αγροτιάς, τα επαγγελματικά σωματεία, τους επιστημονικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς του νομού, όλους τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο της ανάγκης για οργάνωση κοινής δράσης των εργαζομένων των πυρόπληκτων περιοχών στην Ηλεία. Η συζήτηση - συγκέντρωση θα γίνει τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας Ηλείας (Μανωλοπούλου 31, Πύργος).

Οπως σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση - πρόσκληση, επιβεβλημένη «είναι η ανάγκη ανάπτυξης αγωνιστικού διεκδικητικού κινήματος στο νομό με κύριο αίτημα την άμεση λήψη και εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας».

Η πρωτοβουλία αυτή - επισημαίνεται - κρίνεται άκρως επιβεβλημένη μετά και τις «προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις πρόσφατες αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηλείας και του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαχάρως που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό». Τέλος, τονίζεται ότι: «Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές και δόλωμα τον αγροτουρισμό, επιταχύνουν την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, το ξεκλήρισμα των αγροτοκτηνοτρόφων και το ξεπούλημα φιλέτων γης των πυρόπληκτων περιοχών σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Στη Μεσσηνία

Η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ απευθύνει, επίσης, πλατύ κάλεσμα στα εργατικά σωματεία, στους συλλόγους και συνεταιρισμούς της αγροτιάς, στα επαγγελματικά σωματεία, στους επιστημονικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς του νομού, σε όλους τους εργαζόμενους, να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που διοργανώνει για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα, τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

ΑΡΚΑΔΙΑ
Η αγανάκτηση να μετατραπεί σε οργανωμένη πάλη

Ξεκινούν σήμερα οι περιοδείες κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές

Ξεκινούν σήμερα οι περιοδείες στις πληγείσες περιοχές της Αρκαδίας, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ. Επικεφαλής του κλιμακίου του Κόμματος θα είναι ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Το πρόγραμμα της διήμερης περιοδείας έχει ως εξής:

Σήμερα, Πέμπτη 4 Οκτώβρη: Στις 6.30 μ.μ., περιοδεία στο χωριό Τουρκολέκκα Μεγαλόπολης. Στις 8 μ.μ., στο χωριό Χιράδες Μεγαλόπολης.

Αύριο, Παρασκευή 5 Οκτώβρη: Στις 7 π.μ., περιοδεία στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και ειδικότερα στο ορυχείο Μαραθούσα. Στις 11 π.μ., συγκέντρωση και περιοδεία στο εργοστάσιο «Ρόκα» στην Τρίπολη. Στη 1.30 μ.μ., συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής. Στις 6 μ.μ., περιοδεία στο χωριό Σκορτσινού και στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στο χωριό Λεοντάρι του Δήμου Φαλαισίας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Αρκαδίας σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «η δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση που επικρατεί στα χωριά πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένη πάλη, διαφορετικά θα διευκολυνθεί η μέχρι τώρα πολιτική, θα προωθηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, η συρρίκνωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες, η ερήμωση της υπαίθρου που προωθεί η μέχρι τώρα πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται πως «οι μέχρι τώρα ενέργειες και τα μέτρα δεν είναι μόνο ανεπαρκή, είναι και παραπλανητικά. Αν συνεχιστούν, είναι βέβαιη μια δεύτερη καταστροφή από τις πλημμύρες, που μοιραία θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη και στην παραπέρα ερήμωση των χωριών».

Καταλήγοντας, η ΝΕ καλεί τους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν «να συγκροτήσουν τώρα σε κάθε χωριό και κάθε δήμο Επιτροπές Αγώνα, για να διεκδικήσουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα τους επιτρέψουν να μείνουν στον τόπο τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας».

Υπηρεσίες δίωξης αντί για κέντρα υποδοχής μεταναστών

Υπηρεσίες δίωξης αντί για κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων ιδρύει στα νησιά η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, στη Σάμο, 391 αλλοδαποί στοιβάζονται σε κέντρο κράτησης χωρητικότητας 120 ατόμων. Το καινούριο κέντρο δε λειτουργεί, λόγω ανυπαρξίας προσωπικού και εξοπλισμού.

Με χτεσινό κυβερνητικό διάταγμα, ιδρύονται υπηρεσίες δίωξης λαθρομετανάστευσης στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Ευβοίας. Στην ουσία, με τις υπηρεσίες αυτές, θα ενταθούν οι έλεγχοι και οι διώξεις των μεταναστών και των προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα, για να γλιτώσουν από την αθλιότητα και τους πολέμους που έχουν καταδικάσει τις πατρίδες τους οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό χορήγησης πολιτικού ασύλου στη χώρα μας είναι μόλις 0,84%, δηλαδή, 39 άτομα στις 4.624 αιτήσεις. Στη Σάμο, μάλιστα, στο Κέντρο Διοικητικής Κράτησης Αλλοδαπών στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Σημειώνεται ότι φέτος έχουν αυξηθεί οι πνιγμοί αλλοδαπών που ζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα. Το 2006 πνίγηκαν εννέα άτομα και αγνοούνται δέκα, ενώ φέτος υπάρχουν 44 νεκροί και 54 αγνοούμενοι, από τους οποίους οι 36 νεκροί στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου. Το 2006 οι αλλοδαποί που μπήκαν παράνομα στη χώρα μας μόνο από τη Σάμο ήταν 1.580. Φέτος, μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη, ο αριθμός έφτασε τα 3.549 άτομα, στη Λέσβο τα 3.195, ενώ είναι δύσκολη η πρόσβαση στο δικαίωμα ασύλου. Ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση με τους διερμηνείς, αφού δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Στο Κέντρο Κράτησης της Λέσβου υπάρχουν τρεις υπάλληλοι για 266 άτομα που κρατούνται. Δεν υπάρχει δικηγόρος για χορήγηση νομικών συμβουλών διεκδίκησης πολιτικού ασύλου, ούτε διερμηνείς...

ΛΑΚΩΝΙΑ
Συγκροτούν Συντονιστική Επιτροπή

Η δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής από τους πληγέντες στη Λακωνία, που ενδέχεται να συσταθεί τις επόμενες μέρες, είναι η απάντηση των φτωχών αγροτών, κτηνοτρόφων, επαγγελματιών και εργαζομένων, με στόχο τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σαν συνέπεια των καταστροφικών πυρκαγιών.

Μερικά από αυτά που αναδείχτηκαν και μέσα από τις περιοδείες σε χωριά της Λακωνίας κλιμακίων της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ, που ολοκληρώθηκαν χτες, είναι η έλλειψη ζωοτροφών, οι πενιχρές αποζημιώσεις και η ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα.

Κάτοικοι των χωριών Αγριάνοι, Αγ. Ανάργυροι, Χρύσαφα, Καλλιθέα και Δαφνί κατήγγειλαν, μεταξύ άλλων, ότι η επιχορήγηση του κράτους για τις ζωοτροφές από το ένα κιλό την ημέρα μειώθηκε στο μισό - ονομαστικά καθώς η συσκευασία είναι 330 γραμμάρια - τη στιγμή που το ζώο για να τραφεί κανονικά θέλει τουλάχιστον τρία κιλά ημερησίως.

Περιοδείες στην Εύβοια

Περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές των Δήμων Ταμυνέων και Στυρέων, συναντήσεις με κατοίκους και φορείς, καθώς και με τις δημάρχους, θα πραγματοποιήσει, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ενώ θα συνεχιστούν οι επισκέψεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς.

Σήμερα, από τις 6 μ.μ., ο βουλευτής θα επισκεφθεί στο Δήμο Ταμυνέων, τον οικισμό Ακτή Νηρέως και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Αγίου Ιωάννη, Παραμερίτες και Τραχήλι.

Αύριο το πρωί, θα επισκεφθεί τις επιχειρήσεις «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ» (7.30 π.μ.) και «ΣΥΝΚΟ» (11 π.μ.). Στη 1.30 μ.μ. θα έχει συνάντηση με την δήμαρχο Ταμυνέων, στις 6 μ.μ. με την δήμαρχο Στύρων και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τα ΔΔ Στύρων και Νέων Στύρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ