ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
Παντιέρα ρόσα

Εγραφε ο Μπρεχτ για τους χορτάτους που μιλούν για τους πεινασμένους.

Ετσι και κάτι σημειώματα για το Ασφαλιστικό. Ομοτράπεζοι των αστών θεωρούν απαράδεκτο γυναίκα να βγαίνει στη σύνταξη στα 60. Μιλούν για μια γυναίκα ήδη τσακισμένη, που και μετά τη σύνταξη αρχίζει νέο μεροκάματο - κρατάει τα εγγόνια, που σε τελευταία ανάλυση αυτή η γυναίκα έχει ΔΙΚΑΙΩΜΑ - άγνωστη λέξη για ορισμένους - μετά από 30 και 35 χρόνια δουλιάς να κάτσει να δει έστω και στα γεράματα πώς αλλιώς μπορεί να είναι η ζωή χωρίς την αγωνία για το ρολόι που χτυπά στις 5 και στις 6 κάθε πρωί.

Από κοντά και κάτι άλλοι τίτλοι: όπως αυτός που βλέπει «μέτωπο ρήξης» στο Ασφαλιστικό. Από ποιους; Από αυτούς που οι μισοί χειροκροτούν τους νόμους Σιούφα κι οι άλλοι μισοί το νόμο Ρέππα. Απ' αυτούς που παπαγαλίζουν διαρκώς «γερνάει η Ελλάδα», άρα αναγκαίες οι ανατροπές. Απ' αυτούς που είναι έτοιμοι να τρέξουν στο διάλογο αρκεί, λέει, να είναι αξιόπιστος. Μαϊμού μέτωπο συγκροτούν όλοι αυτοί. Βάρδα μη δουν εργάτη να οργανώνεται σε ταξικό σωματείο, να συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Γι' αυτό σπεύδουν να παραστήσουν την «αντίσταση». Πειράζει που θα τους πάρει παραμάζωμα το πραγματικό ταξικό κίνημα;

Ανάλογη αγωνία εκφράζουν κι αυτοί που βλέπουν ήδη «ξεδοντιασμένο» το νόμο της Μαριέττας. Λες και δεν το 'πε καθαρά ο διάδοχός της: ο νόμος θα εφαρμοστεί! Σπεύδουν, λοιπόν, να κηδέψουν, δήθεν το νόμο, να καθησυχάσουν τα πνεύματα, καθώς έχουν ταξικό συμφέρον από την ανεμπόδιστη εφαρμογή του.

Είναι όλα αυτά «μαϊμουδιές» σαν την περίφημη «στροφή αριστερά» που δήθεν καταγράφτηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ασχετο: τη δόξα του Πατακού που έψαχνε με το ελικόπτερο να βρει ποιος πετάει γόπες στο δρόμο, ζήλεψαν ορισμένοι. Αποκαλύπτοντας το «κράτος του αστυνόμου» που βασιλεύει εντός τους. Κι έπειτα θα γράφουν αναλύσεις επί αναλύσεων για το κοινωνικό φαινόμενο του φορτηγατζή που ανέλαβε καθήκοντα αστυνόμου στου Γκύζη.

Κυριακή κοντή γιορτή; Μεγάλη γιορτή θά 'ναι. Κι ας την έχουν εξαφανισμένη τα κανάλια.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΕΜΠΟΡΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ: «Οι συναινέσεις ως γνωστόν δε χαρίζονται. Επιτυγχάνονται μέσα από προϋποθέσεις και διασφαλίζονται μέσα από συμπεριφορές. Και προκειμένου για το Ασφαλιστικό, οι όροι από πλευράς κομμάτων και κοινωνικών φορέων ήταν και παραμένουν σαφείς: συγκεκριμένες κυβερνητικές προτάσεις για τα υπό συζήτηση θέματα και ρύθμιση των οφειλών της κυβέρνησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΟΥΤΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟ ΜΑΛΑΚΟ: «Πώς πετυχαίνει μια κοινωνική ομάδα τους στόχους της, όταν η πολιτική εξουσία επιδιώκει ρύθμιση ζωτικών προβλημάτων, όπως είναι το Ασφαλιστικό; Διά της σιωπής και αρνούμενη τον διάλογο; 'Η με την έντονη προβολή των θέσεών της και των επιχειρημάτων της; Χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείει την προσφυγή σε κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση κωφεύσει στα αιτήματά της» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ: «Οταν το πρόβλημα ανέκυψε στις ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του '80, τα δύο κόμματα απέφυγαν την πολιτική εκμετάλλευση και συμφώνησαν στην αναγκαιότητα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67, κάτι που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια. Πρόσφατα στη Γαλλία ο Σαρκοζί μίλησε με ειλικρίνεια στον λαό, εξήγησε το αδιέξοδο και υποσχέθηκε λιγότερα, όχι περισσότερα οφέλη. Στην Ελλάδα κανείς δεν τολμά να εξηγήσει, για παράδειγμα, ότι είναι παράλογο κάποιες γυναίκες να συνταξιοδοτούνται στα 60. Οπως είναι φυσικό, η Ευρ. Επιτροπή απαιτεί εξίσωση των ορίων μεταξύ ανδρών και γυναικών και ακούγεται μάλλον προκλητικό τη στιγμή που τα ταμεία βρίσκονται σε αδιέξοδο, να σκέπτονται κάποιοι ότι η εξίσωση μπορεί να γίνει "προς τα κάτω"» (ο Αθ. Ελλις στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τα Βαλκάνια ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ ΗΠΑ - Ρωσίας - ΕΕ

ΕΘΝΟΣ: ΜΕΤΩΠΟ ρήξης στο ασφαλιστικό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αυστηρό μήνυμα Καραμανλή προς όσους αρνούνται τον διάλογο

Η ΧΩΡΑ: «Να κινούμαστε γρήγορα και αποφασιστικά»

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ των μεταρρυθμίσεων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 14 «ΣΟΦΙΕΣ» για το Ασφαλιστικό

Η ΑΥΓΗ: Απομονώνεται η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Απειλή φυγής εισηγμένων

ΤΑ ΝΕΑ: Ξεδοντιάζουν το νόμο της Μαριέτας

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πολυφωνία στην κορυφή, αναμέτρηση στη βάση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Καράβι που βούλιαζε παρέδωσε ο Σημίτης»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΣΟΒΟΛΑ ετοιμάζει ο Γιωργάκης

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΝΟΠΛΟΣ ΛΗΣΤΗΣ γιος πολιτικού της Αριστεράς

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γιος ηγετικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ο ληστής - αντιεξουσιαστής

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τους έχει προλάβει ο ...Παττακός

«Είναι μια κοινοτική αρχή (...) "ο ρυπαίνων πληρώνει" (...) Ο Μπ. Λίτγκεν, υπουργός Περιβάλλοντος στη βελγική τοπική κυβέρνηση της Βαλονίας, αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο στους καπνιστές που πετάνε τ' αποτσίγαρά τους στον δρόμο (...) Ηδη άρχισε τη διαδικασία (...) Προβλέπει για ένα πεταμένο αποτσίγαρο πρόστιμο 20 ως 50 ευρώ (...) Μ' ένα σμπάρο τρία τρυγόνια: με το πρόστιμο στ' αποτσίγαρα αυξάνουν τα κρατικά έσοδα, μειώνεται η ρύπανση, περιορίζεται το κάπνισμα. Τι λέει ο Ελληνας ΥΠΕΧΩΔΕ;» (η θέση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Οι ελευθερωτές

«Ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ (168.000) βρίσκεται σήμερα στο ζενίθ - η αλήθεια είναι όμως ότι στηρίζονται πάνω σε ένα πολυπληθέστερο στρατό μισθοφόρων (180.000), οι οποίοι εργάζονται για λογαριασμό περίπου 25 ιδιωτικών εταιρειών (...) Η ανομία πολλών εξ αυτών των ομάδων έχει πλήξει τη φήμη της Αμερικής και έχει πυροδοτήσει μίσος κατά των στρατιωτών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Blackwater, η οποία έχει ήδη κερδίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια από το υπουργείο Εξωτερικών για να προστατεύει τους αξιωματούχους του, έχει γίνει διαβόητη για τη συνήθειά της να πυροβολεί πρώτη: αυτό έκανε στα 163 από τα 195 επεισόδια στα οποία φέρεται ότι ενεπλάκη από το 2005, σύμφωνα με έκθεση του Κογκρέσου» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Οι εκλεκτοί του DNA

«Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για να υπάρχει, να κυβερνάει τον τόπο, να είναι ένα κόμμα της διακυβέρνησης, να ηγεμονεύει στον χώρο της Κεντροαριστεράς» (ο Μ. Χρυσοχοΐδης / ΕΘΝΟΣ).

Δε φοράγανε στριγκάκια

«Περιθωριακά άτομα, με... κοτσιδάκια, σκουλαρίκια και μούσια» (ο Δ. Ρίζος στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ, για τους φοιτητές που πήγαν προχτές στο υπουργείο Παιδείας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ