ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
Κάθε τάξη και ο Τύπος της

Οταν λείπει ο γάτος... Διαβάζεις διάφορες θεωρίες: Για το ουδέτερο κράτος που χρειάζεται μια στιβαρή κυβέρνηση, για το πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η αντιπολίτευση αν είναι ενωμένη η σοσιαλδημοκρατία, ή, για το πώς υπηρετείται η δημόσια Παιδεία όταν η πανεπιστημιακή έρευνα γίνεται κατά παραγγελία του κεφαλαίου.

Για να επιβεβαιωθεί και έτσι πόσο σημαντικό είναι για το εργατικό κίνημα να έχει τα δικά του μέσα ενημέρωσης. Ωστε να μπορεί - τουλάχιστον - να προβάλλει θέσεις που να πατάνε στα πόδια τους. Παράδειγμα: Οτι το κράτος δεν είναι ουδέτερο, είναι μια ταξική μηχανή, αυτής ή της άλλης τάξης. Οτι απέναντι σ' αυτό - αυτής ή της άλλης τάξης - το κράτος, δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί καμιά πολιτική δύναμη που δεν έχει στόχο ακριβώς την ανατροπή και αντικατάστασή του. Οτι, τελικά, κανείς δεν μπορεί να πατά σε δυο βάρκες (και με την εργατική τάξη και με το κεφάλαιο).

Οι θεωρίες περί ουδέτερου κράτους μπορούν να σε πάνε παντού, όχι όμως στην ανάγκη ανατροπής αυτού του κράτους ως εξουσίας μιας τάξης πάνω στην άλλη. Η μέθοδος είναι παλιά: Βάζεις στη βάση μιαν αυθαιρεσία και οικοδομείς επάνω ένα παλάτι. Μέχρι να βρεθεί κάποιος να αφαιρέσει τη βάση για να πέσει το παλάτι. Να πει, για παράδειγμα, ότι μια αστική κυβέρνηση δεν κάνει ό,τι κάνει για να γίνει ικανό το κράτος να ανταποδίδει αυτά που εισπράττει. Η κυβέρνηση απλώς εφαρμόζει ό,τι είναι αναγκαίο στην αστική τάξη, για να γίνει ισχυρότερο το κράτος της και πιο κερδοφόρα η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Αυτή η πολιτική έχει θύματα, όχι γενικά ανθρώπους, αλλά εκείνους που έχουν διαθέσιμο προς πώληση το εμπόρευμα εργατική δύναμη.

Η αντιμετώπιση, λοιπόν, αυτής της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει με παραμύθια περί ισχυρού ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι δεν είναι διαφορετικό από τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι μέρος της αντίστασης, γιατί αποστολή του είναι η καταστολή της αντίστασης. Οποιος αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη αντίστασης σπέρνει αυταπάτες - αν και η πλέον κοντινότερη στην πραγματικότητα εκδοχή είναι πως στρώνει το έδαφος για μια συνεργασία με αυτό το ΠΑΣΟΚ, στο όνομα μιας αριστεράς που χωράει και αστούς και εργάτες.

Αυτή η «αριστερά» είναι χρήσιμη στην αστική τάξη. Γιατί μπορεί ικανότερα από τους αστούς να παρουσιάζει το κρέας σαν ψάρι. Παράδειγμα: Το ΙΤΕ, στην Κρήτη, είναι ίσως το πλέον ιδιωτικοποιημένο στη λειτουργία του ερευνητικό κέντρο. Ε, αυτό βρήκε να παινέψει ο Αλαβάνος ως πρότυπο. Αν αυτό εννοεί ως υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας, ας λείπει το βύσσινο. Κι αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το ΙΤΕ είναι ένα καλό ερευνητικό κέντρο. Παράγει γνώση, που συμβάλλει στην αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους.

Διά ταύτα: «Ριζοσπάστης» και «Οδηγητής» και ΚΟΜΕΠ και «902». Γιατί η οργάνωση των αγώνων που βρίσκονται μπροστά χρειάζεται πριν απ' όλα καθαρές κουβέντες.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


... ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

ΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ: «Αυτό είναι με δυο λόγια το πρόβλημα του κράτους στις μέρες μας. Το πληρώνουμε πολύ ακριβά για να μας επιστρέφει πολύ φθηνό προϊόν. Η κυβέρνηση Καραμανλή μπαίνει, λοιπόν, τώρα στο σκληρό πυρήνα των προβλημάτων και διαπιστώνει ότι χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να λύσει τα προβλήματα. Οσο καιρό ήταν προσηλωμένη στο στόχο της άρσης της επιτήρησης έγιναν μεταρρυθμίσεις που άγγιξαν δομές, όχι όμως και ανθρώπους. Τώρα χρειάζεται να κάνει και τα δυο» (ο Μανώλης Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ: «Η κυβέρνηση επενδύει και στην κρίση ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μη συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις στις αλλαγές που θέλει να κάνει» (από το κύριο άρθρο στην ΑΥΓΗ).

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ: «Ενας σπαρταριστός διάλογος έγινε με αφορμή παρέμβαση της Τόνιας Αντωνίου, καθώς της θύμισαν το δικό της παρελθόν: Είπε η κ. Αντωνίου σύμφωνα με πληροφορίες: - "Να σταματήσει η Χαριλάου Τρικούπη την πολιτική και ιδεολογική τρομοκρατία τύπου Ρέλου...". Επενέβη ο Πάγκαλος λέγοντάς της: - "Να σταματήσεις. Οταν ήσουν γραμματέας της νεολαίας, είπες στον Σημίτη να μην τολμήσει να πάει στο συνέδριο της νεολαίας ο υπουργός που είναι ηθικός αυτουργός της παράδοσης του Οτσαλάν (σ.σ. ο ίδιος), γιατί άμα έρθει θα τον φάμε". Πήρε το λόγο ο Αθανασάκης: - "Σταμάτα Τόνια. Στη νεολαία πρώτα βγάζατε τα αποτελέσματα και μετά βάζατε τα ψηφοδέλτια στην κάλπη". Συνέχισε ο Παπουτσής: - "Τόνια, στα συνέδρια που έλεγχε ο Σημίτης είχαν χαθεί οι μπανάνες από την Αθήνα, γιατί τις είχαν φάει τα μέλη - μαϊμούδες"...» (η καταγραφή στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ: «Ο κ. Αλαβάνος εντυπωσιασμένος, δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι επέλεξε η πρώτη επίσκεψη του στο Ηράκλειο να είναι στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, διότι δυστυχώς στην Ελλάδα η πολιτική σταματάει μέχρι τις πόρτες των ιδρυμάτων αυτών. Μάλιστα το συνέδεσε με την υποστήριξη της δημόσιας παιδείας» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ πάλης ξεκίνημα μετά τις εκλογές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ολόκληρο το πόρισμα Αναλυτή για τα Ταμεία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αποφάσισαν ανατροπές στην Υγεία

Η ΑΥΓΗ: Κουβάρι περίθαλψη και συντάξεις

ΤΑ ΝΕΑ: Ανακωχή 48 ωρών για τα αίτια της ήττας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΝΟΙΧΤΑ πληγές και κατάλογοι

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ κορυφής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

ΕΘΝΟΣ: ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ στα... διαδικαστικά

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Εξομολογήσεις» στο Λονδίνο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΤΕΡΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ και φύγε από τη χώρα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μαλλιά κουβάρια στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΝ» τον... κουκουλοφόρο ληστή;

Η ΧΩΡΑ: Ασφράγιστες οι αποδείξεις και με βούλα υπουργική

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η διάδοση σώζει τη μουσική

«Λέγεται Τζέιμι Τόμας, είναι ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών και αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Δε δίστασε, όμως, να συγκρουστεί με τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες, οι οποίες την κατηγορούν για μουσική πειρατεία. Οσοι μοιράζονται μουσική στο Διαδίκτυο βρήκαν τον ήρωά τους. Η 30χρονη Τζέιμι Τόμας, μητέρα ενός 13χρονου και ενός 11χρονου αγοριού (...) αρνήθηκε να δεχθεί έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό για μουσική πειρατεία (...) η γεννημένη στη Μινεσότα Τζέιμι ήταν η πρώτη που αρνήθηκε να πληρώσει αποζημίωση και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τους κατηγόρους της στο δικαστήριο. «Αρνούμαι να είμαι κορόιδο και να υποκύψω στους "νταήδες"». Στην αγωγή της εναντίον της Τόμας, η RΙΑΑ υποστηρίζει ότι στις 21 Φεβρουαρίου του 2005 η 30χρονη γυναίκα χρησιμοποίησε την υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων ιστοσελίδας προσφέροντας 1.702 τραγούδια για παράνομη ανταλλαγή» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

Δεν υπάρχουν άχρωμες πηγές ειδήσεων

«Ενας φοιτητής δημοσιογραφίας, που άκουσε μια διάλεξη (του Phillip Knightley) στο Λονδίνο, του επιτέθηκε από το μπλογκ του κατηγορώντας τον ότι είναι το απομεινάρι της παλιάς σχολής που λυμαίνεται το σινάφι, ένας δεινόσαυρος στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας που δεν έχει καταλάβει πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα. "Οι αναγνώστες δεν ενδιαφέρονται πλέον αν ένας ρεπόρτερ είναι λαγωνικό. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να τους υποδείξει κανείς την καλύτερη πηγή για να διαβάσουν μόνοι τους την είδηση" υποστήριζε στο μπλογκ του (...) ακόμα και στις ημέρες μας ακούγεται σχεδόν υποκριτικό (και ολότελα αφελές) να ξεχωρίζει κάποιος τον δημοσιογράφο από την είδηση. Να αρνείται να δει ότι πίσω από ένα άρθρο ή ένα ρεπορτάζ είναι ο συντάκτης που λειτουργεί ως φίλτρο της πληροφορίας, αξιολογώντας την και εν τέλει διαμορφώνοντάς την (...) ο αναγνώστης των μπλογκ κινδυνεύει να παραπληροφορηθεί πολύ εύκολα. Οι συντάκτες είναι στην ανωνυμία, δε λογοδοτούν, δε διασταυρώνουν» (η Μαργαρίτα Πουρνάρα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ