ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλατιά εξόρμηση στα δημόσια ΙΕΚ

Με την έναρξη των μαθημάτων στα δημόσια ΙΕΚ, οι δυνάμεις της ΚΝΕ ξεκινούν μια πλατιά εξόρμηση στους σπουδαστές, για τα δικαιώματα στην επαγγελματική εκπαίδευση, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΝΕ διοργανώνει περιοδείες στελεχών της τις επόμενες μέρες, στα δημόσια ΙΕΚ. Αύριο, Τετάρτη, 10 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στο δημόσιο ΙΕΚ Περιστερίου θα περιοδεύσει ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα των περιοδειών έχει ως εξής:

Σήμερα, Τρίτη 9 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ.

- Στο ΙΕΚ Αιγάλεω, ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ και γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ.

- Στο ΙΕΚ Μεταμόρφωσης, ο Μάκης Μακρής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στο ΙΕΚ Αργυρούπολης, η Αθηνά Τσάμη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της ΚΝΕ.

- Στο ΙΕΚ Γκράβας, η Ξένια Παπουρτζή, μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ.

Αύριο, Τετάρτη 10 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ.

- Στο ΙΕΚ Γλυφάδας, η Τατιάνα Βουρδουμπά, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ.

- Στο ΙΕΚ Ν. Ιωνίας, η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στο ΙΕΚ Αμαρουσίου, ο Σταμάτης Μαμμάκας, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προωθείται χωρίς παρεκκλίσεις όλο το αντιδραστικό πακέτο

Συνάντηση χτες του υπουργού Παιδείας με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΔΕΠ

Η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται σε τροχιά εφαρμογής, το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης δεσπόζει στην ημερήσια διάταξη του υπουργείου Παιδείας. Που σημαίνει: Πρόσω ολοταχώς για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, για την υλοποίηση των διατάξεων του αντιδραστικού νόμου - πλαίσιο, για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την έρευνα και την τεχνολογία και τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν κατά τη συνάντηση γνωριμίας που είχε χτες ο υπουργός Παιδείας με την Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ). Αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι φήμες περί «αναστολής» της αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης και στον τομέα της Παιδείας είναι εκ του πονηρού και μόνο στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν φοιτητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, να σπείρουν τον εφησυχασμό.

Οι πανεπιστημιακοί επανέλαβαν στον υπουργό ότι η συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας ζητάει την απόσυρση του νόμου - πλαισίου. Αλλωστε, ήδη σε πολλά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όπου έχουν αποπειραθεί να εφαρμοστούν διατάξεις του νέου νόμου - πλαισίου, βρίσκουν την άμεση απάντηση φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων που προχωρούν σε μπλοκάρισμα της υλοποίησης του νόμου.

Οι πανεπιστημιακοί ξεκαθάρισαν ότι σχετικά με την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου «δε συζητείται εκ μέρους του υπουργού Παιδείας κάποια αλλαγή στάσης. Οπως και για τα δυο νομοσχέδια που πρόκειται να συζητηθούν στη Βουλή, της έρευνας και των μεταπτυχιακών, και εκεί υπάρχει αποφασιστική δήλωση ότι θα προχωρήσουν όπως τα έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση». Η πολυμέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση συνεχίζεται χωρίς παρεκκλίσεις, στην ίδια ρότα: Της υλοποίησης της στρατηγικής της Λισαβόνα και της Μπολόνια, της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, της λειτουργίας των πανεπιστημίων με κριτήρια της αγοράς.

Οπως σημείωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Λάζαρος Απέκης, «διαπιστώσαμε τη σταθερή θέση του υπουργού στις θέσεις της κυβέρνησης για το άρθρο 16, την αναθεώρηση του Συντάγματος, για το νέο νόμο - πλαίσιο, για τη χρηματοδότηση που είναι περιορισμένη, την επιμονή να συνεχιστεί αυτή η - όπως ονομάζεται από την κυβέρνηση - μεταρρύθμιση». Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης και γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, αφού επισήμανε ότι η συνάντηση με τον υπουργό είχε καθαρά διερευνητικό χαρακτήρα, τόνισε: «Δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση καμία απόσπαση του υπουργείου από τις προγραμματικές δηλώσεις και την πολιτική της κυβέρνησης. Επομένως, κάθε προσδοκία για πάγωμα του νόμου ή αλλαγή πολιτικής είναι μια προσδοκία η οποία δεν έχει καμία απολύτως πολιτική βάση. Η ΠΟΣΔΕΠ έχει πάγιες θέσεις, οι οποίες δε συμφωνούν με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΠΟΣΔΕΠ, η μόνη εναλλακτική λύση που υπάρχει είναι η ανάπτυξη των αγώνων του πανεπιστημιακού κινήματος».

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Ελενίτ για σκέπαστρο και βεράντα για αυλή

Από τη συζήτηση με τις εργαζόμενες στο παιδικό σταθμό
Από τη συζήτηση με τις εργαζόμενες στο παιδικό σταθμό
Η οροφή στο επάνω μέρος της σκάλας, μεταξύ πρώτου και δεύτερου ορόφου, στο εσωτερικό της κεντρικής εισόδου του 1ου Παιδικού Σταθμού του Δήμου Κερατσινίου, είναι κατασκευασμένη από φύλλα ελενίτ! Υλικό καρκινογόνο και απαγορευμένο καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για όλους, πόσο μάλιστα όταν στο κτίριο φιλοξενούνται 45 μικρά παιδιά. Η ύπαρξη του επικίνδυνου αυτού υλικού αποκαλύφτηκε στη διάρκεια περιοδείας, χτες το πρωί, κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής την Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτή Πειραιά, σε Παιδικούς Σταθμούς του δήμου.

Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής «φροντίδας» για την προσχολική αγωγή και της έλλειψης μέριμνας από τις μέχρι σήμερα δημοτικές αρχές να εξασφαλίσουν χώρους για την ανέγερση ιδιόκτητων Παιδικών Σταθμών. Ετσι σήμερα όλοι οι Παιδικοί Σταθμοί στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους. Και να σκεφτεί κανείς πως σε λίγο, σε αυτούς τους χώρους, θα κληθούν να αναλάβουν και τη λειτουργία των νηπιαγωγείων.

Για τη φροντίδα των 45 παιδιών που φιλοξενούνται στον 1ο Σταθμό απασχολούνται μόνο 2 νηπιαγωγοί (μία σε κάθε βάρδια), μία μαγείρισσα και μία καθαρίστρια. Ιδιο είναι και το προσωπικό που φροντίζει τα 44 παιδιά που φιλοξενούνται στον 5ο Παιδικό Σταθμό και, σύμφωνα με τις εργαζόμενες, απαιτείται επιπλέον προσωπικό. Ο 5ος Σταθμός στεγάζεται στον 3ο όροφο πολυκατοικίας και τα παιδιά έχουν για προαύλιο τη βεράντα.

Η Βέρα Νικολαΐδου επισήμανε στις εργαζόμενες τα χειρότερα που έρχονται και για την προσχολική αγωγή όπως και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και όχι μόνο σ' ό,τι αφορά στο άρθρο 16. Αφού αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από τον σχεδιαζόμενο «Καποδίστρια 2» που προωθούν, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Ασφάλισης, με συνένοχους τους δήμους, μέσα από τους οποίους θα περνούν ό,τι πιο αντεργατικό, κάλεσε τις εργαζόμενες να αντισταθούν και σαν πρώτο βήμα να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 7 του Νοέμβρη για το Ασφαλιστικό.

ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ - ΑΠΘ
Μετ' εμποδίων η αξιολόγηση

Η έντονη αντιπαράθεση θέσεων για την αξιολόγηση, τις πιστωτικές μονάδες και τα τετραετή προγράμματα σπουδών εμπόδισε προς το παρόν την εξέλιξη των σχετικών διεργασιών -στο Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ - προς αυτή την κατεύθυνση. Η πολύωρη γενική συνέλευση Τμήματος του Φυσικού φυλλορρόησε, ενώ σήμερα το μεσημέρι το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του Φυσικού (μετά από πρόταση της ΠΚΣ) συγκαλεί γενική συνέλευση του συλλόγου με θέμα τις εξελίξεις στην Παιδεία.

Η διοίκηση του Τμήματος έκανε πρόταση για πρόσωπα που θα μπορούσαν πειραματικά να συγκροτήσουν την επιτροπή αξιολόγησης του Φυσικού, αλλά η πρόταση δεν «περπάτησε». Η Πανσπουδαστική ΚΣ κατέθεσε στη γενική συνέλευση του Τμήματος πρόταση κατά του νόμου - πλαισίου και υπογράμμισε ότι ο σύλλογος φοιτητών του Φυσικού έχει πάρει αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στην αξιολόγηση. Η ΠΑΣΠ συμφώνησε απόλυτα με τη διαδικασία της αξιολόγησης, ενώ η ΔΑΠ απουσίαζε...

Για ιδιωτικά δάση με πτυχίο

Συνεργασία σε «ισότιμη βάση» σε όλα τα επίπεδα (έρευνα και εκπαίδευση) έχει ζητήσει η «Κτηματολόγιο ΑΕ» από το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τα δύο πανεπιστήμια έσπευσαν να δουν θετικά αυτή τη συνεργασία κι αυτό το διάστημα βρίσκονται σε διεργασίες με την «Κτηματολόγιο ΑΕ» για τους όρους του μνημονίου συνεργασίας. Η σύνδεση, ωστόσο, των πανεπιστημίων με την παραγωγή οφείλει να γίνεται μόνο στη βάση των πραγματικών λαϊκών αναγκών για την αδιάκοπη ανάπτυξη του υλικού και πνευματικού επιπέδου του συνόλου του λαού, κι όχι για τα κέρδη των εταιρειών... Οσο για την «Κτηματολόγιο ΑΕ» είναι δεδομένο ότι έχει βάλει σε εφαρμογή όλη την αντιδασική πολιτική και την πολιτική χρήσης γης που εκφράζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και σε αυτό το πλαίσιο θα εντάξει το δυναμικό των δύο Πολυτεχνείων της χώρας. Η ΠΚΣ του Τμήματος Τοπογράφων του ΑΠΘ καλεί τους φοιτητές να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί την Παιδεία και να μη γίνουν συνένοχοι στο ξεπούλημα του φυσικού πλούτου της χώρας. Να παλέψουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ολόπλευρη επιστημονική μόρφωση στο πτυχίο, για πτυχία με αξία που θα εξασφαλίζουν δουλιά με δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ