Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προωθείται χωρίς παρεκκλίσεις όλο το αντιδραστικό πακέτο

Συνάντηση χτες του υπουργού Παιδείας με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΔΕΠ

Η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται σε τροχιά εφαρμογής, το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης δεσπόζει στην ημερήσια διάταξη του υπουργείου Παιδείας. Που σημαίνει: Πρόσω ολοταχώς για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, για την υλοποίηση των διατάξεων του αντιδραστικού νόμου - πλαίσιο, για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την έρευνα και την τεχνολογία και τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν κατά τη συνάντηση γνωριμίας που είχε χτες ο υπουργός Παιδείας με την Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ). Αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι φήμες περί «αναστολής» της αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης και στον τομέα της Παιδείας είναι εκ του πονηρού και μόνο στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν φοιτητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, να σπείρουν τον εφησυχασμό.

Οι πανεπιστημιακοί επανέλαβαν στον υπουργό ότι η συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας ζητάει την απόσυρση του νόμου - πλαισίου. Αλλωστε, ήδη σε πολλά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όπου έχουν αποπειραθεί να εφαρμοστούν διατάξεις του νέου νόμου - πλαισίου, βρίσκουν την άμεση απάντηση φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων που προχωρούν σε μπλοκάρισμα της υλοποίησης του νόμου.

Οι πανεπιστημιακοί ξεκαθάρισαν ότι σχετικά με την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου «δε συζητείται εκ μέρους του υπουργού Παιδείας κάποια αλλαγή στάσης. Οπως και για τα δυο νομοσχέδια που πρόκειται να συζητηθούν στη Βουλή, της έρευνας και των μεταπτυχιακών, και εκεί υπάρχει αποφασιστική δήλωση ότι θα προχωρήσουν όπως τα έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση». Η πολυμέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση συνεχίζεται χωρίς παρεκκλίσεις, στην ίδια ρότα: Της υλοποίησης της στρατηγικής της Λισαβόνα και της Μπολόνια, της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, της λειτουργίας των πανεπιστημίων με κριτήρια της αγοράς.

Οπως σημείωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Λάζαρος Απέκης, «διαπιστώσαμε τη σταθερή θέση του υπουργού στις θέσεις της κυβέρνησης για το άρθρο 16, την αναθεώρηση του Συντάγματος, για το νέο νόμο - πλαίσιο, για τη χρηματοδότηση που είναι περιορισμένη, την επιμονή να συνεχιστεί αυτή η - όπως ονομάζεται από την κυβέρνηση - μεταρρύθμιση». Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης και γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, αφού επισήμανε ότι η συνάντηση με τον υπουργό είχε καθαρά διερευνητικό χαρακτήρα, τόνισε: «Δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση καμία απόσπαση του υπουργείου από τις προγραμματικές δηλώσεις και την πολιτική της κυβέρνησης. Επομένως, κάθε προσδοκία για πάγωμα του νόμου ή αλλαγή πολιτικής είναι μια προσδοκία η οποία δεν έχει καμία απολύτως πολιτική βάση. Η ΠΟΣΔΕΠ έχει πάγιες θέσεις, οι οποίες δε συμφωνούν με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΠΟΣΔΕΠ, η μόνη εναλλακτική λύση που υπάρχει είναι η ανάπτυξη των αγώνων του πανεπιστημιακού κινήματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νομιμοποιεί τη φίμωση συνδικαλιστικών απόψεων (2009-05-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-03-21 00:00:00.0)
Σταθερά διεκδικούν δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο (2007-05-22 00:00:00.0)
Συμφωνία κυβέρνησης - πανεπιστημιακών (2002-09-13 00:00:00.0)
Κινητοποίηση πανεπιστημιακών στις 18 του Γενάρη (2002-01-08 00:00:00.0)
Συνέχιση της αποχής εισηγείται η Ομοσπονδία τους (1997-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ