ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΚ - ΕΟΚ - ΟΣΣΑ
Τριπλή περιφερειακή σύνοδος

Στην Ντουσανμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, πραγματοποιήθηκε στις 6/10 η συνάντηση κορυφής των χωρών της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), καθώς επίσης της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) και της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ). Στις 3 αυτές περιφερειακές διακρατικές ενώσεις, που έχουν εμφανιστεί μεταξύ των χωρών που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, υπάρχουν διαφορετικές «ταχύτητες» συνεργασίας.

Ετσι, στη σύνοδο της ΚΑΚ συμμετείχαν 11 Πρόεδροι χωρών, ενώ απουσίαζε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, με πρόσχημα τις τρέχουσες πολιτικές διεργασίες στη χώρα του. Οι ηγέτες των χωρών της ΚΑΚ υπέγραψαν, χωρίς να κουβεντιάσουν, 17 ντοκουμέντα που είχαν συμφωνηθεί νωρίτερα μεταξύ των χωρών τους, που κυρίως εστιάζονται στον τομέα της συνεργασίας στα ζητήματα της μετανάστευσης. Από τη Σύνοδο αποχώρησε ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Μ. Σαακασβίλι, χωρίς να υπογράψει τα περισσότερα από τα ντοκουμέντα της συνάντησης, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παρεμποδίζει την υλοποίηση για τη Γεωργία των όποιων ευνοϊκών λειτουργιών έχει η ΚΑΚ.

Διαφοροποιήσεις στις υπογραφές διαφόρων ντοκουμέντων υπήρξαν κι από τους Προέδρους του Αζερμπαϊτζάν, του Τουρκμενιστάν και της Μολδαβίας.

Στη θέση του εκτελεστικού γραμματέα της ΚΑΚ τοποθετήθηκε ο Σ. Λέμπεντεφ, που έως τώρα ήταν διευθυντής της «Υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπίας» της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα τα ρωσικά ΜΜΕ εκτιμούν πως σημαντικότερα είναι τα ντοκουμέντα τα οποία εγκρίθηκαν μεταξύ των χωρών της ΕΟΚ, όπου συμμετέχουν Ρωσία, Καζαχστάν και Λευκορωσία, που προωθούν την τελωνειακή τους ένωση μέχρι το 2011. Παρατηρητές στην ΕΟΚ είναι Αρμενία, Μολδαβία και Ουκρανία, η ολοκληρωτική ένταξη της οποίας στην ΕΟΚ αποτελεί σημαντικό στοιχείο πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας.

Επίσης, στη σύνοδο των χωρών της ΟΣΣΑ, όπου συμμετέχουν, εκτός της Ρωσίας, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζαχστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ο Βλ. Πούτιν υποσχέθηκε ότι στο εξής οι χώρες της ΟΣΣΑ θα μπορούν να αγοράζουν ρωσικά όπλα κι εξοπλιστικά συστήματα με φθηνότερες τιμές, που ισχύουν για το εσωτερικό της Ρωσίας. Αποφασίστηκε να ενισχυθεί η συνεργασία της ΟΣΣΑ με την «Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης», όπου συμμετέχει η Κίνα. Η ΟΣΣΑ τοποθετήθηκε υπέρ της ενεργητικότερης συμμετοχής της στην «ειρηνευτική διαδικασία» στο Αφγανιστάν, καθώς επίσης υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και ενάντια στην «εμφάνιση νέων διαχωριστικών γραμμών και στην αναβίωση της ατμόσφαιρας της έλλειψης εμπιστοσύνης και της καχυποψίας».


Ι. Π.

ΣΟΥΔΑΝ
Καταγγελίες για εμπρησμούς και βομβαρδισμούς στο Νταρφούρ

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Εμπρησμούς δεκάδων κτιρίων μέχρι του σημείου ισοπέδωσης της σουδανικής πόλης Χασκανίτα της επαρχίας Νταρφούρ κατήγγειλαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ, οι οποίοι εν τούτοις διέψευσαν τους ισχυρισμούς φράξιας της ανταρτικής οργάνωσης «Σουδανικός Απελευθερωτικός Στρατός» (SLA-UNITY) πως στρατός και παραστρατιωτικές ομάδες των Τζαντζαγουίντ σκότωσαν 100 αμάχους. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ είπαν ότι η πόλη Χασκανίτα (όπου την περασμένη βδομάδα εξαπολύθηκε ανταρτική επίθεση κατά του εκεί στρατοπέδου της Αφρικανικής Ενωσης με 12 νεκρούς στρατιώτες) τέθηκε εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο του σουδανικού στρατού, αφού προηγουμένως οι περίπου 7.000 κάτοικοί της και άλλοι 8.000 κάτοικοι παρακείμενων περιοχών είχαν υποχρεωθεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Το περασμένο 24ωρο, φράξια ανταρτών του «SLA-UNITY» κατήγγειλε σφοδρούς εναέριους βομβαρδισμούς και στην κοντινή (στη Χασκανίτα) πόλη Μουχατζέρια. Λίγο μετά, η αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ ανακοίνωσε ότι η «βία διαχέεται τώρα και στην πόλη Μουχατζέρια»... Παράλληλα, διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και αποστολές του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα του νότιου Νταρφούρ, Νγιάλα, κάλεσαν προληπτικά το «μη απαραίτητο προσωπικό» τους να εγκαταλείψει την περιοχή.

Μέσα σ' όλα αυτά, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Αμπού Γκέιτ συναντήθηκε με αρχηγούς ανταρτικών οργανώσεων στο Νταρφούρ, ζητώντας τους να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που αναμένεται να διεξαχθούν στο τέλος του μήνα στη Λιβύη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Φωτιά που εκδηλώθηκε σε παράνομο ορυχείο της επαρχίας «Φρι Στέιτ» σκότωσε την περασμένη βδομάδα 23 Νοτιοαφρικανούς εργάτες. Ο θάνατός τους διαπιστώθηκε μόλις προχτές...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Στις 25 Νοέμβρη θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Κροατία, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της χώρας. Η διάλυση της Βουλής αναμένεται στις 12 του μήνα και στις 3 Νοέμβρη η έναρξη προεκλογικής εκστρατείας.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Οι Αμερικανοί Μάριο Καπέτσι, Μάρτιν Εβανς και ο Βρετανός Ολιβερ Σμίθις βραβεύτηκαν χτες με το ΝΟΜΠΕΛ ιατρικής 2007 για τις εργασίες τους πάνω στα εμβρυακά βλαστοκύτταρα ινδικών χοιριδίων. Θεωρήθηκε πως η έρευνά τους συνέβαλε στην κατανόηση του ρόλου που παίζουν συγκεκριμένα γονίδια πάνω στην εκδήλωση ασθενειών όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακές αρρώστιες και ο καρκίνος.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ο Χεράλδο Γκιγιέν, δημοσιογράφος και ανταποκριτής της εφημερίδας του Μαϊάμι, El Nuevo Herald, έφυγε από την Κολομβία καθώς έλαβε 24 απειλές κατά της ζωής του μέσα σε τρία 24ωρα μετά την κατηγορία εκ μέρους του προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, ότι είναι ο «εγκέφαλος» του βιβλίου της πρώην ερωμένης του βαρόνου των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ. Βιβλίο που συνδέει τον Ουρίμπε άμεσα με τα καρτέλ των ναρκωτικών αλλά και τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς.

ΑΝΟΪ.-- Ξεπερνούν τους 58, όπως όλα δείχνουν, οι νεκροί που αφήνει πίσω του ο τυφώνας Λεκίμα, στο Βόρειο και Κεντρικό Βιετνάμ και 15 αγνοούνται, με τις αρχές να μιλούν για τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 45 ετών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες σε βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, σε αποβάθρα πορθμείων του Αβτζιλάρ, στις ακτές του Βοσπόρου. Στο μεταξύ, την Κυριακή, σε επεισόδια, Κούρδοι αντάρτες πυροβόλησαν και σκότωσαν 13 στρατιώτες, στα Νοτιοανατολικά της Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ανακοινώνει σύγκληση έκτακτου συμβουλίου, αναφορικά με το θέμα...

ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ.-- Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους το βράδυ του Σαββάτου σε διάφορες πόλεις της Χώρας των Βάσκων και της γειτονικής Ναβάρα στην Ισπανία, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη 23 μελών του κόμματος «Μπατασούνα» που τέθηκε εκτός νόμου το 2003 με την κατηγορία ότι αποτελεί το πολιτικό σκέλος της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

ΣΕΡΒΙΑ
Επεισόδια και διχασμός της μουσουλμανικής κοινότητας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Αναστάτωση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στους κόλπους της σερβικής μουσουλμανικής κοινότητας, με αφορμή την πρόσφατη αντικατάσταση του αρχιμουφτή Μοαμέρ Ζούρκολιτς απ' την Ανώτατη Σύνοδο της σερβικής ισλαμικής κοινότητας στο Βελιγράδι. Το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν επεισόδια με έναν τραυματία στον τηλεοπτικό σταθμό «ΤV Jedinstvo» κατά την εισβολή ενόπλου που διαμαρτυρόταν για την αντικατάσταση του αρχιμουφτή Ζούρκολιτς απ' τον Αντέμ Ζίλκιτς. Ο δράστης τραυμάτισε το φύλακα του σταθμού, απείλησε με πιστόλι άλλους εργαζόμενους, αφού προκάλεσε βανδαλισμούς στο στούντιο του σταθμού, που είχε μεταδώσει συνέντευξη του νεοεκλεγέντος αρχιμουφτή...

Πριν την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό, ο Ζούρκολιτς είχε καταγγείλει τη σερβική κυβέρνηση αλλά και τις τοπικές αρχές της πόλης Νόβι Παζάρ (όπου ήταν και η ως πρόσφατα έδρα της ισλαμικής σερβικής κοινότητας) για συνωμοσία εναντίον του και συνεργασία με τις μυστικές αρχές με στόχο το διχασμό της ισλαμικής κοινότητας στη χώρα.

Οι δηλώσεις Ζούρκολιτς προκάλεσαν σειρά εντάσεων λίγο πριν την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό. Στο τζαμί του Πριέπολιε συνελήφθη ομάδα ενόπλων υποστηριχτών του Ζούρκολιτς. Στο τέμενος Σένιτσα έγιναν συγκρούσεις μεταξύ υποστηριχτών του Ζούρκολιτς (που εκλέγεται απ' την Ανώτατη Σύνοδο της μουσουλμανικής κοινότητας στο Σαράγεβο της Βοσνίας) και του νεοεκλεγέντος Ζίλκιτς. Τελικώς στο τέμενος Σένιτσα επενέβη η αστυνομία, προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών του «Δημοκρατικού Κόμματος Σαντζάκ» και του Σέρβου υπουργού Εσωτερικών Ντράγκαν Γιότσιτς που προειδοποίησε ότι θα τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που υπερέβησαν τις αρμοδιότητές τους.

Την Κυριακή, ένταση σημειώθηκε και στο Νόβι Σαντ απ' την προσπάθεια μερικών δεκάδων μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης «Εθνική Φάλαγγα» του Γκόραν Ντάρντοβιτς να διαδηλώσουν (παρά την απαγόρευση της αστυνομίας) την ώρα που διαδήλωναν μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων. Συνελήφθησαν 56 νεοναζιστές (ανάμεσά τους 11 Σλοβάκοι και οκτώ Βούλγαροι), ενώ κατασχέθηκαν μαχαίρια, ναζιστικές σημαίες και ρατσιστικό προπαγανδιστικό υλικό.

ΓΑΛΛΙΑ - ΤΣΕΧΙΑ
Συνάντηση με επίκεντρο την «αντιπυραυλική ασπίδα»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, συμφώνησαν και οι δύο ότι η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ αποτελεί θέμα διμερών σχέσεων, αλλά και υπόθεση του ΝΑΤΟ.

Και οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι το ζήτημα της ασπίδας θα πρέπει να αποτελέσει θέμα συζήτησης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι τον ερχόμενο Απρίλη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Παράλληλα, άλλα θέματα συζήτησης των Τοπολάνεκ και Σαρκοζί αφορούσαν την κοινή αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι σχέσεις των δύο χωρών με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, καθώς και οι προετοιμασίες των δύο χωρών για την προεδρία της ΕΕ.

ΙΡΑΝ
Συμπλοκές μεταξύ φοιτητών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Συμπλοκές σημειώθηκαν, χτες, στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου της Τεχεράνης, όταν δεκάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική Αχμαντινετζάντ και συγκρούστηκαν με συμφοιτητές τους που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, καθώς η είδηση δε μεταδόθηκε από τα επίσημα ιρανικά ΜΜΕ, παρενέβη η αστυνομία που προσπάθησε να απωθήσει τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές με δακρυγόνα.

Αφορμή για τη διαδήλωση αποτέλεσε η προγραμματισμένη ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Προέδρου λόγω της έναρξης του πανεπιστημιακού έτους. Οι διαδηλωτές, με συνθήματα, κατήγγειλαν τις δηλώσεις Αχμαντινετζάντ, στον ΟΗΕ, περί «σεβασμού των ελευθεριών εντός της χώρας», τον χαρακτήρισαν «δικτάτορα» και ζήτησαν την απελευθέρωση συμφοιτητών τους που συνελήφθησαν μετά από ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ