Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Επεισόδια και διχασμός της μουσουλμανικής κοινότητας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Αναστάτωση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στους κόλπους της σερβικής μουσουλμανικής κοινότητας, με αφορμή την πρόσφατη αντικατάσταση του αρχιμουφτή Μοαμέρ Ζούρκολιτς απ' την Ανώτατη Σύνοδο της σερβικής ισλαμικής κοινότητας στο Βελιγράδι. Το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν επεισόδια με έναν τραυματία στον τηλεοπτικό σταθμό «ΤV Jedinstvo» κατά την εισβολή ενόπλου που διαμαρτυρόταν για την αντικατάσταση του αρχιμουφτή Ζούρκολιτς απ' τον Αντέμ Ζίλκιτς. Ο δράστης τραυμάτισε το φύλακα του σταθμού, απείλησε με πιστόλι άλλους εργαζόμενους, αφού προκάλεσε βανδαλισμούς στο στούντιο του σταθμού, που είχε μεταδώσει συνέντευξη του νεοεκλεγέντος αρχιμουφτή...

Πριν την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό, ο Ζούρκολιτς είχε καταγγείλει τη σερβική κυβέρνηση αλλά και τις τοπικές αρχές της πόλης Νόβι Παζάρ (όπου ήταν και η ως πρόσφατα έδρα της ισλαμικής σερβικής κοινότητας) για συνωμοσία εναντίον του και συνεργασία με τις μυστικές αρχές με στόχο το διχασμό της ισλαμικής κοινότητας στη χώρα.

Οι δηλώσεις Ζούρκολιτς προκάλεσαν σειρά εντάσεων λίγο πριν την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό. Στο τζαμί του Πριέπολιε συνελήφθη ομάδα ενόπλων υποστηριχτών του Ζούρκολιτς. Στο τέμενος Σένιτσα έγιναν συγκρούσεις μεταξύ υποστηριχτών του Ζούρκολιτς (που εκλέγεται απ' την Ανώτατη Σύνοδο της μουσουλμανικής κοινότητας στο Σαράγεβο της Βοσνίας) και του νεοεκλεγέντος Ζίλκιτς. Τελικώς στο τέμενος Σένιτσα επενέβη η αστυνομία, προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών του «Δημοκρατικού Κόμματος Σαντζάκ» και του Σέρβου υπουργού Εσωτερικών Ντράγκαν Γιότσιτς που προειδοποίησε ότι θα τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που υπερέβησαν τις αρμοδιότητές τους.

Την Κυριακή, ένταση σημειώθηκε και στο Νόβι Σαντ απ' την προσπάθεια μερικών δεκάδων μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης «Εθνική Φάλαγγα» του Γκόραν Ντάρντοβιτς να διαδηλώσουν (παρά την απαγόρευση της αστυνομίας) την ώρα που διαδήλωναν μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων. Συνελήφθησαν 56 νεοναζιστές (ανάμεσά τους 11 Σλοβάκοι και οκτώ Βούλγαροι), ενώ κατασχέθηκαν μαχαίρια, ναζιστικές σημαίες και ρατσιστικό προπαγανδιστικό υλικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ