Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
Παρακαταθήκη οι αγώνες

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.--

Οριακά φαίνεται να εγκρίνεται από τους πολίτες της Κόστα Ρίκα στο δημοψήφισμα η «συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο» (TLC) με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα με καταμετρημένο το 98,47% των ψήφων, το «ναι» - δηλαδή υπέρ της έγκρισης της TLC - αποσπά το 51,57% των ψήφων ενώ το «όχι» το 48,42%.

Απολύτως ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα εμφανίστηκε, όπως ήταν φυσικό, ο Πρόεδρος Οσκαρ Αρίας, ο οποίος υποστηρίζει ότι η χώρα του πρέπει να ανοίξει την οικονομία ακόμη περισσότερο.

Εντούτοις, οι κοινωνικές και λαϊκές δυνάμεις που αντιτίθονταν στη συμφωνία και είχαν συσπειρωθεί γύρω από το «Πατριωτικό Μέτωπο» τονίζουν καταρχήν ότι θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα μόνο εάν υπάρξει επανακαταμέτρηση, ψήφο την ψήφο, ενώπιον του λαού της Κόστα Ρίκα. Εξάλλου, υπάρχει σωρεία καταγγελιών για παραβιάσεις και παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία που ενδεχομένως αλλοίωσαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Πάντως, τονίζουν ότι ακόμη και εάν επαληθευτεί το αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να σταματήσουν να αντιστέκονται με κάθε μορφή πάλης και αγώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέμβαση έκαναν και οι ΗΠΑ, με το Λευκό Οίκο να «προειδοποιεί» ότι δε θα γινόταν επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης αν απορριπτόταν, και το Κογκρέσο να «διαβεβαιώνει» ότι, σε ενδεχόμενο απόρριψης, η χώρα τους δε θα χάσει τα υπάρχοντα ...εμπορικά πλεονεκτήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ