Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Πρόταση εντυπωσιασμού

Οι έλεγχοι του ισραηλινού στρατού κατοχής είναι καθημερινοί στη Δυτική Οχθη

Associated Press

Οι έλεγχοι του ισραηλινού στρατού κατοχής είναι καθημερινοί στη Δυτική Οχθη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αποφασισμένος να «δώσει ώθηση στην πολιτική ειρηνευτική διαδικασία με τον Μαχμούντ Αμπάς» δήλωνε, χτες, στην ετήσια εναρκτήρια συνεδρίαση για την Κνέσετ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Εχούντ Ολμέρτ, όπως αναμενόταν, υπογράμμισε ότι «δε θα χρησιμοποιήσει καμία δικαιολογία για να μη διαπραγματευτεί με τους Παλαιστινίους», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα χρειαστεί και οι δύο πλευρές να κάνουν συμβιβασμούς».

Κατέληξε, δε, ότι «ο δρόμος είναι μακρύς», καθιστώντας σαφές πως η αμερικανόπνευστη διεθνής σύνοδος για το ζήτημα, το Νοέμβρη, «δε θα βοηθήσει αν υποκαταστήσει τις διμερείς επαφές», που, όπως σημείωσε, δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συνεννόηση, αλλά μόνο στην αμοιβαία διαβεβαίωση «προθέσεων». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι, λίγες μέρες πριν τη νέα άφιξη στην περιοχή της Κοντολίζα Ράις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ολμέρτ, Χαΐμ Ραμόν, υποστήριζε ότι «το Ισραήλ μπορεί να διαπραγματευτεί την αποχώρησή του από τις πυκνοκατοικημένες αραβικές συνοικίες της ανατολικής Ιερουσαλήμ, γιατί αυτό θα συμβάλει στην προστασία και στη διεθνή αναγνώριση της προσάρτησης του δυτικού μέρους της».

Την πρόταση φαίνεται να αποδέχονται όλοι οι κυβερνητικοί εταίροι του κόμματος του Ολμέρτ, ακόμη και ο ακροδεξιός Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων. Μάλιστα, με δηλώσεις του, πριν ένα 24ωρο, «άνοιξε» τη συζήτηση επαναλαμβάνοντας τη θέση του για «πλήρη διαχωρισμό Αράβων - Εβραίων, ανταλλαγή πληθυσμών και εδαφών».

Ούτως ή άλλως, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν ανεγερθεί τόσοι εποικισμοί που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχωριστούν από τις αραβικές συνοικίες. Ετσι, το όλο θέμα μπορεί κάλλιστα να εγέρθηκε για τα «μάτια του κόσμου» και τη «διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων».

Κατά τα άλλα, τόσο χτες όσο και το Σάββατο, η ανατολική πλευρά της πόλης της Γάζας έγινε στόχος ισραηλινής εισβολής και αεροπορικών επιδρομών. Ισραηλινοί εκσκαφείς ισοπέδωσαν εγκαταστάσεις στη βιομηχανική ζώνη του περάσματος Κάρνι, ενώ πύραυλοι έπληξαν αστυνομικό τμήμα της «Χαμάς», τραυματίζοντας επτά αμάχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ