ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ
Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν το κόστος

Κάθε δήμος θα αναλάβει να «κλείσει» συμφωνίες με επιχειρηματίες για να γίνουν τα απαραίτητα έργα

Ενας από τους πολλούς αγωγούς στην περιοχή των Οινοφύτων, που αποχετεύουν ανεπεξέργαστα βιομηχανικά λύματα απευθείας στον Ασωπό
Ενας από τους πολλούς αγωγούς στην περιοχή των Οινοφύτων, που αποχετεύουν ανεπεξέργαστα βιομηχανικά λύματα απευθείας στον Ασωπό
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τη μόλυνση του Ασωπού και του υδροφόρου ορίζοντα που έχει τεράστιες επιπτώσεις σε περιοχές της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Ανατολικής Αττικής, επιχειρεί τώρα να φορτώσει και το κόστος για τη μεταφορά καθαρού πόσιμου νερού στους δήμους, δηλαδή στους ίδιους τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής!

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αποφασίστηκε η άμεση δημοπράτηση του έργου για τη σύνδεση των Οινοφύτων με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και η κατασκευή ταχυδιυλιστηρίου.

Χαρακτηριστικό όμως της στάσης του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι το γεγονός, ότι κάθε δήμος (Οινόφυτα, Τανάγρα, Αυλίδα, Σχηματάρι, Ωρωπός) καλείται ξεχωριστά να εξασφαλίσει χρήματα και μελέτες για τα αναγκαία υδροδοτικά έργα, γιατί προφανώς η κερδοφορία της μετοχοποιημένης ΕΥΔΑΠ είναι πιο σημαντική για την κυβέρνηση από την υγεία του λαού! Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Οινοφύτων, Γ. Θεοδωρόπουλος, στο «Ρ», «εμείς έχουμε και μελέτες και χρήματα. Εχουμε εξασφαλίσει από το πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ" 1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή αγωγού και 850.000 ευρώ για την κατασκευή ταχυδιυλιστηρίου και σκοπεύουμε άμεσα να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι επειδή το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ δίνει προτεραιότητα σε έργα που θα γίνουν σε συνεργασία με επιχειρηματίες, θα ξεκινήσει ένας τρελός χορός ιδιωτικοποίησης του δικτύου ύδρευσης της περιοχής...

«Κλείνουν συμφωνίες με επιχειρηματίες»

«Φορτώνουν την ευθύνη στους δήμους, και τους λένε "κόψτε το λαιμό σας" να βρείτε χρήματα και ανάδοχο για το έργο, ενώ το πρόβλημα ξεκινά από την κυβέρνηση, που αφήνει τους βιομηχάνους να δρουν ασύδοτα. Και αντί η κυβέρνηση να δώσει άμεσα νερό από την ΕΥΔΑΠ, μεταθέτει την ευθύνη και βάζει τους δημάρχους και να κλείνουν συμφωνίες με τους επιχειρηματίες», υπογράμμισε στο «Ρ» ο Βαγγέλης Ξένος, στέλεχος του ΚΚΕ.

Να σημειωθεί επίσης, ότι παρά το γεγονός ότι και σε γεωτρήσεις της Θήβας εντοπίστηκε εξασθενές χρώμιο, μετά από την εγκύκλιο - πρόκληση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, ότι «το νερό είναι πόσιμο», δε θεωρείται πια η περιοχή μέρος του προβλήματος!

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της προτείνει το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο για το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού:

  • Εδώ και τώρα τα δίκτυα ύδρευσης όλων των περιοχών να συνδεθούν με την ΕΥΔΑΠ. Μέχρι τότε, η δαπάνη του λαού για πόσιμο νερό να εξασφαλιστεί από το κράτος.
  • Αμεσο εντοπισμό των εργοστασίων που ρυπαίνουν. Να υποχρεωθούν για μέτρα αποτροπής της ρύπανσης που προκαλούν.
  • Να καταργηθεί το χουντικό διάταγμα του '69 που χαρακτηρίζει τον Ασωπό αγωγό παροχέτευσης ανεπεξέργαστων λυμάτων.
  • Ολοκληρωμένη μελέτη για τις μέχρι σήμερα επιπτώσεις της ρύπανσης στο περιβάλλον και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν. Να υπάρξει μέριμνα για την προστασία της αγροτικής παραγωγής.
  • Ελεγχος όσων κατοικούν και εργάζονται στην περιοχή για τις συνέπειες της ρύπανσης στην ανάπτυξη του οργανισμού τους. Να οργανωθεί πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής εξέτασης για όλα τα παιδιά.
  • Οι δαπάνες που θα γίνουν δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επιβαρύνουν το λαό. Να εξασφαλιστούν με νομοθετική ρύθμιση από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα, τους βιομηχάνους.
Σύλληψη δουλεμπόρων ανοιχτά της Ζακύνθου

Η οδύσσεια των 120 οικονομικών μεταναστών που δουλέμποροι τους άφησαν στη Ζάκυνθο (φωτ.) δεν έχει τέλος...
Η οδύσσεια των 120 οικονομικών μεταναστών που δουλέμποροι τους άφησαν στη Ζάκυνθο (φωτ.) δεν έχει τέλος...
Δουλεμπορικό σκάφος αποβίβασε 120 οικονομικούς μετανάστες στην παραλία του Γέρακα στη Ζάκυνθο, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες από το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο σκάφος την προηγούμενη μέρα από το λιμάνι της Νταμιέτας, στην Αίγυπτο, με τελικό προορισμό - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - την Ιταλία.

Το δουλεμπορικό σκάφος εντοπίστηκε λίγο αργότερα από τις λιμενικές αρχές της Ζακύνθου, οι οποίες μετά από σχετικό σήμα βρίσκονταν σε ετοιμότητα. Ακολούθησε η σύλληψη του εξαμελούς πληρώματος, αιγυπτιακής καταγωγής, καθώς κι ένας Ελληνας ο οποίος συνελήφθη στη στεριά και σύμφωνα με το λιμενικό ανήκει στο κύκλωμα των δουλεμπόρων. Σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Οι 116 μετανάστες - αναζητούνται άλλοι τέσσερις - φιλοξενούνται στα αποδυτήρια του δημοτικού σταδίου της πόλης της Ζακύνθου και σε ένα παλιό πρατήριο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου. Είναι ηλικίας από 20-40 ετών, όλοι άντρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κάθε ένας από αυτούς έδωσε 1.500 ευρώ στους δουλέμπορους προκειμένου να επιβιβαστούν στο δουλεμπορικό.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των υπολοίπων οικονομικών μεταναστών καθώς και για τη σύλληψη τυχόν άλλων μελών της σπείρας των διακινητών.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προϋπολογισμός με περισσότερους φόρους

Καταψήφισε η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία»

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν το πρόγραμμα Κατανομής Ανταποδοτικών Τελών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και ο προϋπολογισμός για το έτος 2008, σε ειδική συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου που έγινε την Κυριακή, απόντος του νομάρχη Π. Ψωμιάδη.

Το πρόγραμμα αλλά και τον προϋπολογισμό καταψήφισε ο εκπρόσωπος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Μιχάλης Σπυριδάκης, αποκαλύπτοντας τον αντιλαϊκό τους χαρακτήρα, ενώ επιμέρους διαφοροποιήσεις στη διαχείριση και όχι στην ουσία, πρόβαλλαν οι άλλες παρατάξεις.

Οπως είπε ο Μιχ. Σπυριδάκης, πρόκειται για προϋπολογισμό που στηρίζεται στη φορολόγηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, από τα οποία αναμένεται να εισπράξει περίπου 6 εκατ. ευρώ. Σε αντίθεση με αυτή τη λογική, η ΝΑΣ είναι υπέρ μιας Νομαρχίας που θα διεκδικεί πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα καταρτίζει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες του λαού.

Η ΝΑΣ διεκδικεί για το Νομό Θεσσαλονίκης ουσιαστικά έργα προς όφελος της ζωής των εργαζομένων και της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως αυτά της αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, μέτρα για την αντιμετώπιση της μόλυνσης του Θερμαϊκού και την επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης κ.ά. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η ΝΑΣ είναι ενάντια στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και στον «Καποδίστρια 2» που σηματοδοτούν την εκμετάλλευση από επιχειρηματίες όλων των υπηρεσιών και των έργων που έχουν σχέση με τις λαϊκές ανάγκες.

Κλοπή φαρμάκων που είχαν ανακληθεί

Ποσότητα παρτίδων του φαρμάκου ISOMAR Occhi Multidose 10ml (φυσιολογικός ορός), που είχαν ανακληθεί, κλάπηκε από την εταιρία ELPEN AE, όπως ενημερώνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ). Πρόκειται για τις παρτίδες 051204, 061204, 071204, 230105, 600605, 610605, 620605, 650605, 030705, 850206, 920206, 180306, 190306, 200306, 210306.

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με αυτούς τους αριθμούς παρτίδων, να μην το χρησιμοποιήσουν και να τον ενημερώσουν άμεσα.

Πρόστιμα για τις «χαφιεδοκάμερες»

Πρόστιμο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για χρήση των «χαφιεδοκαμερών» προκειμένου να παρακολουθούν φοιτητικό συλλαλητήριο στις 8 Μάρτη 2007, επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Αρχής Δ. Γουργουράκης (δεν ανέφερε το ύψος του προστίμου) λέγοντας ότι αυτό αποδείχτηκε από αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησε η Αρχή και κατά τον οποίο βρήκε «ανοιχτές» τις κάμερες.

Το ζήτημα της παρακολούθησης κινητοποιήσεων δε λύνεται βέβαια με τέτοια πρόστιμα που λειτουργούν και ως άλλοθι (δήθεν ότι υπάρχει κάποιος έλεγχος και επιβάλλονται ποινές) για να συνεχίζουν να λειτουργούν οι κάμερες. Επιπλέον, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το αυτονόητο. Οτι δηλαδή η εγκατάσταση αυτών των καμερών μόνο τις ανάγκες ελέγχου της κυκλοφορίας δεν εξυπηρετεί.

Υπενθυμίζεται ότι προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει καταθέσει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» ζητώντας την κατάργηση των καμερών που με πρόσχημα το κυκλοφοριακό πρόβλημα και την πάταξη της εγκληματικότητας χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και καταγραφή των κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ