ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΧΑΦΙΕΔΟΚΑΜΕΡΕΣ»
Με τη «βούλα» της κυβέρνησης

Πλήρη κάλυψη στην ΕΛ.ΑΣ. να χρησιμοποιεί τις χαφιεδοκάμερες για την παρακολούθηση των διαδηλώσεων προσφέρει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι είναι η ίδια που έχει δώσει τη σχετική εντολή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε περίπου ως «αυτονόητο δικαίωμα» της Ελληνικής Αστυνομίας να παρακολουθεί τις λαϊκές κινητοποιήσεις μέσω των εκατοντάδων καμερών που έχει εγκαταστήσει στο κέντρο της Αθήνας, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις συστάσεις και τα πρόστιμα της Αρχής Προστασίας. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που αναμένονται το επόμενο διάστημα, θα νομιμοποιήσουν τη χρήση των χαφιεδοκαμερών «κατά το δοκούν».

Κληθείς να σχολιάσει το δεύτερο πρόστιμο που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην ΕΛ.ΑΣ., επειδή σε αιφνιδιαστικό έλεγχο «έπιασε» τις κάμερες της αστυνομίας να παρακολουθούν το φοιτητικό συλλαλητήριο στις 8 του περασμένου Μάρτη, ο Θ. Ρουσόπουλος υπερασπίστηκε το «δίκιο» της ΕΛ.ΑΣ. Περνώντας στην αντεπίθεση έκρινε σκόπιμο να αναδείξει ότι έχει ασκηθεί αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της απόφασης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Οκτώβρη του 2006 και αναμένεται η απόφαση η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί. Επίσης, θύμισε ότι το Σεπτέμβρη του 2006 η Ελληνική Αστυνομία υπέβαλε ερώτημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το ίδιο θέμα. Αναμένεται ως σήμερα η σχετική γνώμη του εισαγγελέα. «Οταν εκδοθούν οι αποφάσεις ή εν πάση περιπτώσει η πρώτη από τις δύο που θα εκδοθεί - είτε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ή η γνώμη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου - θα εφαρμοστεί αυτό που λέει», αποφάνθηκε. Στο εύλογο ερώτημα γιατί μέχρι να εκδοθούν οι παραπάνω αποφάσεις η ΕΛ.ΑΣ. δε συμμορφώνεται με την απόφαση της Αρχής ο εκπρόσωπος έκανε πως δεν κατάλαβε: «Εχει κάνει (σ.σ. η ΕΛ.ΑΣ.) μια προσφυγή με τον νόμιμο τρόπο και στρέφεται εναντίον της απόφασης της Αρχής. Περιμένει λοιπόν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την απόφαση του Αρείου Πάγου», επανέλαβε, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της κυβέρνησης την Αρχή και τις αποφάσεις της...

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε λειτουργία βρίσκονται συνολικά 550 χαφιεδοκάμερες στο όνομα της διαχείρισης της κυκλοφορίας, από τις οποίες 198 κάμερες βρίσκονται στον αποκλειστικό έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. Αξιωματικοί της τελευταίας παραπονιούνται ότι λειτουργούν μόλις 88 επειδή οι υπόλοιπες έχουν πέσει «θύμα» εμπρηστικών επιθέσεων. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι οι κάμερες δεν προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια στη διαχείριση της κυκλοφορίας, αφού τα μποτιλιαρίσματα ήταν και είναι καθημερινό φαινόμενο.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Αναμένονται οι πλήρεις εξετάσεις

Δηλώσεις του μητροπολίτη Ζακύνθου περί διαδοχής

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πιθανά να έβγαινε χθες το βράδυ από τη Μονάδα Εντατικής θεραπείας, ενώ αναμένονται ακόμα οι πλήρεις ιστολογικές εξετάσεις, ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί από τους γιατρούς η θεραπευτική αγωγή που θ' ακολουθήσει.

Πληροφορίες έφερναν τον Αρχιεπίσκοπο να εξέφραζε χτες, στους στενούς του συνεργάτες στο Μαϊάμι, την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ελλάδα, μετά την ενημέρωση που είχε από τον γιατρό του Α. Τζάκη, για τη δυσμενή εξέλιξη της υγείας του.

Στο μεταξύ χτες, στο φόντο των δυσάρεστων αυτών εξελίξεων, συνεδρίασε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή συμπαράστασης προς τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Την επιστολή θα παραδώσουν δύο ιεράρχες.

Μετά το τέλος της Συνόδου, ο μητροπολίτης Ζακύνθου έθεσε θέμα έναρξης της διαδικασίας διαδοχής, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Οπως είπε «είναι λογικό και φυσικό, να τίθενται σενάρια διαδοχής από τη στιγμή που η ασθένεια του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου δεν είναι ιάσιμη».

Τις αντιδράσεις πολλών ιεραρχών προκάλεσε η παραπάνω δήλωση. Για «ασέβεια» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Συνόδου, μητροπολίτης Λαγκαδά, ενώ για «έλλειψη χριστιανικού πνεύματος και αγένεια» μίλησε ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης.

Τέλος, η ΕΙΝΑΠ με χτεσινή της ανακοίνωση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, «στον τρόπο διαχείρισης των ειδήσεων, με τη συμμετοχή βέβαια και συναδέλφων μας γιατρών, περί της πορείας της υγείας του Αρχιεπισκόπου». Να λειτουργήσουν με τους κανόνες ιατρικής δεοντολογίας κάλεσε τους γιατρούς, με ανακοίνωση του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

«ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ» ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Ξηλώνονται με πάλη

Προχτές επιβεβαιώθηκε και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ότι η ΕΛ.ΑΣ. καταγράφει με τους καμεροχαφιέδες που έχει στήσει στους δρόμους, αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Χρόνια τώρα η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», όπως και εργατικά συνδικάτα, το καταγγέλλουν με στοιχεία, ζητώντας το ξήλωμα του διαβόητου συστήματος «C4I». Ούτε είναι ξεκομμένο, ως γεγονός, από ένα συνολικότερο πλέγμα κατασταλτικών μέτρων που παίρνουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού στο ευρωενωσιακό πλαίσιο όπου λειτουργούν.

Παράδειγμα, τέλη 2006 ανακοινώθηκαν νέοι περιορισμοί στις διαδηλώσεις. Πορείες με λιγότερα από 500 άτομα, «στριμώχνονται» σε μια λωρίδα κυκλοφορίας, οριοθετημένη με κώνους, συνοδευόμενες από περιπολικά στην αρχή και το τέλος τους. Απαγορεύονται οι στάσεις και διακοπές για ομιλίες. Ζητείται από τους διοργανωτές να λαμβάνουν μέτρα περιφρούρησης «για την αποτροπή παρείσφρησης στην πορεία ξένων προς αυτήν στοιχείων (άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου)». Ενώ αν επιχειρηθεί αποκλεισμός οδών, οι διοργανωτές απειλούνται με νομικές ευθύνες και αστικές αποζημιώσεις.

Τέλη Μάη φέτος, με αφορμή τη διεξαγωγή του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ στην Αθήνα, αποφασίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. να μπορεί στο εξής να χρησιμοποιεί τις λεγόμενες «χρωμόσφαιρες». Να «μαρκάρει» με ειδικά όπλα όσους κρίνει κατά το δοκούν ότι συμμετάσχουν σε «επεισόδια», στημένα από κάθε είδους προβοκάτορες.

Τέλη Ιούνη, με ΠΔ, «αναβαθμίστηκε» η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και «επεκτάθηκε» η δράση της. Ενα κομμάτι της βαφτίστηκε «Τμήμα Αντιμετώπισης λοιπών εγκλημάτων βίας». Αρμοδιότητά του «η συλλογή, αναζήτηση, επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών με σκοπό την πρόληψη και καταστολή ενεργειών ατόμων ή ομάδων που στρέφονται με τη χρήση βίας και εξτρεμιστικών εγκληματικών ενεργειών κατά της ασφάλειας του κράτους... ως και κατά προσώπων ή πραγμάτων». Αρμοδιότητα έχει και «τη μελέτη των μέσων και των μεθόδων της παράνομης δράσης των ανωτέρω ατόμων ή ομάδων και των τυχόν οργανώσεών τους και το σχεδιασμό μέτρων για την αντιμετώπισή τους». Ισως με αυτό το υπόβαθρο τις μέρες που καιγόταν η Πελοπόννησος, έστειλαν εκεί τα τζιπ της Αντιτρομοκρατικής, ουσιαστικά να τρομοκρατούν με την παρουσία τους, τους άμοιρους πυροπαθείς, ενώ τρομολάγνοι κυβερνητικοί προπαγάνδιζαν περί «ασύμμετρης απειλής».

Επιπλέον, αρχές Οκτώβρη δημοσιοποιήθηκε σχέδιο ΠΔ, με το οποίο τα ΜΑΤ εφοδιάζονται και με μεταλλικά φράγματα που θα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συλλαλητηρίων. Αλλο ένα όπλο δηλαδή πέρα από τα φράγματα που ήδη κάνουν οι «κλούβες».

Ολα τα παραπάνω, ουσιαστικά, ενεργοποιούν πτυχές του «ευρωτρομονόμου», που χαρακτηρίζει πράξη τρομοκρατική κάθε μορφή πάλης ενάντια στην πλουτοκρατία, όπως οι καταλήψεις κτιρίων, δρόμων κ.λπ. Υλοποιούν αποφάσεις της ΕΕ για καταπολέμηση της «ριζοσπαστικοποίησης» και των «ακραίων πεποιθήσεων». Δηλαδή, για καταπολέμηση της πάλης των λαών ενάντια στις ευρωενωσιακές επιλογές. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα έχει γνώση επ' αυτών των ζητημάτων. Και το σημαντικότερο, έχει τη δύναμη να τα αντιμετωπίσει. Να κλιμακώσει την πάλη του για ανατροπή όλων των «αντιτρομοκρατικών» διατάξεων και της αντιλαϊκής πολιτικής που προστατεύουν.


Θ. ΜΠ.

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Νέα διακοπή της δίκης

Για αύριο διεκόπη η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων των δικαστικών, δικηγόρων και επιχειρηματιών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα. Αιτία της νέας διακοπής η διερεύνηση από το δικαστήριο καταγγελίας που έκανε χτες, καταθέτοντας μάρτυρας κατηγορίας δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αυριανή», ότι συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των συνολικά εννέα κατηγορουμένων δε δικαιούται να παρίσταται, καθώς του έχει αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος με απόφαση του ΔΣΑ. Από την πλευρά του ο κατηγορηθείς συνήγορος υποστήριξε ότι έχει εφεσιβάλει τη σχετική απόφαση του ΔΣΑ και μέχρι να κριθεί η υπόθεση από το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ανασταλεί η εφαρμογή της.

Το δικαστήριο αποφάσισε να ζητήσει το σχετικό φάκελο για το δικηγόρο από το ΔΣΑ, ώστε να διευκρινιστεί το θέμα κρίνοντας ότι αν ισχύει η καταγγελία του δημοσιογράφου θα αποτελέσει λόγο ακυρότητας όλης της διαδικασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ