Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΧΑΦΙΕΔΟΚΑΜΕΡΕΣ»
Με τη «βούλα» της κυβέρνησης

Πλήρη κάλυψη στην ΕΛ.ΑΣ. να χρησιμοποιεί τις χαφιεδοκάμερες για την παρακολούθηση των διαδηλώσεων προσφέρει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι είναι η ίδια που έχει δώσει τη σχετική εντολή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε περίπου ως «αυτονόητο δικαίωμα» της Ελληνικής Αστυνομίας να παρακολουθεί τις λαϊκές κινητοποιήσεις μέσω των εκατοντάδων καμερών που έχει εγκαταστήσει στο κέντρο της Αθήνας, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις συστάσεις και τα πρόστιμα της Αρχής Προστασίας. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που αναμένονται το επόμενο διάστημα, θα νομιμοποιήσουν τη χρήση των χαφιεδοκαμερών «κατά το δοκούν».

Κληθείς να σχολιάσει το δεύτερο πρόστιμο που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην ΕΛ.ΑΣ., επειδή σε αιφνιδιαστικό έλεγχο «έπιασε» τις κάμερες της αστυνομίας να παρακολουθούν το φοιτητικό συλλαλητήριο στις 8 του περασμένου Μάρτη, ο Θ. Ρουσόπουλος υπερασπίστηκε το «δίκιο» της ΕΛ.ΑΣ. Περνώντας στην αντεπίθεση έκρινε σκόπιμο να αναδείξει ότι έχει ασκηθεί αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της απόφασης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Οκτώβρη του 2006 και αναμένεται η απόφαση η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί. Επίσης, θύμισε ότι το Σεπτέμβρη του 2006 η Ελληνική Αστυνομία υπέβαλε ερώτημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το ίδιο θέμα. Αναμένεται ως σήμερα η σχετική γνώμη του εισαγγελέα. «Οταν εκδοθούν οι αποφάσεις ή εν πάση περιπτώσει η πρώτη από τις δύο που θα εκδοθεί - είτε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ή η γνώμη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου - θα εφαρμοστεί αυτό που λέει», αποφάνθηκε. Στο εύλογο ερώτημα γιατί μέχρι να εκδοθούν οι παραπάνω αποφάσεις η ΕΛ.ΑΣ. δε συμμορφώνεται με την απόφαση της Αρχής ο εκπρόσωπος έκανε πως δεν κατάλαβε: «Εχει κάνει (σ.σ. η ΕΛ.ΑΣ.) μια προσφυγή με τον νόμιμο τρόπο και στρέφεται εναντίον της απόφασης της Αρχής. Περιμένει λοιπόν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την απόφαση του Αρείου Πάγου», επανέλαβε, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της κυβέρνησης την Αρχή και τις αποφάσεις της...

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε λειτουργία βρίσκονται συνολικά 550 χαφιεδοκάμερες στο όνομα της διαχείρισης της κυκλοφορίας, από τις οποίες 198 κάμερες βρίσκονται στον αποκλειστικό έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. Αξιωματικοί της τελευταίας παραπονιούνται ότι λειτουργούν μόλις 88 επειδή οι υπόλοιπες έχουν πέσει «θύμα» εμπρηστικών επιθέσεων. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι οι κάμερες δεν προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια στη διαχείριση της κυκλοφορίας, αφού τα μποτιλιαρίσματα ήταν και είναι καθημερινό φαινόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ