Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κόντρες και αιχμές στη μάχη για την καρέκλα

Ως άσπιλοι και αμόλυντοι από τα μεγάλα συμφέροντα και τη διαπλοκή επιχειρούν να εμφανιστούν οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, όταν είτε από κυβερνητικές είτε από κομματικές θέσεις υπηρέτησαν και υπηρετούν μια πολιτική που υποτάσσεται στις απαιτήσεις της άρχουσας τάξης.

Η σύγκρουση ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα του Γ. Παπανδρέου και του Ε. Βενιζέλου έχει προσλάβει σκληρές διαστάσεις, με τους δύο υποψηφίους να ανταλλάσσουν κατηγορίες και να αφήνουν αιχμές για προσωπικούς χειρισμούς και κινήσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Χωρίς να θίγουν τον πυρήνα των αντιλαϊκών κατευθύνσεων του ΠΑΣΟΚ, ο καθένας για λογαριασμό του προσπαθεί να πείσει ότι προήλθε από «παρθενογένεση» και δεν αποτέλεσε κεντρικό εκφραστή μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής προς όφελος των συμφερόντων της ολιγαρχίας.

Τώρα ...αντιστέκονται στα συμφέροντα

Στην επιχείρηση παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων για τη δήθεν ...«φιλολαϊκή στροφή» του ΠΑΣΟΚ και την ...απαγκίστρωσή του από τα «συμφέροντα» συμμετέχουν με τους ίδιους ρυθμούς τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο Ε. Βενιζέλος αλλά και ο Κ. Σκανδαλίδης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με προχτεσινή του συνέντευξη στο «Αλτερ» αναφέρθηκε σε «παρεμβάσεις εξωθεσμικών κέντρων» και σε συγκεκριμένο μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα που επεμβαίνει στις εσωκομματικές διαδικασίες, υποστηρίζοντας ότι «δε θα υποκύψει σε καμία πίεση, σε κανένα χατίρι». Απαντώντας χτες ο Ε. Βενιζέλος, προσπάθησε να αποκρούσει τις θεωρίες τις οποίες διατυπώνουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, περί στήριξης από τα ΜΜΕ στο πρόσωπό του, δηλώνοντας ότι βρίσκεται σ' αυτή τη θέση επειδή τον έβαλαν οι πολίτες και όχι οι εκδότες.

Ο Ε. Βενιζέλος, σε γεύμα που παρέθεσε χτες το μεσημέρι σε δημοσιογράφους, απάντησε λέξη προς λέξη στην προχτεσινή συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου, την οποία χαρακτήρισε «διχαστική» και «απειλητική», υποστηρίζοντας ότι ο δικός του στόχος είναι να ενώσει και όχι να διαιρέσει το ΠΑΣΟΚ. Στην προσπάθεια χειραγώγησης του λαού, οι υποψήφιοι πρόεδροι υπόσχονται ότι η ανάληψη από αυτούς της ηγεσίας θα σημάνει «νέα αρχή» για το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «στις 11 Νοεμβρίου θα υπάρξει μία καθαρή εντολή για ένα συλλογικό ΠΑΣΟΚ με σαφείς θέσεις και στίγμα», ενώ ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε ότι στόχος του «είναι η δημιουργία ενός νέου ΠΑΣΟΚ, η άσκηση άλλου τύπου αντιπολίτευσης και η νίκη στις επόμενες εκλογές».

Αλληλοκαρφώματα

Ο Ε. Βενιζέλος χτες όξυνε το κλίμα της αντιπαράθεσης χαρακτηρίζοντας «χονδροειδή» τα επιχειρήματα περί «συκοφαντών» που εκτοξεύονται από στελέχη της πλευράς Παπανδρέου. Ανέφερε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν «παίζει με τίμια χαρτιά» και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του «για τη λειτουργία του κομματικού μηχανισμού υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου».

Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης προέδρου, αμφισβήτησε την ύπαρξη ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων στην εκλογή του Γ. Παπανδρέου, «ακόμα τους ψάχνουμε» είπε χαρακτηριστικά, και μίλησε για «σόου ρωμαϊκής αρένας». Εκανε λόγο για «απειλές» που δέχτηκαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία δήλωσαν ότι τον υποστηρίζουν, από τον κομματικό μηχανισμό. Μίλησε για λάθος χειρισμούς στην «υπόθεση των ομολόγων, των πυρκαγιών και των συμβασιούχων», αποφεύγοντας βέβαια να αμφισβητήσει την ουσία των πολιτικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ε. Βενιζέλος αναρωτήθηκε αν το ΠΑΣΟΚ «πρέπει να ξεχάσει τον Κ. Σημίτη» και ανέφερε ότι επί των κυβερνήσεών του αυτός «ανέλαβε υπουργεία λάντζας σε αντίθεση με άλλους που σήμερα τον καταγγέλλουν»... Ο ίδιος είπε ότι «αυτοί που σήμερα εμφανίζονται σαν διαφωνούντες» επί των πολιτικών επιλογών της κυβερνητικής περιόδου Σημίτη «δεν αμφισβήτησαν πολιτικές επιλογές, όπως το νόμο Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό». Ο Ε. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι αυτός διαφώνησε, αλλά ξέχασε πως ως υπουργός την ίδια περίοδο στήριξε τις κυβερνητικές κατευθύνσεις και στη συνέχεια ψήφισε τον αντιασφαλιστικό νόμο «Ρέππα».

Απαντώντας στις αναφορές του Γ. Παπανδρέου περί υπονομευτών, ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι «είδε επιλεκτική διαχείριση προσώπων στην υπόθεση του "Πόρτο Καρράς"», στην υπόθεση του χρηματιστηρίου. «Ο Πάχτας και ο Νεονάκης δεν κάνουν για βουλευτές αλλά κάνουν για κομματικά στελέχη», ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος.

Στην επισήμανση του Γ. Παπανδρέου ότι ο Ε. Βενιζέλος ήταν μεταξύ όσων άκουσαν τη δήλωση που επρόκειτο να κάνει για το εκλογικό αποτέλεσμα, χωρίς να προβάλει καμία διαφωνία, ο υποψήφιος πρόεδρος υποστήριξε ότι διάβασε το κείμενό του αλλά δε μας είπε την τελευταία του φράση, δηλαδή ότι θα ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των μελών του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του άρθρου 16, αν ο ίδιος είναι πρόεδρός του, σημείωσε ότι «θα συμμετέχει στη συζήτηση και θα φύγει από την ψηφοφορία», ενώ χτες το βράδυ μιλώντας στον «Αλφα» ξεκαθάρισε ότι η διαφωνία του ήταν διαδικαστικού περιεχομένου.

Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πώς μετά από αυτές τις αντιπαραθέσεις θα συνυπάρξει στο ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου, ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε: «Πώς συνυπάρχει στη ΝΔ ο Κ. Καραμανλής με την Ντ. Μπακογιάννη;»...

Χτες μίλησε στη Ρόδο ο Κ. Σκανδαλίδης και ζήτησε να σταματήσουν οι αλληλοεπιθέσεις και οι καταγγελίες και να κλείσουν τα τηλεοπτικά παράθυρα της πόλωσης, ενώ σήμερα θα παρουσιάσει την «ιδεολογική του πλατφόρμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ