ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Θα συνεχίσει να λειτουργεί αν και είναι επικίνδυνος!

Ο υφυπουργός Εσωτερικών απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα παραδέχτηκε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα έργα υποδομής, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσουν να ρίχνονται σκουπίδια

Τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής Τεμπλόνι της Κέρκυρας όπου λειτουργεί κορεσμένος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων μετέφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Ειδικότερα ζήτησε να σταματήσει η απόθεση των απορριμμάτων στο συγκεκριμένο χώρο και να ξεκινήσει η προσπάθεια εξεύρεσης νέων χώρων.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εσωτερικών Α. Νάκος είπε ότι στην Κέρκυρα προβλέπονται δύο Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Ο ένας στο Τεμπλόνι, που λειτουργεί από το 2003, και ο άλλος στη Νότια Κέρκυρα, η κατασκευή του οποίου καθυστέρησε λόγω της αντίδρασης των κατοίκων. Παραδέχτηκε ότι στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου δεν έχουν ολοκληρωθεί το σύστημα απαγωγής του βιοαερίου και τα έργα των στραγγισμάτων των στερεών αποβλήτων, αλλά είπε ότι ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ δεν πρόκειται να καταργηθεί γιατί είναι καινούριος.

Ο Χ. Χαραλάμπους στην παρέμβασή του τόνισε ότι στο συγκεκριμένο ΧΥΤΑ δεν τηρείται κανένας υγειονομικός και περιβαλλοντικός όρος και ουσιαστικά πρόκειται για μια τεράστια χωματερή και χαβούζα. Οι κάτοικοι της περιοχής, είπε, προχώρησαν στον αποκλεισμό του χώρου, αφού αγωνίζονται για την υγεία τους και την ίδια τη ζωή τους και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις που προστάτευαν ουσιαστικά την παρανομία.

Αποτέλεσμα της απαράδεκτης κατάστασης και της απουσίας βιολογικού καθαρισμού, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι να έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και να πέφτουν επικίνδυνα υλικά στη θαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας. Θεωρούμε, κατέληξε, ότι η περιοχή στο Τεμπλόνι έχει κορεστεί και πρέπει να κλείσει αμέσως και να ξεκινήσουν μελέτες για την ανεύρεση νέου χώρου.

Φωτιά σε αστικό λεωφορείο

Το λεωφορείο που καταστράφηκε από τη φωτιά δημιουργεί πολλά ερωτηματικά

Eurokinissi

Το λεωφορείο που καταστράφηκε από τη φωτιά δημιουργεί πολλά ερωτηματικά
Σε βραχυκύκλωμα καλωδίων αποδίδουν οι εμπειρογνώμονες της ΕΘΕΛ τη φωτιά που εκδηλώθηκε χτες το πρωί σε αστικό λεωφορείο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Σπάτα - Λούτσα, με 60 επιβάτες. Με την εκδήλωση της φωτιάς ο οδηγός άνοιξε αμέσως τις πόρτες, όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν σώοι, ενώ το λεωφορείο παραδόθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς, παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν οι άνδρες της Πυροσβεστικής.

Το νέο αυτό περιστατικό με λεωφορείο της ΕΘΕΛ, που είναι το 16ο τα τελευταία δύο χρόνια, εγείρει εύλογα ερωτηματικά για τις προδιαγραφές των λεωφορείων, ποιος και με ποια κριτήρια τις ορίζει, ποιος και με πιο τρόπο παρακολουθεί την τήρηση των προδιαγραφών κατά το στάδιο της κατασκευής και τέλος ποιος κάνει έλεγχο και με ποιες γνώσεις, πριν παραληφθούν τα λεωφορεία.

Πρόκειται βέβαια για πολιτικά ερωτήματα, που απαιτούν πολιτικές απαντήσεις. Και με την έννοια αυτή υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και για το χτεσινό συμβάν, αλλά και όσα άλλα παρόμοια έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στη λειτουργία της ΕΘΕΛ.

Σημειώνεται ότι συχνές είναι οι αναφλέξεις που έχουν εκδηλωθεί σε λεωφορεία που παραγγέλθηκαν με «προγραμματικές συμφωνίες» και παραλήφθηκαν το 1996. Τα λεωφορεία αυτά έχουν υποστεί «πατέντες», προκειμένου να αντιμετωπιστούν «κατασκευαστικές ατέλειες»!

Οι αναφλέξεις λεωφορείων έχουν απασχολήσει κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΘΕΛ, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί επίσημα τι μέτρα έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επισημαίνεται ότι από τα 120 λεωφορεία φυσικού αερίου, γαλλικής προέλευσης, που παρέλαβε η ΕΘΕΛ προ διετίας, έχουν καεί τα έξι λόγω προβλήματος στον καταλύτη. Οταν εκδηλώθηκε η πρώτη φωτιά στα καινούρια λεωφορεία, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε από την ΕΘΕΛ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «κατασκευαστική ατέλεια, για την οποία ευθύνεται η κατασκευάστρια εταιρεία»!

Οι τεχνικοί της ΕΘΕΛ επισημαίνουν ότι τα 250 πετρελαιοκίνητα λεωφορεία που τέθηκαν σε κυκλοφορία το 2005, δε διέθεταν το απαιτούμενο σύστημα για τον αυτόματο καθαρισμό του λαδιού που έπρεπε να είχε τοποθετηθεί στο εργοστάσιο. Η έλλειψη αυτού του μηχανισμού έχει καλυφθεί με «πατέντα», η οποία ωστόσο είναι λάθος στη συνδεσμολογία, με επακόλουθο να ανεβαίνει η θερμοκρασία και να αυξάνεται ο κίνδυνος ανάφλεξης του κινητήρα.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
«Χαράτσια» με πρόσχημα το κυκλοφοριακό

Με σύνθημα «Οχι στη ληστεία των παρκόμετρων», διαδήλωσαν χτες οι Πατρινοί με πρωτοβουλία της «ΔΑΣ - Πάτρα Μπροστά»

«Ο δημόσιος χώρος ούτε πουλιέται, ούτε νοικιάζεται. Χρησιμοποιείται από όλους χωρίς πληρωμή. Οχι στη ληστεία των παρκόμετρων». Με αυτό το σύνθημα εκατοντάδες εργαζόμενοι και φοιτητές της Πάτρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πάτρα Μπροστά», προχώρησαν σε κινητοποίηση μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, αντιδρώντας στην επιβολή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης επί πληρωμή στο κέντρο της πόλης, που επιβλήθηκε από την «πράσινη» δημοτική αρχή.

Το μέτρο ισχύει από την περασμένη Δευτέρα και, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του δημάρχου Ανδρέα Φούρα, έγινε στο πλαίσιο της επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης. Μάλιστα, η δημοτική αρχή ευελπιστεί πως από το εισπρακτικό αυτό μέτρο θα «τσιμπήσει» από τις τσέπες των Πατρινών 3 εκατομμύρια ευρώ σε ένα χρόνο!

Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της «ΔΑΣ - Πάτρα Μπροστά», Κώστας Πελετίδης, τόνισε πως «το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Πάτρας δε λύνεται αποσπασματικά με την επιβολή της ελεγχόμενης στάθμευσης, αλλά με τη δημιουργία ενός Δημόσιου Φορέα συνδυασμένων συγκοινωνιών (αστικά λεωφορεία, προαστιακός σιδηρόδρομος, τραμ κ.ά.). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πόλη μας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) - τα οποία μάλιστα είναι ιδιωτικά - καλύπτουν μόλις το 15% των μετακινήσεων». Και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Οι πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίζονται το δήμο όλα αυτά τα χρόνια έχουν παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των πραγματικών λύσεων που έχει ανάγκη η πόλη, συντάσσονται με την πολιτική κατεύθυνση των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που πριμοδοτούν τη χρήση του ΙΧ έναντι των ΜΜΜ και προσπαθούν με εισπρακτικού τύπου μέτρα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα».

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι σκέπασαν συμβολικά ένα παρκόμετρο και τόνισαν πως θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις μέχρι να καταργηθεί το ληστρικό μέτρο.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Βρέθηκε κρατούμενος απαγχονισμένος

Ενας Αφγανός υπόδικος, 27 χρόνων, βρέθηκε χτες το μεσημέρι στις Φυλακές Κορυδαλλού απαγχονισμένος στο κελί του, χρησιμοποιώντας ιμάντα ταξιδιωτικού σάκου. Ο Αφγανός κρατούνταν προσωρινά από τις 30 Αυγούστου 2007, καθώς εναντίον του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Για το θλιβερό περιστατικό διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από το Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης διέταξε Ενορκη Προκαταρκτική Εξέταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό είχαμε και άλλα ανάλογα περιστατικά ή ακόμη και θανάτους από χρήση ναρκωτικών ουσιών στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Πυρκαγιά σε αποθήκες με χημικές ουσίες

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες το απόγευμα σε αποθήκες χημικής βιομηχανίας στη Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, όπου φυλάσσονταν σε βαρέλια διαλυτικές ουσίες και χρώματα. Για δύο ώρες περίπου, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά από μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής, πυκνοί καπνοί κάλυψαν τον ουρανό στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ έγιναν και πολλές εκρήξεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν μετρήσεις για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν συνέπειες στο περιβάλλον από το νέφος που κάλυψε την περιοχή.

Τραυματισμός αστυνομικού

Αγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε αστυνομικό, που επέβαινε σε περιπολικό χτες τα ξημερώματα στην οδό Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο αστυνομικός μαζί με έναν συνάδελφό του επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν έλεγχο σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν πέντε άτομα, τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα. Ενας από τους επιβάτες αιφνιδίασε και πυροβόλησε τον αστυνομικό, τραυματίζοντας τον σοβαρά. Αλλά και ο παθών αστυνομικός ανταπέδωσε πυροβολώντας κατά του δράστη, ο οποίος παρόλο που διέφυγε, καταζητείται αφού στο μεταξύ έγιναν γνωστά τα στοιχεία του. Οι άλλοι τέσσερις επιβάτες του οχήματος ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς και προσήχθησαν στη Διεύθυνση Ασφαλείας. Σε έρευνα που ακολούθησε στο παραπάνω αυτοκίνητο, βρέθηκαν δύο δέματα με κοκαΐνη.

Ο αστυνομικός που τραυματίστηκε υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», καθώς δέχτηκε δύο σφαίρες, στην κοιλιακή χώρα και στη δεξιά ωμοπλάτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ