ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΙΑ - ΑΡΚΑΔΙΑ - ΛΑΚΩΝΙΑ
Οι πυρόπληκτοι συντονίζονται και διεκδικούν

Αύριο, Κυριακή, η σύσκεψη στη Μεγαλόπολη, τη Δευτέρα στη Σπάρτη

Σειρά πρωτοβουλιών έχουν αναλάβει οι Επιτροπές Αγώνα των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου, προκειμένου να συντονίσουν και οργανώσουν τον αγώνα των κατοίκων και να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στα άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα, προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκιο της Επιτροπής Αγώνα Ηλείας βρέθηκε κοντά σε κατοίκους των οποίων έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους και μένουν σε λυόμενα σε χωριά της Ζαχάρως. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά τη ΔΕΗ ΑΕ, μέχρι και 300 ευρώ, προκειμένου να συνδεθούν με το δίκτυο για την παροχή ρεύματος. Η Επιτροπή Αγώνα Ηλείας ζητά η σύνδεση παροχής ρεύματος να είναι δωρεάν, να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους τα έχουν δώσει για τη σύνδεση με το δίκτυο και το τιμολόγιό τους να έχει έκπτωση 50%.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τις αποθήκες του Δήμου Ζαχάρως και πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον υπεύθυνο αντιδήμαρχο Γιάννη Σχίζα, μετά τις καταγγελίες πολλών κατοίκων για διανομή της βοήθειας, όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες του καθενός, αλλά ανάλογα με το πόσο γνωστός είναι και πόσο... κοντά στη δημοτική αρχή! Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα Ηλείας προετοιμάζει τη λαϊκή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στη Ζαχάρω την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε εξέλιξη, εξάλλου, βρίσκονται οι προετοιμασίες για την καλύτερη δυνατή οργάνωση συσκέψεων που θα πραγματοποιηθούν σε Μεγαλόπολη και Σπάρτη, έπειτα από πρωτοβουλία αγροτικών συλλόγων, εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων. Συγκεκριμένα:

  • Στην Αρκαδία η σύσκεψη θα γίνει αύριο Κυριακή 14 Οκτώβρη, στη Μεγαλόπολη, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο της πόλης, με οργανωτές το Συνδικάτο Οικοδόμων Αρκαδίας και το Σύλλογο Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μεγαλόπολης, Δημητσάνας, Τροπαίων.
  • Στη Λακωνία η σύσκεψη θα γίνει, μετά από πρωτοβουλία της ΝΑΣ Λακωνίας, τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Σπάρτης.
Τίμησαν την Απελευθέρωση της Αθήνας

Εκδήλωση της ΠΟΑΟ, χτες το πρωί, στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Από τη χτεσινή εκδήλωση των Αντιστασιακών στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη
Από τη χτεσινή εκδήλωση των Αντιστασιακών στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη
Με συγκέντρωση στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και κατάθεση στεφάνων τίμησαν, χτες το πρωί, στην 63η επέτειο, την απελευθέρωση της Αθήνας από τον χιτλεροφασιστικό ζυγό στις 12 Οκτώβρη 1944, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τα μέλη και οι φίλοι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων. Μάλιστα, η χτεσινή μέρα στάθηκε αφορμή για τους αντιστασιακούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση, να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τη Βουλή, με σκοπό να παραδώσουν στο Κοινοβούλιο ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Οπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους τους, η στάση της προηγούμενης κυβέρνησης απέναντί τους υπήρξε αρνητική, έως και απάνθρωπη αφού απέρριψε όλα τα αιτήματά τους, επιμένοντας στη διαιώνιση των προβλημάτων τους. Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απαξιούν και να συναντηθούν μαζί τους. Τόσο ο Κ. Σημίτης πριν όσο και ο Κ. Καραμανλής αρνήθηκαν και να δεχτούν τη διοίκηση της ΠΟΑΟ για να του εκθέσει τα δίκαια αιτήματα των Αντιστασιακών.

Παρ' όλα αυτά, όπως δήλωσαν και χτες με τη δυναμική τους παρουσία έξω από το κοινοβούλιο οι βετεράνοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης επιμένουν και ζητούν:

Επιστροφή τους επιδόματος του 15% στις πενιχρές συντάξεις τους που έκοψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν επέστρεψε το ΠΑΣΟΚ μετά. Εξίσωση των Αναπήρων του ΔΣΕ με τους Ανάπηρους του Αλβανικού Μετώπου και της Αντίστασης. Επαναπατρισμός πολιτικών προσφύγων, με κατάργηση του ρατσιστικού «Ελληνες το γένος». Να γίνει Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα. Η Ιστορία της Αντίστασης να διδάσκεται στα σχολεία και στο στρατό. Να στηθεί άγαλμα του Αρη και του Σαράφη στην Αθήνα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης(Δημαρχείο Αθήνας). Να ιδρυθεί Μουσείο Τύπου του ΕΑΜ στο παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Καλλιθέα. Διεκδίκηση των αποζημιώσεων και επιστροφή του κατοχικού δανείου που πήραν οι Γερμανοί κατακτητές. Τέλος, ζητούν από τον πρωθυπουργό να τους δεχτεί σε ακρόαση.

ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στη Βουλή τα αιτήματα των πυρόπληκτων σε Αγιά, Πήλιο, Σκιάθο

Στο πλευρό των πυρόπληκτων αγροτών βρίσκεται από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, προσπαθώντας και μέσα στη Βουλή να προβάλει τα αιτήματά τους και να δρομολογήσει εξελίξεις για την επίλυσή τους. Με δύο Ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, απαιτούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι των νομών Λάρισας και Μαγνησίας.

Στην πρώτη Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Τ. Τσιόγκας, Αχ. Κανταρτζής και Ν. Γκατζής και απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνονται οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων αγροτών της επαρχίας Αγιάς του νομού Λάρισας και στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.

Οπως επισημαίνουν, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του Ιούλη, πολλές ήταν οι υποσχέσεις, όμως μέχρι σήμερα: Οσον αφορά τους πληγέντες αγρότες έγινε μόνο η υποβολή των δηλώσεων ζημιάς και τους δόθηκε μια μικρή αποζημίωση για παρηγοριά. Δεν έχει γίνει ακόμη καμία εκτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο και την ηρτημένη παραγωγή. Οσον αφορά τα τεχνικά έργα για την αντιπλημμυρική προστασία, έχουν γίνει κατά ένα μικρό μόνο μέρος αντιδιαβρωτικών έργων, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι μελέτες για την αντιπλημμυρική θωράκιση και δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τα έργα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την άμεση εκτίμηση και αποζημίωση στο 100% της ζημιάς (φυτικό κεφάλαιο - ηρτημένη παραγωγή - υποδομές), την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και των κατεστραμμένων καλλιεργειών (δεντρώσεις, πολυετείς), για τα επόμενα χρόνια έως την αποκατάσταση της παραγωγής;
  • Ποια άμεσα μέτρα θα πάρουν για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων μέσα στο Φθινόπωρο;
Πήλιο - Σκιάθος

Η δεύτερη Ερώτηση, που απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομίας και υπογράφεται από τον Ν. Γκατζή και Τ. Τσιόγκα, αφορά την άδικη εξαίρεση περιοχών του Πηλίου και της Σκιάθου από ρυθμίσεις (δάνεια, πιστωτικές και λοιπές διευκολύνσεις) για τους επαγγελματίες και αγρότες πυρόπληκτους, που ισχύουν σε άλλους πυρόπληκτους νομούς.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου - Β. Σποράδων έχει καταστραφεί, η ελαιοπαραγωγή, η μηλοπαραγωγή των Δημοτικών Διαμερισμάτων Νεοχωρίου, Συκής, Αφετών, Αργαλαστής, Μηλεών και Σκιάθου, που σε συνδυασμό με τη φετινή αφορία της ελιάς έχει φέρει σε απελπισία τους αγρότες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον υπουργό: Γιατί εφαρμόζονται δύο μέρα και δύο σταθμά; Τι μέτρα θα πάρει ώστε να αρθεί η αδικία σε βάρος των αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων του Νομού Μαγνησίας, ούτως ώστε να μην αφανιστούν οι αγρότες της περιοχής και τι μέτρα για την ενίσχυση του απολεσθέντος εισοδήματος, λόγω αφορίας, των ελαιοπαραγωγών του Πηλίου.

Σύγκρουση πλοίων

Με το αλιευτικό πλοίο «ΧΡΥΣΟΥΛΑ» συγκρούστηκε χτες τα ξημερώματα με το ακτοπλοϊκό πλοίο «ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ» στο Θερμαϊκό Κόλπο. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν οι τρεις από τους έξι ναυτεργάτες του πληρώματος του αλιευτικού και ο πλοιοκτήτης του, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μηχανιώνας για την παροχή πρώτων βοηθειών. Επίσης, προκλήθηκαν ρήγματα και στα δύο πλοία. Το «ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ» εκτελούσε το δρομολόγιο από Μυτιλήνη για Λήμνο και Θεσσαλονίκη με 143 επιβάτες και 60 άτομα πλήρωμα από τους οποίους δεν τραυματίστηκε κανείς. Τα αίτια της σύγκρουσης δεν έχουν γίνει γνωστά.

Προβλήματα από τη νεροποντή

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προκάλεσε η χτεσινοβραδινή, έντονη βροχόπτωση στην Αττική. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, κεραυνός έπληξε μετασχηματιστή που συνδεόταν με τη γραμμή Χαλκηδόνας, με αποτέλεσμα τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε Περιστέρι και Πετρούπολη. Επίσης, από άγνωστη αιτία προκλήθηκε βλάβη σε γραμμή που ηλεκτροδοτεί το Ρέντη και τμήματα της περιοχής του Πειραιά. Συνεργεία της ΔΕΗ έσπευσαν να επισκευάσουν τις ζημιές. Προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε Πεύκη, Χολαργό, Μενίδι και Ανω Λιόσια.

Επιπλέον, δημιουργήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους της Αττικής. Η χαμηλή ταχύτητα των οχημάτων και οι διακοπές σε φανάρια κυκλοφορίας δοκίμασαν τα νεύρα των οδηγών. Στην Εθνική Οδό Αθήνας - Λαμίας αυξημένη ήταν η κίνηση στο ρεύμα εξόδου από του Ρέντη μέχρι και τη Ν. Φιλαδέλφεια. Στο ρεύμα εισόδου αυξημένη ήταν η ροή οχημάτων από το ύψος της γέφυρας της Μεταμόρφωσης μέχρι τη Ν. Φιλαδέλφεια. Η Πυροσβεστική μέχρι τις οκτώ το βράδυ είχε δεχτεί πέντε κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα στις Αχαρνές και άλλες τρεις στους Θρακομακεδόνες.

Συνυπεύθυνοι είναι και οι γονείς στην περίπτωση που το ανήλικο παιδί τους τραυματιστεί θανάσιμα σε τροχαίο δυστύχημα, τη στιγμή που διανύει ασυνόδευτο το δρόμο, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Η υπόθεση αφορά μια μικρή μόλις δυόμισι χρονών που ξέφυγε από την προσοχή των δικών της και βρήκε τραγικό θάνατο το Δεκέμβρη του 2002, όταν την παρέσυρε ιδιώτης που οδηγούσε με μικρή ταχύτητα επί της λεωφόρου Δημοκρατίας, σε μικρή απόσταση από το σπίτι της. Οι γονείς προσέφυγαν στα δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση, την οποία κέρδισαν μεν αλλά μειωμένη, αφού το δικαστήριο τους επέρριψε ευθύνες κατά 80% και κατά 20% στον οδηγό του αυτοκινήτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ