ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Καθημερινή δράση στις σχολές

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Σε καθημερινή επαγρύπνηση και δράση για να μην περάσει ούτε μια πτυχή του νέου νόμου - πλαισίου, ούτε ένα μέτρο ιδιωτικοποίησης της Παιδείας βρίσκονται φοιτητές και σπουδαστές. Ακόμα, φοιτητές και σπουδαστές διεκδικούν σταθερά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση και φοιτητική μέριμνα.

Χτες, φοιτητές οικότροφοι της Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ εξέφρασαν την αντίθεσή τους απέναντι σε κάθε απόπειρα και μορφή ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και κατάργησης του ασύλου, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ενάντια στην ανάθεση της φύλαξης της Εστίας σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι.

Από χθες το πρωί, σύμφωνα με καταγγελία των φοιτητών που διαμένουν στην Εστία, τη φύλαξη ανέλαβαν εργαζόμενοι ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι και μάλιστα, για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις, παρουσιάστηκαν ως ...υπεύθυνοι για την αλληλογραφία! Να θυμίσουμε, επίσης, ότι ιδιωτική εταιρεία έχει αναλάβει εδώ και 6 μήνες τη φύλαξη της παλιάς Εστίας του ΕΜΠ.

Οι οικότροφοι της Νέας Εστίας ΕΜΠ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΚΣ, βρέθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από το ΕΙΝ απαιτώντας: «Εξω οι σεκιούριτι από τις Εστίες. Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Δωρεάν στέγαση και σίτιση για όλους τους φοιτητές» και μοίρασαν την απόφαση της γενικής τους συνέλευσης με τα αιτήματά τους. Στη συνέχεια, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ πραγματοποίησε κινητοποίηση στο θυρωρείο και τη Διοίκηση της Εστίας.

Απαιτούν να κατασκευαστεί Εστία

Με την απαίτηση να κατασκευαστεί φοιτητική Εστία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των φοιτητών σε δωρεάν στέγη, φοιτητές του Παντείου, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της ΠΚΣ, προχώρησαν χτες το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του πρύτανη. Να θυμίσουμε ότι το Πάντειο Πανεπιστήμιο δε διαθέτει φοιτητική Εστία και έχει συνάψει συμφωνία με ξενοδοχείο όπου στεγάζονται ελάχιστοι φοιτητές (μόλις 100 κλίνες) σε άθλιες συνθήκες. Οπως καταγγέλλει η ΠΚΣ, πρόσφατα διώχτηκε από το δωμάτιό της φοιτήτρια, προκειμένου να δοθεί το δωμάτιο σε τουρίστες! Σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, η ΠΚΣ Παντείου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών.

Προηγουμένως φοιτητές της Παντείου, με πρωτοβουλία της ΠΚΣ, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνέλευση του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου συζητιόταν, ανάμεσα σε άλλα, και η υιοθέτηση του συστήματος συσσώρευσης και μεταφοράς πιστωτικών μονάδων. Οι φοιτητές, με συνθήματα «Τέρμα πια στις καταρτίσεις, δεν είμαστε εργαλεία για τις επιχειρήσεις» και «Η "αξιολόγηση" θα μας τα πάρει όλα, σε λίγο οι σχολές μας θα γράφουν "Coca Cola"», απαίτησαν να σταματήσει κάθε συζήτηση γύρω από την εφαρμογή του συστήματος αυτού, που μετατρέπει τα πτυχία σε σούπα σκόρπιων μαθημάτων και μετράει τη «γνώση» σε πιστωτικές μονάδες. Τελικά, κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, η συνέλευση δεν κατέληξε σε απόφαση.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, αμέσως μετά τη γενική συνέλευση του συλλόγου, έκαναν φοιτητές του Τμήματος Εκπαίδευσης Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται, καθώς για τις πρακτικές στο πανεπιστήμιο χρειάζονται 25-30 αποσπασμένοι νηπιαγωγοί. Αυτή τη βδομάδα οι αποσπασμένοι νηπιαγωγοί στο ΤΕΑΠΗ είναι μόλις 9, πολύ πίσω από την ανάγκη των φοιτητών σε πρακτική. Επιπλέον, αν οι φοιτητές δεν καταφέρουν να κάνουν πρακτικές, χάνουν ουσιαστικά τα εξάμηνα. Με τα ίδια αιτήματα, ο σύλλογος προχωράει σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου της Αθήνας σήμερα, στις 11 π.μ.
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Πλατύ άνοιγμα στα σχολεία όλης της χώρας

Ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται με εξορμήσεις στα σχολεία όλης της χώρας η Καμπάνια Πολιτικής Δράσης της ΚΝΕ. Στόχος της καμπάνιας, να αποτελέσει ένα πλατύ άνοιγμα και κάλεσμα στους μαθητές να κάνουν ένα βήμα μπρος μαζί με τους νέους κομμουνιστές, να παλέψουν μαζί για την κοινωνία που μπορεί να εξασφαλίσει τη μόρφωση και τη ζωή που δικαιούνται και ονειρεύονται οι νέοι άνθρωποι, για το σοσιαλισμό.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, πραγματοποιούνται περιοδείες του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή Γ. Πρωτούλη και στελεχών της ΚΝΕ σε σχολεία, εκδηλώσεις, συσκέψεις και εξορμήσεις.

Στη Λάρισα

Σε 5 Λύκεια, (1ο, 2ο, 4ο, 10ο, 11ο) και σε 6 Γυμνάσια, (1ο, 2ο, 4ο, 10ο, 11ο, 15ο), της πόλης βρέθηκαν, χτες, πρώτη μέρα της καμπάνιας πολιτικής δράσης της ΚΝΕ, οι ΚΝίτες και οι Κνίτισσες της Λάρισας. Με το φυλλάδιο της ΚΝΕ στο χέρι ξεκίνησαν την εξόρμηση από το πρωί, πριν ακόμα αρχίσει το μάθημα και συνέχισαν μετά το σχόλασμα, ερχόμενοι σε επαφή με εκατοντάδες μαθητές.

Στις συζητήσεις που αναπτύχθηκαν, αναδείχτηκαν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στα συγκεκριμένα σχολεία, καθώς η ανάγκη νέων αγώνων κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται και για ένα άλλο σχολείο, που θα παρέχει ουσιαστική γνώση και πολύπλευρη μόρφωση, θ' αναπτύσσει την προσωπικότητα του νέου ανθρώπου.

Το κλίμα που βρήκαν οι νέοι της ΚΝΕ ήταν πολύ θετικό και έντονο το μαθητικό ενδιαφέρον για τους αγώνες που έρχονται και διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Λάρισας. Αλλωστε, στο 10ο Λύκειο και στο 10ο Γυμνάσιο, οι μαθητές βρίσκονται, για δεύτερη βδομάδα, σε κινητοποίηση - έχουν και τη συμπαράσταση των γονέων τους - διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και αντιδρώντας στο κλίμα τρομοκράτησης, που πάει να διαμορφωθεί στα σχολεία τους, με στόχο να φιμωθούν οι μαθητές και να μην συμμετάσχουν στους αγώνες.

Στον Πειραιά

Συνεχίζονται και στον Πειραιά οι εξορμήσεις - περιοδείες της ΚΝΕ στα πλαίσια της πολιτικής της καμπάνιας για την εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη: Στις 4 μ.μ. κλιμάκιο με επικεφαλής τον Γιώργο Βάγια, μέλος του ΓΠ Πειραιά της ΚΝΕ, θα επισκεφθεί το ΙΕΚ Περάματος. Στις 7 μ.μ. κλιμάκιο με επικεφαλής τον Αγγελο Λούπη, μέλος του ΣΠ, θα επισκεφτεί το νυχτερινό ΤΕΕ. Αύριο Τετάρτη: Στις 6 μ.μ. ο Γιάννης Πρωτούλης, βουλευτής του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, θα περιοδεύσει στα ΙΕΚ Πειραιά (ΣΚΥΠ). Στις 9 π.μ. ο Κώστας Πασσάς, μέλος του ΓΠ θα περιοδεύσει στα ΙΕΚ της Αγίας Σοφίας. Στις 4 μ.μ. ο Αγγελος Λούπης, μέλος του ΣΠ, θα περιοδεύσει στο ΙΕΚ Κερατσινίου. Την Πέμπτη: Στις 6 μ.μ. στο ΙΕΚ Ρέντη θα περιοδεύσει η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ. Την Παρασκευή: Στις 6 μ.μ. ο Μάκης Μπίκας, μέλος του ΣΠ, θα περιοδεύσει στο Ενιαίο νυχτερινό και στο νυχτερινό Γυμνάσιο Περάματος.


Κινητοποιήσεις στη Ρόδο

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται μαθητές στα σχολεία της Ρόδου, με αφορμή τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ρόδο το 3ο Ενιαίο Λύκειο έχει ακόμη αίθουσες από αμίαντο, στο 2ο Ενιαίο Λύκειο κάνουν μάθημα σε λυόμενα, ενώ τα περισσότερα κτίρια είναι άνω των 50 ετών.

Μαζί με το κτιριακό στην ημερήσια διάταξη μπαίνουν και άλλα σημαντικά προβλήματα όπως οργανικά κενά καθηγητών, ακατάλληλες εργαστηριακές αίθουσες, ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή, βιβλιοθήκες που λειτουργούν μόνο στα χαρτιά, έλλειψη χώρων άθλησης.

Το ΝΣ Ρόδου της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι θα σταθεί στο πλάι των μαθητών και καλεί όλη τη νεολαία του νησιού στην πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση, μεθαύριο Πέμπτη στις 12.00 το μεσημέρι, καθώς μόνον ο συντονισμένος αγώνας όλων των φορέων της Εκπαίδευσης μπορεί να βάλει φρένο στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται, μπορεί να δώσει ελπίδα στο κίνημα της Παιδείας.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Ενοχλεί η πολιτική δράση της ΚΝΕ

Καταγγελία της Τομεακής Οργάνωσης Κατάρτισης

Την επιχείρηση παρεμπόδισης της δράσης της ΚΝΕ, στο δημόσιο ΙΕΚ Χαλανδρίου την περασμένη βδομάδα, όπου η Διεύθυνση του ΙΕΚ προσπάθησε να απαγορεύσει την είσοδο στελεχών και μελών της ΚΝΕ για προγραμματισμένη περιοδεία - εξόρμηση στη σχολή, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Οργάνωση Κατάρτισης της ΚΝΕ.

Ειδικότερα, η ΤΟ Κατάρτισης καταγγέλλει ότι στο συγκεκριμένο δημόσιο ΙΕΚ, καθηγητής «επέδειξε ταυτότητα ισχυριζόμενος ότι είναι αστυνομικός, λέγοντας στην αντιπροσωπεία της ΚΝΕ να αποχωρήσει από το σχολείο». Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «θεωρούμε απαράδεκτο αν ο εν λόγω κύριος είναι όντως αστυνομικός να διδάσκει. Πρέπει να απομακρυνθεί. Υπάρχει πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ και στο υπουργείο Παιδείας, καθώς είναι υπό την εποπτεία του ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».

Ακόμα, η ΤΟ Κατάρτισης επισημαίνει ότι «η προσπάθεια ενημέρωσης των σπουδαστών και των καθηγητών, το κάλεσμα σε αγώνα ενοχλεί» και τονίζει ότι η πρωτοβουλία της ΚΝΕ, να οργώσει τους χώρους κατάρτισης, «έχει απήχηση και στους σπουδαστές και στους καθηγητές σε όλα τα ΙΕΚ που επισκέφθηκαν στελέχη και μέλη της ΚΝΕ. Θα συνεχίσουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ