ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Σταθερά προσηλωμένο στην κυρίαρχη πολιτική

Ενα ΠΑΣΟΚ που θα «αλλάξει» και θα «αναγεννηθεί» υπόσχεται ο Γ. Παπανδρέου, για ένα «νέο» και «άφθαρτο κόμμα» δεσμεύεται ο Ε. Βενιζέλος, τη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» της «νέας εποχής» οραματίζεται ο Κ. Σκανδαλίδης και όλοι μαζί ξεκαθαρίζουν ότι ο ιδεολογικός πυρήνας του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει αναλλοίωτος και σταθερά προσηλωμένος στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε την Κυριακή σε δημάρχους της Αττικής εκλεγμένους με το ΠΑΣΟΚ και ισχυρίστηκε ότι θέλει ένα «κόμμα που ξέρει να παλεύει, να διεκδικεί, να διασφαλίζει, να εγγυάται τα συμφέροντα του λαού». Την ίδια στιγμή, πίσω από τις φραστικές κορόνες και την προσπάθεια να φιλοτεχνήσει ένα «φιλολαϊκό προφίλ», τάχτηκε υπέρ της προώθησης της αντιδραστικής αλλαγής στη διοικητική δομή της χώρας.

Ο Γ. Παπανδρέου, στηρίζοντας απόλυτα το πρόγραμμα του κόμματός του, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βάλει πλάτη για να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης με το λεγόμενο «Καποδίστρια 2», που στοχεύει να περάσουν ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει, είπε ο ίδιος, «να τολμήσουμε να συγκροτήσουμε μια ολοκληρωμένη περιφέρεια» ώστε, συμπλήρωσε, «να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες αποτελεσματικά στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια». Μέσα από την «αποκέντρωση» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί, σε πλήρη σύμπνοια με τη ΝΔ, να διασπάσει τον ενιαίο χαρακτήρα των κοινωνικών τομέων και να διευκολύνουν έτσι την παράδοσή τους στα χέρια των επιχειρηματιών.

Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος, στις περιοδείες του στην Εύβοια και την Αργολίδα, μίλησε για μια «κοινωνική συμμαχία των μη προνομιούχων». Μια «συμμαχία», που στο θέμα του ασφαλιστικού, ο Ε. Βενιζέλος την αντιλαμβάνεται με την «οργάνωση ενός δημοκρατικού και κοινωνικού διαλόγου, με όλους τους επιστημονικούς φορείς και όλους τους κοινωνικούς εταίρους»... Ενός «διαλόγου» που προφανώς θα έρθει να συμπληρώσει αυτόν που ξεκινάει η κυβέρνηση, ώστε και με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που κινούνται στην ίδια αντιασφαλιστική κατεύθυνση οι εταίροι του δικομματισμού να επιταχύνουν τις ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση.

Από την πλευρά του ο Κ. Σκανδαλίδης από την περιοδεία του στην Ηπειρο... κατήγγειλε την κυβέρνηση για «κρυφή ατζέντα» στο «ασφαλιστικό» επιχειρώντας να συνδράμει στην παραπλάνηση του ελληνικού λαού, όταν η κυβερνητική επιδρομή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Νέα «κομματική πλατφόρμα»

Εξάλλου χτες ο Ε. Βενιζέλος παρουσίασε τις θέσεις του «για το ανανεωμένο, ενωμένο και ριζοσπαστικό ΠΑΣΟΚ». Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο Ε. Βενιζέλος είναι τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος να εκλέγονται μόνο για δύο συνεχόμενες θητείες και συνολικά όχι περισσότερες από τρεις. Επίσης πρότεινε η εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να γίνεται από «το σύνολο των μελών και φίλων του» που θα «περιλαμβάνονται σε εκκαθαρισμένο και πιστοποιημένο ψηφιακό μητρώο» και η θητεία του να είναι τετραετής. Για την εκλογή του γραμματέα και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος πρότεινε να γίνεται από τακτικό συνέδριο που θα συνέρχεται κάθε τρία χρόνια.

Παράλληλα, ο Ε. Βενιζέλος απαντώντας στα σενάρια περί διαγραφών που ακούγονται στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, «να μην ασκεί το δικαίωμα διαγραφής βουλευτή αλλά να παραπέμπει το κάθε παράπτωμα στην επιτροπή καταστατικού και δεοντολογίας». Στις προτάσεις του συμπεριλαμβάνεται επίσης ο σχηματισμός «σκιώδους κυβέρνησης», καθώς και η κατοχύρωση «ρευμάτων και τάσεων με δυνατότητα παρέμβασης στα όργανα του κόμματος».

Στελέχη που πρόσκεινται στην πλευρά του Γ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις προτάσεις του Ε. Βενιζέλου έκαναν λόγο «για οριακές αλλαγές που δε δίνουν προοπτικές» και σημείωναν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει τις θέσεις του στην Εθνική Συνδιάσκεψη και «κάθε άλλη πρόταση μπορεί να μελετηθεί εφόσον συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεταν ότι «σε κάθε περίπτωση θα ληφθούν υπόψη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μετά την 11η Νοεμβρίου»...

Στις δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου ότι κάποιοι «θέλουν ένα συρρικνωμένο και μικρό ΠΑΣΟΚ», συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έκαναν λόγο για «κινδυνολογίες» κάποιων που «εύχονται ότι το ΠΑΣΟΚ θα γίνει μικρό κόμμα σαν το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ».

  • Σε δημοσκόπηση της εταιρείας «Rass» για την εφημερίδα «Παρόν», στο «ερώτημα ποιον προτιμάτε για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ» ο Γ. Παπανδρέου ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 61,9%, ο Ε. Βενιζέλος το 27,8% και ο Κ. Σκανδαλίδης το 4,7%. Σε δημοσκόπηση της «GPO» για το «Μέγκα», στο ίδιο ερώτημα ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου συγκέντρωνε 48,8%, ο Ε. Βενιζέλος 44,8% και ο Κ. Σκανδαλίδης 4,6%.

Δεν αλλάζει πλεύση το ΠΑΣΟΚ

Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ρωτήθηκε και για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και αν εκτιμά ότι αυτές θα έχουν και ποιες επιδράσεις στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για το αν «βλέπει» μετά την 11η Νοέμβρη να δρομολογούνται κάποια σχέδια ανατροπής του σκηνικού στο λεγόμενο προοδευτικό ή κεντροαριστερό χώρο. Η απάντησή της ήταν:

«Κατ' αρχήν, εμείς δε θα λέγαμε ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι πρόβλημα ηγεσίας του. Μπορεί, πολλές φορές, διάφορα βαθύτερα προβλήματα να αποτυπώνονται έτσι. Ιδιαίτερα στα κόμματα που είναι αρχηγικά.

Εμείς εκτιμάμε ότι σε ολόκληρη σήμερα την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία υπάρχει πρόβλημα, βρίσκεται σε κρίση. Οι ίδιοι λένε "έχουμε κρίση στρατηγικής".

Πώς ερμηνεύουμε εμείς αυτή την κρίση; Προ πολλού η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε ένα κόμμα, η σοσιαλδημοκρατία γενικότερα έχει εξελιχθεί σε έναν πόλο, που στηρίζει το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα και όλες τις σύγχρονες επιλογές του.

Από την άλλη μεριά, όμως, δέχεται οπωσδήποτε μια λαϊκή πίεση, διότι τα κόμματα αυτά έχουν μια λαϊκή βάση - να το πω και έτσι - υπάρχουν λαϊκά στρώματα που τα ακολουθούν και που πίστεψαν σε αυτά τα κόμματα. Σήμερα αυτή η βάση αισθάνεται προδομένη.

Προσπαθούν, λοιπόν, από τη μια μεριά να είναι υπηρέτες ή εκφραστές του συστήματος και από την άλλη να κρατήσουν ένα φιλολαϊκό προφίλ. Αυτό όμως δε γίνεται εύκολα. Αν θέλετε, η πολιτική που ακολουθείται σήμερα δεν επιτρέπει και πάρα πολλούς ελιγμούς στα κόμματα εξουσίας.

Αλλωστε, οι διαφορές που ακούμε, έως τώρα, δεν είναι διαφορές πάνω στο πρόγραμμα. Είναι διαφορές πάνω στη σχέση κόμματος και κυβέρνησης, σε θέματα λειτουργίας ή τουλάχιστον έτσι λέγονται.

Επομένως, μέσα στους κόλπους του ίδιου του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα με αυτές τις διαφωνίες. Αυτό που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για μας είναι οι απλοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι που καταλαβαίνουν ότι σήμερα χρειάζεται μια πολιτική αντίθεσης με την κυρίαρχη πολιτική, πρέπει να το εγκαταλείψουν αυτό το κόμμα. Να μην έχουν κανένα συναισθηματισμό. Και μέσα στο κίνημα να συναντηθούμε με όλες εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν να παλέψουνε εναντίον αυτών που έρχονται στην Κοινωνική Ασφάλιση και εναντίον αυτών που έρχονται στην Παιδεία, υπέρ βεβαίως φιλολαϊκών θέσεων. Αυτή είναι η γνώμη μας.

Τι επίδραση τώρα θα έχει στα μικρότερα κόμματα; Εγώ θα έλεγα ότι μπορεί να έχει μια θετική επίδραση κατ' αρχήν στο κίνημα. Αυτό εμάς μας ενδιαφέρει. Εμείς, όπως ξέρετε, τώρα δεν παίζουμε, δεν είμαστε με την "κεντροαριστερά", ώστε να αναμένουμε μία εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ, επιφανειακά θετική, για να βρούμε άλλοθι για να συνεργαστούμε.

Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχει αποτέλεσμα στο εργατικό κίνημα, στο αγροτικό, στη νεολαία.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός. Η ενίσχυση του ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση των αγώνων. Σε αυτό το έδαφος θα παλέψουμε για την πολύπλευρη ενίσχυση του Κόμματος, όχι μόνο την εκλογική.

Να μην υπάρχουν λοιπόν αυταπάτες, ότι τώρα μέσα από το ΠΑΣΟΚ θα γίνουν αλλαγές και άντε να περιμένουμε και τι θα γίνει στη Νέα Δημοκρατία. Καμία στάση αναμονής. Δράση γύρω από τα μεγάλα προβλήματα.

Ορίστε, το ΠΑΣΟΚ πάει στο "διάλογο". Εγώ σας λέω μπορεί να παίξει και παιχνίδι και εδώ, όπως έκανε και με το άρθρο 16. Πάντως, η γενική γραμμή πλεύσης που έχει το ΠΑΣΟΚ δε θα αλλάξει. Μπορεί να γίνει ακόμα πιο συντηρητική ή συντηρητική με κρούστα εντύπωσης ότι κάτι αλλάζει. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Δεν υπάρχει αντίθεση πάνω στον πυρήνα της κυρίαρχης πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ