Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν αλλάζει πλεύση το ΠΑΣΟΚ

Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ρωτήθηκε και για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και αν εκτιμά ότι αυτές θα έχουν και ποιες επιδράσεις στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για το αν «βλέπει» μετά την 11η Νοέμβρη να δρομολογούνται κάποια σχέδια ανατροπής του σκηνικού στο λεγόμενο προοδευτικό ή κεντροαριστερό χώρο. Η απάντησή της ήταν:

«Κατ' αρχήν, εμείς δε θα λέγαμε ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι πρόβλημα ηγεσίας του. Μπορεί, πολλές φορές, διάφορα βαθύτερα προβλήματα να αποτυπώνονται έτσι. Ιδιαίτερα στα κόμματα που είναι αρχηγικά.

Εμείς εκτιμάμε ότι σε ολόκληρη σήμερα την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία υπάρχει πρόβλημα, βρίσκεται σε κρίση. Οι ίδιοι λένε "έχουμε κρίση στρατηγικής".

Πώς ερμηνεύουμε εμείς αυτή την κρίση; Προ πολλού η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε ένα κόμμα, η σοσιαλδημοκρατία γενικότερα έχει εξελιχθεί σε έναν πόλο, που στηρίζει το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα και όλες τις σύγχρονες επιλογές του.

Από την άλλη μεριά, όμως, δέχεται οπωσδήποτε μια λαϊκή πίεση, διότι τα κόμματα αυτά έχουν μια λαϊκή βάση - να το πω και έτσι - υπάρχουν λαϊκά στρώματα που τα ακολουθούν και που πίστεψαν σε αυτά τα κόμματα. Σήμερα αυτή η βάση αισθάνεται προδομένη.

Προσπαθούν, λοιπόν, από τη μια μεριά να είναι υπηρέτες ή εκφραστές του συστήματος και από την άλλη να κρατήσουν ένα φιλολαϊκό προφίλ. Αυτό όμως δε γίνεται εύκολα. Αν θέλετε, η πολιτική που ακολουθείται σήμερα δεν επιτρέπει και πάρα πολλούς ελιγμούς στα κόμματα εξουσίας.

Αλλωστε, οι διαφορές που ακούμε, έως τώρα, δεν είναι διαφορές πάνω στο πρόγραμμα. Είναι διαφορές πάνω στη σχέση κόμματος και κυβέρνησης, σε θέματα λειτουργίας ή τουλάχιστον έτσι λέγονται.

Επομένως, μέσα στους κόλπους του ίδιου του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα με αυτές τις διαφωνίες. Αυτό που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για μας είναι οι απλοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι που καταλαβαίνουν ότι σήμερα χρειάζεται μια πολιτική αντίθεσης με την κυρίαρχη πολιτική, πρέπει να το εγκαταλείψουν αυτό το κόμμα. Να μην έχουν κανένα συναισθηματισμό. Και μέσα στο κίνημα να συναντηθούμε με όλες εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν να παλέψουνε εναντίον αυτών που έρχονται στην Κοινωνική Ασφάλιση και εναντίον αυτών που έρχονται στην Παιδεία, υπέρ βεβαίως φιλολαϊκών θέσεων. Αυτή είναι η γνώμη μας.

Τι επίδραση τώρα θα έχει στα μικρότερα κόμματα; Εγώ θα έλεγα ότι μπορεί να έχει μια θετική επίδραση κατ' αρχήν στο κίνημα. Αυτό εμάς μας ενδιαφέρει. Εμείς, όπως ξέρετε, τώρα δεν παίζουμε, δεν είμαστε με την "κεντροαριστερά", ώστε να αναμένουμε μία εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ, επιφανειακά θετική, για να βρούμε άλλοθι για να συνεργαστούμε.

Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχει αποτέλεσμα στο εργατικό κίνημα, στο αγροτικό, στη νεολαία.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός. Η ενίσχυση του ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση των αγώνων. Σε αυτό το έδαφος θα παλέψουμε για την πολύπλευρη ενίσχυση του Κόμματος, όχι μόνο την εκλογική.

Να μην υπάρχουν λοιπόν αυταπάτες, ότι τώρα μέσα από το ΠΑΣΟΚ θα γίνουν αλλαγές και άντε να περιμένουμε και τι θα γίνει στη Νέα Δημοκρατία. Καμία στάση αναμονής. Δράση γύρω από τα μεγάλα προβλήματα.

Ορίστε, το ΠΑΣΟΚ πάει στο "διάλογο". Εγώ σας λέω μπορεί να παίξει και παιχνίδι και εδώ, όπως έκανε και με το άρθρο 16. Πάντως, η γενική γραμμή πλεύσης που έχει το ΠΑΣΟΚ δε θα αλλάξει. Μπορεί να γίνει ακόμα πιο συντηρητική ή συντηρητική με κρούστα εντύπωσης ότι κάτι αλλάζει. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Δεν υπάρχει αντίθεση πάνω στον πυρήνα της κυρίαρχης πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ