Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Συμβιβασμός στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
  • Ολοκληρώθηκαν οι αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Μόρφου
  • Το ΚΚΕ εκπροσώπησε η Βέρα Νικολαΐδου

Διαδήλωση στον Αστρομερίτη. Διακρίνεται η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου
Διαδήλωση στον Αστρομερίτη. Διακρίνεται η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου
(Της απεσταλμένης μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ).--

Σε ιδιαίτερο, συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι αντικατοχικές εκδηλώσεις του κατεχόμενου Δήμου Μόρφου με πορεία στο μνημείο πεσόντων, στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη, που αποτελεί και την τελευταία ελεύθερη πόλη πριν τη γραμμή της κατοχής. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, που ξεκίνησαν την Παρασκευή, περιλαμβάνονταν πολύπλευρες εκδηλώσεις, όπως, σεμινάρια με θέμα «Το ξεπούλημα, η καταστροφή και η βεβήλωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μόρφου και της ευρύτερης περιοχής», επισκέψεις στην κατεχόμενη πόλη, αλλά και τις ομιλίες του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, και άλλων πολιτικών προσώπων πριν την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

Στις αντικατοχικές εκδηλώσεις συμμετείχε πλήθος ξένων αντιπροσωπειών από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Μάλτα, την Πολωνία, αλλά και την Ελλάδα με διακομματική επιτροπή της Βουλής και με εκπροσώπους πολλών δήμων της χώρας που είναι αδελφοποιημένοι με τη Μόρφου.

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε η βουλευτής και Ε΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία πραγματοποίησε και μία σύντομη παρέμβαση στο σεμινάριο με θέμα την τριαντατριάχρονη τουρκική κατοχή. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις που σημειώνονται στην Κύπρο διαπιστώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να δίνει σκληρές διπλωματικές και πολιτικές μάχες για να υπερασπίσει ορισμένες τουλάχιστον βασικές αρχές που κάποτε ήταν αυτονόητες. Η πολιτική λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση μίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, παραμένει και σήμερα σε εκκρεμότητα».

Η Β. Νικολαΐδου καταλήγοντας σημείωσε: «Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται και είναι αλληλέγγυο με τον αγώνα του κυπριακού λαού - των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων - ενάντια στην κατοχή και υπέρ της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της πορείας προς το οδόφραγμα του Αστρομερίτη τόνισε: «Δεν έχουμε δικαίωμα για συμβιβασμούς που θα υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας και δεν μπορούμε να το δεσμεύσουμε με διαιώνιση της κατοχής. Η λύση θα είναι ένας συμβιβασμός στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δε θέλουμε αμιγείς περιοχές, θέλουμε ανάμεικτους πληθυσμούς και επιστροφή των προσφύγων».

Φτάνοντας στο οδόφραγμα ο δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ