Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να πάψει η φοβία και το δέος απέναντι στην ΕΕ

Στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους που ακολούθησε μετά την εισηγητική τοποθέτησή της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, κλήθηκε να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις:

-- Πώς αντιλαμβάνεστε τη λαϊκή νίκη; Μικρές νίκες όπως αντιμετώπισε το κίνημα το «ευρωσύνταγμα» με τη μορφή που είχε έρθει και έφερε και μια ανατροπή. Σε εισαγωγικά το «ανατροπή».

-- Εμείς, ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, επιθυμούμε τις μεγάλες και τις οριστικές νίκες των λαών, αλλά εν πάση περιπτώσει ξέρουμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα και σε δύο χρόνια.

Αυτό που μας απασχολεί είναι: Πρώτον, να κατανοείται στη συνείδηση των λαών ποιος είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν είναι ένα σπίτι των λαών, στο οποίο μάλιστα πρέπει να κατοικήσεις μέσα υποχρεωτικά. Και πολύ περισσότερο να αποδεχτείς τις επιλογές, να δέχεσαι να σου λέει η κυβέρνηση ότι διαπραγματεύτηκε, αλλά δε γίνεται διαφορετικά, αυτή θα είναι η τιμή των αγροτικών προϊόντων ή αυτές είναι οι ποσοστώσεις ή αυτά είναι τα πρόστιμα ή θα πάμε στο Ευρωδικαστήριο.

Να φύγει αυτή η φοβία και το δέος απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να παλεύει ο κάθε λαός, όπως και ο ελληνικός, στη χώρα του για μέτρα για λύσεις χωρίς να ενδιαφέρεται αν αυτά είναι μέσα στη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή όχι. Ταυτόχρονα, βεβαίως, να υπάρχουν και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο επιτεύγματα. Κατά κλάδους π.χ. αυτή η συνθήκη να μη νομιμοποιηθεί για τους λαούς. Να πουν ένα γενικό «όχι». Αυτό θα δώσει άλλη προώθηση στο κίνημα.

Επομένως, μιλάμε για μικρές ή μεγάλες νίκες που εμείς θέλουμε να κατοχυρώνονται και να προχωράνε. Εν πάση περιπτώσει, να μη χάνεται χρόνος, να μην υπάρχει αποπροσανατολισμός και αυταπάτες.

Διότι τους βλέπετε: Τα δημοψηφίσματα είπαν «όχι», αλλά αυτοί βρήκαν άλλον τρόπο να περάσουν τη συνθήκη. Επομένως - να το πω καθαρά - το θέμα είναι ποιος είναι στην εξουσία σε κάθε χώρα. Αν δε γίνουν δραστικές αλλαγές σε εθνικό επίπεδο δεν μπορεί να έχεις αλλαγή συσχετισμού μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σου λέει: Εγινε δημοψήφισμα, το παίρνω υπόψη και φέρνει μια άλλη συνθήκη η οποία υποτίθεται ότι αυτή δε χρειάζεται δημοψήφισμα!

Την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη στηρίζουν όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ

-- Για να τεθεί σε εφαρμογή η καινούρια συνθήκη χρειάζεται έγκριση από τα Εθνικά Κοινοβούλια, μια διαδικασία που θα διαρκέσει γύρω στο 1 - 1,5 χρόνο απ' ό,τι ξέρουμε τώρα. Με δεδομένο ότι αλλάζουν πολλά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ο τρόπος λήψης αποφάσεων, οι ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος, ο υπουργός Εξωτερικών, και δομείται κάθετα, όλα αυτά θα επηρεάσουν και τη διαμόρφωση των εσωτερικών πολιτικών σε κάθε χώρα - μέλος. Αρα στις ευρωεκλογές του 2009 θα βρεθούμε σε μια νέα Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύετε ότι αυτές οι ευρωεκλογές θα επηρεάσουν το ελληνικό πολιτικό σκηνικό; Δηλαδή, μπορεί να διαμορφώσει μια νέα πολιτική πραγματικότητα;

-- Εμείς ως Κόμμα είμαστε μετρημένοι στις εκφράσεις μας. Πολύ εύκολα ακούμε «νέο τοπίο», «άλλαξε η πραγματικότητα», «νέα Ευρώπη» και όλα αυτά τα νέα.

Ωστόσο, υπολογίζουμε σε θετικές διεργασίες και ανακατατάξεις και με αυτή την έννοια υπολογίζουμε σε νέα πράγματα, αλλά προσπαθούμε να τα δούμε πιο ουσιαστικά και ολοκληρωμένα.

Κατ' αρχήν, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι, στη φάση που είμαστε τώρα, τι θα κάνει πριν απ' όλα το εργατικό κίνημα και πώς θα χειριστεί το ζήτημα που έχει να κάνει με την Κοινωνική Ασφάλιση, τις συλλογικές συμβάσεις κι όλο αυτό το μέτωπο.

Βεβαίως, είναι και οι αυτοαπασχολούμενοι και η φτωχή αγροτιά. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη, είναι και η Υγεία. Είναι η κοινωνική πολιτική, όπου το ένα σκέλος είναι η Υγεία και η Πρόνοια και το άλλο σκέλος είναι η σύνταξη. Δεν είναι μόνο το συνταξιοδοτικό. Επίσης, είναι το μεγάλο θέμα της Παιδείας που δεν αφορά μόνο τους μαθητές, τους φοιτητές και τους σπουδαστές, αλλά ολόκληρο το λαό.

Εμείς θεωρούμε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να υπάρχουν αγώνες, αντιστάσεις, πολυμορφία αγώνων. Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να δυσκολέψουμε, να ματαιώσουμε αντιλαϊκά μέτρα και ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση αντιμετωπίζουμε και τις ευρωεκλογές, ως μια μεγάλη ευκαιρία, όπου ο ελληνικός λαός τοποθετείται και απέναντι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα κόμματα που στηρίζουν στην Ελλάδα. Διότι την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη στηρίζουν σήμερα όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ. Πώς τη στηρίζουν; Τα κόμματα εξουσίας με χέρια και πόδια, όλα τα έχουν εφαρμόσει. Τα άλλα κόμματα λένε «ναι» στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ρίχνουν μερικές τουφεκιές στον αέρα.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το εξής: Λέει ότι δεν το λέει αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι χαλαρή σε αυτά. Και κατά κάποιον τρόπο αθωώνει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εμείς δεν αθωώνουμε ούτε την ελληνική κυβέρνηση, ούτε την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και εν πάση περιπτώσει, θα είναι ευχής έργον, αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σε όλη την Ευρώπη, δώσει ένα χαστούκι στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την ενίσχυση εκείνων των δυνάμεων που αντιπαλεύουν με συνέπεια αυτήν την πολιτική και στο εθνικό και στο ευρωπαϊκό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ