Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Προσπάθειες να ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια

Η πορτογαλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσε χτες όλες τις χώρες - μέλη να επιδείξουν την απαραίτητη «πολιτική βούληση» για να ξεπεράσουν τα τελευταία εμπόδια πριν από την έγκριση της Συνθήκης, η οποία θα αντικαταστήσει το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα».

«Υπάρχουν ακόμα προβλήματα και εμπόδια, αλλά πιστεύω ότι με πολιτική βούληση θα ξεπεραστούν», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Λουίς Αμάντο κατά την άφιξή του στη σύνοδο των Ευρωπαίων ομολόγων του στο Λουξεμβούργο. «Ελπίζω ότι οι συνάδελφοί μου θα τηρήσουν μια θετική στάση, η οποία θα επιτρέψει να δοθεί μια καλή λύση», τόνισε ο Πορτογάλος υπουργός.

Μεταξύ των προβλημάτων που παραμένουν πριν από την έγκριση της Συνθήκης αυτής, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας την Πέμπτη και την Παρασκευή, είναι η επιθυμία της Πολωνίας να συμπεριληφθεί στην ίδια τη Συνθήκη μια ρήτρα, η αποκαλούμενη «συμβιβασμός των Ιωαννίνων», η οποία επιτρέπει σε μια μειοψηφία χωρών που διαφωνούν σε μια απόφαση να την παγώσουν για ένα διάστημα.

Και η Ιταλία μπορεί να εκφράσει επιφυλάξεις για τη Συνθήκη. Παρά το γεγονός ότι η Ρώμη δεν έχει πρόβλημα με την ίδια τη Συνθήκη, ζητεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μην επικυρώσουν σ' αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής το νέο καταμερισμό των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος θα ισχύσει κατά την προσεχή θητεία του Ευρωκοινοβουλίου (2009-2014).

Με βάση το νέο αυτόν καταμερισμό, ο οποίος βασίζεται στον αριθμό των κατοίκων κάθε χώρας, η Ιταλία θα έχει για πρώτη φορά λιγότερους ευρωβουλευτές από τη Γαλλία και τη Βρετανία, πράγμα που αρνείται κατηγορηματικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ